Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Fysisk bestraffning på barn

På vilket sätt tror ni det kan påverka barnet negativt?
Och vilken metod ska man istället ha för att "tillrättavisa" dem? Ett komplicerat barn t.ex..

Jag ska skriva en diskussionsuppsats om det, så vill veta lite vad folk tkr!
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
rebecc - 31 mar 14 - 06:10
nattblick:

Bra svar! Tror också att ett barn som blir sedd och bekräftad på rätt sätt inte kommer ha så mycket issues!
nattblick - 29 mar 14 - 21:11
Ja, först och främst tycker jag att man ska ta reda på VARFÖR barnet är så komplicerat, d.v.s. omständigheterna runt det. Det förklarar ju en hel del. När det gäller ett "komplicerat" barn så är väl bestraffning överhuvudtaget det man minst ska tänka på. Det beror ju också lite på åldern på barnet men det är ändå inte normalt att ett barn är allmänt "komplicerat" utan det är då jätteviktigt att man tar reda på vad som orsakar barnets beteende.

Jag tycker (och tror) att det är bäst att prata med barn. Man kan prata med ganska små barn också, på deras nivå. Jag tror att man ska titta barnen i ögonen när man pratar med det, så att det verkligen uppmärksammar en. Man ska också visa förståelse mot barnet.
Jag skulle aldrig använda fysisk bestraffning mot ett barn. Jag vet inte vad jag skulle göra ärligt talat. Jag har inte själv så stor erfarenhet av barn. Men det jag kan säga är att, om en förälder tar sig tid med sitt barn, ger det rätt slags uppmärksam o.s.v. och framför allt om det finns en bra balans i barnets liv så tror jag ärligt talar inte det blir så mycket tal om varken uppfostran eller bestraffning över huvud taget. För mig handlar det mycket mer om relationerna.
bluesky - 1 okt 12 - 15:37
kaffekick: aldrig aldrig aldrig bestraffa runt mat o.O det kan skapa många problem kring ätande. Vissa saker tycker jag inte man ska använda som bestraffning, och även om jag tog upp det som förslag i min kommentar så är 1. mat, 2. rummet 3. hemmet inte något att använda som bestraffning, för 2 och 3 är barnets säkra plats, där de ska vilja vara, inte vilja fly.

Mat är sådant komplext ämne nu idag, och med all hets kring att gå upp/ned i vikt, ha/inte ha kurvor osv ska man inte lägga till med problemen genom att använda mat som straff eller belöning...
kaffekick - 1 okt 12 - 11:34
Jag tror på att ge varningar till barnet. t.ex. "Du får tio minuter på dig att äta upp resten av maten. sedan tar jag bort den och så får du äta det till kvällsmat." Att hålla på det man säger. och att aldrig, aldrig ge någon fysisk bestraffning. att försöka hålla en dialog med barnet, och lyssna på Varför barnet gör som hen gör. och att förklara varför man själv gör som man gör. "Äter man inte orkar man inte leka lika mycket/länge". sedan beror det väldigt mycket på ålder på barnet, och att se efter vilka förutsättningar just det barnet har. vad som funkar för ett barn kanske inte alls funkar för ett annat. men som sagt, att hålla på det man säger och att visa att dåligt uppförande ger konsekvenser, lika som att bra uppförande ger konsekvenser.

känner att mitt svar blev rätt märkligt, men ja. jag orkar inte förklara bättre.
bluesky - 30 sep 12 - 03:48
Precis som hajsonen säger så lär fysisk bestraffning barn att man hanterar konflikter med våld. Det kränker barnen, och gör gör deras utveckling till någonting negativt, det är t.ex bra och naturligt för barn att testa gränser, men att ge ett dicsiplin på det viset och så stort... det gör den upptäckten till en negativ sak, och tar inte hänsyn till att barn gör dåliga saker för att de SKA göra det, för att lära sig.

Andra sätt att tillrättavisa dem är, beroende på ålder:
avledning (småbarn, och det enda man egentligen kan göra innan de blivit 18-24mån)
ta bort från situationen
säga till på skarpen
"nu lugnar du ned dig eller så går vi här ifrån/åker hem" och fullföljer sitt hot om detta sker
ta bort orsaken till bråket (t.ex en leksak)
time-out/nanny metoden
skicka till rummet tills barnet lugnat ned sig
utegångsförbud
tala igenom vad som skett

ju längre ned desto högre upp i åldrarna, men att säga till på skarpen fungerar i alla åldrar, egentligen (förutom under 2½ tycker jag, då skrämmer man bara barnet). Jag tycker också det är YTTERST viktigt att kommunicera med barnet om VARFÖR bestraffningen sker, och VARFÖR det har blivit dessa konsekvenser, och också ge barnet en varning och inte direkt hoppa in när hen gör fel, för barnet kan ibland komma på sig själv på.

Skriven av
rebecc
29 sep 12 - 23:03
(Har blivit läst 478 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord