Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Dessa nya examen idéerna

Jag blir lite orolig när jag tänker på de här två olika examen som kommer att införas snart. Den examen de som börjar gymnasiet nästa år kommer få... Två olika. En yrkesexamen, eller en högskoleförberedandeexamen (långt ord! inte det korrekta, men men).

Själv valde jag en yrkesförberedande linje när jag var 15år och skulle börja på gymnasiet. Nu går jag ut trean nästa år och har just insett hur FEL jag valde. Hade jag varit tre år yngre hade jag då fått börja om i ettan, eller gilla läget och fortsätta till komvux, komma med i en grupp med människor i alla åldrar som vill söka till högskolan, och alltså ha en enormt mycket tuffare konkurrens för en högskoleplats.

Men nu blir det inte så för mig, nu kan jag lägga till ett ämne och bli högskolebehörig.

Varför beröva andra denna möjligheten?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
glasbit - 18 okt 10 - 20:10
Sant.
bluesky - 18 okt 10 - 19:48
Det är väl tur att några tycker den nya idén är bra!
glasbit - 18 okt 10 - 19:09
jag håller med Akhenaton i allt.
glasbit - 18 okt 10 - 19:08
"Man behöver bara läsa svenska a, matte a, engelska a, samhällskunskap a, estetiskverksamhet a osv"

varje kurs du nämner motsvarar väl 100 timmar om jag inte minns fel, vilket blir ganska många timmar som man
nu kommer kunna lägga på den kunskapen som är viktig för programmet, vilket i sin tur kommer leda
till betydligt med fördjupade kunskaper, vilket kommer leda till att det
kommer bli betydligt lättare att få jobb.
glasbit - 18 okt 10 - 18:54
ProstheticHead: Samma grej skulle väl hända för en som valt
att gå en högskoleförberedande utbildning men sedan kommer på att hon
vill bli bilmekaniker? Jag ser inte skillnaden. Förutom att det är svårare
att hitta en sådan utbildning gratis, såvida man inte börjar om hela gymnasiet.



Det känns som att dom som pratar emot det här förslaget vill ha kakan samtidigt som dom
äter den...
bluesky - 18 okt 10 - 16:12
west_west: men det kommer ta ganska lång tid innan gymnasiet kan utbilda så att de när de går ut gymnasiet kan ta ett jobb direkt. Det ställer mycket högre krav på skolan, och så snåla som svenska skolor är vet jag inte om det kommer att fungera så bra :/ tyvärr
west_west - 18 okt 10 - 16:10
Jag tror att det är bra med två olika examen. Det är orimligt att man ska behöva läsa 9 år grundskola + 3 år gymnasium + ytterligare 3-5 år högskola = 15-17 år innan man kan få jobb. Yrkesexamen är ett sätt att ge de som inte är akademiker i själ och hjärta en chans att ha något att stå på när det är dags att söka jobb. I Sverige har vi alltför länge snöat in i att vi bara ska ha högutbildad arbetskraft. Det funkar inte för alla att bli högutbildade. Vi måste alltså skapa möjlighet för människor att utbilda sig till olika yrken tidigare och därmed korta utbildningstiden för dessa människor.

/west_west
bluesky - 17 okt 10 - 13:40
akhenaton: men du kan ju inte säga att t.ex samhällskunskap är ett ämne som inte alls är viktigt för oss?

Jag läser ett yrkesprogram nu, och jag måste lägga till ämnen för att bli högskolebehörig, alltså skulle de ta bort ämnen som faktiskt är VIKTIGA för oss. Man behöver bara läsa svenska a, matte a, engelska a, samhällskunskap a, estetiskverksamhet a osv. Det är inte svåra ämnen, och om man är dyslektiker bör man få mer hjälp för att klara av det. Har vänner som har dyslexi som klarar av det jätte bra, som t.o.m går samprogrammet.
bluesky - 17 okt 10 - 00:00
glasbit: eftersom PH tagit upp det om första stycket ;)

Ja, man bor hos sina föräldrar om man tar ett år av innan gymnasiet. Är man VERKLIGEN skoltrött så är man trött på mycket annat. Man har gått in i väggen, på ett sätt. Många orkar inte ens jobba, de är slutkörda. Och är man under 18 SKA man bo hos sina föräldrar! Det är lagen, föräldrarna SKA ta hand om sitt barn... Det är självklart!

Och det är ju inte direkt svåra ämnen man har som "grundämnen". Det är viktiga ämnen alla bör läsa. Att ta bort dem är att ta bort en bra grund för det utvecklande samhället.

Och jo, jag har hört många prata om de "små gymnasieutbildade personerna som kommer hit och ska fixa med våra datorer/el/staket/etc". De tycker det är löjligt. Vill ha någon med en ordentlig utbildning.

I Finland har det de här systemet. Att gå på gymnasiet är fint, något som fina människor gör, smarta personer. De "dumma" går på yrkesutbildningar, det är lite smutsigt. Inga överklassmänniskor går på yrkesutbildning. ppft.
ProstheticHead - 16 okt 10 - 22:05
Och innan någon säger något om studielån, man får inte studielån för att studera på Komvux om man är under 20. Man måste vara över 20 för att få det.
ProstheticHead - 16 okt 10 - 22:03
glasbit: Problemet är att man måste bestämma sig precis vad man vill göra resten av sitt liv när man är 15. Jag tror inte att många 15-åringar är kapabla att göra det valet.
Om man sedan ändrar sig, och måste läsa upp ämnen på Komvux, så är det väldigt mycket svårare att komma in på universitet sedan för man är i en annan urvalsgrupp.
Och om man är under 20 och ska studera på Komvux så får man bara 1050 kr i månaden. Man måste studera heltid, så man har inte tid att ha ett jobb för extra inkomst. Så tanken är väl att man ska stanna hos sina föräldrar, men alla kan inte göra det. Så med de nya reglerna får vi fler som behöver läsa upp ämnen, men många tvingas bo hos sina föräldrar utan riktig inkomst. Det låter lite fel i mina öron.
glasbit - 16 okt 10 - 21:17
Alltså, jag tycker att det är jättebra att de gör såhär.
Väljer man frisör eller bygg så har man väl inga ambitioner att
plugga på universitetet. Ångrar man sig så finns det nya chanser på komvux,
eller högskoleprovet. Högskoleprovet är grymt bra, och på de flesta universitetsutbildningar
är snittet betydligt lägre på HP-poängen än betygen.
Jag fattar att det är surt och fullt möjligt att man ändrar under gymnasiets gång, men det
gäller väl alla program. Jag som läste natur kanske kunde ändrat mig och helt plötsligt önskat att
jag gått något yrkesprogram, och då hade jag också fått börja om hela den utbildningen, eller till och med
fått söka till någon privatkurs efter gymnasiet, som då till och med kan kostar. Jag ser inte skillnaden. Har man ambitioner att gå på högskolan så
har man väl ändå alla dörrar öppna, vad man än valt. Men man kommer numera få kämpa lite mer för att komma ikapp det man
missat genom att ha läst en yrkeslinje. Helt rättvist och fullt rimligt enligt mig.

Ni säger att "man kan ju bara ta ett år av", och göra vad undrar jag? Bo hemma och leva på mor och far?
Vissa kan ha en jävla tur och få ett jobb, men dom flesta får inte det. Är man skoltrött så
är man väl oftast trött på ämnen man tycker är svåra. Och efter det väljer man sedan gymnasium (ex. har du svårt för matte men ändå har stora
ambitioner att läsa vidare på universitet, så väljer du förmodligen samhäll). Men alla de som är praktiskt
lagda borde slippa så många "akademikerämnen" som möjligt, för att kunna bli grymma på det dom ska arbete med. Och efter gymnasiet kan dom
hoppa direkt in på arbetsmarknaden. Att folk skrattar åt deras kompetens, som nån sa, verkar vara taget ur luften.

Det är vad jag tycker.
Men nu är det ju faktiskt inte så lätt heller, vissa gymnasieämnen ger meritpoäng senare på universitetet på vissa linjer. Så
man får fan se till att vara taktisk. Och det är klurigt.

Menmen.
bluesky - 16 okt 10 - 00:15
thisismee: Felen med det du sa är att; 1) det hjälper inte att gå en yrkesinriktad linje om man är skoltrött, 2) manan ta ett år av från skolan om man är så skoltrött, 3) FÅ vill anställa en person med endast gymnasieutbildning, faktum är att folk skrattar åt deras "kompetens".

Och det är synd att du bara bryr dig om dig själv. Det är allt som är fel med samhället. Jag-jag-jag attityden.
bluesky - 15 okt 10 - 19:15
LovesLL: man har flera chanser, med komvux och folkhögskolan, men det blir MYCKET svårare att söka in till högskolan på det sättet, eftersom man kommer in i en grupp där de inte plockar lika många ifrån, och folk i åldrar 19-75år söker in där. Om man inte har JÄTTE bra betyg, så är det nästan omöjligt då.

Min kusin som idag är 40år gjorde jätte dåligt ifrån sig i gymnasiet, sökte in på folkhögskolan och pluggade upp sina betyg, fick toppbetyg. Idag är hon chef på ett företag. Så tycker jag det ska vara. Inte att alla som råkar välja fel ska hamna helt snett.
LovesLL - 15 okt 10 - 19:06
Bluesky: Du har så rätt så! Det är helt sjukt att man bara har en chans i livet till en bra utbildning.
bluesky - 15 okt 10 - 18:58
himlensblomma: och på grund av dem ska alla andra straffas? Det går att ta ett år av från skolan innan man börjar på gymnasiet, då kan man göra det istället.

Förra året hade jag i stort sätt bara praktiska ämnen, trots det blev jag jätte skoltrött. Jag tror inte det spelar någon roll om man pluggar teoretiskt eller praktiskt. Orkar man inte så orkar man inte.

Skriven av
bluesky
15 okt 10 - 01:25
(Har blivit läst 243 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord