Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Dags att tänka om?

Okej, nu kommer jag klistra in en sammanfattning av en motion jag hade för ett tag
sen i SO:n. Skriver inte detta föra tt få en massa emot mig, så tänk efter, försök
förstå innan ni skriver att jag är dum i huvudet och så, haha.. Tycket bara detta är viktigt!
Och, som startmaterial: Människan är allätare, det är naturligt för oss att äta
kött. men det är inte naturligt med såhär många människor på jorden! Och vi har helt enkelt inte råd
att äta så himla mycket kött som vi gör idag! vi måste ta hand
om våra resurser, och framtida generationer, nu, innan det blir försent!

skulle ni kunna tänka er att göra något åt det, personligen?

p.s. Jag är vegetarian ;)Denna motion kommer handla om att endast sälja ekologiskt kött i affärerna och servera vegetarisk mat minst en dag i veckan i skolor. Många undrar varför detta är så viktigt, eftersom just denna fråga ofta göms undan på grund av att det påverkar vår livsstil, obehagligt enligt vissa. Vi tar främst upp detta för miljön och för de länder vars befolkning svälter ihjäl tack vare köttindustrin. Köttindustrin har femdubblats sedan 1950, och det fortsätter att öka. Det är bråttom och vi måste göra någonting nu, men det är inte försent. Det går åt extremt mycket energi för att framställa kött och släpper också ut väldigt mycket. Ett kilo kött släpper ut lika mycket som en körandes Volvo V70 släpper ut på 7 mil, det ni. Dessutom går det åt tio gånger mer resurser att framställa ett kilo kött än ett kilo grönsaker motsvarande samma mängd protein.
Fördelarna med ekologiskt kött är att i princip allt foder är närproducerat, dvs. inte odlat i t.ex. Sydamerika, utan i Sverige. Om vi slutar odla grönsaker åt köttindustrins djur blir det mark nog att odla på åt de 60 miljoner människor som varje år svälter ihjäl. Enligt beräkningar räcker det att vi i västvärlden minskar vår köttproduktion med knappa 10% för att dessa 60 miljoner människor ska överleva. För att förstå hur detta hänger ihop så är det väldigt stora ytor som går till köttindustriernas djurfoder. I t.ex. Costa Rica är hela 70% av all mark till köttindustrins djurfoder.
Hela 80 miljarder kronor av EU:s skattepengar går till att stötta just köttindustrin, främst nötköttindustrin. Främst går pengarna till långa, plågsamma transporter med levade djur. Dessa transporter får pågå i upp till 100 timmar. Istället för att lägga pengarna på att stötta detta kan de istället gå till skolorna så att de har råd att köpa det lite dyrare, ekologiska köttet. Ev. överblivna pengar kan gå till sjukvården eller andra viktiga saker.
Köttpriserna bör även öka och betala sitt pris men tanke på vad det faktiskt ställer till med, både för miljö, människor och djur. I och med att köttet är så billigt har det blivit en självklarhet i väldigt många hushåll. Människorna måste ändra sin syn på dess användning av kött och lära sig att ta eget ansvar.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
svampar - 25 jul 12 - 18:13
Xuvetyn- haha jaha då förstår jag. Om jag inte ger något till diskussionen (som jag förövrigt inte kunde bry mig mindre om) har jag ingen rätt att säga till när jag tycker någon/några är taskiga?
Du säger alltså att det jag skrev i min förra kommentar samt allt annat du sagt till ochsenkomdu egentligen aldrig var riktat till henne? Diskussionen bakom... Haha. Sämsta undanflykt jag någonsin hört. Det här lär ju uppenbarligen inte leda någonstans, så jag drar härifrån. Ha en trvlig kväll.
svampar - 24 jul 12 - 23:11
Xuvetyn- intellektuellt infantil, amatörmässig. Att denna motion knappast kan tillhöra henne, etc. Och sedan också själva sättet i sig att inte diskutera själva frågan och temat i inlägget, utan istället motionens upplägg och skribentens förmåga samt intellekt.
svampar - 22 jul 12 - 17:06
Xuvetyn- men det är inte heller ofta, i ett någorlunda modererat och vuxet forum, två stycken som mot en går på med personliga angrepp. Det är bara barnsligt. Det värsta är nog att du inte ens tog åt dig något annat av vad jag skrev än just "två mot en" som du antagligen tycker är helt okej?
Inget fel med att det är ojämt, men fel när det lutar mer åt mobbing.
svampar - 22 jul 12 - 17:06
Xuvetyn- men det är inte heller ofta, i ett någorlunda modererat och vuxet forum, två stycken som mot en går på med personliga angrepp. Det är bara barnsligt. Det värsta är nog att du inte ens tog åt dig något annat av vad jag skrev än just "två mot en" som du antagligen tycker är helt okej?
Inget fel med att det är ojämt, men fel när det lutar mer åt mobbing.
ilinn - 22 jul 12 - 10:52
Du skriver en hel del riktigt klokt!
svampar - 22 jul 12 - 00:45
Hajsonen- jag säger inte att ochsenkomdu har rätt, bara att ni faktiskt är två mot en. Du behöver inte sjunka till samma nivå och använda dig av personliga angrepp. Det är bara barnsligt. Gå vidare med rak rygg och visa vem som är mogen...
ochsenkomdu - 21 jul 12 - 04:09
Det var just en fråga jag ställde, tänkte mig inga diskussioner. Bara se vad ni tyckte och tänkte.
ochsenkomdu - 21 jul 12 - 03:16
X: du anklagade mig just att ha stulit en text, om jag minns rätt får man inte göra det utan att skriva källa? Det skulle i så fall vara "brott" och din anklagelse därmed förtal.
Och jag skämtar inte, och inte för att du har bett om förklaring eller för att jag är skyldig att ge en, men: Jag skrev motionen vid ett helt annat tillfälle än nu. Varför jag tar
upp det nu är för att jag lovade min bästa vän en sak. Det var länge sen nu, men det är så att min bästa vän dog, 14 år gammal. Dagen han avled bad han mig att lova en sak;
att aldrig någonsin ge upp. Aldrig ge upp livet och det jag håller på med. Vissa dagar saknar jag honom mer än andra, det går liksom i perioder. Nu är det en sån period. Och
då känns det som om jag borde göra något, för att visa att jag tänker hålla vad jag lovat och att jag inte har glömt honom- kanske löjligt för dig, men för mig är det viktigt.
Jag har alltså inte varit riktigt koncentrerad på att argumentera, det var inte ens tanken ifrån början. Har skuldkänslor för att han avled så tidigt, försöker typ gottgöra
honom, för det han gjorde för mig. har inte pallat vara sansad hela tiden, och dessutom så var det en
fråga jag ställde: kan du tänka dig göra något åt det, personligen?
startade alltså ingen diskussion, jag ville bara veta. Men förstår att ni inte uppfattade det så.


H: Jag beskrev min bild av dig, det var ingen anklagelse. Det var inte meningen att du skulle ta det så, i alla fall. Om du vill veta varför komentarerna och texten var så olika kan du lästa mitt svar till X. .
ochsenkomdu - 21 jul 12 - 03:14
Svampar: <3
svampar - 20 jul 12 - 23:27
Men Åh grabbar lägg av, fokus på ämnet istället för att försöka ge svar på tal som bara är nedlåtande och nedvärderande. Inte schysst.
ochsenkomdu - 20 jul 12 - 19:13
X: jasså, är det omöjligt? kul att det omöjliga har inträffat då.
ochsenkomdu - 19 jul 12 - 19:55
haha, orkar intee. Du är alldeles för fyrkanting.

tänker inte lägga mer tid på dig nu, men kan inte låta bli att beskriva min bild av dig:
En 19 årig kille som har svårt att mogna, förändras. konservativ, rätt självgod. träningsfreak.
haha, typ så.
ochsenkomdu - 19 jul 12 - 03:28
haha, till en början kan man ju dra ner på det, och bara äta "lyckligt kött". Det är faktiskt inte svårt att sluta heller för den delen, bara men bestämmer sig..
martobicat - 19 jul 12 - 03:24
Kött är jävligt gott. Men det är jävligt synd om djuren med.
Jag känner mig jävligt splittrad faktiskt..
ochsenkomdu - 19 jul 12 - 02:50
H: fast, du vet ju inte mitt syfte med texten? dessutom har jag inte skrivit den för att lägga upp här. och jag säger inte alls emot mig själv, det är naturligt att äta kött, ja, men inte på det här sättet. denna djurhållningen är inte naturlig, djurhållningen ÄR sjuk, det är du som tolkar fel.
haha, det är ju poängen?

Dessutom känner du mig inte för den delen heller, haha, snälla kan du inte beskriva din bild av mig? just for fun? :)
ochsenkomdu - 19 jul 12 - 02:14
H: ja, det har jag. DET är naturligt. Men du har knappast lyft ett lillfinger för att fång/döda djuren som du vräker i dig.

Så du menar att människan är till för att jaga djur? hahaha!
ochsenkomdu - 19 jul 12 - 01:26
hajsonen: HAH! kallar du det där naturligt?! det är så långtt ifrån naturligt man kan komma! de allra flesta djuren har inte ens fått se dagens ljus, någon gång, förrutom till
tansporten till slakteriet. Det är fan inte naturligt sålänge du ingte dödar djuren med din egna kropp, eller egengjorde vapen. Försök aldrig mer försöka förfina detdär, tack.
Vare så kul?

X: haha, okej :) De filmerna är ju filmade direkt i uppfödningslokalerna, i transporten till slakteriet, eller i slakteriet. Hur skulle det inte kunna vara verklighet? det är inga
tecknade filmer, det är filmer som filmats en vanlig dag i slakteriet/uppfödningen/transporten, och det är ju klart man blir avskräckt, för det är ju hemskt! men det är väll inte mer är rätt, att man får se hur det ligger till? eller, tycker inte du det? det är väll först då man kan välja. Antingen att vara lat och egoistisk eller rättvis.
ochsenkomdu - 18 jul 12 - 22:47
X: så du menar att allt är teater? att det inte är så det går till? att de har införskaffat dessa maskiner, lokaler och bilar bara för att skrämma bort folk ifrån kött? pff, knappast.

och visst är det bättre, 1000 ggr bättre om djuren har det riktigt bra, men det är fortfarande fel, och så kommer det alltid vara. Det ÄR fel att döda så enkelt är det, djur som människa.
Tiggarflikkan - 18 jul 12 - 13:07
hajsonen: Vad gäller miljöaspekten i ditt senaste resonemang - hur kalkylerar du ihop att de miljöeffekter som orsakas nu genom bidrag (vilka effekter är det?) skulle kompenseras upp genom centralisering? Låt oss anta att hela Europas potatisplantager skulle läggas i Sverige; blir det inte en väldans massa transporter till övriga Europa? Att man inte ska odla bananer i svenska växthus är jag med på, men vad gäller de varorna som faktiskt kan produceras lokalt och ekologiskt ser jag ingen anledning till att massproducera på ett ställe.
ochsenkomdu - 18 jul 12 - 02:04
Hajsonen: klart alla äter olika, men jag utgår ifrån det jag sett, känner rätt många
vegetarianer. Som alltid varit och som blivit. Vad ska man annars gå på? det värsta möjliga?

Och i skolan får vi inte alls så himla ofta quorn, men klart, det får man ju också, ibland.Men är det verkligen rätt det? att man ska låta djuren dö, och innan dess ha haft ett helvete till liv, bara för att man KÄNNER för det?
är inte det helt sjukt, om du tänker efter? eller, det är ju sjukt, men alla verkar inte fatta det.


när man ser en film på hur djuren har det blir jag så himla ledsen, vart fan är världen på väg? egentligen är jag inte veg för miljöns skull,
utan för djurens skull, men det är ju bara bra att det är bättre för miljön.
förstår faktiskt inte, helt ärligt, hur en människa kan stå ut med att leva med sig själv när man vet hur illa djuren ni äter har det- för det är ett jävla helvete!

Var 11 när jag blev vegetarian, för det var då jag förstod hur djuren hade det, men att VUXNA människor inte kan ta lite ansvar över detta, göra något..?
ochsenkomdu - 17 jul 12 - 23:56
Hajsonen: sorry, orkade verkligen inte läsa, inte nu heller.. :P
räknade de med uppfödnings och slakterilokalerna då? och fodrets alla transporter?

men, som sagt: kött äter de flesta varje dag, quorn äter man bara ibland, så det vore endå bäst.
Dessutom är djurhållningen hur hemsk som helst, som koncentrationsläger för djur. DET kommer aldrig någonsin bli okej.
ochsenkomdu - 17 jul 12 - 23:38
hajsonen: självklart finns det det! man kan hitta källor till allt, sant eller ej. Och det handlar inte bara om energi, utan den mark som tas upp av foderodlingar, mark där svältande människor skulle kunnat odlat på. dessutom äter man inte quorn så ofta som kött, äter det max 1 gång/månad, så endå bättre för miljön.
ochsenkomdu - 17 jul 12 - 23:24
hajsonen: Quorn/sojaprotein behöver inte matas med växter/djur som tar upp en massa odlingslandskap och som transporteras långt..
så, vad du än sägen så är kött det omiljövänligaste.

hah, skämtar du? vegetarisk mat är inte salladsblad, precis.
ProstheticHead - 17 jul 12 - 14:48
Xuvetyn: Haha, tack. Det var skitjobbigt (speciellt for mig som ar valdigt otranad) men min kost var inte ett av problemen jag hade.
ProstheticHead - 17 jul 12 - 13:15
hajsonen: Ville barar saga att jag ar vegetarian och har jobbat med kommunen. Det var valdigt hart arbete, som att grava diken och plantera trad. Jag ar visserligen tjej, men jag klarade mig fint pa en vegetarisk kost.
ochsenkomdu - 17 jul 12 - 04:35
X: jo, vart väldigt trött..
klart, man borde ju skicka preventivmedel och kunnskap till de länder som behöver..
alltså, 10%, hur svårt kan det vara? men klart, det är inte bra för jorden med såhär mycket människor..
ochsenkomdu - 17 jul 12 - 02:21
Hajsonen: om det går hand i hand.. till viss utstäckning i alla fall, fodret är ju närproducerat, i alla fall.
har inte 100 koll på allt, hehe, finns så mycket!

ja, inga pengar alls borde gå till köttindustrin.

allting kommer ta tid, lång tid, men jag tror det går! om man verkligen satsar på dethär..-------------


Svampar: Ja, nu är det ju verkligen viktigt att VARJE indevid tar ansvar.

Intressant tanke dethär med skalorna! Du har helt rätt, bättre att äta små fiskar då ju.. fast, det spelar egentligen ingen roll så länge de är fångade vilt, men är de odlade har det ju stor betydelse!

Haha, man borde lära sig vad man ska äta mest av genom att titta på tänder, rätt coolt.
svampar - 16 jul 12 - 21:59
Hajsonen- fast det ligger inte i vår natur/historia att proppa i oss kött i den utsträckning vi gör idag. Vi har fler "växtätartänder" än "köttätartänder" också... Tänk på den du :p
svampar - 16 jul 12 - 21:55
Håller med! Kött är jättebra, och jättegott, men man behöver inte äta det varje dag som många tyvärr gör. Vissa dagar kan man äta fisk och fågel, t.ex. vegetariskt en gång I veckan är jättebra! Det finns sjukt mycket god vegetarisk mat.
Sedan är det if energisynpunkt även bättre med grönsaker eller djur långt ned på skalan än kött. Tänk er själva, om en liten fisk äter lite plankton, har det inte gått åt så mycket energi. En större fisk äter de mindre fiskarna som äter plankton. En ännu större fisk äter fiskarna som äter fiskarna som äter plankton. Osv. Äter vi de sistnämnda fiskarna eller fiskar högre upp på skalan har vi också ätit alla andra fiskar och all den plankton också. I större utrsträckning blir det mycket energi som slösas. Därför är det bra med matkulturen i asien där man ofta äter t.ex alger och liknande.

Flummigt? :p
ochsenkomdu - 16 jul 12 - 02:27
Thisismee: just detta är problemet.. egoism och lathet.
Ibland måste man ta hänsyn till hur vad som faktiskt behöver göras, inte vad som behagar en och inte.. och det finns massa god veggimat, men du har nog inte smakat så mycket utavdet bara.
ochsenkomdu - 15 jul 12 - 22:10
Tiggarflickan: nej, det är inte billigt, men tillräckligt "billigt" för att användas dagligen i en familj..
Tiggarflikkan - 15 jul 12 - 21:04
Vill bara säga att jag tror jag håller med dig på alla punter - förutom en: bortsett från blodpudding och viss korv så är väl kött dyrt? Mycket billigare att göra tomatsås än köttfärssås till exempel.
ochsenkomdu - 15 jul 12 - 14:34
PH: precis, de allra flesta gillar ju inte ens skolmaten, är det verkligen värt att förstöra så för miljön och döda de djuren då?
Nej, det tycker jag verkligen inte! Människan roffar åt sig mer än som är möjligt, egentligen..
ProstheticHead - 15 jul 12 - 14:24
Jag haller med dig.
Angaende vegetarisk mat i skolor sa undrar jag varfor det ar sa hemskt for vissa att ata en vegetarisk maltid en enda gang i veckan. Maste man verkligen ata kott varje lunch/middag?
ochsenkomdu - 15 jul 12 - 03:25
Menar du att vi ska döda en massa människor? Okej, nej, såklart inte.. Men, förrutom att köttindustrin är den största miljöboven så är det inte rätt att döda djuren. Oavsett vad du säger :)
Förklara gärna mer specifikt hur du tänker..!

Skriven av
ochsenkomdu
15 jul 12 - 02:23
(Har blivit läst 601 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord