Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

genetik och intelligens

Såg nyss ett programm på Axess om några som försöker hitta en gen som påverkar vår intelligens. De tror att de mer intelligenta i samhället har fler av genen, och tvärt om. Vilket jag då tror är ren bullshit. För det första måste man definiera intelligens, är det att lätt komma ihåg, att veta mycket, att lätt förstå saker? Han som ledde projektet tog inte någon hänsyn till att det kan finnas olika slags intelligens, t.ex att folk kan vara jätteduktiga på musik, ha det jättelätt för siffror, lätt för bostäver, duktiga på att måla, emotionell intelligens osv. osv. Han drog all sorts intelligens över en kam, han skulle hitta en gen som gjorde vissa smarta och andra inte.
Visst kan gener styra det hela, t.ex att man har ett rejält minne som får en att komma ihåg allt man läser, kanse att man har väldigt lätt för att förstå och då inte behöva sitta och klura på saker eller liknande. Det tror jag absolut kan ha med genetik att göra, men sedan tror jag det har väldigt mycket med uppfostran och miljö att göra. Om man har haft dåliga förutsättningar kanske man skiter i att plugga, inte konstigt att man får dåliga betyg då. Vissa föräldrar uppmuntrar sina barn till det yttersta, då är det väl klart att man kämpar lite mer. Undantag finns ju absolut, men jag tror ändå att detta gäller i största utsträckning.
Mammas kusiner t.ex växte upp med musik i hemmet, deras pappa var professor i musik och deras mamma älskade också musik, de hade alla sorters instrument hemma och fick i tidig ålder se sina föräldrar spela och fick också leka med instrumenten. Ena är nu professor i musik på musikhögskolan. Inte så konstigt va? Absolut att det kan ha med genetik att göra, man kanske har världens taktkänsla etc, men det har också mycket med intresse att göra. Å andra sidan kan man ju se det från andra hållet, folk som har t.ex musikalisk intelligens omger sig med musik. Jag tror helt enkelt att det finns med i genetiken att man har lite lättare för vissa saker, se mönster är ett exempel, men att det inte finns en gen som bestämmer att man i största allmänhet är smartare.

Även om det skulle finnas en intelligensgen som gör folk smarta tycker jag inte att man borde försöka bekräfta att den finns. Visst finns det bra sidor, tänk bara att kunna se i förtid om ditt barn inte kommer bli så intelligent- och då kunna injicera genen! Å andra sidan tror i alla fall jag att det kommer skapa rashygien. Tänk bara att alla de som är rika kommer kunna "göra" sina barn smarta medan de fattiga inte får den chansen. Folk kommer inte vilja skaffa barn om ungen inte får genen (inte alla kanske) och tänk om det går så långt som på Hitlers tid då man tvångssteriliserade folk med "dåliga gener"? Tänk bara vilket samhälle man skapar genom att hitta sådan information! nej tack.

vad tror du? tror du att genen finns? skulle du i så fall tycka det är bra eller dåligt?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
svampar - 2 sep 11 - 11:32
Albarello- ja fast man vill ju inte lukta(stinka) som en vitlöksgubbe bara för att man är sjuk :P Jag går loss på strepsils, eukalyptustabletter av olika sort, glass och Esberitox istället! (jag borde bli läkare ju)
Albarello - 2 sep 11 - 01:47
*kryddor..
inte krydda
Albarello - 2 sep 11 - 01:47
svampar - då får du gå loss på chilipeppar, vitlök och ingefära och dricka mycket vatten!
Världens bästa krydda enligt mig. Även om hela vitlöksklyftor har gett mig magsmärtor...

Berocca har fungerat bra för mig det här året... vet inte om jag älskar att tipsa om en sketen brustablett... men... what to do...
svampar - 2 sep 11 - 01:28
Albarello- jag är säker på att du inte uttrycker dig dåligt, jag har bara väldigt svårt att analysera just nu. Jag är sjuk och har precis haft feber, har inte kunnat sova så bra på nätterna och mina ögon gör ont när jag titta på skärmen, så det finns en väldigt stor risk att jag missar ungefär hälften av vad jag läser :P
Albarello - 2 sep 11 - 01:20
svampare - nope, inte helt skilda åsikter.
Men ämnet kan lätt svänga in på sidospår där man kan börja argumentera vilt kring detaljfrågor.
Att lägga sig på rätt nivå är inte lätt. Och att utrrycka sig dåligt är också lätt... vilket jag allt som oftast gör...
svampar - 2 sep 11 - 00:58
Albarello- okej, jag måste ha missförstått dig helt, jag trodde vi hade helt skiljda åsikter, vilken tur.
Albarello - 2 sep 11 - 00:41
svampar - jag håller med dig att det inte finns en enda gen bestämer intelligensen.

Och om det i fantasin skulle vara så, så skulle det ÄNDÅ vara sekundärt eftersom det är andra faktorer som avgör vad som är en PRAKTISK intelligens.
Vårt neurologiska system är i princip oändligt komplext och kan inte analyseras utifrån enskilda genetiska egenskaper.
Håller med dig!
svampar - 2 sep 11 - 00:31
Albarello- ursäkta, jag skrev "albarello- (inlägget)" först men var för snabb i fingrarna och råkade ta bort lite hit och dit.

Jag håller absolut med om att intelligens har med genetik att göra, men jag står hårt fast vid att det finns olika intelligens och att det inte finns en enda sorts gen som bestämmer hög/låg intelligens. Generell intelligens är självklart att alla har och som ligger i ALLAS gener, intelligens som innefattar förmågan att dra slutsatser, se samband, lära sig och ha sunt förnuft. Sedan finns det annan intelligens som är mer specifik på t.ex siffror, bokstäver, bilder, minne, förståelse etc. där vissa personer har lite eller markant mycket högre intelligens än andra. Där tror jag absolut att gener spelar in, men inte på sättet som denna man påstod- att en enda gen bestämmer värdet av all sorts intelligens hos människor. Har man alltså dåligt med den här genen är man dålig på allt- matte, minne, bildseende, etc. och tvärt om ifall man har mycket av genen. Detta kan inte stämma, på grund av flertal exempel på människor som är väldigt begåvade inom ett område men inte alls lika begåvade inom ett annat.
Albarello - 1 sep 11 - 23:58
Nu vet jag inte om du med "du" menar min kommentar...
Men det jag nämner är en generell intelligens. Alltså en genetisk intelligens.

Men jag sa, och säger igen, att det är inte det enda som har en betydelse.
En som förstår konst och beteende får oftast bra resultat på matematiska och logiska tester (t.ex.), det är det som den generella intelligensen visar/antyder.

Ja, eftersom det har visat sig att vi kan ärva ändringar i DNA strukturen hos våra föräldrar så påverkas vi så klart av den närmaste generationen.
Men likväl, vi har en inneboende intelligens. En förmåga att snabbt kunna förstå det som vi språligt, textualt, logiskt, imaginärt ställs inför.

Det vore nästan sinnessjukt om denna fördel inte vore en del av evolutionen.
Men är man djupt troende så har man förstås en annan åsikt.

Intelligens är något inneboende.
Men användandet är något man tränar.
Hastigheterna i neuronkopplingarna och antalet neuronkopplingarna kommer ifrån erfarenhet, och berörs av träning.
Inert intelligens och övning är olika saker.
Däremot antar jag att du inte var ute efter en värdediskussion kring erfarenhet vs inneboende intelligens?

Jag är likväl fullständigt övertygad om att det finns genetiska skillnader kring intelligens.
Men absolut inte bara en genetisk skillnad.





Sedan är det upp till individen att utnyttja denna potential...
Men om man väljer att byta ämne så måste man definera detta. Alltså, vad är inneboende intelligens... eller ... vilken intelligens är bra idag, vilka kunskaper är bra i morgon...
Ta bort
svampar - idag kl 21:42
jag kan också tillägga att jag har väldigt lätt för matematik när det kommer till algebra och det står med bokstäver, men när det kommer till siffror börjar jag få problem. Alltså är jag en hejdare i matte, men inte all sorts matematik. Därmed har jag "bättre" anlag för text. Jag har också väldigt lätt för att se mönster och figurer, men svårt att lära mig multiplikationstabellen. Där är också olika sorts intelligens, ena är med bilder (vilket också förklarar att jag har otroligt lätt för att måla och se 3D figurer) och det andra har med siffror (vilket förklarar att jag ännu inte lärt mig multiplikationstabellen helt). Alltså är jag antingen ett geni eller en total dumbom, vilket motsäger att en enda gen styr intelligen som helhet.
svampar - 1 sep 11 - 23:42
jag kan också tillägga att jag har väldigt lätt för matematik när det kommer till algebra och det står med bokstäver, men när det kommer till siffror börjar jag få problem. Alltså är jag en hejdare i matte, men inte all sorts matematik. Därmed har jag "bättre" anlag för text. Jag har också väldigt lätt för att se mönster och figurer, men svårt att lära mig multiplikationstabellen. Där är också olika sorts intelligens, ena är med bilder (vilket också förklarar att jag har otroligt lätt för att måla och se 3D figurer) och det andra har med siffror (vilket förklarar att jag ännu inte lärt mig multiplikationstabellen helt). Alltså är jag antingen ett geni eller en total dumbom, vilket motsäger att en enda gen styr intelligen som helhet.
svampar - 1 sep 11 - 23:34
grejen är att den intelligens du nu beskriver snarare har med förståelse och/eller minne att göra. Om man har väldigt lätt för att förstå saker lär man sig fort hur det mesta fungerar, och har man väldigt bra minne kommer man ihåg saker man sett och inte behövt plugga in, och därmed får man bra på intelligenstester, och visst är det en intelligens i sig. hur ofta hör man talas om någon som är ett geni i matte och musik på samma gång? Visst händer det, men oftast hör de praktiska sakerna ihop för sig och de teoretiska för sig när det kommer till personers intelligens. Det betyder alltså i så fall olika gener för t.ex musik och sinnen, och matematik och texter. Jag har väldigt svårt att tro att det finns en enda gen som gör människor smartare eller dummare i största allmänhet.
Albarello - 1 sep 11 - 22:50
Den forskning som finns idag stödjer generellt att om man får bra på något intelligenstest så får man oftast bra resultat på andra sorters intelligenstest.
Alltså, att vara intelligent inom ett område betyder oftast att man har potential inom andra områden och alltså är ALLMÄNT intelligent. Jag kommer inte ihåg om det heter q-faktorn eller g-faktorn... kolla upp det själva.

Däremot är förstås folk benägna att kunna vissa saker bättre än andra.
Och kan man något bra så fortsätter man gärna att utveckla det.
Vilket i sin tur leder till att man blir bättre och bättre.
Man blir triggad
Inspirerad
Etc.
En positiv spiral helt enkelt.

Jag tror att det finns gener för intelligens.
Men jag vet att det inte räcker.
Allmänbildning,
Fokusering,
koncentration,
osv...
spelar en avgörande roll.

Utan tvekan avgör vår arvsmassa vår generella intelligens
Men mijö och andra faktorer gör att det inte är ett rent matematiskt samband, utan ett fysiskt/kemiskt/biologiskt... och detta är komplext och ger och möjligheter att ta steg som är längre än andra (om vi nu önskar det)
svampar - 1 sep 11 - 21:02
Dufwan- nja, hur menar du då?
Dufwan - 1 sep 11 - 12:28
Såklart det ligger gener bakom allt
svampar - 31 aug 11 - 01:31
martobicat- ja absolut! finns hur mycket hjärngympa som helst
martobicat - 31 aug 11 - 01:24
Tror också att man kan träna sig till att höja sin intelligens.
Men självklart inte till vilken nivå som helst!
martobicat - 31 aug 11 - 00:24
kristallsand: Du har så rätt! Det finns ju många olika
sorters intelligens. Sedan behöver det ju inte betyda att
man är kreativ bara för att man är/har en stor begåvning ;)
svampar - 30 aug 11 - 22:57
håller helt med dig kristallsand. Smart har blivit ett dumt ord.
mii - 30 aug 11 - 22:53
Tankeställare..
martobicat - 30 aug 11 - 22:49
Tror både ja och nej! Egentligen tor jag att det finns många
faktorer som spelar in.

Skriven av
svampar
30 aug 11 - 22:42
(Har blivit läst 332 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord