Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Lucia på skolor - jämställt el traditionellt?

En pojke har blivit utsatt för könsrasism av sin skola. Han ville få möjlighet att kandidera till rollen som Lucia, men det tyckte skolan var olämpligt. Detta kan man läsa om i sydsvenskan:

http://www.sydsvenskan.se/lund/art icle1588695/Luciatraditionen-diskriminerar.html


Jag kommenterar också saken i min blogg:

http://minvision.blogg.se/2011/december/ utkast-dec-10-2011.html

Men jag tänkte att man kan diskutera det här. Vad tycker ni andra? Kan Lucia gestaltas av en kille likväl som av en tjej? Var det rätt av skolan att hindra Loke, som pojken heter, från att kandidera? Är jämställdhet eller tradition viktigast i det här fallet?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Carrre - 16 dec 11 - 21:44
svampar- jag mailar en förklaring. :)
PS: JAG AVRUNDAR INTE!!!
svampar - 16 dec 11 - 17:47
Carrre- ja fast då har du ju egentligen inte bevisat att 1.9999....=1
Just nu säger du att 1/3*3=1=0.99999....
Men det saknas ju en siffra för att det ska kunna vara samma sak. Samtidigt kan man väl säga att 0.9999... i oändlighet borde vara samma sak som 1, men då har man ju faktiskt gjort en avrundning...
Jag fattar inte.
Carrre - 16 dec 11 - 15:53
svampar: du missar poängen!!!! xc


skit i "x", radera det fårn minnet.
jag skriver såhär istället:

1/3 = 0,3333... osv, (obs: oändligt med treor)
1/3*3 = 0,99999... (också oändligt).
1/3*3 = 1
(gånger och delatmed liksom neutraliserar varandra, you know)
MEN:
1/3*3 = 0,99999..... ,eller hur?

sammanfattning:
0,99999........ = 1.
west_west - 16 dec 11 - 14:01
svampar/carre: Märklig sifferdiskussion. Nu är det faktiskt så att 1/3 != 0.333333... eftersom 1/3 är omöjligt att representera decimalt. Detta gör att binära räknemaskiner (datorer och miniräknare) gör avrundningar för att kunna klara av även rationella tal. Så det förhåller sig naturligtvis som följer:

1/3 != 0.3333333333

1/3 ungefär = 0.3* där decimalerna går mot oändligheten konvergerar resultatet alltså mot en tredjedel

0.3333333 * 3 = 0.99999999

1/3 * 3 = 1

Jag vet inte om det blev så tydligt men problemet ligger alltså i att man håller på och tänker på 1/3 som en decimal representation när en sådan egentligen tekniskt sett saknas. Så är det med rationella tal allt som oftast.

/west_west
svampar - 16 dec 11 - 08:21
Carre- ja, fast då kan ju x inte vara lika med 1
ProstheticHead - 15 dec 11 - 20:54
Kavasha: Varför skulle Lucia vilja döda någon? :/
Kavasha - 15 dec 11 - 20:51
Jag tycker inte att en kille ska vara Lucia, inte för att förtrycka killar utan för att man hyllar Lucia, som var en kvinna. Och om hon ser oss skulle hon nog vilja döda oss om vi lät en kille vara Lucia ^^
Men jag har också ett stort hat mot blonda Lucior, då Lucia hade mörkt hår när hon levde. ^^
Carrre - 15 dec 11 - 19:15
svampar: jag tror jag fattar! :)

eftersom x/3 = 0,3333... osv,
så måste x/3*3 = 0,99999... (också oändligt).
eftersom x/3*3 = x
då måste 0,99999…... också vara = x.


fattar jag rätt? :D
svampar - 15 dec 11 - 18:19
Fan Dufwan, du har fortfarande inte förklarat 1.9999.... för mig. Inte okej. Du förlorar om du inte kan förklara dig.
kiakamel - 15 dec 11 - 17:53
Och måste erkänna att ladydahmer också skrivit bra om ämnet (bloggaholic = jag).
Dufwan - 15 dec 11 - 13:25
Allting är en tävling käre westwest, allt. Jag vann just nu, faktiskt!
west_west - 15 dec 11 - 01:31
yousssra: Jag visste inte att det var en tävling?

/west_west
kiakamel - 14 dec 11 - 22:39
Ketchupmamman (www.ketchupmamman.se) tycker jag skrev ett riktigt bra inlägg i den här frågan. Eller ja... blir väl två.
Yoza - 13 dec 11 - 20:49
jag tkr att en tjej ska vara lucia nt en kille asså hela landet kan ju inte vara jämnställt.
Det finns skillnader mellan tjej och kille and thats it
bluesky - 13 dec 11 - 19:19
west_west: så då anser du att man kan byta ut någon av de gamla kungarna till att spelas av en tjej som helt uppenbarligen ser ut som en tjej?

Eller...?

Tradition är det, för hur annars skulle det vara så accepterat och anses så svenskt om det inte vore tradition? Om det inte skedde varje år vid samma tidpunkt? Är då inte julgranen en tradition? Och menar du att Kalle Anka på julafton inte är en tradition?
west_west - 13 dec 11 - 17:59
bluesky: hundraårig "tradition"... Man tackar ja. Vi hade en fin nästan tusenårig tradition att Stadschefen är manlig Kung men det gick ju utmärkt att ändra på... Vi hade en nästan lika gammal tradition av manliga bolagschefer, men det kan vi ju också ändra på. Varför skulle det vara mer okej att just Luciatraditionen diskriminerar?

/west_west
bluesky - 13 dec 11 - 17:32
west_west: för vi har en 100årig tradition där Lucia är kvinna? Och nu är jag inte kristen, men har enorm stor respekt för de döda, och ska man hedra Lucia, om än det är en liten koppling så är det ändå hennes namn, så ska man göra det korrekt genom att Lucia ska vara en kvinna. Spelar ingen roll om det är någon född till kvinna, eller om det är någon född till man utklädd till kvinna.
west_west - 13 dec 11 - 17:20
Det ska också sägas att Luciafirandet har extremt liten koppling till helgonet Lucias martyrdöd på sicilien. Runt 1900 etablerades det vi idag kallar Lucia och traditionerna kan härledas ur förkristna seder samt ett fenomen kallat "staffanssjungning". Så egentligen så är snacket om att man gör ett historiskt drama just snack. Kopplingen till den verkliga historien om Syrakusas skyddshelgons död finns inte eller är mycket svag. Så då återstår frågan. Varför skulle inte en kille kunna vara Lucia?

/west_west
svampar - 13 dec 11 - 16:51
Så jäkla löjligt. Vad spelar det för roll? Så länge killen klär ut sig till en tjej eftersom det handlar om en historisk händelse och person som faktiskt har funnits (enligt många). Visst skulle en tjej som spelar jesus också behöva klä ut sig till kille? En tjej som spelar tomten måste skaffa skägg, likaså småpojkar som spelar tomten. Det har inget med kön att göra, enligt mig, utan likheten mellan aktören och rollfiguren. Vem som är under förklädnaden har ingen betydelse.
bluesky - 13 dec 11 - 16:30
kiakamel: jo, det är ju sant. Men när kvinnor klär ut sig till män i pjäser gör det så att de överdriver manligheten, så då ska man "överdriva" kvinnligheten för principens skull, enligt mig.
kiakamel - 13 dec 11 - 16:23
bluesky: Fast det finns ju kvinnliga lucior som inte har hår över öronen ^^ När jag gick i nian var det en tjej i "pojkfrisyr" och färgat rött hår (hon sjöng dessutom inte superbra). Blev inte mindre luciakänsla över det hela för det.
bluesky - 13 dec 11 - 15:37
west_west: det var jag som nämnde det. Jag tycker inte det är konstigt, så klart folk vill ha uppmärksamhet!

Sedan, tycker jag att en kille kan vara Lucia om han tar på sig en peruk, men om han har lite längre hår är det ju good to go (dvs över öronen).
west_west - 13 dec 11 - 14:25
Någon anförde att det nog bara handlar om uppmärksamhet, att man vill vara i centrum. Jag har ingen aning egentligen, men är det inte det som ligger bakom att tjejer kandiderar också? Varför skulle det vara märkligare att en *blond* eller *brunett* (byt ut mot *tjej* eller *kille*) vill vara med? Har *blonda* (*tjejer*) större bekräftelsebehov naturligt så att man därför inte ifrågasätter det medan *brunetter* (*killar*) inte har det och att det därför måste poängeras särskilt.

Jag gjorde den retoriska manövern att byta ut kön mot hårfärg. Detta för att "stress the point" att biologiskt kön inte definierar individen utan att individers variation är större än skillnaderna mellan könskollektiven. Man kan ju alltid dela in folk i olika kollektiv och statistiskt studera hur den genomsnittliga representanten är. Men normalt är standardavvikelsen stor. Jag hävdar inte att det inte finns skillnader mellan män och kvinnor generellt, men ska vi på individnivå verkligen använda oss av det. Att hålla på med att tycka det är märkligt att killen vill kandidera är ju likvärdigt med att säga att det är märkligt om en kvinna vill vara styrelseordförande. Ska vi problematisera de kvinnor som vill bli det för att de avviker från sitt könskollektivs standardpreferens eller ska vi acceptera att den här människan vill vara ordförande precis som andra människor också vill det? Jag tycker det är väldigt märkligt att så fort en kille vill göra nått som avviker från hans könsroll så ska det problematiseras sönder medan om en kvinna vill göra något otraditionellt kvinnligt så är det inget konstigt med det.

Den viktiga kärnan i den här frågan är om kön ska tillåtas hindra en individ från att göra någonting. Är det modernt att hindra tjejer från att bli polismän eller brandmän? Inte? Varför är det då modernt att hindra killar från att vara Lucia? Är könsdiskriminering ursäktad för att det rör sig om tradtioner? Är det ett rum där könsdiskriminering är tillåten?

/west_west
bluesky - 12 dec 11 - 22:14
dagg: i tidiga filmer (t.ex Drakula) spelades kvinnor av män :)
Jakktar - 12 dec 11 - 21:36
Då ska jag vara tomten!
ProstheticHead - 12 dec 11 - 21:35
dagg: Jag menar offentligt som motsats till privat.
Och ja, jag tycker att det är löjligt. Jag hade inte sagt något om det om du inte hade nämt det, men nu är vi här.
Men okej, jag kan egentligen inte säga så mycket till dig. Du är ju i alla fall konsistent, kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män enligt dig.
ProstheticHead - 12 dec 11 - 21:19
dagg: ... Menar du då att det är fel för kvinnor att utforska sin manliga sida offentligt?
bluesky - 12 dec 11 - 20:46
dagg: vi vet inte alls om det här handlar om att han vill få uppmärksamhet, eller om han identifierar sig som tjej. Många inser inte detta fören senare i livet, eller vågar inte erkänna det för andra eller sig själv senare i livet. Och de som är transexuella är "vanliga" också.

Det har med att man inte ska göra det hela med att klä ut sig till det motsatta könet till en sådan stor teatrisk sak, utan ge utrymme för de som vill utforska deras kvinnliga/manliga sida. Kvinnor får idag stor möjlighet att göra detta, men inte pojkar, något som är mycket tydligt i dessa fall, när en pojke få vara lucia om han inte ens klär ut sig till tjej.
bluesky - 12 dec 11 - 18:15
dagg: jo, det har rätt mycket med jämställdhet att göra. För de är några som absolut inte är jämställda i vårat samhälle (finns en video på en ung kvinna (född man) som använt tjejtoan när hon blir slagen och sparad på tills hon får krampanfall, och ingen gör något... bara ett exempel).
bluesky - 12 dec 11 - 16:50
dagg: jag tycker det hela med att killar inte ska klä ut sig till tjejer är löjligt. Det hålls teman i skolor och på fester där man ska byta kön, och det hela går ut på att skratta åt killarna som kommer med en uppstoppad BH och klänning. Det irriterar mig så mycket, inte bara för att det är grymt orättvist, utan att det hånar de killar som identifierar sig som tjejer, och förminskar deras känslor till att det är billig underhållning.

Det bara bevisar hur icke-accepterande vi är som ett samhälle av LGBT personer.
bluesky - 12 dec 11 - 16:40
rebecc: jag tror det handlar om uppmärksamheten Lucia får. Jag kan förstå om en kille vill vara Lucia, då hamnar man i centrum, och det verkar så kul.

Men, ska man vara det då tar man på sig en peruk, i så fall ;)
rebecc - 12 dec 11 - 16:30
Håller med dufwan. Har inget med jämställldhet eller diskriminering att göra, det bara är så. Lucian ska se ut som en tjej, med långt hår, gärna mörkt. Det är det som är grejen, sen om lucian har kuk eller fitta skiter jag faktiskt i.

Nu när du säger det så minns jag att min storebror envisades med att vara lucia när han var liten, precis innan dem skulle tåga ut var min syrra tvungen att byta dräkt med honom och hon fick vara tomte istället. Men inte blev han gladare för det, han stod där längst fram och surade. Men bortsett från det så tror jag inte att så många pojkar eller män vill vara lucia. Vill du vara det?
ProstheticHead - 12 dec 11 - 09:56
aoura: Vad är det som inte besvarats?
svampar - 12 dec 11 - 09:00
Svår fråga. Tradition är viktigt, och jag tycker inte att man ska blanda in såna här frågor i det. Så länge Loke klär ut sig som en tjej är det okej enligt mig, precis som att en kvinnlig jesus ska klä ut sig till man. Det handlar ju faktiskt om personer som (enligt vissa) har existerat, och då vore det väl knäppt att ändra på historien? Det är en annan sak om en tjej eller kille ska spela gud, efter som gud inte har något kön enligt nästan alla religioner. Det är en viss skillnad.
ProstheticHead - 12 dec 11 - 01:19
aoura: Bara för att det är självklart för dig betyder det inte att det är så för alla, det är väl rätt uppenbart efter den här diskussionen?
west_west - 11 dec 11 - 23:56
aoura: Faktumet att vi diskuterar det bevisar väl diskussionsvärdet?

/west_west
bluesky - 11 dec 11 - 23:12
kiakamel: så du ser inte att det kanske finns ett syfte till ordet hen? Det finns absolut inget syfte bakom ordet "könsrasism" förutom att skapa patos, på ett billigt vis. Rasism är en sak, könsdiskriminiring är en annan, könsrasism går inte för ett kön är ingen ras. Redan där fallet ordet ned i sopptunnan.

Hen är istället för h*n, något man kan uttala.
kiakamel - 11 dec 11 - 23:08
bluesky: Precis det jag tycker om hen. Eller ja inte bigot delen.
bluesky - 11 dec 11 - 23:04
kiakamel: kommer könsrasism in i ordboken blir det ett steg bakåt. låter som ett påhittat ord av en "bigot".
kiakamel - 11 dec 11 - 23:01
blueksy: Jag tycker det går att jämföra :P Som sagt: språket utvecklas hela tiden
bluesky - 11 dec 11 - 23:00
kiakamel: jag anser att det finns en stor skillnad mellan ordet "hen" som är ett nytt ord för något det inte redan finns. går inte att jämföra. sedan vet jag inte vad jag tycker om "hen" men... ite samma sak
kiakamel - 11 dec 11 - 22:59
dagg: Vi har helt enkelt olika åsikter ^^ Jag kommer alltid vara för att killar ska ha lika stor rätt och chans att kandidera.
kiakamel - 11 dec 11 - 22:54
bluesky: Men fritt fram för feminister att hitta på det nya ordet hen? ^^ Språk utvecklas hela tiden
kiakamel - 11 dec 11 - 22:54
dagg: "Det svenska firandets koppling till helgonet Lucia är dock i princip obefintlig, och namnet på ljushögtiden är en senare företeelse än själva firande" Är dock osäker på källan.

Ska vi snacka tradition så kommer jag onekligen att tänka på jultomten som är man. När jag var yngre fick jag spela kvinnlig tomte (yes utan skägg) och mina småsyskon blev lika överförtjusta som när pappa drog på sig lösmasken.
bluesky - 11 dec 11 - 22:48
Bara för att det finns många som använder ordet "könsrasism" betyder inte att det är ett ord. Det är könsdiskriminering och rasism, två olika saker. Ingen poäng med att hitta på ett nytt.

Och, det finns aldrig skäl att använda "n" ordet, om det inte handlar om att man inte ska använda det. Jag ser ingen nytta av ordet här, speciellt hur och när du först tog upp det.
kiakamel - 11 dec 11 - 22:48
aoura: Traditionen kommer in försvinna för att vi har en manlig lucia? Vad exakt är skillnaden egentligen?
ProstheticHead - 11 dec 11 - 22:31
west_west: Jag är inte tillräckligt insatt i det för att uttala mig om det.
Som sagt var, min poäng är att genusvetenskap och det sättet som det faktiskt används på av vanliga personer är (oftast) två helt annorlunda saker.
saraarbast - 11 dec 11 - 22:28
kiakamel: Haha, du får väl säga vad du vill/tycker, precis som jag får det ^^
west_west - 11 dec 11 - 22:27
ProstheticHead: "Maskulinitetsforskningen" som det vackert kallas är inget annat än rabbiata feminister som sitter och försöker beskriva en manlighetsnorm som passar med könsmaktsordningen så att könsmaktsordningen kan fortsätta gälla.

/west_west
kiakamel - 11 dec 11 - 22:24
saraarbast: Får jag vara så vågad och säga att jag gärna ser en kille med slöja som lucia då? ;D
saraarbast - 11 dec 11 - 22:21
kiakamel: Haha, vem vet, kanske händer en dag (: men då är det fortfarande en tjej, eller hur? Jag tycker faktiskt Lucia ska vara en tjej, hur hon ser ut spelar faktiskt ingen roll, för mig i alla fall.
kiakamel - 11 dec 11 - 22:20
martobicat: Men tydligen har vi ju ingen tradition egentligen eftersom det tydligen inte tillhör traditionen att ha blonda lucior, vilket har skett såpass ofta att det inte kan räknas som ett undantag.

Tror inte han har några problem med att han är född med penis. Ska man tänka sådär så borde jag acceptera att jag är tjej och inte göra typiskt "manliga" saker... antar att jag får säga adjö till pojkflickan inom mig. Eller inte. :P
ProstheticHead - 11 dec 11 - 22:20
Angående genusvetenskap. Ja, inom genusvetenskapen används begreppen feministisk teori och genusvetenskaplig teori synonymt, men genusperspektivet används och utvecklas i många andra sammanhang än genusvetenskap.
"En annan vidareutveckling är att man på ett nytt sätt börjat uppmärksamma maskulinitet, det vill säga manliga könsroller och de för- och nackdelar som följer av den plats män tilldelas i det könsstrukturerade samhället." - citat från den här wikipedia-artikeln. http://sv.wikipedia.org/wiki/Genusvetenskap

Jag säger ingenting om de metoder som genusvetenskap använder, som du sade så är det en annan diskussion. Min poäng är att det genusperspektiv som många har inte är samma sak och att det oftast går ut på lika möjligheter och skyldigheter för båda könen. Märk att jag säger "oftast" för att vissa inte förstår att det inte är nog att bryta kvinnliga könsroller, man måste även bryta manliga. Vilket den här pojken försökte göra, men nejdå, han blev pressad tillbaks i sitt lilla fack igen. Och nu är jag tillbaka på vad tråden egentligen handlar om.
martobicat - 11 dec 11 - 22:16
Löjligt, tradition är viktigast här tycker jag.
Han får väl acceptera att han inte är tjej.
kiakamel - 11 dec 11 - 22:00
martobicat: Nej det varken tror eller har jag sagt heller. Jag blir bara fundersam över att det uppenbarligen var okej med en blond lucia innan det kom fram att "ursprungslucia" troligen var brunett.

dagg: Antar att vi får vara ense om att vara oense i fråga om kille som lucia ;) Varför är det en annan sak? Innebär det att de tidigare år med blonda lucior inte följt traditionen?
martobicat - 11 dec 11 - 21:56
Jag tror dagg inte har något imot blonda tjejer. Jag tror
hon menar att det är konstigt att det oftast blir en blond
tjej som blir Lucia i det svenska Lucia-firandet, när orginalet
faktiskt var brunett.
kiakamel - 11 dec 11 - 21:51
dagg: Men varför? Vad är det som är så hemskt med en blond och ljushyad lucia helt plötsligt? ^^ Har lite svårt att förstå hur du tänker bara. I den svenska "luciatraditionen" är det väl många gånger det varit en blond lucia, har du då tyckt att luciafirandet inte har varit enligt traditionen?
martobicat - 11 dec 11 - 21:44
Jag håller med Dagg angående Lucia. Annars föredrar jag blondiner :)
kiakamel - 11 dec 11 - 21:23
Får skriva om hela sista meningen då jag knappt själv kan läsa vad det står...

dagg: Har du under tidigare luciaframträdanden när det varit blonda lucior uppfattat de som sämre luciafiranden?
kiakamel - 11 dec 11 - 21:21
* ett sämre luciafirande
kiakamel - 11 dec 11 - 21:21
dagg: Fast innan du visste att lucia var av ett annat påbrå så var det okej? Vad är egentligen skillnaden? Har du tidigare när du upplevt blonda lucior att det varit en sämre lucia?
LovesLL - 11 dec 11 - 21:20
dagg: men herregud. du verkar ju vara fast på 50-talet. skärp dig.
kiakamel - 11 dec 11 - 21:18
dagg: Så du menar att en lucia som är blond och ljushyad inte är ett okej val? ^^
kiakamel - 11 dec 11 - 21:16
saraarbast: Jag hade gärna sett en lucia med slöja! :)

Jag ser det inte som att traditionen "försvinner" eller hur man ska uttrycka det. När jag gick i nian blev en tjej som hade kort,rött färgat hår i en "pojkfrisyr" vald till lucia. Vissa reagerade och menade att lucia har väl ändå långt hår och att tjejen som blev vald mer liknade en kille än en tjej. Alla de kommentarerna slutade dock efter själva uppträdandet tagit vid eftersom det var ett lika fint och "traditionellt" luciatåg som det varit tidigare år. Alltså, traditionen försvann inte pga en detalj inte förblev som den alltid varit...
saraarbast - 11 dec 11 - 21:08
Sen, var det inte du som var så himla noga med svenska traditioner tidigare? Är inte den här traditionen lika viktig som alla andra?
saraarbast - 11 dec 11 - 21:08
west_west: Tycker inte det där jämförandet med kvinnor som klär ut sig till tomte är samma sak. För dom spelar faktiskt en man, dom har på sig en dräkt med skägg och allt sånt. Om pojken skulle ta på sig en peruk med blont hår (svenska traditionen) så tror jag inte många skulle se något fel med det.
LovesLL - 11 dec 11 - 21:03
spelar det verkligen roll om lucia är en tjej eller kille? Jag menar, vi envisas ju med att lucian ska vara blond (smal, lång, snygg, sjunga hur muthafuckin bra som helst- se ut som en ursvensk) FASTÄN hon med allra största säkerhet var lite mörkare i färgerna eftersom hon var från Italien. Jag menar, är luciafirandet en så viktig tradition att folk blir uppriktigt ledsna om lucian skulle vara mörkhyad/rödhårig/brunett/kille? Jag tror faktiskt inte det.
west_west - 11 dec 11 - 20:52
Vidare ska sägas om "könsrasism" att det genererar 12.100 träffar på google, så det är fler än jag som använder ordet.

/west_west
west_west - 11 dec 11 - 20:47
bluesky: Könsrasism är precis vad det låter som. Rasism med avseende på kön istället för etnicitet. Om ordet inte funnits tidigare så finns det nu.

Jag motsätter mig genus"vetenskap" eftersom genus"vetenskap" inte är vetenskaplig. Det är en annan debatt, men den tar vi i en annan tråd. Jag har däremot ingen djupare kunskap om sociologins genusbegrepp. Genus är om jag har förstått det rätt en benämning på ett socialt kön så det har egentligen inte ett dugg med att ge kön lika chans. Det är en beteckning på ett fenomen. Genus"vetenskapen" syftar inte till jämställdhet, den saken är klar och tämligen tydlig så om det var det du avsåg kan jag upplysa dig om att det inte stämmer. Genus"vetenskap" är ungefärligt synonymt med "feministisk teoribildning" och är alltså en del av det ideologiska förtrycket och förföljelsen av män.

Och vad gäller användande av ordet neger så finns det skäl till användandet. Framför allt använde jag det i rasistanalogin "to stress the point".

/west_west
kiakamel - 11 dec 11 - 20:46
dagg: Fast vad jag minns av att vara 11 år så var jag väldigt självständig och även om jag hatar uttrycket, mogen för min ålder. Med det sagt så vet egentligen varken du och jag något om pojkens känslor. Jag utgår från att han vill vara lucia för att om det är så att han inte vill så kommer han inte ta skada av att jag "står upp för honom". Är det däremot tvärtom, att han verkligen vill och jag utgår från att han egentligen inte vill så kanske mina kommentarer sårar honom. Hoppas det går att förstå vad jag menar, har pluggat kemi med biokemi så länge att ögonen går i kors xD
kiakamel - 11 dec 11 - 20:38
Håller faktiskt med bluesky om "n" ordet. No need for that liksom.
bluesky - 11 dec 11 - 20:33
och jag uppskattar inte heller användandet av "n" ordet som använts minst 6 gånger redan.

Det finns ett annat ord som inte är associerat med slavar.
bluesky - 11 dec 11 - 20:25
tycker också det är lustigt hur du motsätter dig genus, när genus är exakt detta: att ge båda könen likvärdig chans på samma upplevelser.
bluesky - 11 dec 11 - 20:23
Vill påpeka att "könsrasism" inte är ett ord. Rasism är en sak, och könsdiskriminering är en annan. Rasism handlar om att ha fördomar om personer med en viss hudfärg/annan hudfärg, inte om diskriminering eller fördomar i helhet.
west_west - 11 dec 11 - 20:21
dagg: Den djupare anledningen till att det hade blivit en grej av det beror på apartheid som vita bedrivit mot svarta. Det är för övrigt därifrån som all PKism runt rasism kommer också. Vi har helt enkelt bestämt oss för att man inte får sätta upp skyltar "whites only" någonstans. Men tydligen är det okej att diskriminera pojkar fortfarande, dvs könsrasism.

/west_west
kiakamel - 11 dec 11 - 20:10
dagg: Jag tycker absolut inte man är en hemsk människa om man har den åsikten.

Däremot tycker jag det är skittråkigt att man förminskar det som pojken uppenbarligen uppfattar som ett problem. Och har du läst artikeln så kanske du ser att det är just POJKEN som blivit konfunderad över det hela.

"Jag tror inte några killar egentligen vill vara lucia"
Tja, uppenbarligen så finns det...

Sedan så menar jag inte att låta som att alla utav annan åsikt är en hemsk människa? xD Det här är internet, det är lätt att missuppfatta tonen i ett inlägg.
west_west - 11 dec 11 - 20:00
aoura: Mörkhyade har en biologisk förutsättning som gör att de avviker från den "traditionella" bilden av Lucia som märkligt nog är en blond och blek tjej med ljus i håret. Om en mörkhyad person hade blivit nekad att kandidera som lucia med motiveringen "men du är ju neger" så hade det klassats som rasism och etnisk diskriminering. Den här killen får motta samma rasistiska kränkning, fast inte med avseende på etnicitet utan med avseende på kön, dvs könsrasism. Anledningen till att det kom in är alltså att det finns en tydlig analogi här som förtjänar att göras uppenbar. Varför är det okej med samma diskriminering och rasism om den riktas mot pojkar?

Det här handlar inte om att ändra på våra traditioner. Vi har ju en tradition med jultomten, som av allt att döma är man. Hur många kvinnor har inte spelat tomte för sina barn på julafton? Vi har på samma sätt en tradition med lucia. Varför skulle inte en kille kunna kandidera och gestalta en kvinnlig karaktär? Ska man följa traditionen strikt så krävs att Lucia kan sjunga, men om en tondöv tjej blir vald så går det utmärkt att glömma bort att Lucia ska sjunga. Varför kan man inte glömma bort att Lucia under klänningen hade en snippa? Spelar det någon roll om skådisen har en snopp eller snippa egentligen? Lucia var en kvinna och självklart ska en kille bära traditionella Lucia-kläder om han blir utvald att vara Lucia, precis som en kvinna som vill vara tomte har lösskägg och liknande. Traditionen ändras alltså egentligen inte. Lucia är fortfarande kvinna.

/west_west
kiakamel - 11 dec 11 - 19:54
aoura: Ingen har dömt någon? Eller ja... möjligen folk som förminskar pojkens vilja att gå emot traditionella könsnormer.
aspiration - 11 dec 11 - 19:33
Självklart ska mörkhyade få spela lucia, vad är problemet med det?
Men lucia var en tjej, har inga argument mot att pojkar ska få vara lucia men tycker inte helt om tanken. Varför skulle en pojka vilja vara lucia? Känns som att det finns folk som bara vill ha rubriker, uppmärksamhet och få berätta vilket skitsamhälle vi lever i typ, men visst, vill man vara lucia så ska man väl få vara kandidat då. Egentligen ska väl lucia symbolisera något, och då spelar det ju egentligen ingen roll med kön/hudfärg osv, sålänge personen i fråga kan framföra budskapet på ett bra sätt med rätt avsikter.
kiakamel - 11 dec 11 - 19:29
bluesky: Klä ut sig till tjej? Vad är det du syftar på då? Kronan? Den vita "klänningen" som även stjärngossar har?
bluesky - 11 dec 11 - 19:24
Det är fel. Men, ska han då vara Lucia skulle han behöva klä ut sig till tjej.

Jag håller med dufwan
west_west - 11 dec 11 - 18:50
dagg: Lucia var sannolikt latina-brunett eftersom hon verkade på Sicilien. Men det går utmärkt för dig med blonda bleka som spelar någon som sannolikt var medelhavsbrun brunett då?

/west_west
ProstheticHead - 11 dec 11 - 18:48
Jag tycker att han borde fått vara Lucia. Jag ser ärligt talat inte vad som är problemet.
Det är samma sak som om en svart person inte hade fått det, och det är helt otänkbart (i alla fall för mig, uppenbarligen är det inte så för vissa andra).
west_west - 11 dec 11 - 18:25
yousssra: Det är väl underförstått så att pojken i så fall ska bära något lucia-linne och också naturligtvis ljuskrona. Men vad jag vet bär också stjärngosar linnen så det är nog inget problem.

/west_west
west_west - 11 dec 11 - 18:24
Om jag får vända lite på det då

Är det inte ett i-landsproblem ifall en tjej eller kille leder stora företag? Vi vet ju att vi traditionellt har valt en manlig styrelseordförande. Är det således rätt att hävda att man av tradition bör välja nya män?

Sen prova att byta ut "Pojke" mot "Neger" och "Flicka" mot "Vit": "Neger fick inte vara lucia, skolan ansåg att det av tradition ska spelas av en vit person". Hade det varit okej? Är inte det samma sak egentligen?

/west_west
Carrre - 11 dec 11 - 18:15
jag tycker Dufwan har helt rätt, och jag ser det heller inte som en jämställdhetsfråga.
men å andra sidan förstår jag att pojken blev besviken. :)
Dufwan - 11 dec 11 - 17:59
Det skrev jag inget annat om heller.
kiakamel - 11 dec 11 - 17:51
Dufwan: Jag håller inte med dig. I teater förekommer det OFTA att man spelar motsatt kön.

Jag tycker det är ett solklart fall. Pojken får inte lov att ställa upp pga han är född med penis och inte fitta. Det hade varit en fråga om man vill kvotera in honom (alltså helt fel att köra över de kvinnliga kandidaterna) men nu handlar det om att man säger att han inte får vara med eftersom han har fel kön. Vad sjutton spelar det för roll om pojken blir demokratiskt vald till lucia? Då ska väl inte tjejer få gestalta rudolf med röda mulen heller eftersom renen uppenbarligen är en hane...
Dufwan - 11 dec 11 - 17:45
Jag ser inte det här som en jämställdhetsfråga. Att Lucia ska vara en tjej har inget att göra med att ett kön påstås vara överlägset ett annat, utan för att Lucia trots allt var en kvinna. Ser inte problemet med det. Sätter man upp en pjäs om Hitler, så är det inte diskriminerande att man föredrar en man som huvudrollsinnehavare. Det är även att förkasta religiösa traditioner. Är det ojämnställt, om man föredrar att en man spelar jesus i en traditionell julpjäs? Sedan så är det knappast som om Loke kommer att våndas över denna "orättvisa" hela livet.

Skriven av
west_west
11 dec 11 - 17:27
(Har blivit läst 886 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord