Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Vem ska hjälpa en tjetjensk familj i en park?

Har ni läst detta? Är själv SJUKT imponerad av dessa två som stod upp och hjälpte de stackars tjetjensk familj som inte visste vad de skulle göra...

Jag rekommenderar alla att läsa denna berättalse! Vilka medmänniskor de är! Vilka hjältar!

Länken till berättelse är nedan:
http://andrejonsson.se/2013/08/05/vem-ska- hjalpa-en-tjetjensk-familj-i-en-park/

Vad tycker ni? Tror ni att ni hade gjort samma sak som de? Eller tror ni att ni hade tvekat på det?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 5)
Safir - 18 aug 13 - 14:16
Jag känner mig enormt begränsad av min ändå ringa ålder, och att inhysa någon i samma bostad som mig är inte riktigt mitt val ännu, men om ett par år då det kommer vara mitt val även inom andra områden hoppas jag att jag faktiskt hjälper till så gott jag kan i liknande situationer.
Och ja, dessa två är verkligen förebilder
Khamid - 16 aug 13 - 23:45
Albarello,
Jag hoppas det också. Man känner liksom stoltheten inom oss när vi hjälper andra. Och alla borde bry sig om andra!
Albarello - 16 aug 13 - 22:16
Jag har ingen aning hur jag skulle göra i det faktiska fallet. Jag tror att jag känner väldigt starkt för människor i nöd, men jag vet att jag samtidigt är relativt lat. Jag hoppas att jag ärver mina föräldrars engagemang. De har försökt att skaffa boende åt folk efter att jag och mina syskon har flyttat ut. Jag hoppas verkligen att jag har deras empati.
Khamid - 16 aug 13 - 01:40
I Sverige har det blivit så att dessa människor som hjälper andra på det sättet som André och hans sambo gjorde, gör man de till hjältar och änglar. Jag menar inte att man inte ska göra de till det, men tycker bara att ALLA borde agera så. Jag skäms lite över svenskar att man måste göra en stor nyhet av att någon hjälper en annan för att låta andra förstå hur viktig det är att hjälpa andra människor. För att visa hur man måste agera i sådan här situationer.

ALLA borde göra sådär...ALLA borde läsa denna underbara berättelse och tänka efter..

Så som du säger Micheliin, så borde alla tänka på hur svårt de hade haft det om de hade flyttat till ett annat land utan att kunna deras språk och inte kunna flytta tillbaka i krig. Man ska inte låta dessa människor lida ännu mer, det är såna stackars människor som man ska ge asyl till och inte till andra som har kommit från ett land där det inte finns krig alls, och när folk från dessa länder kommer hit bryr de sig inte om svenskar eller om något alls och börjar snatta och råna saker.
Som André skrev där i berättelsen, att han såg hur utmattade de såg ut och hur mycket hjälp de behövde... Man känner inne i sig direkt vad man känner för den andre, vad känner lite hur den andre personen är. Och han såg direkt att denna familj inte vara någon familj som kom till Sverige för att råna eller förstöra landet, de flydde bara från krig och sökte skydd i Sverige då de ansåg att i Sverige får man denna möjligheter, att vara fri och inte behöva gömma sig för legosoldater osv.

Jag la upp denna här också, mest på grund av att användarna här inne i dikta är smarta och kommer förstå mycket bättre än andra hur man ska bemöta dessa människor när man hamnar i sådan situation. Är man smart, kommer man ha hjärta och kommer då förstå Andrés berättelse. Därför la jag upp den här, för jag vet att många är smarta här inne och att de kommer förstå.

**
Precis Xuventyn, håller med dig i allt du skrev. Tack för att du valde kika in och kommentera.
Micheliin - 15 aug 13 - 10:48- Betyg:
Det är bara att tänka hur man själv hade upplevt det om det hade varit tvärtom.
Tänk om man själv hade flytt från sitt hemland till ett land där man inte kan språket eller hur något fungerar.
Alla är människor och alla förtjänar att bemötas på ett bra sätt, såsom André och hans sambo gjorde.
Jättebra av dig att lägga ut det här, alla borde få läsa denna och tänka till.
Khamid - 15 aug 13 - 03:30
Micheliin,

Mm, jag tycker också att alla borde göra så. ALLA KAN GÖRA SÅ, OM DE BARA VILL DET. Då hade vi fått se ett mycket bättre Sverige!
Många får tårar när man läser deras i historia, och du var ingen undantag, och detta får man för man har ett hjärta och får lusten att göra samma sak som de har gjort mot dem.

Många svenskar bryr sig inte om andra utlänningar som har flytt från ett krigsdrabbat land och söker skydd i Sverige. Man ska ta emot dem på det sättet som André och hans sambo gjorde. Just på grund av att familjen fick sån där fin bemötandet av den första svensken som de träffade, ger detta en fin signal till hela Sverige. Nu kommer de veta hur underbara vi svenskar är, (även om alla inte är det) och i framöver kommer deras familj att försöka gottgöra detta, så fort de får chansen att göra det.

Även om man inte bor i stan kan man hamna i sådan här situationer, och då måste man reagera PRECIS så som de här två personerna gjorde. Då hade alla i Sverige räknats som änglar... Hoppas du också kommer göra det samma om du får chansen!

Kram på dig och tack för att du svarade.
Micheliin - 14 aug 13 - 10:33
Det var en väldigt fin historia. Fick tårar i ögonen.
Tänk om alla kunde göra såhär.

Man skäms när man medger att man kanske inte alltid varit så medmänsklig.
Man ser personer varje dag ute som kanske inte har det så lätt och ändå vandrar man bara vidare med sitt.
Men det är svårt att avläsa varje situation, just den här var ju uppenbar. Andra kanske inte är lika självklara men om man fick chansen skulle man nog hjälpa fler.
Jag själv bor inte i stan så det skulle vara svårt att få hem en hel familj hem till mig (bor i ett litet samhälle utanför en stad) och dit kommer man bara med bil/buss.

Skriven av
Khamid
13 aug 13 - 20:32
(Har blivit läst 1545 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord