Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

P-medel och dess biverkningar

Okej. Det är dags att prata om det här med preventivmedel. För en del är preventivmedel en ren gåva, för andra är det helvettet i pillerform.

När jag började ta p-piller när jag var 17 var jag väl påläst. Jag visste vilket slags p-medel jag kunde ta, vilka som inte fungerade för mig, hur jag skulle ta dem, vad de innehöll, och biverkningarna - trodde jag, ja! Barnmorskan som skrev ut receptet till mig påpekade att p-piller kunde göra så att jag gick upp i vikt (ja tack, det gjorde jag). Utöver det fanns det inga viktiga saker att påpeka, eller hålla utkik för. I was good to go.

Vänner som använt p-piller längre än jag berättade om problem de hade haft med användandet av vissa sorters preventivmedel, men för mig var det som att gå ur en dimma. Från att vara trött större delen av tiden kände jag mig plötsligt pigg! Jag kände inte längre behovet att gråta när jag såg vissa reklamer på TV, och humöret kändes stabilt.

Men ju längre jag använde p-medel ju sämre mådde jag. Från stabilt positivt humör blev jag stabilt nedstämd - deprimerad. Jag fick svårt att sova, att koncentrera mig, jag började må illa. Mitt liv och min skolgång påverkades negativt. Jag hade många problem under användandet, och när jag till slut inte orkade mer och gick till barnmorskan för att ta ut den p-stav jag då hade möttes jag med förvåning. Trots att FASS klart och tydligt sa att mina biverkningar inte var så jätteovanliga hade barnmorskan aldrig hört om dessa förut. Men ut togs den sent 2012.

Inom 1-2 veckor från att jag tog ut p-staven mådde jag otroligt mycket bättre. Jag kände mig gladare, att jag kunde delta mer i vad som hände runt omkring mig, och den där dimman som omringat mig i nära två år försvann.

Idag vet jag mer om biverkningarna hormonella och icke-hormonella p-medel kan ge. Jag vet även om de alternativ som finns på marknaden, även om dessa inte är lika säkra som hormonella p-medel är dessa ändå effektiva sätt att förhindra graviditet. Vad dessa inte gör är att minska symptom och svår mens, men även där finns alternativ som inte innebär att pumpa sig full med hormoner varje dag i flera år/decennier. I slutändan är det upp till en själv att veta vad som fungerar bäst.

Barnmorskan var oförstående till varför jag valde bort p-medel helt, liksom har en del jag har mött sedan dess varit. Att andra alternativ finns nämnde ingen fören jag gjorde egen efterforskning.

Denna studie som görs nu på p-medels biverkningar är en bra början, men den är otillräcklig. 3 månaders studier säger ingenting om de bieffekter som uppkommer efter ett par månader, efter flera år. Det säger ingenting om hur kroppar påverkas efter årtal av användande.

Vad gör vi med våra kroppar idag? Hur kan vi förbättra dessa p-medel så att de är mer skonsamma mot våra kroppar?

När mer studier har gjorts kanske jag kan överväga att börja med p-medel igen, men idag är jag skeptisk. Idag sparar jag istället ihop till en p-dator, använder barriär metoder, och följer min cykel med hjälp av appar.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
bluesky - 19 jan 15 - 01:39
dare_me: av kombinerade p-piller ja, som har två olika sorters hormoner ist för bara ett som i minipiller. Det är inte pga blodproppar i släkten utan pga migrän med neurologiska symptom, och barnmorskan tyckte det var viktigare att skydda sig mot graviditet tydligen för att jag bara har migrän ett par gånger per år (oftare nu än då, däremot).

en del är udda
bluesky - 9 jan 15 - 04:41
dare_me: de försökte föreslå p-ring för mig. Sa blankt nej eftersom det kan ge mig blodproppar :P
bluesky - 8 jan 15 - 20:33
blanksliten: i och med att hormonella preventivmedel kom på marknaden innebar det ett säkrare skydd mot graviditet, och en möjlighet att ha egenmakt i valet när/om man vill skaffa barn. När kvinnor (könar för enkelhetens skull) fick makten att bestämma själva fanns det större utrymme att utbilda sig själv och skapa karriär. Innan var medelåldern kvinnor blev gravida mycket lägre, och således gav det mindre möjligheter att ha en karriär som vi idag kan ha en karriär. Män kunde också fiffla med kondomen, eller helt enkelt vägra använda en, och på så sätt göra en kvinna gravid -- vid p-medel är detta inte möjligt på samma sätt.

När kvinnor väntade längre med att skaffa barn, och gjorde det på egna villkor och inte naturens, kunde de planera sina liv och så vidare. Det var en stor sak för kvinnor, och är det fortfarande.

Många använder båda barriär och hormonella medel, ja. En del för att vara extra skyddade mot graviditet, andra för att de har "en gångs ligg" eller för att de har korta relationer, eller för ena partnern har en könssjukdom. Andra väljer bara ett alternativ.

Att graviditet inte ska vara något allvarligt på samma nivå som klamydia och gonorré håller jag inte med om. Klamydia om man upptäcker det tidigt kan botas med antibiotika, och är idag sällan såpass allvarligt att det hotar hälsa, kropp, eller liv. En graviditet är enormt påfrestande på en kropp, med många möjliga komplikationer, och dödsfall är inte vanligt men än mer vanligt än vad det är för de som har klamydia. Dessutom innebär abort även risker, oavsett om de är minimala, och är emotionellt och kroppsligt påfrestande.

Så jag skulle nog tycka att det var värre att vara oönskat gravid än att få klamydia, ärligt talat.
bluesky - 8 jan 15 - 19:28
svampar: exakt! Barnmorskan jag nämnde i texten försökte övertyga mig att jag skulle använda p-piller, och föreslog något som kan ge mig blodproppar och hon VISSTE det. Så viktigt var det tydligen?

Jag använder hellre Pearly för att se med temperatur och kartläggning av min mens när "säkra perioder" är, men ändå alltid använda kondom, men kanske råd att vara lite vårdslös under säkra tider, och inte alls rubba med kondomen under osäkra perioder.

blanksliten: de hormoner man tillför till kroppen är de hormoner som kroppen tillverkar själv. De säger till kroppen att ägglossningen redan har varit, och därför inte ska tillverka hormonet som bidrar till ägglossningen. Just p-piller är en STOR del i vad som lett till kvinnors rättigheter, och att vi ses som mer jämlika i samhället. Det är inte bara fel med p-piller, men det är viktigt att fortsätta utveckla det.
svampar - 8 jan 15 - 14:54
Var samma för mig ett tag. Jag förstod inte hur dåligt jag hade mått förrän jag slutade med p-piller. Det tråkiga är att folk tycker att man är dumdristig och naiv om man inte knaprar piller, att man får skylla sig själv om man blir gravid. Nej, man ska inte tvinga på sin kropp hormoner om man inte vill. Även om andra medel inte är lika effektiva, förutom kondom då, så är det fortfarande bättre än helt oskyddat sex -DÅ om något får man skylla sig själv.

Skriven av
bluesky
7 jan 15 - 20:27
(Har blivit läst 673 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord