Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Inte bara på nyår vi ska ge oss själv löften

Det är 30/12, och det enda man gör är att minnas året som gått och försöka planera året som kommer. Det är allt det där med att äta nyttigare, gå ned i vikt, börja på gymmet, och man lovar sig själv att jooo då, jag kommer göra det! Men ställer ändå in sig på att det kan bli något av ett fiasko, ändå. Jag säger som jag alltid säger: försöka duger. Som jag tänker göra på tentan på tisdag: försöka. Jag ska stressplugga mina första dagar på året, sedan ska jag trösta mig med en Ben & Jerry och dagen efter ska jag börja med Jillians "30 Day Shred", som en start.

Men poängen med det hela är att resten av året kan man lyckas komma på något att skriva om dagen, men ju närmare 31/12 vi kommer, desto mer börjar vi leva i det förflutna och framtiden, istället för att minnas om idag. Istället för att skriva ett inlägg om tokiga katten Milton (som förövrigt ligger och sover på sängen bredvid mig), så skriver jag om vad jag ska göra, och vad jag har gjort. Som om det nya året är en ny start. Men är inte alla dagar en möjlighet till en ny start? Varför är det just nyår som får oss att tro på en förändring, och inte oss själva?

De förändringar vi lovar oss att göra under det nya året handlar inte om det som sker vid midnatt. Det nya året är inte mer än ett nytt kalenderdatum, när man tänker efter. Därför måste man göra om detta löfte till sig själv varje dag. Varje morgon man vaknar, varje frukost, lunch, och middag. Ett nyårslöfte är ett årslöfte, det ska ske varje dag under hela året.

Därför går det inte att sätta upp orealistiska mål. Du kommer inte gå ned 25kg till sommaren, men du kan det kanske på ett år. Att börja äta nyttigt är en övergång, även om du startar direkt. Det kommer sötsug, men då gäller det att fortsätta lova sig själv att man ska fortsätta på den väg man går på. Man dör inte av att inte ge in till sitt sötsug. Det går att hitta vägar runt det.

Och det går inte att bli mer givmild, eller social, över en natt. Det är ett ständigt löfte till sig själv att varenda dag minnas vad man vill, att varenda dag tänja på sina gränser, våga göra saker som gör en obekväm. Våga skapa en förändring.

Förändring är läskigt, det är att släppa en del av sig själv och forma den till något nytt. Förändra något som kanske definierat en länge.

Mitt nyårslöfte är att bli mer nyttig, och gå ned i vikt. Även om jag inte alltid varit överviktig, har jag alltid känt mig stor, det har varit en del av mig länge. Det är svårt att se mig själv som något annat än detta, och jag ger mig själv många ursäkter för att stanna så här... men allvarligt talat så mår jag inte bra på det här viset. Jag vill vara jag, jag som jag är som 19åring, inte den osäkra lilla tjejen jag var vid 13år.

Förändring är svårt, men det gäller att våga ta detta löfte till sig själv varje dag under hela året. Det är inte bara nyår som ger löften för förändring: du gör det själv varje dag.


(postade detta på min blogg med liiite mer i den (som inte kan läggas in här, tyvärr) om ni är intresserade finns länken på min blogg)
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
nattblick - 29 mar 14 - 21:25
Det är så sant det du skriver. Ja, varför skulle man egentligen bara lova sig själv saker på nyårsafton, bara för att det är...nyårsafton egentligen? Konstigt. Jag fattar inte. Man kan ju lika gärna lova sig själv saker varje dag. Det kommer inte fungera bättre för att det är en speciell dag när man lovar sig själv det. Utan det enda som är viktigt är att man har viljan och motivationen till att förändra något! Annars kommer det ju aldrig fungera!
Tiggarflikkan - 2 jan 12 - 20:07
Åh, jag gillar verkligen ditt budskap! Du är duktig på det här med krönikor.
rebecc - 31 dec 11 - 02:42
Det skrev du bra:)
martobicat - 31 dec 11 - 02:27
Så sant så. Tänkvärt :)

Skriven av
bluesky
31 dec 11 - 01:27
(Har blivit läst 282 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord