Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Myt eller att tro?

Moderna myter idag blir allt mer vanliga, människor berättar dem till varandra och förvärrar dem för spänningens skull. Men varför finns myter, är det så att människan behöver lögner för att få en spänning i sig själv? Eller är det så att myter är en del av världen i dag?

Att Einstein är ett geni vet de flesta människor i dag, många påstår sig också veta att han hade dyslexi. Men saken var den att Albert Einstein var en av topp eleverna på skolan. Han var smart, och välutbildat. Jag undrar om man säger att han hade dyslexi för att få ge sig själv och allmänheten en chans att kunna bli likadan, alltså intelligent! ? Myter i dag är ett populärt sätt att få uppmärksamheten på en fest eller med kompisarna. Det är spännande, ibland upprörande, och skapar oftast diskussioner runt om det.

Skillnaden till dagens myter och de äldre är oftast historier om jättar, älvor, troll, drakar, och världsundergång. Människan i alla tider har haft ett beroende av spänning och av uppmärksamhet. För många år sen pratades det mycket om just jättar, troll, älvor och drakar. Det var historier som skrämde barn och vuxna. Många gånger var det just obehagliga saker som myterna handlade om. Men varför just alla dessa ting som vi vet i dag inte existerar. Var det så att folk inte alls visste mycket om sin omvärld jämfört med vad människan gör i dag? Det som är riktigt okänt för oss i dag är Ufon och kanske nått onaturligt, mycket handlar också idag om olika förbannelser. Det vi märker i dagens sägens är att vi är mer rädd för varandra. Vi pratar oftast om människor i dagens moderna myter.

Dock var det inte länge sen det sades att jordens undergång skulle vara år 2000. Den myten var att jorden skulle komma till en enda och explodera. Jag själv hörde myten när jag var runt sju år, och vid millennium skiftet trodde jag alvarligt att jorden skulle gå under. Tidningar tar gärna upp myter som denna, även fast det är väl märkbart att den är fejkad.

Vad är en modern myt? Det är en berättelse som man får höra av folk. Man kan inte riktigt avgöra om den är sann eller om den är falsk. Den utspelar sig ofta i vardagliga och möjliga miljöer huvud personen är oftast en bekant till en bekant. Just ordet myt kommer ifrån det grekiska ordet ”mythos” och betyder just berättelse. Myt i dag kopplar många till lögner, - han drog en myt. Men varför ska man koppla en lögn till en berättelse? Eller är det så att det finns sanna myter? Ett exempel på en modern och känd myt är 'Den stulna njuren'. (En försvunnen turist hittas svårt medtagen på en parkbänk. Han har ett operationsärr i sidan. Det visar sig att han drogats och fått en njure borttagen).".

En annan modern myt är Loch-Ness odjuret i skottland. Det ska tydligen vara en stor ödla från dinosauriernas tid. Ingen har något speciellt bevis på det, och på det sättet blir fallet mycket suddigt. Hon kallas Lessie och lever i en normal stor sjö i skottland.

Att skrämma folk har alltid varit en underhållande resonemang under alla tider. Men i dag handlar myterna om mördare och psykopater. Jag skulle kunna säga att filmer i dag är moderna myter. Våra fantasier flödar i dag som aldrig förr. Det populära ämnet är just det som kan hända i dag. Vi tror inte längre på tomtar eller på troll. Vi tror på psykopater, eller på japaner som gör konstiga ljud uppe på vinden som sedan kommer och ska förinta en. När jag ser en skräckfilm och blir rädd, är det för att jag tror på berättelsen, och att jag faktiskt fruktar att det ska hända mig? Om vi vänder oss till det fattiga landet Afrika, så har vi män som tror att dom kan bli av med sin HIV smitta genom att våldta sig på rena spädbarn. Där har vi en myt, för allt annat säger emot, det som händer är att barnet får HIV och mannens människovärde sjunker något enormt. Men ska man kalla detta en myt eller kanske bara en tro? Vad är skillnaden egentligen?

Att myterna skiljer sig från förr i tiden och i dag, är antagligen för att vi har mer information om allmänheten runt om kring oss. Vi vet hur vi själva reagerar och vad vi vill höra. Vi sprider bara vidare det vi själva vill höra. Troll, jättar, älvor och drakar finns nu mera i sagoböckerna. Medan mördare, pinsamma ögonblick och otroligt farliga moment förs vidare från själ till själ. Dock sjöodjuret Nessie verkar bara vara en elefant nu för tiden. Forskare har ägnat flera år åt att söka igenom sjön efter något slags odjur. Men utan resultat efter sökandet kom dom fram till att det måste ha varit en elefant människorna sätt? Kanske är det så att vi har två myter i en? Hur skulle det vara utan myter och sagor, framför allt vad är skillnaden? Kanske skulle världen vara mer kall och oförsiktig. Jag som person tror absolut att myter idag charmar människor på olika sätt. Att få någon att tro på en är faktiskt helt otroligt, när kanske du vet att det inte heller är sant.

Truth never stands in the way of a good story - J.H. Brunvand"
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
HejMej - 16 jul 07 - 16:20
Det du har skrivit låter både smart och väl uttänkt.
Jag har allvarliga problem när det gäller skräckfilmer. Jag blir rädd, men inte för att jag tror på dom, utan för jag inte kan släppa dom.
Myter är en viktig del av livet, ifall man frågar mig, dom kan ge en spänning, rysningar, lycka, sorg och hopp om framtiden
lonely_heart - 15 jul 07 - 21:35
trooooooooooo
Obeeskrivlig - 10 jul 07 - 15:22
Väldigt intressant faktiskt. En myt (kallas väl oftast för rykte i det moderna samhället) kan nog vara både falsk och sann. Oftast är det nog en sann berättelse i grunden som någon brett på och lagt till lite snaskiga detaljer. En myt behöver man ju inte tro på, men har man en tro så tror man ju faktiskt på den. Som namnet skvallrar om. ^^ Skillnaden är nog ganska så stor ändå - har man en tro är man ganska övertygad om det som den innefattar. En myt kan man facineras av utan att direkt tro på den. Det är i alla fall min personliga åsikt :)
_some - 9 jul 07 - 23:33
Ja absolut! håller med dig deppnalle. desutom tror jag att myter är vanligare än man tror.
Men sen , vad är då skillnaden mellan myt och tro?
Deppnalle - 9 jul 07 - 22:18
Väldigt intressant tråd :)
Själv har jag varit fachinerad väldigt mycket utav myter som t.ex Loch Ness... Och när jag var ung och man var på läger med klassen brukade man skrämma upp varandra med spökhistorier som kvinnan i sjön som drar ner en i djupet om man kommer för nära vattnet... Och ja, allt det här skitsnacket gav en mycket uppmärksamhet, spänning och man började nästan tro på de själv som man hittat på :P Myter är nog en viktig sak för mänskligheten tror jag :)
Boliie - 9 jul 07 - 18:20
Nää.. albert einstain var inte bra iskolan alls!,visseligen
ett geni i matte och latinska,men det andra nej till och med sa
hans lärare eng: You are a very clever boy a ecxtremly clever boy
einstein but you have one great fault,you dont let anybody be told
to you,och han blev utkastan ur skolan för vara dålii och sånt.
så man kan ändå bli en einstein ^^

Skriven av
_some
9 jul 07 - 16:23
(Har blivit läst 178 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord