Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Att bli slagen, och att gå.

Att bli slagen, och att gå.
- Förebilder *Krönika*


Idag hade jag en väldigt intressant föreläsning med min mentor, som jag ser som min manliga förebild i mitt liv just nu. Han kanske inte vet om det ännu, men av allt han säger till mig så tar jag åt mig och tänker igenom riktigt noga varenda gång. Innan jag började på Strömstad Gymnasium trodde jag att det var mig det var fel på, att det var mitt fel att folk i min omgivning, framförallt killar jag hade en relation med, behandlade mig som smuts på marken. Jag trodde att det var naturligt. Är inte det sjukt, att man kan bli så oerhört manipulerad av människor, som man anser ska bry sig om en?

Så idag, på "Utanför Samhällgemenskapen", en kurs som min mentor håller i, så sa han något jag alltid vetat om, men som jag struntat i. Och det är: Tjejer, om ni blir slagna av en kille, så gå, stanna inte kvar. Det är en självklar gräns som han i så fall gick över. Även om det är barn eller familj inblandade, så ska ni gå. En gång, är en gång för mycket och ni ska inte ta emot sån jävla skit.
Och han har ju, i alla fall, i mina ögon rätt. Innan har jag alltid sökt efter manliga förebilder i min nära omgivning, såsom killar som jag tyckt behandlat mig bra i början av relationen. Och då menar jag killar som är i ålder med mig, inte vuxna. Detta har då lätt till absurda katastrofer, då jag har blivit tagen för givet och utnyttjad, och jag då trott dom haft rätt.

"The Duke of Devonshire must be the only man in England not in love with his wife. "
Ett citat taget ur filmen The Dutchess, som förövrigt är en av dom vackraste filmerna jag någonsin sett. Varför är det oftast så med den utsatta kvinnan i ett förhållande som innehåller psykisk eller fysisk misshandel? Georgiana Spencer gifte sig med en vid namn William Cavendish, den femte hertigen av Devonshire och alla avgudade denna underbara kvinna som vågade säga sin åsikt och hennes utstrålning, men hennes man såg henne bara som pest och kolera som inte gjorde sin plikt som hustru. (Observera, detta är filmen, inte den helt sanna berättelsen.)

Trots att hela filmen ej är sann, så kan jag inte undvika att själv avguda henne. Känner igen mig i henne på så många punkter att det är otroligt, speciellt på det citatet jag skrev. Hon för mig är en av mina kvinnliga förebilder. Men samtidigt vill jag inte vara som henne, då hennes historia är bedrövlig och inget jag skulle vilja genomleva.

Kvinnomisshandel är något som sker varje dag, hela j*vla tiden. Och som jag nämde ovan, angående det med Georgiana Spencer, så avgudade alla henne, förutom hennes man. Så är det oftast i början, innan kvinnan faktiskt lämnar mannen. Sedan startar "vi" och "dom" nerverna att gå igång. För vi människor måste känna samhörighet, vi är väldigt fast knutna till vi:et. Nu kanske du tänker "men nej, jag är då självständig". Men jag kan då lova dig att om du exempelvis åker ut på landbygden utanför Peking där ingen inte kan prata något i närheten av engelska, så skulle du blivit alldeles överlycklig om du träffade på en människa som kan prata någorlunda engelska.

I alla fall, tillbaka till det jag ville säga. Samhörighet bildar ibland orättvisor, att man måste välja ett parti. Och man väljer då mestadels det parti som man har mest samhörighet till. Så männen står då på mannens sida, och kvinnorna på kvinnans. OFTAST, inte alltid.

Som vanligt, vet jag inte vad jag vill framför med detta inlägg. Kan dock erkänna att jag skrev detta inlägg till vissa personer, om dessa ifråga läser eller inte, vet jag inte.
Men tack Paul, den bästa mentorn, för att du tror på mig. Till skillnad från vissa andra.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Intermezzo - 28 jan 11 - 15:16
Jakktar: Kolla din mail! :D
Jakktar - 28 jan 11 - 11:06
Intermezzo: Tvillingarna? :o Hur vet du vem jag är D:
ohohoh jag ville med på den resan men jag missade tydligen några kurser </3
Intermezzo - 27 jan 11 - 17:45
Ferdos-Lina: Kan du vara vänlig att sluta förpesta mitt inlägg med irrelevanta kommentarer som du inte har något underlag? Om du nu vet så abnormt mycket, kan du väl källhänvisa det du påstår? "Tofu" källhänvisade, men det gjorde inte du. Dessutom, har det du uttalar inget med ämnet att göra, det är oväsentligt det du säger. Det här inlägget handlar om förebilder & om hur kvinnor misshandlas i HEMMET. Så om du inte har något rimligt att skriva i mitt foruminlägg, som tillhör ämnet, så kan du med all min respekt sluta skriva massa smörja.

Jakktar: Just det ja! Nu vet jag vem du är, du går ju i samma klass som mina gamla klasskompisar. :> Jo, Paul är jävligt åsum, ska själv med på en Polenresa som han anordnat i april :D
tofu - 27 jan 11 - 16:14
ferdos-lina: enligt brottsförebyggande rådet: http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=2& ;action=pod_show&id=6

"Det finns en tydlig skillnad i anmälningarna av misshandelsbrott som män och kvinnor har blivit utsatta för. Män anmäler oftast våld utomhus av en obekant person. Kvinnorna har misshandlats inomhus av en gärningsperson som är bekant."
Jakktar - 27 jan 11 - 03:30
Intermezzo; Du är inte den enda från de trakterna (;
Men ja, morsan har varit elev för honom (komvux typ), och min moster har jobbat med honom (har jag för mig :) ) och min bror har gått på det gymnasiet och var med på Polen-resan för några år sedan :)
Och vad de har sagt så är han awesome :)
bluesky - 26 jan 11 - 23:12
ferdos-lina: Nej, det sker inte lika ofta. De flesta våldtäkter och misshandelsfall som anmäls är förövaren någon offret kände. Och det är ett stort mörkertal där för det är större chans att man INTE anmäler när det är någon man känner än om det var någon random på gatan.

Om jag blev misshandlad i ett förhållande? Troligtvis skulle jag lämna personen, troligtvis inte anmäla. Just nu sker det för mycket att man skämmer ut offret i rättegångar så jag skulle gärna vilja undvika det.
Ferdos-Lina - 26 jan 11 - 22:24
bluesky:Hm du säger att det sker oftare i hemmet.
Hur vet du de?

Nej misshandel finns överallt,och det är lika på
varje ställe.

Om du blev misshandlad i ett förhållande
vad ska du göra då?

Lämna honom eller ha tålamod?

saraarbast:Skriv tydligt de du vill säga!
Intermezzo - 26 jan 11 - 15:00
Jakktar: Vet du vem Paul är?! O:
Jakktar - 26 jan 11 - 11:33
Haha när jag läst första stycket jag ba "Det måste vara Paul! :D"
saraarbast - 26 jan 11 - 10:07
Dufwan: Ferdos-Lina skrev att tjejen ¨får skylla sig själv om hon blir det och är ute sent på kvällen, det var det jag syftade på ^^
svampar - 26 jan 11 - 09:41
Om jag hamnade i ett förhållande där min man slår mig skulle jag lämna honom direkt. Visst skulle det vara svårt att lämna någon man älskar, men å andra sidan skulle jag förlora en stor del av den kärleken om jag blir misshandlad. Att säga att man fortfarande älskar honom och stannar bara för det tror jag är bullshit i de flesta fall. Jag tror kvinnorna är rädda för att sina män ska komma och leta efter dem, ännu argare. Handlar det om grov misshandel hemma blir man i princip hjärntvättad, man blir så rädd för sin man att man blir paranoid. Känslorna spelar en ett spratt där man faktiskt innerst inne älskar mannen som inte slår en, som en gång inte var våldsam mot en, men samtidigt är man rädd för mannen som nu slår en. Man blir som sagt paranoid, gör jag det och det ser han. Han ser hela tiden, måste uppföra mig bra. Åhnej jag råkade ta sönder en tallrik, nu slår han mig. Jag tror att om de visste till hundra procent att mannen inte kunde följa efter dem om de stack, skulle de lägga benen på ryggen direkt. Men jag kan ju ha fel? hur som helst skulle jag sticka om min man slog mig, okej en gång, men fler? nej.
Dufwan - 25 jan 11 - 22:19
"Man ska KUNNA gå ut sent på kvällarna ensam om man vill utan att någon ska säga att det är rätt om den tjejen blir våldtagen eller misshandlad."

Ingen har sagt att det blir RÄTT då?

Som jag skrev tidigare dock: Tyvärr ser världen ut som sådan att om man går ut sent, klär sig si eller så eller är av ditt eller datt ursprung så är det ett medvetet val man gör och en risk man tar.
bluesky - 25 jan 11 - 20:10
Sedan tror jag inte att det här inlägget handlade om överfallsvåldtäkter, så att ens ta upp det känns absurt. Det handlar ju om misshandel i hemmet... Jag skulle gärna vilja tänka tanken att jag skulle kunna lämna ett förhållande som det om jag blev slagen eller misshandlad verbalt, men jag har svårt att tro att det är så lätt. Jag hoppas att jag aldrig hamnar i den sitsen där jag behöver ta ett sådant beslut, men jag tänker inte tro att det är "lätt".

Att säga "gå stanna inte kvar om ni blir slagna" är lätt. Det känns nästan kränkande att säga det som om det är så lätt. Folk säger att det är ett lätt beslut, men de glömmer att offret ofta älskar sin förövare, de kan ursäkta beteendet för "jag känner ju honom, han är ju egentligen inte så här". Det är inte svart på vitt. Men jag håller med dig, det BORDE vara så lätt.
bluesky - 25 jan 11 - 20:02
ferdos: en våldtäkt sker oftare i hemmet, misshandel sker oftare i hemmet, än ute på gatan. En våldtäktsman är oftast någon du känner, personen som misshandlar dig är oftast någon du känner. Överfall är i regel ovanliga och ingenting man ska behöva gå runt och oroa sig om hela tiden.

Själv går jag hem ensam från bussen när jag går hem efter en utekväll, klockan är oftast tre-fem på morgonen, och jag känner mig mer säker där än med en vän som visar tendenser att vara över-kontrollerande/våldsam.

Din åsikt är inte en åsikt i det här fallet, det är misstolkning av fakta, vilket kan vara väldigt farligt!
saraarbast - 25 jan 11 - 19:21
Ferdos-Lina: Jag missförstår dig inte. Du skrev att man får skylla sig själv om man går ut sent och blir våldtagen/misshandlad .____. Man ska KUNNA gå ut sent på kvällarna ensam om man vill utan att någon ska säga att det är rätt om den tjejen blir våldtagen eller misshandlad.
Ferdos-Lina - 25 jan 11 - 18:41
Intermezzo:Du har inte rätt att säga att jag har fel för
att det är mitt åsikt och inte ditt.
Ferdos-Lina - 25 jan 11 - 18:39
tofu:Misshandel och våldtäkt sker över allt och inte bara i hemmet.
Ferdos-Lina - 25 jan 11 - 18:36
saraarbast:Som vanligt så missförstår du mig.
Med familjen är det mysigt det håller jag med och med vänner också
men alltså det är fel att gå ut ensam sent på kvällarna.
Tiggarflikkan - 25 jan 11 - 18:22
Ååååh, vilken bra krönika!
tofu - 25 jan 11 - 12:16
Fast det här var ett bra inlägg förresten glömde jag att tillägga :)
tofu - 25 jan 11 - 12:15
Ferdos-Lina: de flesta misshandlar & våldtäkter sker för fan i hemmet av någon som står kvinnan nära, inte i parker på natten av nån random galning. Snälla gör er av med denna dumma föreställning. Män däremot löper större risk att misshandlas utomhus. Men det är väl aldrig någon som ens tänker tanken att: "mm men de får ju skylla sig själva som gick ut alldeles ensamma." Åh vad arg jag blir.
Dufwan - 25 jan 11 - 11:19
Såklart "ni" ska kunna gå ut när och hur ni vill, men om risken ÖKAR på natten och med vissa kläder, oavsett om det "inte borde vara så" , så är det ju ett medvetet val man gör och en medveten risk man tar. Tyvärr.
Jag är kille och har blivit misshandlad ett par gånger, ska tilläggas. Inte i ett förhållande dock!
Intermezzo - 25 jan 11 - 01:26
Ferdos: du har så fel du bara kan ha. Kvinnomisshandel sker i nästintill alla fall i hemmet. Det som sker utanför är "bara" misshandel. Skriv en kommentar här när du börjat gymnasiet istället eller är påläst inom ämnet, tack.
saraarbast - 25 jan 11 - 00:04
Ferdos-Lina: Så du menar att tjejer ska inte kunna gå ut på kvällarna utan att bli våldtagna eller misshandlade? Det är inte ens någon idé att diskutera det där med mig. Snälla, tjejer ska väl kunna vara ute när som helst utan att någon ska säga "du får skylla dig själv om du blir våldtagen eller misshandlad" ? Har aldrig sagt att JAG vill vara ute ensam då. Men brukar gå ut sent på kvällarna på somrarna med min familj. Gillar att vara ute då, och jag vet att det är många fler som håller med mig om att det är mysigt ;p
Ferdos-Lina - 24 jan 11 - 23:31
saraarbast:Jo men skulle du vilja gå ut så sent på kvällarna och ensam
och då är det säkert flera killar ute och då blir det farligt för dig och jag tror inte att
du blir glad när du blir våldtagen eller misshandlad.Jag skrev oftast
och det är sant så jag har rätt.

Jag håller med Caroline 95 procent.
saraarbast - 24 jan 11 - 23:21
Ferdos-Lina: Så man ska inte få gå ut på kvällarna? Och vaddå skylla sig själva? Man får väl inte skylla sig själv om man blir misshandlad eller våldtagen?

Intermezzo: Håller med dig till 100 %
Ferdos-Lina - 24 jan 11 - 23:14
Hm,det var ett bra inlägg och jag håller med din mentorn.
Kvinno misshandel sker oftast på kvällarna
och delvis så får dom skälla på sig själva,ingen tvingade dom att
gå ut kl:01 på kvällen och då är det inte så konstigt att dom blir misshandlade
och det brukar oftast vara när killarna och ibland tjejerna är fulla.Men ibland
är det ju pedofiler och det kommer från msnkontakter.
Men ibland händer det bara,i vilken tid som helst.
T.ex förra veckan i onsdags så blev en kvinna våldtagen av tre maskerade män
som hade halsdukar över ansiktet.Kl:19,30 hände det och då var det inte
tjejens fel,för att vem kunde tro att detta skulle hända just den tidiga tiden?
Tyvärr ingen!
Hoppas du förstår vad jag menar.

Skriven av
Intermezzo
24 jan 11 - 21:45
(Har blivit läst 332 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord