Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Har haft tufft på jobbet...

Jag har jobbat inom hemtjänsten sedan April i år, och har tidigare år jobbet på ålderdomshem.

Redan första dagen på jobbet blev jag och personen jag gick introduktion med hotade med kniv (äldre person hämtade kniv och höll den vid höften medan denne sa att vi skulle gå direkt därifrån).

Sedan dess har jag varit den som har tagit ytterligare 3 av de 6-7 "stora händelserna" varav två var misstänkta blodproppar/strokes (en misstänkt allvarlig). Den senaste var under mitt senaste arbetspass där någon hade ramlat, slagit i huvudet och det var blod överallt. Jag satt med personen i över en timme i väntan på ambulans.

Först kände jag mig okej, fattade inte riktigt vad som hade hänt. Hade fullt upp i helgen så hann inte tänka på det. Kände lite obehag bara. Var väldigt trött och seg, hade ont i huvudet/kände mig yr, men tänkte inte så mycket på det. Sen på söndagkvällen började det komma tillbaka. Kunde inte sluta tänka på allt blod, och på de tidigare gånger jag varit där med ambulansen/ringt den... Och sen kom alla känslorna som jag inte tänkt på tillbaka. Kände med nere och ledsen, och orkade inte gå till jobbet igår. Började gråta för ingenting.

Samma sak var det idag. Känner mig helt slut, orkar inte med alls. Gick inte till jobbet. Gråter över allting... Vill inte tillbaka till jobbet för det känns så otroligt jobbigt, men vet inte hur jag ska göra. Har inget pass inplanerat fören till helgen, och sedan fyra igen nästa vecka.

Förstår inte hur jag ska göra nu. Orkar inte. Klockan är knappt 3 och jag har redan gråtit typ 6 gånger idag.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
west_west - 27 jul 15 - 21:13
bluesky, jag förstår verkligen att du inte orkade hantera situationen ytterligare. Mycket av sånt här är bra att känna till i förväg, så att man kan ställa rätt krav innan man gått sönder. Det handlar om t ex att kräva att det finns handlingsplaner, att det finns någonstans att vända sig för att bearbeta händelser osv. När man står mitt i det så är det ju sällan man har energi över att driva en fight mot arbetsgivaren också...

Jag skrev inlägget mycket för att jag tror att andra som skriver i tråden kan ha nytta av informationen.

Take care
/west_west
bluesky - 26 jul 15 - 18:18
west_west: Verkligen så. Tyvärr så hände det här under en övergångsperiod med en ny chef och allt sådant. Hade jag haft orken att driva vidare hade jag gjort det, men det var för mycket för mig.

Arbetsgivaren gjorde inte rätt för mig, och resten av oss anställda. Inom hemtjänsten förväntas man att ta tuffa situationer med en klackspark, och vara tacksam om man får 10 minuter att andas ut efteråt... -.-
west_west - 26 jul 15 - 00:13
Det låter som att du löst situationen Blue, men jag vill ändå säga några saker som jag tror du och andra som läser din tråd kan ha nytta av i framtiden.

Det du beskriver är flera allvarliga arbetsmiljöproblem där arbetsgivaren agerar direkt oprofessionellt. Arbetsgivaren har ett stort ansvar för sina anställda. Arbetsgivaren ska säkerställa att arbetsplatsen är säker, har ansvar för att riskbedöma vårdsituationer osv. Incidenter av detta slaget skall alltid anmälas till arbetsmiljöverket, skyldigheten är arbetsgivarens. Allvarliga eller återkommande incidenter kan medföra att ett arbetsstopp införs tills åtgärder är på plats. Det är normalt genom skyddsombuden på arbetsplatsen som det går. Arbetsgivaren har vidare ett långtgående ansvar för att hantera kriser på arbetsplatsen. Ett knivhot räknas tveklöst dit. Det är arbetsgivarens ansvar att det finns en handlingsplan, att anställda vet vart de ska vända sig för att komma i kontakt med t ex psykolog. Det är också vad jag förstår arbetsgivarens ansvar att bekosta rehabiliteringen. Finns inte detta på plats är chef, skyddsombud och fack de man ska vända sig till i nämnd ordning. Många unga vet inte om sina rättigheter, och det utnyttjas. Stå på er!

/west_west
bluesky - 18 jul 15 - 22:43
Blanksliten: jag blev sjukskriven en vecka, men behövde mer tid så sa upp mig.
aspiration - 13 jul 15 - 20:43
Förstår det. Hoppas du får må bättre snart! Kram
bluesky - 12 jul 15 - 13:39
(det var en hel del tillsammans med detta, men det är sekretess på det så...)
bluesky - 12 jul 15 - 13:38
aspiration: har pratat med chefen men kände inte att jag fick mycket stöd där. Den hotfulla situationen var första arbetsdagen för ca 3 månader sedan, och den fungerade, likaså följande gånger. Det som hände var att en kund hade ramlat och slagit sig riktigt illa, var massor av blod och spya, ambulansen kom typ aldrig, och jag fick instruktionen av 112 att "se till att hon fortsätter andas". Hade inte fått tillräckligt med information om vad jag gjorde i en sådan situation, och fick inte tag på någon som kunde hjälpa mig.

Efter det satt en samordnare med mig i 10 minuter när jag fortfarande var fylld med adrenalin och var för stressad för att tänka. Fick fortsätta att jobba i 5 timmar efter det, och ingen hörde av sig efter det. När jag talade om att jag haft det jobbigt var det mer ett "aha" svar. Detta + högre krav på oss anställda känns fel. De ställer högre krav på oss men kan inte ens ta och ringa mig när jag uteblir från jobb efter det här?

Har svår ångest. Ska till doktorn imorgon/i veckan och be att få bli sjukskriven för svår ångest.
aspiration - 8 jul 15 - 23:39
Jag tycker du ska försöka se om ni kan ha någon form av debriefing på arbetsplatsen, eller du ensam med chefen. Att jobba inom vården är många gånger tufft, och krävande. Inte bara fysiskt, men även emotionellt. Jag själv känner mig ofta dränerad på känslor när jag lämnar mitt arbete, just för att man ger så mycket av sig själv till människor som behöver det.
Det låter som du haft en tuff början på ditt sommarjobb, och jag förstår om du tvekar inför att ta dig tillbaka dit. MEN! Jag tror att du kommer klara av det de sista veckorna, om du får rätt "hjälp".

Att se något så svårt, att bli hotad, är inte mindre läskigt bara för att man är anställd för att hjälpa och finnas där i sådana lägen. Alla patienter är inte snälla och tacksamma, det är samma spridning på människor inom den målgruppen som i övriga samhället, tyvärr. Det innebär att man ofta får träffa på idioter, och ändå tvingas hjälpa dem, vara snäll och ge gott bemötande fastän man bara vill springa därifrån.. Det har jag fått erfara också.

Om jag var i din sist så skulle jag inte göra något drastiskt, utan jag skulle ringa chefen imorgon och tala ut om dina känslor. Kanske kan ni gå till den hotfulla personen två och två, eller så kanske någon annan kan ta över ansvaret för denne. Sen gör det mycket, åtminstone för min del, att försöka suga åt sig all tacksamhet från de "bra" patienterna som ger en så mycket glädje.

Stora kramar till dig!!
bluesky - 8 jul 15 - 16:52
Det är ett vikariat/sommarjobb, så skulle jag byta jobb innebär det att jag säger upp mig och går arbetslös tills jag hittar nytt jobb. Vilket försvåras snart i.om att jag pluggar... Men jag funderar starkt på att sluta nu. Så psykiskt påfrestande.

Promenerar jag mycket i tjänst. Jag går mellan kunder, och är uppe i cirka 1 mil om dagen och går. Orkar inte så mycket utöver det för tillfället (ibland gör jag det). Men nu är skallen helt slut. Sover dåligt men mycket.... :/

Får se hur det blir. Ska jobba i helgen, men blir det för tufft säger jag upp mig nästa vecka.
xx - 7 jul 15 - 17:25
Du kanske kan prata med någon om det? Och finns det någon möjlighet att byta jobb? Min mor jobbade på hemtjänst ett tag, och hon tyckte också det var tufft av olika anledningar. Mestadels blev hon deprimerad för att någon hon fick jobba med påminde om min mormor. För henne blev det bättre när hon både pratade om det och sen bytte jobb.

Annars kanske du kan försöka promenera eller göra någonting annat aktivt så du får tankarna på annat? Sen kanske slå på film eller träffa någon vän?

Hoppas du mår bättre snart, kram
//xx

Skriven av
bluesky
7 jul 15 - 16:56
(Har blivit läst 612 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord