Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Rasist?

Är någon av er rasister?

Om ja, varför?
Motivera.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Kavasha - 20 nov 11 - 23:55
ProstheticHead - Jag tycker att alla människor som kan jobba och inte ens försöker söka jobb är as, dem bara sitter där med sina bidrag och lever gott. Jag har inget emot arbetslösa som försöker hitta jobb och misslyckas, dem försöker. Jag hatar inte heller sjukskriva personer, dem har jobbat för mycket. Men dem som bara gottar sig i bidrag kan åka härifrån.
ProstheticHead - 20 nov 11 - 23:32
Kavasha: Visst, de som begår brott är en sak. Men jag tycker inte att de som "inte försöker jobba" ska ut. Det är inte så himla många människor, varken svenskar eller utlänningar, som VILL leva på bidrag. Som inte försöker hitta jobb. Slår vad om att folk skulle klaga om alla invandrare fick jobb, för då "tar de ju våra jobb!".
Kavasha - 20 nov 11 - 22:44
ProstheticHead - Man förtjänar att få bo i ett annat land än sitt "hemland" om man gör något för det landet, så invandrare som kommer till Sverige och mördar, våldtar, rånar folk och inte försöker jobba ska ut, tycker jag

MimmiKitmiri - Nej, jag vill ha en riktigt bra förklaring på varför han ska få leva gott och kunna plugga lätt, när jag var tvungen att flytta hemifrån när jag var 16 och använda bidrag från att min pappa dog för att ens kunna gå gymnasiet. Jag tycker att det borde vara mer jämställt i samhället, när det gäller bidrag för unga som försöker plugga. Jag ser inte varför Thierry, som jag är riktigt bra polare med, ska få mer pengar än mig i månaden för att han kommer från ett annat land. Det är sånt som skapar rasism.
MimmiKitmiri - 19 nov 11 - 20:25
Kavasha- Men om jag kollar ut genom titthålet i dörren så ser jag en dörr där det bor en invandrare från Afrika, han är lika gammal som jag och lever gott, för att han får bidrag som invandrare, usch på det. Något annat som brukar få mig att bli rasist är att jag inte tvekar med att berätta för människor att jag tror på SD och att många invandrare inte förtjänar att bo i vårt land ^^

Skulle du må bättre om afrikanen hade det lika knapert som du? =)
ProstheticHead - 19 nov 11 - 00:46
Kavasha: Så, många invandrare förtjänar inte att bo i Sverige. Hur många?
Och hur definierar du "förtjänar"?
Kavasha - 18 nov 11 - 23:38
Det beror på vad som är rasist i dina ögon, om du är som större delen av invandrarna och politikerna och dem som lyssnar på politikerna för mycket (utom SD), så är jag nog en jävligt duktg rasist, men annars är jag bara en fattig student som lever i "ghettot", eftersom det är billigast att bo här om jag ska kunna plugga. Som dem vanliga studenterna så lever jag jävligt dåligt, på mindre än existens-minimum. Och jag klarar mig för att farsan dog, jippie säger jag bara. Men om jag kollar ut genom titthålet i dörren så ser jag en dörr där det bor en invandrare från Afrika, han är lika gammal som jag och lever gott, för att han får bidrag som invandrare, usch på det. Något annat som brukar få mig att bli rasist är att jag inte tvekar med att berätta för människor att jag tror på SD och att många invandrare inte förtjänar att bo i vårt land ^^
Men det är min åsikt, så ni som läser, time 2 h8 ;)
rebecc - 18 nov 11 - 20:37
Tycker att rasist är ett väldigt extremt ord. Alltså anser jag inte att man är det bara för att man är emot invandring eller så. Det kan man ju vara ändå, för att man tycker det är tillräckligt med människor i sverige t.ex. I mina ögon måste man verkligen hysa extremt hat för att klassas som rasist. Är man "rädd" för dem eller har nånting emot dem, så kan de ju också bero på annat. Förutfattade meningar t.ex. Behöver inte vara för att den kommer från ett visst ställe eller ser ut på ett visst sätt. Och nej, jag är inte rasist och har inte nånting emot någon. Jag dömer personen, inte ursprung. Så är personen vad andra kallar en idiot så kan den "dra" från mig, oavsett om den är från sverige, europa, amerikaa, afrika, asien.. Och är personen vad andra kallar en icke idiot, ja då är det trevligt liksom!
MimmiKitmiri - 18 nov 11 - 16:37
Edwin82therese98- Skojar du? Svenskar kan också ha brunt hår o bruna ögon, haha?
Du hade en bästa vän som var svart, okey. Visste din käre vän att du är emot hennes/hans ras?
Edwin82Therese98 - 18 nov 11 - 06:51
Jag är rasist..
Även om jag är mörkhyad (typ ljus, men lite brun)
har bruna ögon, brunt hår... Allt det där som en invandrare har..

Ändå har jag något emot folk som är negrer.
Jag är rädd för dem. Det är väl därför.
Men hade en bästa vän en gång som vara svart. Så inte alla. h3h3, men hade jag sett någon på stan som jag inte kände som var mörkhyad så hade jag var rasistisk.. Kanske inte skrivit det ut.. Men ahh.
MimmiKitmiri - 17 nov 11 - 20:10
NadaZero93- Min SO lärare sa det där om att vi behöver invandringen i Sverige, för att landet inte ska gå under, haha!
Han sa också att, många svenskar och utlänningar har börjat fly ifrån Sverige och istället börjat bosätta sig utomlands.
bluesky - 17 nov 11 - 19:32
Dufwan: jag tog bort mellanrummen, men de gick inte att öppna. Jag har varit på dikta i 5½ år, jag tror jag vet att man måste ta bort mellanrummen nu.....

Sedan kan vi också säga i samma veva som att lärare inte är objektiva, så är absolut inte DN eller SvD särskilt objektiva, heller. Statistik går, som jag och andra har sagt i olika inlägg, att tolkas på olika sätt och dras till sin egen fördel. Därför vill jag själv läsa statistiken. Spelar ingen roll hur du, eller DN/SvD uttrycker dig, eller förklarar, jag vill ha statistiken själv om jag ska tro på dess existens och resultat.

Ytterligare handlar bostadsbristen mycket om företagen som vill bygga dyra lägenheter, med hög standard och i attraktiva områden. Lägenheter bara en viss liten klass i Sverige har råd att bo i. Dessa företag pressar kommunerna att inte sätta krav på deras byggen (dvs skapa billigare boende) genom att hota att flytta till grannkommunen och bygga där istället. Det handlar inte helt om ekonomi, utan om företagens egna intresse. Det lönar sig inte att bygga till studenter eller låg- och medelklassen.

Och det verkade som du missade det hela om utanförskap skapar brottslighet också (fattiga svenskar upplever inte samma utanförskap).

Men du, VILKA ska vi stoppa att komma in i landet? Ska det vara total stopp? Eller måste vi ställa högre krav på de som vill bosätta sig här? Ska man ha ordnat boende redan, eller hur tänker du? Och bara för att man inte flyr undan krig, betyder det inte att livet de lever i deras hemland är särskilt drägligt av olika skäl. Dessa flyr inte från förföljelse/krig, utan letar efter ett bättre liv.
Dufwan - 17 nov 11 - 16:23
Lärare är alltid särskilt objektiva dock.

Ja, vi kommer behöva fler folk om vi vill ha en positiv ekonomisk utveckling, men vi behöver inte mer folk just NU.
NadaZero93 - 17 nov 11 - 15:54
grejen är ju att vi BEHÖVER invandringen. vi förvaltar den dock fel, tar inte hand om de invandrare som har utbildning.


Min geo-lärare nämnde någongång att för att ha en fortsatt positiv ekonomisk utveckling utan invandring behövde varje kvinna föda mer än fem barn var, och vem är beredd att göra det? utan ny, unga arbetskraft kommer vi få en övervägande del äldre i samhället, som inte jobbar, utan bara kostar staten pengar. När då den unga arbetskraften sinar behöver vi invandring för att inte gå under.
Dufwan - 17 nov 11 - 11:47
(Felformulerat av mig för 3 inlägg sedan: Det påverkar såklart brottsligheten. Men den ekonomiska bakgrunden kan inte förklara varför invandrare gör grövre brott oftare än svenskar i samma ekonomiska situation. Äh, du förstår när du läser.)
Dufwan - 17 nov 11 - 11:44
Och ja, det behövs onekligen mer bostäder. Men hur ska det lösas i praktiken? I många fall har inte ens studenter någonstans att bo, då det byggs för lite pga ekonomi eller andra anledningar. Är det en optimal lösning att ta in fler boendelösa då?
Dufwan - 17 nov 11 - 11:41
Skär ner invandringen till 90% och använd istället en de resurserna till:
1) INTEGRATION, för det existerar knappt nu.
2) Insatser på plats för de 90%, samt extremt många fler, fast för mycket mindre pengar.
3) Infrastruktur och boende. Vi har mångmiljardbelopp på infrastruktur- notan, som vi aldrig har råd att betala av och fixa ifatt.

Det går inte att motivera motsatsen ur ett humant perspektiv, då detta skulle dels fånga upp dem som flyr hit pga krig, del då detta skulle hjälpa betydligt fler människor till ett bättre liv.
Dufwan - 17 nov 11 - 11:37
Det är bara 5- 10% av de som flyr hit som gör det beroende på krig, eller dylikt.
Länkarna går finfint att öppna, men ta bort eventuella mellanrum i länken, dikta suger balle och lägger till lite luft här och där ibland.
Läs gärna länken som statistisk bevisar att ekonomisk bakgrund INTE påverkar brottsligheten hos invandrare.
bluesky - 17 nov 11 - 11:27
BR: lämna youtube utanför, hemskt dålig källa, inte ens värd att kolla på.

Dufwan: kan tyvärr inte öppna de länkarna.

Problemet med de långa bostadsköerna ligger i att det byggs för lite, och vad som byggs är för dyrt för normal-inkomsttagaren. Det behövs mer lägenheter på 20-40kvm, som är billigare i drift och inte ligger i bästa läget. Fler hyresrätter behövs, samt många fler studentbostäder och billigare bostadsrätter.

Det finns också goda själ att tro på att eftersom invandrare hamnar direkt i dessa stora "invandrar samhällen" i förorter till olika städer där de lever ganska fattigt, och utanför det svenska samhället. De blir utpekade som potentiella våldtäktsmän och våldsmän, de blir fientligt bemötta och detta skapar självklart något rebelliskt inom en människa. Det finns studier som säger att de som är fattigare än resten av samhället är de som begår fler brott (om jag bara kom ihåg var). Och eftersom de flesta invandrare är idag fattiga, är det lätt att anta att SJÄLVKLART begår de fler brott. Men jag köper inte helt att det är eftersom de har en annan kultur.

Och eftersom de ofta bor i "stängda samhällen" där det finns många invandrare, de umgås ofta med andra invandrare (gemenskap), så sprids den här tanken om att begå brott. I och med att vi svenskar, medvetet eller omedvetet, har pekat ut invandrare som brottslingar och liknande, tycker jag inte det är konstigt att de utvecklar ett hat mot Sverige, i alla fall i tonåren.

Vet inte vad du menar med närområdes insatser. Då många flyr hit av akuta själ, som inte går att vänta ett decennium på att ett annat land ska hjälpa dem med deras problem, förstår jag inte riktigt vad du menar. Har en kusin som jobbar rätt högt upp på migrationsverket, och har fått höra otaliga gånger att det som verkar oskäligt för oss som inte är insatta i det, är skäligt för dem. Det är en massa saker som pågår som vi inte får se. Därför är det svårt att anta att en del inte får stanna som om det är ett lotteri.
BlackRain - 17 nov 11 - 09:47
http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE
Dufwan - 17 nov 11 - 01:43
Eftersom det är natt, så spammar jag läsning för morgondagen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/prognosen -for-antal-invanare-stammer-inte_6501670.svd

Kanske blir svårt att få råd med allting, eller?
Dufwan - 17 nov 11 - 01:42
And this.

http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom -invandrarnas-brottslighet
Dufwan - 17 nov 11 - 01:39
Invandrarnas ständiga förekommande i brottstatistiken verkar ju uppröra många, men här kommer en fin länk att läsa så ni inte tror att jag är en hatisk hatare:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/brottslig het-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier_62721 10.svd

"Men svenskar gör också många brott!!!!11" Ja, men då är väl det sista vi behöver en 100- procentig ökning i grov brottslighet?
Dufwan - 17 nov 11 - 01:20
I korta drag, citerat:
"Vi betalar en av världens högsta skatter, vi har besparingar på samhället, vi har många tusentals i bostadskö och detta medan vi är bland de länder som tar in mest invandrare i hela Europa. Svårt att se hur pengarna ska kunna fördelas på ett bra sätt."

"Hela vårt rättväsende bygger i grunden på kristen etik och kristna värderingsgrunder. I samma takt som Sverige blivit sekulariserat så har vi fått en stadig tradition av demokrati. Många invandrare kommer istället från extremt patriarkatiska samhällen, som grundar sig i andra religiösa etiker och ofta svag medborgarkänsla. För oss har staten en helt annan betydelse än för många inom andra kulturer. Jag menar att det finns goda skäl att tro att det ligger något bakom ex ökade brott mot kvinnor och dylikt. Invandrare av första och andra generationen var för fyra år sedan, vet ej hur det ser ut idag, överrepresenterade i grövre rån. Frågan är om det är värt det, om det fungerar så bra, på något sätt, som vi håller på nu. Ekonomiskt och kulturellt. För övrigt hade vi gjort mer nytta om vi hjälp till på plats, istället för att utsätta oss för MYCKET mer än FN kräver."

"För övrigt så är asylpolitik överlag väldigt svårt att förena med sättet vi ser på rätt och fel. Vi kan hjälpa väldigt få, medan många dör. Utan några som helst grunder så väljer vi vissa före andra, när vi hade kunnat rädda många fler genom närområdesinsatser."

Och så lite nytt:

Kommuner som saknar egentliga bostäder såsom lediga lägenheter, ex Vadstena, tvingas ta in tiotal flyktingar utan att egentligen ha plats eller pengar. Hur kan det någonsin ses som en fördel för kommunen?
En välfärdsstat är inte möjlig om den ekonomiska tryggheten går åt till människor som själva aldrig bidragit till denna ekonomi. Vilka kommer att dras till ett land där skattepengar, som de själva aldrig har behövt bidragit till, öses över dem? De som vill arbeta, eller de som vill bli försörjda?
Holland tog in extremt många invandrare, mest muslimer, under kort tid. Se hur det gått för dem. Miljoner försöker lämna landet. I ett sådant fall, kan invandringen försvaras som något bra? Kan detsamma hända i Sverige?

Lite små tankar, sådär, mest för att dra fram problematiska infallsvinklar i ljuset.
bluesky - 17 nov 11 - 01:08
Dufwan: måste ha missat det, skriv det igen?
Dufwan - 17 nov 11 - 01:04
Skulle gärna höra någon, t ex blue, svara på det jag skrev om det rent praktiska, som ju är lite svårare att försvara.
bluesky - 17 nov 11 - 00:47
palle94: ursäkta, men vad är det för skitska att säga att folk måste skaka hand för att de kommer till Sverige. Ska de ta av sig slöjan då också eller? Ska de konvertera till kristendomen?

Blir man så himla upprörd över att någon inte vill skaka hand då får man nog tänka efter lite, för då är det något konstigt med en själv.
LovesLL - 17 nov 11 - 00:31
vill bara säga att det är svårt att lära sig nya seder, nytt språk, ny kultur, nya värderingar i ett land där man ofta inte känner sig välkommen. Det är svårt att lära sig sånt överhuvudtaget. Och många som kommer hit kommer antagligen hit pga diktatur/arbetsbrist/förföljelse/krig osv. Inte pga av att de tänker "åh, varför inte ta och bryta upp hela vårt liv här och flytta till ett helt nytt land långtbortistan där vi inte känner nån, kan nåt om deras liv, eller vet var det ens ligger? JUST FOR FUN, lixom!! :D"

ja, de som kommer hit ska veta hur det fungerar här och ta till sig vår kultur, men då får vi fan ha överseende med att det kan ta ett tag.
svampar - 17 nov 11 - 00:28
ja precis. Så länge man inte ser nedlåtande på någon liksom.
Jakktar - 17 nov 11 - 00:27
Grejen är att de kan visa respekt samtidigt som
de inte skakar hand. De kan hålla sig för hjärtat
typ, det är sjukt respektfullt.
Jakktar - 17 nov 11 - 00:25
Saju det -_-
svampar - 17 nov 11 - 00:24
jakktar- det är ju en sak att stå helt stilla utan att säga något och blänga nedlåtande på en tjej som vill hälsa, jämfört med att förklara att det inte gå på grund av religionen. I så fall kan man ju respektera det.
Jakktar - 17 nov 11 - 00:21
Men som Loffe säger KAN det ju vara brist
på respekt. Men vissa följer bara religionen.
Jakktar - 17 nov 11 - 00:17
Okej, har inte läst allt men måste bara påpeka lite x)

Att en man inte vill skaka hand betyder inte riktigt
brist på respekt, men i vår kultur uppfattas det ju
så. (Fast nåt är ju lite skevt iallafall.)

OCH det är klart att de måste anpassa sig till vår
kultur. Jag menar, skaka hand är en minor thing
som krånglar till det. Tänk då hur typ hedersvåld
blir. Failfailfail.

Sen om invandringen. Jag tänker bara, om det var
krig i sverige hade det varit rätt najs om vi fick
åka till ett land med fred.
Bluesky94 - 17 nov 11 - 00:11
Nej, alla är exakt lika mycket värda.
palle94 - 16 nov 11 - 23:44
bluesky: dethär med mannen som inte ville skaka hand....
de anser jag är fel och otrevligt....
om jag skulle komma till ett land där man inte får skaka hand då får
jag ta seden dit jag kommer....
jag anser att mannen som inte hälsade var väldigt otrevlig och kränkte kvinnan
om han nu känner så får han väl göra så där hemma men jag tänker att lite får man ta seden dit man kommer.
palle94 - 16 nov 11 - 23:33
haha nä jag e sån som protesterar emot rasism:)
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 22:59
Thisismee - Vilka jävlar?
bluesky - 16 nov 11 - 22:50
PH: förstod att det var något skumt med den historien. Från vad jag har hört så är det som du säger, man får inte röra kvinnor som inte tillhör familjen.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:45
För övrigt så är asylpolitik överlag väldigt svårt att förena med sättet vi ser på rätt och fel. Vi kan hjälpa väldigt få, medan många dör. Utan några som helst grunder så väljer vi vissa före andra, när vi hade kunnat rädda många fler genom närområdesinsatser.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:43
Nu ska jag försöka formulera mig lite mer allmänt, i ett försök att undkomma mitt skämsiga misstag:
Hela vårt rättväsende bygger i grunden på kristen etik och kristna värderingsgrunder. I samma takt som Sverige blivit sekulariserat så har vi fått en stadig tradition av demokrati. Många invandrare kommer istället från extremt patriarkatiska samhällen, som grundar sig i andra religiösa etiker och ofta svag medborgarkänsla. För oss har staten en helt annan betydelse än för många inom andra kulturer. Jag menar att det finns goda skäl att tro att det ligger något bakom ex ökade brott mot kvinnor och dylikt. Invandrare av första och andra generationen var för fyra år sedan, vet ej hur det ser ut idag, överrepresenterade i grövre rån. Frågan är om det är värt det, om det fungerar så bra, på något sätt, som vi håller på nu. Ekonomiskt och kulturellt. För övrigt hade vi gjort mer nytta om vi hjälp till på plats, istället för att utsätta oss för MYCKET mer än FN kräver.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 22:33
ProstheticHead- Muslimer, både kvinnor och män bör inte röra det motsatta könet alls.
Den enda människan som får röra mannen/kvinnan är ens partner.
Men, endast fanatiker följer den regeln väldigt nogrannt.
Jag är muslim och jag får röra killar. Det hänger på hur man har blivit uppväxt.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:32
Får erkänna mitt misstag direkt då, hade ett annat minne av historien. Men tack för att du rättade mig!
Dock så står jag fast vid vad jag sagt, det där vara bara ett av många fall, som jag tyvärr hade helt fel om. Life sucks, I suck.
ProstheticHead - 16 nov 11 - 22:30
Jag håller med om många saker i den här tråden, men jag måste bara påpeka en sak. Om ni pratar om det här fallet, vilket jag tror ni gör http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ville-inte-skaka -hand-far-ratt-i-domstol_4227973.svd så är ni lite ute och cyklar. Mannen sade inte att han inte ville skaka hand för att kvinnan var underlägsen. Han ville inte skaka hand för att islam lär ut att man inte får röra vid en kvinna som inte är en del av ens familj (fru, dotter, mamma osv). Jag har inte kunnat hitta några källor som berättar varför den reglen finns, i Koranen (eller någon av haditherna, kan itne komma ihåg vilket just nu) står det bara att man inte får.
Anledningen till att han inte fick jobbet var att han inte hade tillräcklig kompetens, inte att han inte hade skakat hand. Det var något som Arbetsförmedlingen antog, därför drog de in hans ersättning. Det var Arbetsförmedlingen som fick betala skadestånd, inte arbetsgivaren. Och jag tycker att det är helt rätt.
Jag kan ju så klart ha fel, ni kanske pratar om ett helt annat fall, men det här var ett fall som var väldigt uppmärksammat förra året och när det är så likt det ni säger så kan jag inte annat än att dra den här slutsatsen.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:18
Vi betalar en av världens högsta skatter, vi har besparingar på samhället, vi har många tusentals i bostadskö och detta medan vi är bland de länder som tar in mest invandrare i hela Europa. Svårt att se hur pengarna ska kunna fördelas på ett bra sätt.
svampar - 16 nov 11 - 22:18
MimmiKitmiri- nej, det är inte fel. Jag skulle absolut inte bli arg över något sånt, mannen kunde ju lika gärna ha bacillskräck. Felet var varför han inte ville skaka handen, för att han tyckte att kvinnan var underlägsen mannen och det därför var fel att skaka hand som en jämlike. Åtminstone vad jag uppfattade det som. Sedan pratar jag inte endast om den där enskilda händelsen, jag pratar om egna erfarenheter. Nu säger jag inte att det alltid är så här, men när det väl händer är det fel. Lika fel som att jag skulle se ned på någon av mina vänner för att de är invandrare.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:17
Sedan så vet jag inte om man kan argumentera för en invandring av denna eller ökad storlek och samtidigt förklara hur det ska fungera BRA praktiskt.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 22:13
svampar- Ingen säger att vi[kvinnor] ska underkasta oss män?
Den här mannen i fråga har väl inte sagt något ont egentligen. Han har bara gjort det valet att inte skaka en kvinnas hand. Är det fel?
Dufwan - 16 nov 11 - 22:12
En kommun fick, för fyra år sedan, i snitt 180 000 kr/ år till varje invandrare. Dubbelt så mycket som en svensk arbetslös får per år!
svampar - 16 nov 11 - 22:08
bluesky- att acceptera och anpassa sig är inte så stor skillnad. Om jag accepterar att mannen är högre stående än kvinnan, har jag ju anpassat mig genom att även acceptera alla regler som kommer kring. Det är fel. Okej att de tycker så, det är inget man kan ändra, de får tycka att jag är hur underlägsen de vill, men när de kommer till ett jämställt land kan de inte förvänta sig att vi kvinnor helt plötsligt ska underkasta oss dem för att de är män.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:07
-_-
I alla fall:
Så jämställdhet är en fråga om stolhet? Människors värde är en fråga om stolthet?
bluesky - 16 nov 11 - 22:06
Dufwan: finns nog minst lika mycket bakom tron på älvor och liknande, men visst....

Och det handlar inte att lägga våra uppfattningar åt sidan, utan att lägga vår stolthet åt sidan och inse att vi inte tjänar något alls på att hålla dem utanför samhället för att de inte är assimilerade.
bluesky - 16 nov 11 - 22:04
Dufwan: jag tycker missnöjet bör vara med att man misslyckats integrera folk i samhället, inte med själva invandringen.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:04
Genom att lägga våra egna uppfattningar åt sidan för deras kulturs förmån så anser jag att vi inte accepterar lika mycket som vi anpassar oss.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:03
Och jo, det finns rationella skäl till att tro på Gud. Det är en produkt av stora filosofers arbete under 3000 år. Så oavsett om man är ateist eller ej, så finns det rationella skäl. Bara för att man är okunnig, så behöver det inte vara icke existerande. Men jag är inte troende, ska tilläggas. Det här låter vi stanna här dock, så tar vi det i en ny tråd om någon vill fortsätta diskutera Gud och rationalitet.
bluesky - 16 nov 11 - 22:03
Svampar: nej, nej, vi ska inte anpassa oss efter andra kulturer, utan ACCEPTERA deras kultur fenomen och inse att om vi stöter ut de som uppvisar andra kulturellaåsikter än vi så kommer vi inte integrerar dem i samhället, utan segregera och fortsätta att dessa åsikter sprids till deras barn osv.

Att acceptera, utan att tycka att det är okej, eller anpassa sig själv efter det (liksom bara svälja det) är vad vi tjänar på i längden.
Dufwan - 16 nov 11 - 22:01
Sedan så är det ju uppenbart att invandringen skapar ett missnöje. Alla är inte missnöjda, men missnöje finns onekligen. Detta inte bara enligt hardcore rasister, utan även enligt folk med utbildning och som levt helt enligt svensk kultur. Är inte det ett tecken på att något är fel?
svampar - 16 nov 11 - 22:00
MimmiKitmiri- nej absolut inte, och det är precis det jag redan sagt lite längre ned. Men man måste också förstå, som de flesta gör, att har man kommit till ett annat land får man anpassa sig, ich inte förvänta sig att världen ska anpassa sig efter mina fötter :)
bluesky - 16 nov 11 - 22:00
Dufwan: och det finns inte heller några rationella argument för att tro på gud, likaså heliga texter. Allt har med kultur att göra. Tro på gud handlar inte om rationalitet, det exemplet var väldigt konstigt.

Och det finns säkerligen en hel del saker i vår kultur som invandrare ser konstigt på och anser är hel knäppt och inte alls logiskt. Som ssk här i Sverige, vi frågar: vad är det för fel på barnet? Och föräldrarna tycker vi är helknäppa för att de ska göra VÅRAT jobb. Det är ett exempel.

Kulturer fungerar olika, och inom kulturen kan vi förklara våra egna kulturfenomen genom att använda oss av förklaringar som är giltiga INOM kulturen. Dock blir det svårt om man kommer utifrån.

Som ateist, skulle jag förklara kulturfenomenet "gud" skulle jag använda mig av helt andra ord och ha en helt annan syn på det än vad en religiös person skulle.

Förstår du?
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:59
svampar - Visst, kanske ska man anpassa sig, men inte så mycket
att man glömmer bort vem man är och vad man står för.
svampar - 16 nov 11 - 21:56
bluesky- håller med om att man inte ska döma och/eller förneka en helt kultur, men någonstans borde man ändå förstå att man får anpassa sig till landet man kommer till. Varför ska Sverige behöva anpassa sig för att någon annan snubbe med en annan kultur säger det? Skulle jag flytta till ett annat land skulle jag definitivt acceptera deras kultur och anpassa mig efter den.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:55
Det finns många rationella argument för att tro på Gud. Dock finns det mindre anledning till att tro på de heliga texter som finns. För övrigt hör det inte hit, egentligen. Jag sa att det inte fanns rationella anledningar för att tro på älvor, på samma sätt som det inte finns rationella anledningar till att tro på kvinnors underlägsenhet.
bluesky - 16 nov 11 - 21:53
dufwan: och vad är det för fel att tro på älvor? folk tror ju på gud?
bluesky - 16 nov 11 - 21:52
svampar: uttryckte han sig så, eller var det kvinnan som fyllde i? Ni alla vet ju att jag är väldigt feministisk, så självklart motsätter jag mig sånt, men samtidigt har jag svårt för att förneka en hel kultur. Och hur ska denna man integreras i samhället, och i vår kultur, om han inte får ett jobb? Då kommer han ju i kontakt med något helt annat, och får många av sina åsikter utmanade, som kan vara första steget till förändring. Hur blir han mindre kvinnofientlig genom att inte jobba?

dufwan: problemet där är att de har tillgång till så mycket mer än dessa samhällen personer invandrar från. Dessa länder står under en grym diktatur, och därmed censur. Vi i Sverige har valet att utbilda oss själva eller inte, vi har ingen ursäkt till att fortsätta vara ignorant för informationen finns där.

Så vi ska alltså fördöma ett helt folk som identifierar med denna kultur, för den går ju inte att växa ur? Varför inte acceptera de som folk, och inse att deras kultur kommer med den, och med tiden så KOMMER den vattnas ned. Tänk på att de endast varit här i ~30 år, så det är först nu vi börjar se andra generationen komma, och med dem kommer ännu en förändring. Just nu har vi inte råd med att hålla folk borta från arbetsplatser för att deras åsikter inte är förenliga med oss, det är en för stor kostnad för oss och för framtiden.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:50
ochsedankomdu- Ingen har egentligen någon rätt att bestämma
var man bestämmer sig för att bo. Men många i Sverige har svårt för att accpptera en människa som är annorlunda.
En människa som ser annorlunda ut, pratar annorlunda, och tänker annorlunda.
Det är väl det som är problemet, och det är så rasisterna skapas.
För att alla är så rädda för det främmande.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:49
Man kan växa upp där allting omkring en, alla intygar, att älvor existerar. Man kan tro det fullt, och kanske aldrig släppa den tron. Men det finns inte något rationellt sätt att bevisa det. Likadant med att vägra hälsa på kvinnor, för att ta det exemplet igen. Det finns ingen rationell anledning, även om det kan finnas kulturella anledningar.
ochsedankomdu - 16 nov 11 - 21:48
vem är man att bestämma vem som skall komma in i landet och inte? "inte ta in fler invandrare", säger ni, och jag frågar: vem är man ifall man tar sig rätten att bestämma vem som får bo i Sverige och inte? After all, vi är födda på samma jord. Och ni behöver inte säga emot mig: "vet du hur mycket problem vi kommer få med fri invandring, överbefolkning, osv". Kanske det, men jag tror att ifall man ville jobba för en öppnare värld skulle man nog komma på ett sätt.
bluesky - 16 nov 11 - 21:43
aoura: nog för att jag tycker det är lite extremt att göra så. Men samtidigt kan jag förstå deras tanke.

Det är som med genustänket, man uppmuntrar det motsatta beteendet för att samhället kommer fortsätta att uppmuntra de cementreade könsrollerna (och i detta fallet, den synen de kommer bli indrillade av islam). Detta för att skapa motvikt. Jag kan tro att det var VÄLDIGT spännande för barnen att uppleva något annat.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:42
Som jag skrev: Hur kan vi då vägra att acceptera rasistisk kultur? För det är en kultur, det också. Det går ofta i familjen och i små samhällen så förstärker rasister varandra. Då finns inte den här svenska "acceptera alla"- andan närvarande, vilket den inte heller gör i många andra kulturer. Det är inte någon skillnad på det sättet, men ändå så ser vi brister i kulturen. Jag säger, att det finns brister i andra kulturer och de ska inte accepteras utan vidare. Ja, kulturer formar allting från födsel och det är svårt att bryta, om det ens går är diskutabelt, men det rättfärdigar inte oetiskt handlande.
svampar - 16 nov 11 - 21:40
Bluesky- oj, missuppfattade sista delen i din kommentar. stryk mitt sista stycke.
svampar - 16 nov 11 - 21:39
bluesky- nu handlade det ju inte bara om att personen inte ville skaka hand, för det vill ju inte heller bacilrädda folk göra, utan det handlade om att han ansåg mannen vara högre stående än kvinnan. Han anser att kvinnan inte är värd att visa respekt. Det är en stor skillnad.
Sedan håller jag verkligen inte med om att vi i Sverige inte får lära oss att acceptera vad som är annorlunda. Jag har alltid fått höra att det är okej att vara bög, bi, lebb etc, att det inte spelar någon roll vad man har för hudfärg eller religion. Det lär man sig väldigt tidigt i skolan.
bluesky - 16 nov 11 - 21:39
Dufwan: hoppas detta gjordes klart i kommentaren nedan. Vi har vuxit upp i en helt annan värld än de, en värld där vi har möjligheten att stöta på andra kulturer och lära oss att ha ett bredare perspektiv på beteenden. De har inte de. Vi har ingen ursäkt till att bete oss som svin mot andra kulturer. Det gör det självklart inte okej att andra kulturer vägrar acceptera vår, men då gäller det att finna ett plan där man kan ha ett samspel och samförstående mellan två olika kulturer.

Det är ofta det brister i kommunikation mellan två kulturer då de agerar och tänker helt olika, därför bör de som har kunskapen och möjligheten vara de som försöker spränga barriären, istället för att bygga på den eftersom de är så envisa och tänker "kan de så kan jag!".
bluesky - 16 nov 11 - 21:36
Dufwan: det finns vissa krig man inte ska ta. Att vägra anställa någon ENDAST för att någon vägrar skaka hand är en främmande tanke för mig. Det är en petitess, speciellt om denne man varit fullt kompetent och skulle fått jobbet annars.

Saken med de är att vår kultur är i väldigt stora drag annorlunda från deras kulturer. Vi har växt upp med att lära oss att acceptera vad som är annorlunda, och inte blivit drillade att såhär och såhär ska det vara. Det går inte att jämföra vi vs dom, för att vi har en mycket annorlunda öppenhet, när det gäller media och den sociala kulturen.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:35
Jag säger bara att man då håller fast vid en faktiskt ogrundad, inhuman känsla inför kvinnor. Om man är rasist och har växt upp i en rasistisk kultur: Varför ska man då anställa eller röra invandrare bara för att de råkar bo i Sverige? Förstår du? Det är likväl en form av kultur, men även där kan man säga att det finns fundamentala FEL i kulturen, nämligen att den skiljer på människa och människa.
svampar - 16 nov 11 - 21:34
MimmiKitmiri- ja, fast jag skulle inte vilja anställa någon som inte respekterar mig och anser sig själv vara högre stående. Det spelar ingen roll vad det är för kultur.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:32
Dufwan- Men, varför skulle en människa som har växt upp med den kulturen att inte röra de motsatta könet, plötsligt göra de
bara för att dom råkar bo i Sverige? Tycker att man bör acceptera en människans val.
Vill hn inte röra, så acceptera det.
bluesky - 16 nov 11 - 21:31
MimmiKitmiri: vad menar du med invandrare? Vilka är dessa invandrare vi har fått tillräckligt av? Med tanke på att vårat land är såpass litet till befolkningen så tycker jag att arbetskraftsinvandring är något vi definitivt vill ha. Och det går ju inte att sätta stopp på invandring som den är nu.

Vad som jag anser bör ske är att istället för att bara vissa kommuner tar emot invandrare och ensam kommande barn, så bör ALLA kommuner göra det. Invandrare som inte tillhör arbetskraftsinvandringskategorin ska enligt mig bli uppmuntrade STARKT att bosätta sig på andra platser i landet, ibland t.om kräva att de ska flytta någon annanstans för fortsatt bidrag osv. För att minska att förorterna blir överbefolkade med invandrare, och ökar segregeringen i samhället.
svampar - 16 nov 11 - 21:30
Jag kan säga såhär. Om jag flyttade till ett annat land, oavsett land, skulle jag göra allt för att lära mig språket, sederna, värderingarna, kulturen etc. och försöka anpassa mig. Inte ändra min personlighet eller mina egna värderingar, men jag skulle inte komma som gäst i någon annans hus och ställa skorna vart jag vill.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:30
Det är också ett faktum, att om vi kommit till de länder varifrån många invandrare kommer så hade vi ALDRIG bemötts med den respekt som vi bemöter dem med. Återigen, det beror på kultur. Men jag anser att vissa kulturer är mer humana än andra. Att vägra skaka hand med en kvinna är inte något som blir RÄTT bara för att kulturen man växt upp i säger så, enligt mig. Det finns objektiva, grundläggande naturer hos människan, varav en av dem är människors lika värde. Inte kulturers lika värde i första hand.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:28
bluesky- Tänker också så. Jag tycker inte att man ska strunta
i sin religion/kultur bara för att man bor i Sverige.
Det finaste är när en människa inte glömmer vem hn är, oavsett
var i världen man bor.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:27
Vi kan inte rucka SÅ mycket på det vi, Sverige, har kämpat för under så lång tid, alltså jämställdhet mellan könen, för att invandrare ska känna sig respekterade. I vissa fall så är det antingen X eller Y, där X och Y båda innebär att en kultur måste ge plats för en annan. Jag ser inte varför vi ska vara de som backar undan per automatik.
svampar - 16 nov 11 - 21:27
bluesky- håller med till viss del, men det där fungerar ju åt andra hållet också. Om man kommer till ett land får man väl acceptera det landets kultur och värderingar? Jag förstår att kvinnan kände sig diskriminerad, att bli sedd som mindre värd än alla andra män.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:25
svampar - Okey, så han är emot sig själv med andra ord, haha?
bluesky - 16 nov 11 - 21:24
Dufwan: säkerligen? nä definitivt.

Ska försöka skriva om den här kommentaren, den ville inte skickas iväg.

Kvinnan som vägrade anställa en man för han inte ville skaka hand med henne? Självklart anser jag att hon agerade fel. Det är en del av hans kultur att inte skaka hand med kvinnor, det är ingenting som bara försvinner när man kommer till Sverige. Som människa måste man acceptera andras kulturer för att de ska acceptera vår egen. Så länge vi förminskar deras kultur och inte ger dem utrymme att agera på deras fredliga kultur, varför ska de då acceptera våra normer?

Hade en föreläsning om detta förra veckan, och den var väldigt intressant. Kulturer är en svår sak, och de har olika syner på hur saker ska göras, det handlar inte om vägran att assimileras, utan deras identitet och vad de vuxit upp med. Likaså som att de som identifierar sig som ungdom oftast agerar på ett visst sätt, agerar de som invandrar från x land på ett visst sätt. Som arbetsgivare ska man vara öppen för andra kulturer, och inte provoceras av allt som inte fungerar som ens egen svenska kultur.
svampar - 16 nov 11 - 21:23
Håller med Dufwan! Säger bättre än jag kan själv.

Varför farsan är rasist vet jag inte, men han har inte riktigt alla hästar hemma. Ni kan läsa om honom på min blogg, här handlar det om vad han tycker om invandrare: (längst ned på sidan) http://twikkie.bloggsida.se/page/4

Jag vet att jag har skrivit om hans åsikt tidigare, men hittar inte det inlägget. Hur som helst anser han att ALLA invandrare gör brott. Han är ju fan invandrare själv. Finne är han, har suttit inne för både det ena och det andra, inklusive misshandel av både mamma och bror. Det visar bara vilket psykfall han är. Dessutom måste man inte vara från turkiet för att vara utlänning, en norrman är lika mycket utlänning som en kines. Men det fattar han inte.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:22
Loffe- Haha, så bra du är.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 21:17
Dufwan- Mycket orättvisa. Håller med dig om att Sverige inte
behöver ta in mer invandrare, då det redan finns tillräckligt.
Men, hade inte människor från andra länder immigrerat till Sverige
så hade inte landet sett ut som den gör idag.
Sen det där om att inte kunna sjunga nationalsången p.g.a
utlänningar var ju ganska dumt. Vi bor i Sverige, och svenskarna
ska ha sin rätt att få sjunga vad dom vill, egentligen.
Speciellt nationalsången.
SD gör allt bara värre, faktiskt. Invandrarna gör ju uppror
p.g.a SD, vilket jag verkligen kan förstå. Är själv utländsk
och deras syn på utländska människor är ju twisted.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:05
Självklart finns det säkerligen fler situationer under de senaste 10 åren då invandrare varit de som blir diskriminerade, utan någon som helst annan anledning än ursprung och hudfärg. Dock så menar jag att ingen grupp människor, oavsett egenskaper, ska hamna i underläge. Som det ser ut nu, så slår det över på vissa plan. Detsamma gäller man/ kvinna, det slår över lite här och lite där och i olika situationer har olika folkgrupper olika övertag. Not OK.
Dufwan - 16 nov 11 - 21:02
Du frågar som om jag ska ha en viss känsla gentemot det, vilket blir så konstigt.
Jag är själv inte på långa vägar "helsvensk" utan är halvt amerikan, för det första. Så jag är ingen ARISK SVENSK HATA ALLA ANDRA- typ, som alla direkt associerar alla som inte avgudar invandringen med.
Vi må behöva de 600 000 hårt arbetande invandrarna vi har, men vi behöver inte nödvändigtvis ta in lika många som vi gör idag. Inte heller behöver vi ta in fler, vilket ständigt är på kartan. Inte heller behöver vi ge alla invandrare förmåner, bara för att de är invandrare.
På min skola fick vi inte sjunga nationalsången på skolavslutningen. Det ströks från programmet. Det var inte för att invandrarna hade sagt ifrån, utan för att skolstyrelsen fått för sig att vi måste totalglömma våra traditioner så fort vi är i närheten av utomstående. Jag ställde mig upp och sjöng du gamla du fria för fulla muggar ändå. Ingen blev arg.
TRE mataffärer har öppnats i mitt landskap, där endast invandrare får handla. WTF? En kär vän har legat på sjukhus i tre år till och från. Hon skulle få hjälp med att komma tillbaka till arbetslivet, men arbetsförmedlingen hade inte resurser nog för henne då Burundiska mataffärer visst var viktigare. Är det så jävla viktigt?
En kvinnlig chef vägrade anställa en invandrare. Varför? Jo, för att han vägrade skaka hand med denna medlem av ett lägre kön. kvinnan blev anmäld och fick böter, då hon diskriminerade invandrarens och dennes kultur. Igen, wtf.
Jag är inte rasism, jag älskar inte Sverige över något annat land, men mycket av det som händer idag sker på minst sagt bisarra grunder. Kanske kan SD ändra på det, bara genom att vara i närheten av de andra partierna.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 20:52
Dufwan - Ganska enkel fråga, kan jag tycka. Antingen så
har du inget emot invandringen eller så har du det :)
Dufwan - 16 nov 11 - 20:51
Väldigt konstig fråga, det där. Vad ska man svara? "Jag gillar den"? "Jag ogillar den?". Problemet med Sverige idag är att alla är livrädda och att de enda frågor som ställs är av det där slaget.
Att SD är i riksdagen ser jag inget fel med dock. Rör runt i soppan lite.
MimmiKitmiri - 16 nov 11 - 20:47
svampar - hur kommer det sig att din far är rasist?
Dufwan - Jaha, vad tycker du om invandringen i Sverige?
Dufwan - 16 nov 11 - 20:43
Nej, men jag vågar prata om invandring och integration/ segregation.
bluesky - 16 nov 11 - 20:42
En del argumenterar att alla vita är rasister, för att rasister är de som har "makt" (vita har makten i världen) och har några slags fördomar om en ras, spelar ingen roll vad för fördom. Och de anser att eftersom alla har fördomar är alla vita rasister.

Själv tycker jag rasism och rasister är något helt annat, och identifierar mig inte som en. Tror få verkligen erkänner att de är rasister trots att de är det. Många svenskar tycker att man kastar runt rasist för lätt, att t.ex SD inte är rasister, men... jo.
svampar - 16 nov 11 - 20:38
Jag är inte rasist, men farsan är det. Det värsta är att han är stolt över det. Vissa människor är bara idioter.

Skriven av
MimmiKitmiri
16 nov 11 - 20:28
(Har blivit läst 744 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord