Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

vi har ingen frihet

Vad är det egentligen som ger oss rätt att bestämma över andras liv? Bestämma om de ska få göra abort, ska få dödshjälp eller liknande. Vad är det som gör att vi bryr oss om deras val över liv och död?

Jag anser att det viktigaste vi har är vår fria vilja, och den har vi inte så länge vi inte kan göra viktiga beslut utan att andra ska lägga sig i. Den har vi inte så länge vi inte kan välja att inte leva längre. Att ta bort en persons rätt (eller möjlighet) att dö, är att ta bort personens fria vilja.

Har vi rätt till det? Har vi rätt att införa lagar och regler som inte angår oss? Det gäller ju inte bara dödshjälp, men jag tog det jag kände var starkast för mig. Hur mer frihetsberövad kan man bli, än att inte själv få bestämma över sitt eget liv och sin död?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Safir - 17 mar 12 - 21:26
Fri vilja? Inte riktigt, huh? Inte bara inom detta ämne - liv eller död - utan även i framtiden och livet. Alla säger hela tiden att "du kan göra precis vad du vill med ditt liv, du är ung" men det stämmer inte riktigt.
Ja, jag kan försöka bestämma att jag vill jobba inom lag-och-rätt eller inom musik, men det är inte säkert att det blir så. Frihet att få jobba med det man vill = liten men existerande.
Men om man ser till livets helhet så är den förutbestämd. 1: väx upp. 2: gå i skolan, skaffa dig en utbildning. 3: få ett jobb, tjäna pengar. 3,5: skapa en familj med någon annan, skaffa gärna barn som kan fortsätta försörja och förnya samhället. 4: bli pensionär/dö.
Frihet i hur ditt liv ska vara utformat = borta.

Det stör jag mig på, men jag vet inte hur livet annars skulle se ut. Inte i detta samhälle....
JennnyJ - 16 mar 12 - 20:45
Jag måste bara säga att jag anser att vi människor inte har en fri vilja, våra val är alltid beroende av begär att utföra en handling och eftersom vi inte kan styra över vilka begär som faller över oss så har vi ingen fri vilja att styra över varför vi handlar som vi gör. Vi kan ha en /vilja/ att göra si och så, men vi kan inte styra varför vi har just den viljan. Alltså har vi ingen fri vilja.
rebecc - 16 mar 12 - 17:27
Jag anser att man hittar friheten genom/i sig själv och inte genom hurvida man kan göra vad man vill.
Vad andra gör är deras sak så länge det inte går ut över mig. Däremot tycker jag att med livet kommer skyldigheter också. Jag vill inte vara den som önskar livet ur en människa även om den vill det.
Dufwan - 16 mar 12 - 13:46
Dödshjälp är jag för, i vissa fall. Abort rör inte säkert en enda ensam människa. Människans fria vilja är felaktig många gånger och det är ofta man ångrar vad man gjort.
Revolution - 16 mar 12 - 13:33
Som jag ser det så har vi alla rättigheter men också skyldigheter bara pågrund av att vi lever. Om självmord vore en rättighet, vore det en rättighet att fly alla skyldigheter och jag ser fel på det. Sedan har det blivit bevisat om och om igen att självmordsbelägenhet är någonting dåligt, någonting fel, någonting som måste behandlas.
Jakktar - 16 mar 12 - 12:13
En tanke jag fick: nån skulle kunna dödshjälpa någon
fastän den inte vill men ingen kan proove it wrong?

Skriven av
svampar
16 mar 12 - 08:20
(Har blivit läst 431 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord