Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Noveller

Cheat Day - [del 4]

Mike visste inte om han gjort sin grogg ovanligt stark, eller om han tappat kontrollen när Isabelle dykt upp. Hon hade en svart klänning och sotigt smink, och Mike kände sig oerhört besvärad över att hon var Rebeccas kompis. Att det gått flera år sedan deras olyckliga break tycktes inte räcka som ursäkt nu längre.
Sedan Isabelle klivit in i köket hade han blivit kvar och de hade skojat om att det var ödet att de sågs här, av alla ställen. Mike sörplade i sig sin grogg på mindre än en kvart. Han blandade en ny när Isabelle gick till vardagsrummet för att hälsa på de andra. Mike tog tillfället i akt att smyga efter och vinka till sig Emma från dörröppningen. Han verkade ha samma öl som för en timme sen. Mike kände sig nästan förolämpad.
”Vad är det?” frågade han när Mike tog honom i armen och drog med honom in till köket. Hans ögonbryn närmade sig sakta hårfästet när Mike började se sig om, och till och med tittade i hallen för att vara säker på att ingen hörde. ”Mannen…”
”Du vet tjejen jag snackade om? På gymmet?”
”Ja, jo… Hon var snygg och blond, typ?”
”Det är hon. Det är hon som är här ikväll.”
”Det är väl... bra?” sa Emma tveksamt, uppenbarligen inte säker på vilken reaktion Mike ville ha.
”Alla andra gånger hade det varit det”, stönade Mike. ”Men hon är Rebeccas kompis.”
”Rebecca som du…”
”Ja.”
”Krossade hjärtat på.”
”Ja.” Mike stönade igen. Det var väl sant. Det var väl inte hela världen att Rebecca och Isabelle var vänner heller, men om han raggade på Isabelle skulle han framstå som en douchebag. Och han ville ragga. ”Jag kommer framstå som en idiot.”
”Har det hindrat dig för?” Emma log. ”Det kanske inte är en ultimat situation, men det verkar ha gått lång tid, Mike. Tror du hon kommer bli arg?”
”Nej, jag vet inte. Jag kan ju inte låta bli bara för att vi råkar ha lite historia.”
”Det hade varit värre om ni varit gifta.”
”Tack för stödet.” Mike himlade med ögonen, men log. Det skulle bli en aning awkward, men Rebecca var nog redan less på honom, så det var väl lika bra att bara köra. Just nu lät det i alla fall som en bra idé.

Tydligen lät det som en bra idé två drinkar senare också. Mike följde med Isabelle ut på balkongen när hon och Jake rökte och han höll dem sällskap, och efter det hamnade de i köket igen. Till en början på var sin sida om bordet, men när Isabelle hämtade ny dricka hamnade hon på stolen bredvid, och hennes fötter vilade på pinnen under Mikes stol. Rebecca höll sig tack och lov inne i vardagsrummet och det var tillräckligt för att Mike, berusad, skulle glömma det dåliga samvetet.
”Jag har inte sett dig på gymmet det senaste”, sa Isabelle och la huvudet på sned. Mike hade svårt att veta om han skulle titta på hennes läppar, eller på hennes händer om vinglaset.
”Jag har inte sett dig heller”, sa han, och dolde sin vandrande blick med ett charmigt leende. ”När är du där?”
”Jag har börjat gå på kvällen. Det är skönare när det är lite folk.”
”Åh… jag går nästan bara på morgonen, eller förmiddagen. Hatar den där slussen i sidodörren.”
”Varför det?” frågade Isabelle förvånat, och Mike ångrade sig en smula. Han harklade sig svagt och drog upp axlarna mot öronen, urskuldande.
”Eh… det är så jävla trångt”, försökte han.
”Säg som det är, du är för stor.”
”You got me.”
”Alltså, får jag känna på dig?” frågade Isabelle och ställde bort sitt vinglas. Hon log ivrigt. ”Jag har velat göra det sen första gången du kom och coolade dig.”
”Coolade mig?” Mike skrattade till. ”När jag hjälpte dig, menar du?”
”Ja, precis. Får jag?” Isabelle sträckte fram händerna, hoppfull. Det var inte som att Mike skulle tacka nej. Han ställde bort sin drink och vände sig mot henne.
”Vad vill du känna på då?” frågade han, så oskyldigt han kunde.
”Helst allt. Oj…” Isabelle lutade sig fram och satte båda händerna mot hans bröst, kände på honom genom skjortan. Som den grabb han var passade Mike givetvis på att spänna armarna. I vilken ordning resten hände var han inte helt säker på.
Isabelles hand gled från Mikes arm till hans axel och nacke, upp genom hans hår, och i samma ögonblick pressade han läpparna mot hennes. Isabelle flyttade sig smidigt från sin stol och upp i hans knä. I alkoholens dimma var inte Mike vidare klar i huvudet, men han förstod på en gång att det här var mer än ett oskyldigt festhångel. Att klockan snart var ett fyllde honom med hopp om att det lika snart var dags att dra hem, förslagsvis till Isabelle. Att ta hem henne till huset kom inte på fråga. Han var inte ett stort fan av publik.
Mikes läppar ömmade av oförsiktiga kyssar, smakade sött av läppglans och fruktigt vin, när Isabelle leende ursäktat sig och försvunnit iväg till badrummet. Mike tänkte ta tillfället att meddela Emma, men när han tog upp mobilen såg han att han redan fått ett sms. Emma hade visst gått hem på egen hand, eftersom Mike hade ”verkat upptagen i köket”.
Isabelle bodde på Parkgatan, mitt i stan. På den sömniga stadsbussen dit satt de längst bak, Isabelles händer innanför Mikes jacka, och Mike med läpparna till hennes hals. Det vore inte schysst, men han hade lust att lämna märken, så att hon mindes honom i morgon och flera dagar efter det. Det skulle han förhoppningsvis kunna ordna på andra sätt, också.
Hur Isabelles lägenhet såg ut var inget Mike la på minnet, men han orienterade sig genom den utan att se var han satte fötterna. Skjortan åkte av vid tröskeln till sovrummet, och som om Isabelle inte vägt något alls lyfte han henne till kanten av den höga sängen och drog upp klänningen över hennes höfter. Hon drog honom över sig, kysste honom och strök tungan över hans öra. Hon viskade saker han bara drömt om att få höra henne säga.

Solen sken in genom små hål i persiennen och lämnade varma prickar på Mikes bröst. Hans tanke hade varit att gå hem i natt, innan han blev för trött, men kylan utanför dörren och Isabelles övertygande händer hade varit nog för att få honom att stanna. Rummet var ljust. Flickigt. Han såg en stång med kläder, flera foton, och en grön växt i en vas. En liten tv ovanpå byrån mitt emot sängen. Det luktade gott från lakanen.
Det hände sällan att han stannade över om han inte ville ha mer än ett ligg, men även om Isabelle passade in i potentiell kk-kategorin så var alltid morgonen efter lite stel. Mike sneglade på henne. Oj. Hon var visst vaken, och han var betraktad.
”Hej”, sa han hest, och hon log.
”Planerar du din flykt?” Isabelle reste sig på armbågarna, fullständigt ogenerad över att hon gav Mike full översikt av hennes bröst. Det kanske hade varit meningen. Han lät inte tillfället gå till spillo.
”Jag funderade på hur stelt det skulle bli när du vaknade, men det var visst jag som vaknade sist…”
”Stelt?” Isabelle höjde ögonbrynen. ”Varför måste det bli det? Jag tittade på din kropp när du sov.”
”Jag känner mig objektifierad.”
”Välkommen till varje kvinnas värld.” Isabelle slog honom löst på armen och han bara skrattade. Hon hade fortfarande smink kvar, sot och mascara suddigt under hennes ögon, och om halsen bar hon gårkvällens glittriga halsband. Hon såg sliten ut men hennes blick var pigg och Mike gillade det. Hon var mindre blyg än någon tjej han träffat förr.
Han blev kvar i Isabelles säng till strax efter två. Han visste inget mer om henne nu än vad han gjort igår när han först kysst henne, och det var så han ville ha det. Telefonnumret hade de sparat till senare. Vi kommer ju ses igen, på gymmet, hade Isabelle sagt. Med händerna i jackfickorna gick han sakta hemåt, drömde om duschen och lunchen som väntade.

De följande dagarna höll Mike extra uppsikt på gymmet, men dessvärre såg han inte till Isabelle alls. Han hade övervägt att gå dit på kvällen någon gång, men tanken på dörrslussen var nog avskräckande för att han inte skulle anse det vara värt det. Det kändes faktiskt okej att inte se henne redan nu, heller. Om det dröjde ett tag kanske det blev mer spännande nästa gång de sågs?
Han kom hem efter ett tungt ryggpass till ett nästintill tomt hus, och han började fundera på om han gått fel. Det var fredag, och även fast många av ungarna gick i skolan fortfarande vande han sig aldrig vid att vara ensam. Efter närmare inspektion hittade han en lapp på bordet där det stod att Sarah, Leon och Hannah dragit till badhuset. Förmodligen var den menad för Carmen.
Mike hängde upp sina svettiga träningskläder i badrummet och gjorde en pulvershake som han drack av medan han gick runt i huset. Var han verkligen helt ensam? Han blev mäkta förvånad när han såg dörren till Connors rum stå öppen. Genom springan såg han honom sitta på sängen med en mugg i handen. Grabben som alltid var borta passade visst på att vara hemma när ingen annan var det. Mike sköt upp hans dörr med samma hand han höll shakern i.
”Hej.”
Bredvid Connor låg en uppslagen bok, som han lyfte blicken från i en halv sekund för att se på Mike. Hans långa hår var slarvigt uppsatt i en knut som var på god väg att lösas upp. Om hans hals hängde en läderrem med en tand från något, förmodligen, farligt djur. Haj? Björn?
”Hej.”
”När kom du hem?”
”Jag har varit hemma sen i natt.” Connor vände blad i boken.
”Okej. Var har du varit?” Mike tog sig friheten att kliva in i rummet. Det var det allra minsta i hela huset, med snedtak och ett litet fönster där Connor ställt en väckarklocka i retrostuk. Med de båda unga männen i rummet kändes utrymmet om möjligt ännu mindre. Mike satte sig ner på en smal stol som klämts in vid sängens fotände.
”Var i Umeå först, men sen stannade jag hos en kille i stan.”
”Är du någonsin hemma nu för tiden?”
”Sällan.” Connor slog ihop sin bok och såg upp på Mike. ”Det är inte du heller.”
”Visserligen.” Skillnaden var bara att han oftast kom hem om nätterna, medan Connor stundvis var borta flera nätter i stöten.
”Jag skulle vilja flytta.” Connor tog en klunk ur sin mugg. ”Men jag vet inte vart.”
”Jag skulle gärna bo nära centrum.”
”Jag menar inte så. Jag vet inte om jag vill bo kvar i Sverige.”
”Såklart inte. Du vill väl flytta till någon djungel och odla kakaobönor.” Mike himlade svagt med ögonen. Han brukade driva med Connor om att han var en hippie, men den här gången log Connor faktiskt tillbaka.
”Varför inte?” sa han, som om det var något han övervägt att göra.
”Ja, vem vet. Det skulle passa dig i alla fall. Jag skulle nöja mig om jag fick flytta till en egen lägenhet. Det måste inte ens vara centrum”, suckade Mike. ”Men jag tjänar för lite pengar.”
”Kan du inte flytta ihop med någon?” föreslog Connor. Han såg upp på honom över kanten av muggen, och Mikes ögonbryn kröp sakta uppåt.
”Jo…” Han strök handen över hakan. ”Hellre dela hem med en mupp än nio stycken.”
”Elva, med mamma och pappa.” Connor ställde bort muggen i fönstret och lyfte armarna över huvudet när han sträckte ut ryggen. Att han blev längre än Mike, även fast de satt ner, fick honom att känna sig en aning kränkt. Jävla jättelillebror.
Mike hade kunnat tänka sig att dela en lägenhet med Connor, om situationen varit annorlunda. Connor höll sig mycket för sig själv och pratade inte i onödan, vilket var ganska skönt, men han hade inte heller någon ordentlig inkomst. Skolan hade han hoppat av för att ”den inte var något för honom” och han hittade inget jobb som passade honom heller. Fuck the system, vägra samhällets regler, och så vidare. Mike kunde tänka sig att det skulle bli ett helvete för vem som än bodde med honom i framtiden.
Idén om en lägenhetskompis var dock inte fy skam, och den hade han Connor att tacka för. Han knäppte upp locket på shakern och tog en klunk. Kanske var det dags att lägga ut en annons någonstans.

Samma kväll föll den första snön. Det tunna små flingorna började snart bilda ett täcke på marken. Mike hade lämnat huset för att ta en promenad, och köpa bröd till frukosten. Lilla ICA mitt i stan var stängt sedan två timmar, men Mike hade inget emot att få gå en längre bit till det större. Han hade för första gången i år behövt ta fram sin kakigröna, fodrade jacka, och lånat Jörgens grå fingervantar. Vädret blev snabbt kallare, till Mikes glädje. Han längtade efter december och tills snön la sig, så att han skulle kunna åka snowboard med Leon och Hannah.
Innanför ICA:s glasdörrar lyste det välkomnande. Mike hälsade på den frusna tiggaren utanför och gav honom en samling mynt han burit i fickorna. Carmen hade swishat honom femtio spänn för att köpa två limpor rostbröd och Mike kände sig vilsen när han stod och tittade bland alternativen.
Han åt sällan bröd hemma, och brydde sig för lite för att minnas hur påsen såg ut. Det var säkert något med vallmofrön på. Han plockade upp två limpor med bra datum. Kanske kunde han köpa sig en drickkvarg att ha på vägen hem?
Mike vände om för att gå till mejeriavdelningen, men stannade kvar bakom brödhyllan när han upptäckte någon han kände igen. Hennes hår var uppsatt i en stor knut och hon hade ett par fluffiga öronmuffar och en stor scarf på sig. Rebecca. Under tre år hade Mike aldrig sett henne två gånger under så kort tidsperiod förr. Han undrade om Isabelle pratat med henne om vad som hänt på festen. Han undrade om hon skulle bry sig, om hon fick veta.
Mike hade aldrig varit en som låtsas som inget för att slippa hälsa, men den här gången gick han förbi utan att säga någonting. I ögonvrån såg han Rebecca vända sig om och se efter honom.
*
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Vapor - 28 mar 17 - 16:38
Alltså älskar att Mike är så töntcool på festen! <3 Sen gillar jag Isabelle starkt som karaktär, typ tio tummar upp bara för att hon äger, en tjej med självsäkerhet och är cool och kaxig!
Att det är hon som också säger att de lär synas på gymmet och inte behöver utbyta nummer är också jättekul. ALLT med Isabelle är typ bäst för du tillåter henne vara tjej utan att vara flickig!

Sen är det ju Connor, är nyfiken på honom och älskar du hur smyger fram information om honom eftersom. LOVE IT
Det var mitt rabbel för tillfället.
ilenna - 25 mar 17 - 13:48
älskade scenen med mike och emma haha, när han kikar ut i hallen, emma som inte vet vilken reaktion han är ute efter och dom klockrena replikerna haha.
och mike och isabelle i köket!! brukar inte fastna för tjejkaraktärer men isabelle är ascool ju haha. och mikes `vad vill du känna på då?` sådär säkert inte alls särskilt oskyldigt <3 gillar att du alltid har med så mycket humor i dina storys, men på ett snyggt och diskret sätt liksom. och ja sluss-delen var väldigt underhållande haha!
fastnade särskilt för den här meningen: Solen sken in genom små hål i persiennen och lämnade varma prickar på Mikes bröst. Så fin och målande beskrivning!
Connor! Och att han hade håret i en slarvig knut <3 han är jättespännande och jag skulle lätt vilja följa enbart honom för en dag haha, för att se vad det är för äventyr han är ute på ;D
ursäkta för dålig kommentar, men kapitlet var asbra, punkt :D

Skriven av
arbok
25 mar 17 - 13:00
(Har blivit läst 476 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord