Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

legalisera prostitution

Ganska lång text, du behöver inte läsa hela. Du kan faktiskt gå direkt och kommentera nu, ge argument för/emot legalisering av prostitution. Ni som vill läsa det Svampar har att säga fortsätter bara(det är inte en krönika, bara tankar):

Klart att man ska få bestämma över sin egen kropp, kan man tänka. Många använder det argumentet inom många andra frågor som t.ex abort. Hur mycket frihet bör man få ha när det gäller sig själv? Borde jag få sälja min egen kropp, göra vad jag vill med den? Vad rör det egentligen Göran i Falun om jag ger bort en avsugning för hundra spänn till en främling i göteborg? Ändå har många så mycket emot detta.

Är det på grund av trafficking man inte borde tillåta prostitution? Ska man verkligen ta bort kvinnors och mäns bestämmanderätt över sina kroppar på grund av att några missbrukar det? Om jag säljer min kropp som en vara, och någon bestämmer sig för att ta den och sälja den vidare utan min vilja, är det ju stöld. Vilket jag tror redan är olagligt på många håll i världen. Dessutom lär det ju även klassas som slavhandel om man säljer folk… bara en tanke.

Är det för att vissa kanske inte har något annat val? Att man ser det som en sista utväg. Personligen tror jag att dessa personer väljer att prostituera sig olagligt ändå. Sedan kommer det här med kvinnosyn. Vad är mer nedvärderande, egentligen, att själv inte få bestämma över sin egen kropp för att andra människor tror sig veta bättre om den än en själv? Att andra människor bestämmer över den och säger rakt ut att man är för mesig för att hantera den själv? Sedan finns det ju faktiskt, tro det eller ej, män som prostituerar sig (för att inte tala om alla tanssexuella) och inte bara kvinnor. Där finns det ju en ganska tråkig kvinnsosyn också... att kvinnor är horor men inte män. Bara kvinnor som sysslar med sådant snusk och blir utnyttjade av de övermäktiga männen.

Prostitution sker oavsett om det är lagligt eller ej. Tillåter man dessa personer istället att vara med i en fackförening och organisera sig kan man istället förhindra trafficking, könsjukdomar och annat tråkigt. Genom t.ex bordeller kan man förhindra övergrepp och liknande. Men... då börjar folk babbla på om sina moraliska värderingar. Å andra sidan, vad händer om man gör det lagligt? Jag inser att jag har tagit upp, och argumenterat för, väldigt få nackdelar. Mina intentioner är ju såklart att ni ska skapa debatt och argumentera kring det här, och själva komma på era nackdelar. Och fördelar, såklart. Dock gissar jag på att de flesta här bara ser nackdelarna, så jag tänkte att jag lägger lite fokus på fördelarna i mitt inlägg.

En rolig grej bara. Prostitution är faktiskt lagligt. Om man filmar det. Så egentligen finns det ju kryphål, du kan sälja hur mycket sex du vill, så länge du filmar det. Nu ska jag inte säga mer, jag lämnar ämnet till er att debattera.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
humorrik - 24 nov 12 - 15:39
http://www.youtube.com/watch?v=EvWup8CG1nE&NR= 1&feature=endscreen

Håller nästan med i allt han säger =)

(Magnus Betnér om Prostituion)
humorrik - 24 nov 12 - 00:44
"Prostitution sker oavsett om det är lagligt eller ej. Tillåter man dessa personer istället att vara med i en fackförening och organisera sig kan man istället förhindra trafficking, könsjukdomar och annat tråkigt."

Det är precis därför det är olagligt, för att staten inte får några pengar. Därför är det till skillnad från att prostituera sig lagligt att vara med är en porrfilm.
Jag skulle aldrig någonsin ställa upp på något av det, men folk har väl fan rätten att göra vad de vill.
Det är ju jättesynd om det som blir importerade och blir grovt våldtagna, misshandlande osv till en usel lön. Men trafficking är som sagt en annan fråga.

Så jag tycker att det ska vara lagligt att sälja sin kropp, man borde som du sa i ditt exempel införa bordeller med krav på kondomer, så att inga könssjukdomar överförs.

En stat i USA har infört laglig prostitution där hororna (uräska ordvalet men är inte så värst pigg) får pension och betalar skatt som alla andra.
svampar - 9 nov 12 - 13:13
Bluesky- ja vad häftigt banbrytande du är som får kommentera vad du vill. Du menar att jag också har en pinne i arslet?
bluesky - 9 nov 12 - 13:02
svampar: "suck" okej... jag säger så här: det är en öppen tråd, jag kommenterar helt vad jag vill. Ignorera det eller jag vet inte vad.

Herregud dikta är helt klart på väg åt skitskogen. 99% av människorna här är ju rena broom up their asses people.
svampar - 8 nov 12 - 19:18
Och därför borde lyxhoror vara lagligt? För att de ser bättre(?) ut? Stämmer inte bra i mitt huvud.
svampar - 8 nov 12 - 09:22
Thisismee- vad är det för skillnad mellan en lyxhora och en "vanlig" prostituerad, förutom, antar jag, prisskillnaden?
svampar - 7 nov 12 - 23:35
hajsonen- vad är din poäng?
svampar - 7 nov 12 - 22:39
hajsonen- ja. Vidareutveckla tack.
svampar - 7 nov 12 - 22:00
hajsonen- såklart det inte är din skyldighet, men du svarar ändå. För du gillar tjafs och ogillar när folk inte fattar dina åsikter, yes?
bra! då vet jag. Jag håller inte riktigt med, till viss del, men då vet jag.
svampar - 7 nov 12 - 21:46
hajsonen- ja flummigt, din jös. Jag försöker bilda mig en uppfattning här. Inte mitt fel att du förklarar som en fisk.
svampar - 7 nov 12 - 21:40
hajsonen- Det är uppfattningen jag har fått från dina tidigare kommentarer. Jag har svårt att sortera ut vad du tänker, så kan du förklara din ståndpunkt för mig?
svampar - 7 nov 12 - 21:23
Xuvetyn- jag skulle vilja se dig bidra till den här diskussionen med annat än larv.
svampar - 7 nov 12 - 21:22
Jag tänker inte tolerera sådana onödigt glädjedödande kommentarer i min tråd, bluesky.

Hajsonen- du tycker inte att kvinnor borde ha rätten att bestämma över sina egna kroppar? Du kanske tänker att vissa behöver skyddas, eller skulle du bara skämmas över något så smutsigt i vårat land?
bluesky - 5 nov 12 - 18:23
suck
svampar - 5 nov 12 - 16:34
xuvetyn- vad säger du, är du intresserad?
bluesky - 5 nov 12 - 15:25
Jag skulle nog inte ha någonting emot att sälja sex om det var lagligt, men det är jag. Jag har aldrig haft någon större relation till sex som någon intimt, utan tycker det finns alla typer av sex som kan existera separat.

Men det är jag :P Jag brukade se sex som något jätte heligt, men sedan jag började ha sex så var det inte så JÄTTE speciellt ändå xD
svampar - 5 nov 12 - 11:29
Hajsonen- var det där som ett svar till bluesky, eller lite till alla?
svampar - 5 nov 12 - 02:24
jag vet inte det är mitt i natten.
rebecc - 5 nov 12 - 02:21
svampar: Jag förstod att hon menade det, eller va? Faktum kvarstår fortfarande att det är kroppen man nyttjar för att utföra handlingen, det är den som är i fråga liksom :)
svampar - 5 nov 12 - 02:06
rebecc- jag tror bluesky menade med den kommentaren att man inte säljer sin kropp, utan en handling, och därför är det inte fel. Eller tänker jag fel nu?
rebecc - 5 nov 12 - 01:57
Måste säga att jag håller med svampar här nedanför.. Jag tycker inte man kan likna prostitution med att gå till en nagelteknolog och få naglarna fixade, och det tror jag inte annan tycker heller. Rent generellt anser nog dem flesta att sex är mer heligt än vad det är att prostituera sig, och att prostitution är att sälja sin kropp, bokstavligt talat. Det är en tjänst, men det enda verktyg man använder är fortfarande kroppen, man får betalt för att man ger av den. Men bara för att det heter "att sälja sig" så behöver det ju inte innebära något dåligt (bluesky?)? Som du själv sa så "säljer" man ju sig själv på så många andra sätt också. Bara för att man säljer av sin kropp så betyder det inte att man gör det utan villkor eller att man är ett offer, eller hur? Även om folk har en tendens att tro det.

För mig handlar det mycket om vad den prostituerade har för syfte med att prostituera sig, och hur den själv ser på sin prostitution. Är man klar i hjärnan och gör det som ett medvetet och aktivt val för att man älskar det, då är det nästan värt att beundra. Men gör man det som en sista utväg, utan att egentligen vilja det, då förstår jag att andra ser på dem som "offer/billiga", för då ser dem oftast på sig själva likadant.

Min upplevelse är dock att det är vanligast att göra det som en sista utväg, att man egentligen inte vill och blir trasig av det. Det är självklart att det bidrar till klangen prostitution har, det är helt enkelt svårt att se ett rationellt värde i en tjänst som suger musten ur många människor och som innerst inne inte berikar dem.
svampar - 5 nov 12 - 00:20
nothingtosay- men samtidigt känner inte alla så. Vissa gillar till och med att känna sig som objekt. Det är helt enkelt "bara business" och framförallt -varför ska vi döma dem för vad de väljer att göra med sina kroppar? Om andra till och med kan tänka sig att betala för att ha sex med mig... är det väl ändå... ja, smickrande kanske till och med? Lite överdrivet kanske, men jag förstår inte vad du menar med "hur skulle du känna ifall andra hade sex med dig för pengar", då behöver man väl inte köpa sexet?
Att folk blir utnyttjade och slavar tror jag skulle försvinna mer om man legaliserar prostitution och ger dessa kvinnor/män en chans till fackrföreningar och diverse andra hjälpmedel, då blir det också enklare att söka/ få hjälp om man blir dåligt behandlad.
svampar - 4 nov 12 - 23:51
bluesky- jo jag håller med. Försöker skapa lite debatt och se saker ur olika perspektiv bara.
svampar - 4 nov 12 - 23:51
bluesky- jo absolut, men samtidigt har sex varit något vackert och intimt i väldigt många år också, och inte bara ett sätt för fortplantning. Sedan spelar det väl inte så stor roll just varför det har blivit tabubelagt, utan snarare att det är det och vad som bör göras. Om något ens bör göras. Personligen tror jag att det inte är bara kyrkans fel, sex har varit tabubelagt längre än så. I vissa delar av världen.
bluesky - 4 nov 12 - 23:50
Jag säger så här: jag har ingen aning om jag tycker prostitution ska vara lagligt eller inte för att jag inte är tillräckligt insatt i riskerna de olika lagarna innebär för de mest utsatta. Men jag tycker debatten kring det visar väldigt mycket hur människors syn på sexualitet är, främst kvinnlig sexualitet och sexualitet hos manliga homosexuella.
bluesky - 4 nov 12 - 23:47
svampar: saken är den att det inte finns en objektiv syn på sex, men att lägga sin egen subjektiva syn på sex och använda den som lag blir fel. Sex är tabubelagt pågrund av kyrkan och deras manipulation för att hålla människor kvar i religionerna genom att lära människor att de syndat och behöver nu kyrkans hjälp för att komma in i himmelriket för att de gjort något så naturlig som att ha sex.

Folk har haft "casual sex" i hundratals år, det är ingen ny invention. Anledningen till att det är mer utbrett nu är på grund av att vi kan ha sex utan (en stor) risk att bli gravid.
svampar - 4 nov 12 - 23:31
hajsonen- inte intresserad. Jag gillar inte dumpster hookers vet du, det ska vara dyra fina grejjor med lite klass. Jag vet inte om du kan leva upp till mina krav, och jag tror inte din försäljare gillar återbud. Öppet köp i 14 dagar är det väl?
svampar - 4 nov 12 - 23:23
hajsonen- beror på summan.
svampar - 4 nov 12 - 23:22
hajsonen- I aim to please.
svampar - 4 nov 12 - 23:17
bluesky- Men du kan inte säga att sex och pappersarbete är samma sak. Det finns ju en anledning till att sex ses som något heligt och kanske lite tabubelagt. Jovisst finns det väl en liten skara som inte ser sex som något speciellt (dock tror jag ändå att dessa personer ser sex som lite "heligt" ändå, förutom möjligen om man är asexuell) men det betyder inte att alla kvinnor/män som dras in i den sortens arbete tycker så. Det finns nog många som är/skulle bli prostituerade som egentligen inte vill, och inte ser sin kropp/sina handlingar som en diskmaskin från elon.

För vad är egentligen den objektiva synen på sex? Vore trevligt om du kunde förklara det för mig. Vad är det som gör att en sexuell handling kan tas lika lätt som en reparation av en buckla på en bil?
bluesky - 4 nov 12 - 22:57
hajsonen: jag förstod det, men jag undrar varför du länkar den om du är emot prostitution?

svampar: fast där bevisar du stigmat av sex. Du beskriver penetrering som någonting heligt, och någonting som gör att en annan person har makt över din kropp. Du tar din egna subjektiva syn på sex och använder det som om det är den objektiva synen på sex.

När du säljer tjänsten sex gör du det på vissa grunder: du får penetrera mig (jag säger "mig" för enkelhetens skull) vaginalt, du får röra vid min kropp, men du får inte penetrera någon annan del av mig, du får inte slå mig, du får inte gå över de gränserna jag har satt. Precis som att det finns gränser för hur du får bete dig mot mig, och beröra mig, som nanny, så finns det gränser för hur du får bete dig mot mig, och beröra mig, som prostituerad. Att säga att man säljer kroppen innebär att man ger köparen rätt att kränka dessa gränser, för man gör ingen skillnad mellan att köpa oralsex med analsex -- man köper hela kroppen.
svampar - 4 nov 12 - 22:50
bluesky- fast sälja en handling gör jag ju även när jag hugger ved för pengar -och det är ju inte direkt samma sak som att sälja ett ligg. Visserligen är det också en handling, men jag säljer ju även min kropp eftersom jag låter någon penetrera något av mina kvinnliga hål och ta på mina kvinnliga behag. Det får man inte göra på sina anställda badvakter, hur sexig man än är i den där baddräkten.
bluesky - 4 nov 12 - 22:44
hajsonen: vill bara nämna att Weitzer är ganska tydlig med att det är en distinkt skillnad mellan att välja prostitution själv och att bli tvingad in i det. Nu har jag bara läst första sidan (håller på att skriva en tenta just nu, som rolig nog handlar lite om prostitutionens historia), men från det jag skummat igenom verkar han vara mest kritisk mot de som motsätter sig prostitution.
bluesky - 4 nov 12 - 22:36
svampar: Det första är sant, det andra håller jag inte med om.

Jag säljer min kropp när jag tar ett jobb, för att utföra ett visst arbete. För att ta hand om äldre, jobba i kassan, i en fabrik, osv. Allting med arbete handlar om att ett företag köper din kropp för att den ska utföra ett arbete för dem. Anledningen till att det är så tabubelagt med prostitution är pågrund av vår stigmatisering av sex.

Så man kan ju inte tala om att det är våra kroppar vi säljer, för de säljer vi hela tiden. Man säljer en tjänst. Köper man sex av en prostituerad köper man sex, en viss typ av sex. Att säga att man säljer/köper kroppar skapar en retorik som ursäktar våldtäkt på prostituerade (frivilliga), eftersom "de sålde sin kropp", och då kunde de göra vad de ville. Nej, det handlar om en tjänst, inte om att sälja sin kropp.
svampar - 4 nov 12 - 22:31
bluesky- men samtidigt finns ju många kvinnor som säkerligen skulle dras till prostitution när det legaliseras, som annars inte skulle ha vågat, och som egentligen inte riktigt vill. Man kan ju tycka att dessa kvinnor borde skyddas, genom att det är olagligt har man ju som land visat sin ståndpunkt, att det är fel att sälja sin/andras kroppar som om en vara, som om de vore kaffeautomater eller diskmaskiner.
bluesky - 4 nov 12 - 22:14
hajsonen: det var ett trevligt svar. Nog har jag inte talat om en modern kvinna, har jag? Jag talar om en kvinna som funnits i alla årtionden, och att kalla en sådan kvinna "modern" är en förolämpning för alla kvinnor som levt.

Nu har jag inte läst jätte mycker om trafficking, utan mest om prostitution som det ser ut i Sverige och Tyskland, och endast rört lite vid trafficking, och jag vet att det är långt från idealet i Tyskland, men jag har heller inte talat om Tyskland som en förebild, utan jämförde endast Tysklands argumentation och idé om prostitution i jämförelse med Sverige.

Vad jag sagt om prostitution har ingenting med trafficking att göra. Det är självklart ett problem, men jag ser inte hur det förvärras eller förbättras av en annorlunda prostitutionspolitik som påverkar de frivilligt prostituerade. Det enda jag vet är att vi soppar det hela under mattan i Sverige, och det hjälper ingenting, heller.

Det skulle också vara trevligt om jag fick lite mer information än ett "wow, du kan ju verkligen ingenting" svar.

Jag grundar min åsikt bland annat på den bok jag läst, och människor jag talat med... Jag känner faktiskt någon som har sålt sex och är helt okej med det, och gjorde det för att få lite extra pengar *shrug*

bok: Dodillet, Susanne (2009), Är sex arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet, Stockholm: Vertigo 600 s
svampar - 4 nov 12 - 21:49
hajsonen- berätta! Utveckla, ge argument så alla slipper googla. Bäst av allt, ge lite länkar folk kan läsa på.
bluesky - 4 nov 12 - 21:34
Prostitution är lagligt att sälja i Sverige, men inte att köpa. Jag håller med dig i att detta försvårar för de kvinnor som ändå kommer att sälja sex, och de män som säljer sex. Det gör det svårare för dem att få tillgång till preventivmedel, kondomer, testa för könssjukdomar, svårare att organisera sig och få hjälp, bekämpa våld och trakasserier i deras yrke.

Jag läser just nu en kurs, som tyvärr troligtvis är på sin sista vända pga för få elever, där en av kurslitteratur böckerna handlar om en jämförelse av prostitutionslagarna i Sverige. I Tyskland ses prostitution som ett sätt för kvinnor att ha sin makt, de kan själva bestämma över sina kroppar och hur de vill använda dem, sex är en del av vardagen, så varför inte tjäna pengar på det? I Sverige ser man sex som ett bevis på patriarket, att det är sorgsna skadade kvinnor som prostituerar sig som sista utväg. Det finns inga tankar på att det kan vara en stark kvinna som väljer att sälja en tjänst som sex, det är omöjligt.

Där, om något, är beviset på ett patriarkat, när vi ska skydda kvinnorna genom att förbjuda dem att tillhandahålla en tjänst. De säljer inte sina kroppar, de säljer en tjänst som de utför. Varför är det okej att köpa mina händer för en dag så jag kan utföra fabriksarbete för din del, men inte okej för mig att sälja min vagina för att bli penetrerad av en penis? Säljer jag mina händer är jag skyddad av lagen, den skyddar mig om något händer på arbetsplatsen, och jag har förmåga att anmäla trakasserier och liknande av kunder till någon. Sker detta om jag säljer sex? Jag har inget skydd, men jag kommer mycket troligtvis fortsätta sälja sex.

Vi måste komma ifrån bilden av en kvinna som hjälplös och oförmögen och istället sätta makten i deras händer. Prostitution kan ske på lika villkor mellan en man och en kvinna, men inte innan vi erkänner att kvinnor är sexuella varelser som inte blir förstörda om vi har sex "för mycket". Sex kan vara väldigt intimt för en del, men för andra är det faktiskt inte en sådan stor sak. Så varför skada dem?
svampar - 4 nov 12 - 21:14
hajsonen- nu måste du specificera ditt "Va?".
svampar - 4 nov 12 - 21:11
hajsonen- därav lite roligt att du ändå tar upp vad du tror är min åsikt.

Att du själv läst arbetsjuridik betyder inte att andra är mindre insatta. Du kan ha kassa betyg, kanske tagit en halvdan kurs, vad som helst egentligen och sedan säga att du läst juridik. Det gör inte dig mer insatt än Per-Erik på stureplan, hejare på google. Vad LAS är vet jag. Jag har inte läst arbetsjuridik, lär nog inte göra det senare heller. Därav har jag inget i diskussionen att göra? Eller? Nu hänger jag inte med i ditt resonemang. Do tell me.
svampar - 4 nov 12 - 20:55
hajsonen- Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det finns fackföreningar och lagar som kan skydda en prostituerad långt mycket mer om det legaliseras än annars. Såklart att det aldrig kommer vara helt felfritt, vi pratar om att sälja sex, men det blir bättre än om det är olagligt.

Klart att folk blir utnyttjade. Dock tror jag att man inte blir lika utnyttjad om det är lättare att söka hjälp, speciellt om man har ett arbete med kollegor som stöttar en och framförallt, ser en varje dag. Det gör att ens kollegor kan märka om något går snett.

Du verkar tro att jag är för det här med legalisering. Det är jag inte, jag är ganska neutral i frågan. Just nu lutar jag mer åt "ja" hållet, men det stör mig lite att du tror som du gör. Inget emot att argumentera för den sidan, men jag vill inte du pratar som om jag står för något jag inte gör.
svampar - 4 nov 12 - 20:42
hajsonen- förutom att det kan finnas avtal som säger att din arbetsgivare inte kan be dig tvätta toaletterna. Speciellt om toaletterna innebär misshandel (både psykisk och fysisk), övergrepp, eller liknande tråkiga saker vi har lagar för.

Jag tycker du överdriver situationen. Jag förstår ju såklart vad du menar, och jag kan hålla med till viss del. Problemet är att om det inte legaliseras kan din arbetsgivare tvinga dig till att tvätta de där toaletterna du annars kunde ha avtal om att slippa, och dessutom kan du inte sluta arbeta om det inte räknas som ett arbete från början.
svampar - 4 nov 12 - 20:27
hajsonen- hur kan sex liknas vid misshandel? Man behöver ju inte sälja ett BDSM-kit direkt.
svampar - 4 nov 12 - 20:27
hajsonen- nej, inte när det sker illegalt. Däremot kan det bli bättring på det om man legaliserar prostitution. kvinnorna får skydd på jobbet och har det även lättare att anmäla t.ex misshandel eller liknande.

Skriven av
svampar
4 nov 12 - 20:07
(Har blivit läst 965 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord