Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

plastikkirurgi och lite tankar

för bara några år sedan var jag väldigt emot plastikkirurgi. Jag tyckte att människor som behöver lägga sig under kniven på det sättet saknar något inom sig. Att det inte är naturligt. Jag tyckte att media var fruktansvärt som promotade det här, jag avskydde kändisar som bytte näsa titt som tätt och bidrog till ett snedvridet samhällsideal. Jag tyckte att man enbart skulle få kosmetisk kirurgi om man hade någon slags deformation.

Men nu har jag insett att det är högsta graden av hyckleri från min sida. Jag står för en fri människa, att var och en ska få bestämma över sitt eget liv. Du kan få prostituera, abortera, och operera hur bäst fan du vill -varför ska det påverka mitt liv? Eller rättare sagt, hur påverkar det mitt liv att du vill ha färre rynkor? Även om samhällsidealet ändras så ändras inte konceptet att vi HAR ett samhällsideal. Nu är det bara enklare att leva upp till det. Självklart ser jag många problem med ett samhälle där man opererar sig för att passa in för andra, men jag ser det som att var och en ska få bestämma över sitt eget liv och stå för sina egna val.

Jag börjar bli lite trött på vissas sätt att tro sig ha rätten till någon annans liv. Om någon vill göra abort i andra sidan av Sverige tror jag knappast att det direkt, eller ens indirekt, skulle påverka ditt liv. Likaså tycker jag att det är löjligt att vara emot att någon vill ha bröstlyft. Det är väl istället jättebra att man kan få tillbaka utseendet på tuttarna efter att ha klämt ut sjutton ungar!

Till sist vill jag bara be om ursäkt i förhand, jag har inte kollat igenom texten innan jag skickar... dikta muppar sig lite på min telefon. Ja just det, DU får väldigt gärna diskutera detta och komma med dina åsikter :)
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
nattblick - 1 aug 14 - 03:57
Bara genom att höra en person prata om det så tycker jag att man kan lista ut om det är ett bra beslut eller inte. Det beror helt på varför man vill göra det, vilken insikt man har i vad det innebär och vilka problem man har som man vill undkomma. Den slutgiltiga frågan: Vad kommer bli bättre av det? Och: Är det värt det? VARFÖR vill man egentligen göra det?
bluesky - 19 jul 14 - 23:50
f26: jag tror inte att vi kommer att komma till en sådant punkt i vårat samhälle där en övervägande majoritet använder sig av plastkirurgi, inte endast pga den stigma som finns för kirurgiska ingrepp, utan även eftersom vi i grund och botten sällan är såpass olyckliga med vårat utseende att vi skulle ta till dessa medel. Folk som känner att det behövs, som lider av dysfori, eller har andra psykologiska eller fysiska besvär med sin kropp ska ha tillgång till vad de vill.

Dessutom så är det inte min ensak om en person helt vill ändra deras utseende, utan det är något de bestämmer själva med samrådan av en läkare.

Som syster till en tjej som har förstorat brösten har jag en insikt i det som gör att folk ändrar vissa delar, eller flera delar, av sitt utseende. För en del handlar det om att bli en fungerande del i samhället, och även att SES som en fungerande person av andra. Men även om det inte var så, även om det handlade om "endast" missnöjdhet eller en vilja att nå perfektion, är det DERAS vilja.

Det känns som så många vill gå in och styra över andras kroppar och bestämma vad som är hälsosamt/ohälsosamt, och vem som är hel som person. Det känns så fel. Folk gör det samma över överviktiga människor.

Förstår inte varför folk är så tvärsäkra på att deras beteende och syn på livet alltid är det bästa
svampar - 19 jul 14 - 16:21
f26- av samma anledning som människor väljer att gå ned i vikt, skaffa sig magrutor, eller helt enkelt använder smink. Blir livskvaliteten bättre om man använder mascara? Om man har stora biceps? Vad är det egentligen för skillnad mellan att förstora läpparna och använda smink som får dem att se större ut?

Om man nu stör sig så mycket på någonting, så är man inte hel som människa? Varför är det så himla viktigt att göra något åt det? Låt mig fråga dig, hur kommer det sig att du förstår om en person som varit med om en olycka får plastikkirurgi? Vad är det egentligen för skillnad mellan att en person som fått en skada och en person som är född med stor näsa opererar sig? I grund och botten handlar det om att båda är missnöjda med sitt utseende, skillnaden är bara att den ena är född sådan. Eller varför inte jämföra en kvinna som fött många barn och vill se ut som hon brukade innan tuttarna började hänga, och en person som varit med om en bilolycka och vill se ut som innan näsan mosades? Varför är det okej att ena personen är missnöjd och gör något åt det men inte den andra, och varför ska någon som varit med om en olycka ens vara missnöjd med sitt utseende och inte acceptera sig själv som man är?
svampar - 19 jul 14 - 12:07
Albarello- Jag uttryckte mig nod inte tillräckligt tydligt. Jag menar inte att det är hyckleri att ändra åsikt, verkligen inte. Att lära sig av andra och kunna ändra sig är en del av livet. Vad som däremot var hyckleri, var att jag förut tyckte plastikkirurgi var fel och ändå stod för människans rätt till sin egen kropp. Jag har varit förespråkare för eutanasi, abort, prostitution och att var man står för sitt eget liv; men varit emot plastikkirurgi. Det har jag nu insett är högsta graden av hyckleri från min sida.
Albarello - 19 jul 14 - 02:33
Du skriver att var emot plastikkirurgi förut men är inte det längre och tycker det gör det till en hycklare.
Men, det beror väl helt på varför du var "emot" plastikkirurgi. Jag skulle tro att du inte är en hycklare, utan att du bara uttrycker dina åsikter utifrån ett annat perspektiv.
Det är lätt att se negativt på skönhetsoperationer eftersom det i princip betyder att man formar sig efter en mall som ett yttre tryck har bestämt. Detta gäller främst tjejer/kvinnor, tyvärr. Eller tyvärr. Det kanske inte är rätt ord. Men ni förstår vad jag menar.
Om media, kultur och samhällstryck säger att något är optimalt så betyder det inte att man MÅSTE forma sig efter det optimala. Men det betyder inte heller att det är fel att välja att forma sig efter detta. Det gör dock inte det första i mening fel, eller hycklande.
Ok, om någon tycker att man måste göra några operationer efter en födsel för att få "snygga" bröst så är det helt ok på det personliga planet. Men jag ser inget fel i att kritisera normen som KRÄVER att en kvinna ska se tajt och fast ut direkt efter en födsel.
Den stora frågan är nog om personen som gör ett ingrepp gör det för egen skull eller för andras skull.
Det du skriver har nog för många vinklingar för att göra frågeställningen tydlig. Den är intressant, men kan väldigt lätt driva iväg åt olika håll och förlora sitt innehåll.
bluesky - 18 jul 14 - 00:37
Åh vad glad jag är att läsa det här. Jag tycker att ha åsikter och att moralisera kring andras utseenden och val över deras egna kroppar är så otroligt fel. Håller definitivt med!

Skriven av
svampar
17 jul 14 - 10:04
(Har blivit läst 489 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord