Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Höja studiebidraget!

Hej hej.
Jag håller på med ett arbete i svenskan
där jag ska skriva ett argumenterande tal.
Jag har valt att skriva om att man ska
höja studiebidraget för gymnasieelever.

Nu undrar jag om ni har några
argument eller motargument för detta??Kram kram
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
bluesky - 16 okt 11 - 03:08
Thisismee: jo, det är inte högavlönat för 4,5 års plugg. Men det är vad jag får för att jag har en sådan stark passion för ett extremt kvinnodominerat yrke. Barnmorskor är en av de viktigaste yrkena i ett samhälle, har alltid varit det... trots det speglar inte lönen det.

Jag är också klar vid 25 ungefär... om jag har räknat rätt så blir det januari 2017, så 24 going on 25 ;)
bluesky - 16 okt 11 - 00:47
och lycka till i framtiden. Jag skulle inte klara av en 6 års utbildning, men det är tur att vi alla är olika ;)
bluesky - 16 okt 11 - 00:47
thisismee: okej. Men var beredd på att det KAN ändras. Som sagt, jag hade velat jobba inom reklam så länge jag kunde minnas, och att jag ville bli barnmorska kom som en blixt från klar himmel bara några månader innan jag fyllde 18.

Inte alla ändras sig, men de flesta gör det.

Wow, en 300hp utbildning. 6 år... inte illa. Jag gillar att du är tjej och går efter något som anses manligt :)
bluesky - 15 okt 11 - 02:10
Thisismee: Du är 15/16 år, vad du vill bli kommer troligtvis förändras. När jag var 15/16 ville jag jobba med reklam, det fanns liksom ingen annan framtid utom det. Nu ska jag bli barnmorska, något helt annat, med en helt annan lön. Just nu vill du ha detta jobb där du tjänar bra, men saker förändras med tiden för de flesta.

Sedan är det inte alltid så säkert att den privata sektorn betalar mer. Ibland kan man bli "royala fucked over".
bluesky - 15 okt 11 - 00:27
Jakktar: Jo, men det är ju en annan situation. Jag tror inte den är aktuell för många andra. Nu blir det t.ex mycket festande för mig, i och med att jag bor i en studentstad, och då går pengar åt till det. Men då prioriterar jag det jag vill helst. Vill jag hellre festa, äta ute, eller köpa kläder? (jag tycker ingenting är snyggt när jag väl har pengar så det blir inte mycket klädshopping för mig xD)

Thisismee: hon får inte pengar från våra föräldrar för bra betyg.

Jo, ca 28 000 efter skatt om du är med i Svenskakyrkan. Iofs är skatten räknad på den is Stockholm, men vet inte hur mycket det skiljer sig. Och räkna inte med att moderaterna sänker skatten så mycket mer. Dessutom så vet man aldrig om det blir maktskifte, så skatten skulle lika gärna kunna gå upp.
Jakktar - 14 okt 11 - 23:28
Bluesky; t.ex klasskompisar och andra jag bara träffar i min skolstad?
Som sagt, jag diggar picknicks och hembakat men café går man
på för känslan.
bluesky - 14 okt 11 - 21:35
thisismee: jag har en syster som får kämpa sååå mycket mer än dig (hur vet jag detta? Hon har en hjärnskada). Och inte får hon pengar för det.

Det jag säger är inte att du har fel eller liknande, men att du ska vara GLAD att du får så mycket nu, och veta att det inte håller i längden. Skit bra att du kan spendera sjukt mycket pengar varje månad, men när det är dags att betala räkningar osv... ja då ser världen annorlunda ut. Och du får nog räkna med att det finns en chans att du inte får det där jobbet där du tjänar 40k i månaden, då får du ut efterskatt ca 28 000... så.... Fortfarande jätte mycket?

Det som irriterar mig är att du gäller över att du får för lite.
bluesky - 14 okt 11 - 18:39
Thisismee: jag har också cirka.... 12 vänner. Vi träffas tillsammans, vi går på stan och kollar på saker tillsammans, vi ses hemma hos varandra och bakar om vi vill fika.

Det GÅR att göra sånt utan att spendera 1050 på 4 dagar (du skulle alltså behöva 8006kr för att kunna leva så hela månaden... jisses)
bluesky - 14 okt 11 - 18:37
Thisismee: men då har du endast dig själv att skylla. Jag är inte alls snål, jag prioriterar. Och då får dina föräldrar finansiera dig då, inte staten. Har de uppfostrat en dotter som spenderar pengar som om de vore papper får de hjälpa till då. Gud, min mamma skulle bli så jävla sur på mig om jag spenderade så mycket per månad.

Jag tänker belöna mig själv med Ben and Jerrys ikväll. Men att belöna sig själv genom att shoppa kommer bara bli dåligt i längden. Vad gör du när du ska börja plugga vidare och har hyra+el på 5000kr i månaden, och har bara 3700 kvar till att betala räkningar (ca 1000), och sedan mat (1500)? Plus kursböcker som kan kosta upp mot 1000kr styck? Inte ett jävla skit går till fika och snygga kläder för att belöna en själv.

Belöna en själv kan man göra när man tjänar egna pengar. Nu gör inte du det så klaga inte på att du får för lite -.-
bluesky - 14 okt 11 - 13:11
Jakktar: visst, men jag tror inte man fikar så ofta med någon man inte känner så mycket att man inte vill ta hem dem. Sedan när det är varmare är det skit lätt att dra in på sådant för då finns det picnic ;)
Jakktar - 14 okt 11 - 12:28
Isabellee: fika två dagar i veckan blir svindyrt

Bluesky: jag brukar köpa ett paket puck eller fanta och bueno på
Willys ocj visst, det är najs att käka hembakat men går man på caf3é
är det för känslan! + att man kanske fikar med nån bekant som
man inte brukar dra hem.
bluesky - 14 okt 11 - 02:40
Rebecc: Det är inte bortskämt att göra av med 1050 på 4 dagar, däremot är det bortskämt att gapa efter med när man inte gjort ett skit förutom att visa sin nuna i skolan 80% av tiden, och i vissa skolor krävs inte ens det (jag var där 50% och fick ändå bidraget). Sedan kan du gapa på om att de rika har rätt till mer bidrag för de är vana vid det hur mycket du vill. Lär man sina barn att spendera jävligt mycket pengar ska man finansiera den biten själv också. Annars får man lära sina barn att inte spendera så mycket pengar på skit saker.

Jag gick själv i gymnasiet för endast 6 månader sedan. Jag VET hur snabbt 1050 går åt. Men återigen: vi ska vara glada att vi får det överhuvudtaget. Och det är jävla bortskämt att gapa efter mer.

Thisismee: har du inte en jacka från tidigare år. Jag köper en ny jacka ca var 5år. Och om du väljer att köpa en kofta framför att tanka mobilen... bådar gott. Vet du vad jag måste göra innan jag kan ens gå och handla mat varje månad? Betala räkningar och hyra. Sedan måste jag planera mat. Jag får 8700 i månaden, och inte ens jag kan göra av med 700 på en jacka och en kofta som kostar 299kr (speciell kofta det måste vara, kan få en på hm för 150kr max).

Det gäller att prioritera. Vill du ha råd med mycket saker får du prioritera. När du fikar kan du köpa en chokladboll och ett kopp te istället för en cheescake och en cappucino. Köpa fika på Ica och sätta i er i en park eller hemma. Baka hemma. Vill du ha massvis med nya kläder? Gå på HM (alternativ kolla på blocket).

Jag har absolut inte råd att göra något av det du känner dig ha rätt till att göra varje månad i mängder.
rebecc - 14 okt 11 - 00:51
Men herregud, studiebidraget är inte alls till för någon jävla mat eller räkning! Och den förälder som anser det ÄR moraliskt misslyckad.

Sen behöver ni inte sitta och döma hurvida någon är bortskämd eller inte. Att thisisme gör sig av med sina pengar snabbt och kräver mer än 1050 säger väl ingenting om att hon är bortskämd. Från erat perspektiv och levnadssätt, kanske ja, men det går egentligen inte att resonera så eftersom alla växer upp under olika villkor. Det är samma sak som med smärta, man kan inte mäta det. Vad som är bortskämt och inte eftersom alla har lärt sig att leva på ett visst sätt. Pengar tågar in i ens liv på olika sätt och det som är mycket för någon kan vara lite för en annan, och tvärtom. Om vi tänker på barn som växer upp med väldigt rika föräldrar t.ex, är dem bortskämda då för att dem gör av med mer pengar än andra, för att dem får mer? De steg som dem tar kanske är såååååhär stora i era ögon, men för dem är de liksom lika små som era. Går inte det att förstå..?

Förstår inte allt snack om bortskämda ungar och pengar. Materiella ting, pengar, vad fan betyder det för något? Folk har för vana att säga att det inte betyder nånting, så varför svider det i alla när någon har överflöd av saker, av pengar? Sluta döma folk så länge ni inte levt livet så som dem lever sitt. Låt dem ha sina 1050 kr på fyra dagar. Vad säger det liksom? Ni hade också velat haft det, om det bara fanns ett sätt.

För mig är bortskämdhet snarare ett sätt att vara. Föräldrar som skickat iväg sina barn till en fläck som bara brinner i skam. Typ. Någon som är ohövlig, tar saker för givet och inte behandlar människor väl. Men bara för att man får eller spenderar mycket pengar så betyder det inte att man inte är tacksam eller hövlig..? Finner verkligen ingen logik i att det skulle vara så..
aspiration - 13 okt 11 - 22:25
för är ju att studenter som får mer pengar handlar mer och då tjänar affärerna mer och kan anställa fler som får pengar som kan handla mer - ja du fattar sammanhanget tror jag, det är ju ett stort plus
ett minus kan vara att studenter kanske nöjer sig med bidraget och inte intresserar sig för att skaffa extrajobb, feriejobb osv, vilket faktiskt behövs då arbetslösheten bland unga anses vara låg. ett annat motargument kan ju vara att det är bättre att de satsar pengarna på lärare, lokaler, utbildning, skolmat osv istället.. eller nåt
bluesky - 13 okt 11 - 20:33
Isabellee: och det svåra är när man är 18 är att inte röra pengarna -.- de gick till lite allt möjligt för mig och så vips var det borta. Illa. Har nu fått börja spara igen xD
bluesky - 13 okt 11 - 18:07
Isabellee: det är inte hennes pengar ännu ;) Det är faktiskt hennes föräldrars rätt, för de pengarna är egentligen inte till för att man ska ha rolig eller så. Det är till för att hjälpa till med räkningar, mat, kläder och skolmaterial. Sedan är det ett stort plus att spara pengarna, så jag själv tycker ändå det är är rätt vettigt av hennes föräldrar att spara.

Och jag vet att man lär sig pengarnas värde, jag har fick mitt barnbidrag från 14+ av den anledningen. Men det är ingenting som föräldrarna måste eller har en skyldighet att göra.

Om det nu var så att hennes föräldrar gick in och tog hennes lön (vilket föräldrar kan göra om deras tonåringar jobbar), då skulle jag tycka det var fel av hennes föräldrar.
bluesky - 13 okt 11 - 15:08
BoringGirl: tro mig, när du är 18 kommer du ÄLSKA att de gjorde så. Det kommer ge en jätte bra grund för om du vill åka på resa med kompisar, och som en buffert om du ska plugga osv. Även jätte bra start för att spara till eget boende :)

Men tror du att ett höjt studebidrag skulle göra så att du fick egna pengar i fickan, och inte bara mer pengar på sparkontot?

Får du pengar för bio osv från dem?
BoringGirl - 13 okt 11 - 14:57
Isabellee: Jodå, de jobbar. Både mamma och pappa har bra löner
men det går inte att prata ekonomi med dem.
BoringGirl - 13 okt 11 - 14:41
Mina föräldrar tar hela mitt studiebidrag.
De sätter in 500 av det på ett konto som jag får när jag är 18
men resten av pengarna betalar de sina räkningar med och all
mat som vi äter hemma.
Jag får inget att leva på.
bluesky - 13 okt 11 - 13:57
Thisismee: tar det slut på 4 dagar...du är bortskämd då och har ingen aning om värdet av pengar. Hur fan kommer du kunna bo själv senare? Det här känns ju som ett blivande fall för kronofogden....

Sedan tycker jag att alla som kräver mer är bortskämda. Och du inser väl att om du var tvungen att betala för skolan så skulle du inte få studiebidrag? Och högskolan skulle ca75% att få glömma.
rebecc - 12 okt 11 - 22:50
Isabelle: Ja juste, och jag måste ju sätta min gräns baserat på vad JAG behöver :) Jag kräver inte mycket, inte ens mer, men om jag får välja så vill jag ha mer :)
rebecc - 12 okt 11 - 22:49
Egentligen bryr jag mig inte om studiebidraget höjs eller sänks för det är inget problem som sagt, men man skullle ju vara för eller emot och då är jag för. Och till dig som sa att studiebidraget är tänkt till att betala räkningar och andra saker, skämtar du med mig? Tror du det heter studiebidrag för att föräldrarna ska betala av räkningar? Och att man ska vara glad om man får det i handen? Enligt samtliga jag mött så är det till för "kläder, nöjen, allt men dyrare saker såsom vinterjacka kan föräldrar vara med och betala". Det är nånting man hör ofta. Men räkningar???? Man får ju studiebidraget för att man studerar, och jag kan inte se logiken i att föräldrarna ska ha det. Säger ju sig självt då du säkert vet att man inte får studiebidrag om man inte studerar eller praktiserar på något sätt. Men då om man väl gör det är det ju verkligen inte till föräldarna. Och ja enligt lagen är det säkert så men inte enligt principen, det ultimata och det rätta. Av väldigt många vänner så har jag en, EN enda som inte får sitt studiebidrag, och hon har just lämnat sin familj och hennes mamma är dömd för misshandel. Okej att föräldrarna har en viss summa som man får, mer eller mindre, vilket jag har, men absolut inte hela.

Förlåt för rörig kommentar men jag orkar verkligen inte skriva strukturerat :)
rebecc - 12 okt 11 - 22:37
bluesky: Nej jag tycker inte att man ska SKAFFA barn om man inte har råd att försörja det. Sedan vad jag eller andra gör är en annan sak, men jag tycker fortfarande det är fel. Och nej klart man inte ska göra abort för att man inte tjänar över en viss gräns? Man ska göra som man själv vill göra i det läget. Och mina föräldrar försörjer mig, bara för att jag vill ha mer i studiebidrag så betyder de inte att de inte kan försörja mig? Det betyder bara att jag vill att mitt bidrag ska räcka, utan att dem hjälper till. Och ja jag är ingen bortskämd snorunge som får allt serverat på ett silverfat, om det var så du tänkte nu, utan jag är väl medveten om att jag kan jobba men dels så söker alla 18+ och sen är skolan mitt jobb. Tid finns inte. Jag är även medveten om att jag kan sluta shoppa och sluta åka och hälsa på vänner i andra delar av sverige och sluta betala för maten i skolan och sluta göra det och det men mitt liv känns inte meningsfullt så, okej? Det är bara att respektera!
bluesky - 12 okt 11 - 22:33
Isabellee: jag tror det måste ta mer en två timmar att pendla varje dag till skolan för att man ska kunna få bostad på annan ort.
Ciissii - 12 okt 11 - 22:14
Isabellee: Vi som inte bor i södra Sverige har inte samma möjligheter
och därför måste flytta för att kunna gå det man vill. Jag jobbade i början,
men det blev för mycket. Kombinera skolan, plugg, jobb, och även hinna
med att vänner och ens orka laga mat väldigt sent när man kom hem (runt 22-23)
blev alldeles för jobbigt. Det funkade i ett halvår.

Därför håller jag med bluesky i det senaste hon skrev.
bluesky - 12 okt 11 - 21:53
Ciissii: när det kommer till studier på annan ort där man måste på själv tycker jag man borde få rätt att få det studebidrag man får på högskolan, dvs med bidragsdel och lånedel. För då gäller det att man måste betala hyra, räkningar, mat osv. Jag kan förstå att det är svårt. Det är det enda fallet där jag anser att bidraget ska höjas
Ciissii - 12 okt 11 - 20:45
Studiebidraget räcker ingenstans om man inte bor hemma. Visst, jag får inackorderingstillägg
ocskå eftersom jag läser på annan ort. Skulle jag leva på det jag får skulle jag klara halva
hyran och lite mat. Studiebidraget borde höjas!
bluesky - 12 okt 11 - 20:00
Rebecc: nu har jag läst hela din kommentar (läste på mobilen förut så såg inte så bra vad du skrev).

Inte skaffa barn innan man har råd med det? Så då ska man göra abort om man inte tjänar över en viss gräns, eller? Och vad händer med de som förlorar jobben? Det är lite naivt att ställa de kraven på en familj bara för att du känner att du ska ha mer. Varför ska du ha då, om bebisfamiljer inte ska ha? Om dina föräldrar inte kan försörja dig som tonåring, varför skaffade de barn?

(slänger tillbaka samma argument)
kiakamel - 12 okt 11 - 19:12
Isabelle: Varför skäms du (nästan) över att vara svensk för att du slipper betala för att gå i skolan? Jag menar, ska man tänka så måste man alltid skämmas eftersom det alltid finns någon som har det värre.

Ska man skämmas över att man har råd med mat för dagen eftersom någon annan inte har det? Ska man skämmas över att man har råd att köpa kläder eftersom någon annan inte har samma möjlighet?

Liksom, jag går på Chalmers som anses vara en av de främsta högskolorna. Ska jag skämmas för att jag läser här eftersom vissa inte har möjlighet att göra det?

Bara nyfiken på hur du tänker.
TruddieDue_ - 12 okt 11 - 12:59
haha jo faktist. Är ju född i sverige med, lol.
bluesky - 12 okt 11 - 12:44
TruddieDue_: är inte du/dina föräldrar svenska medborgare?
TruddieDue_ - 12 okt 11 - 11:48
Själv så hatar sverige mig och vägrar ge mig barnbidrag, eller studiebidrag
Fast när jag väll får det i Januari så tänker jag spara till usa.
Nja det är väll ganska lite, but atleast its something.
bluesky - 12 okt 11 - 11:22
BoringGirl: men det är ju sånt studiebidraget är tänkt att det ska vara till ;) Inte fritidsaktiviteter. Sedan på sommaren är det tänkt att man ska jobba, och därför får man inte på sommaren :P

De som får studiebidraget i handen av sina föräldrar ska vara glada över det ;)
BoringGirl - 12 okt 11 - 10:48
Tack för alla era argument :)

Vill också passa på att säga att mitt studiebidrag räcker inte
för mina föräldrar använder mina pengar till mat och räkningar.
Visst allas föräldrar gör inte det, men mina gör.
bluesky - 12 okt 11 - 09:49
Rebecc: jag lovar att en bebis kostar väl över 1050 i månaden med blöjor, kläder etc. Mycket dyrare än dina utgifter. Var förresten glad att era föräldrar ger det till er också, inte alla föräldrar gör det.

Och återigen: jag kunde spara mitt bidrag, även fast jag var tvungen att betala 600-800 kr på mat.... Och då köpte jag mycket själv, t.ex kläder fika osv. Sprang aldrig till mina föräldrar för att få dem köpa fika, biobiljett. Levde ändå toppen. Sedan älskar min mamma att handla kläder, sure, men det var inget jag tog för givet.

Vad är det för fasoner att tycka att staten ska betala ens fika och biobesök. Sedan kommer ni säkert klaga (eller gör det redan) på de som går på soc.

Skaffa jobb om ni vill ha mer, och sluta klaga.
ProstheticHead - 12 okt 11 - 04:44
Okej,kanske inte varje dag, men ofta i alla fall.
ProstheticHead - 12 okt 11 - 04:42
Angående att studiebidraget endast räcker om man har föräldrar som betalar åt en... När jag gick i gymnasiet tjänade min mamma som mest 13000 kr i månaden. Jag fick inga pengar av henne och mitt studiebidrag räckte gott och väl. Och jag försökte inte ens spara på det, jag köpte cigaretter varje dag och massor av andra onödiga saker. Så jag förstår faktiskt inte varför folk klagar så mycket på att det är för lite.
rebecc - 12 okt 11 - 02:57
Haha... "Det som är får räcka"... Typiskt svenskar att nöja sig med något mellanting säger jag bara!

Jag tycker däremot att studiebidret ska höjas. Varför? För att det inte räcker till. Jävligt lätt för er att säga som ser till att ni inte har några större utgifter, men tänk om man har det då? Nu är jag inte den som klagar eftersom jag har två snälla föräldrar, men hade jag inte haft dem så jag däremot haft brist på pengar. Och inte för att jag slösar, utan för att jag köper nödvändiga grejer, sånt som behövs eller måste köpas. Är det så konstigt? Om det är konstigt, hur konstigt är det inte då att tre veckor gamla bebisar får bidrag över sommaren medan jag som ungdom inte får det? Vem behöver pengarna i det läget? Det handlar kanske inte om att höja bidragen utan om att fördela dem på rätt sätt. Inte behöver en bebis 1050 varje månad till bebisrelaterade artiklar, och även om den behöver det så tycker jag att man som förälder ska ha råd med det utan något bidrag. För dem flesta som skaffar barn vill kunna försörja det också. Det är min åsikt.
gullboy - 12 okt 11 - 02:25
HAHAHA, jag bor i Nederländerna, och mitt studiestöd + bostadsstöd räcker inte ens till min hyra :D
Förresten, jag har nu över €35 000 i skulder (320 000 Kr) pga universitetsstudier, och jag är inte klar än.
bluesky - 12 okt 11 - 00:42
thisismee: men egetligen ska man vara glad att man får något alls. Känner att folk som klagar på studiebidraget är väldigt otacksamma, eftersom vi är typ de enda i världen som får studiebidrag. Resten måste BETALA för skolan.
bluesky - 11 okt 11 - 22:45
Thisismee: betalar inte dina föräldrar för gymkort/dans? Kolla upp t.ex korpen eller liknande om de finns hos dig, de har billigare medlemskap (inte 6000kr per år alltså).

Sedan skulle du ändå inte kunna betala månadsvis för gym eller dans. Det kan man endast göra när man har högskolecsn, eller inkomst via jobb...
bluesky - 11 okt 11 - 21:13
thisismee: 405kr när man inte behöver betala mat, och andra saker hem är ganska bra enligt mig. 405kr till hobby saker? Härligt ;)

405kr räcker till 2 fika, 1 bio, och 2 klädesplagg/1 foundation. Eller 4-6 fika, beroende på vad man äter när man fikar.
bluesky - 11 okt 11 - 20:46
west_west: motargument inspirerar också argument. När jag letar argument för min sak brukar jag rätt ofta kolla på motargument. Man tar upp motargumenten och argumenterar emot dem ;)
west_west - 11 okt 11 - 16:18
Nu är det så att BoringGirl ska argumentera för ett höjt studiebidrag, och då är det onödigt att skriva "vill man ha mer får man jobba".

Det typiska argumentet är att studiebidraget inte inflationsjusteras. Alltså får man mindre och mindre varje år även om man får samma summa så får man mindre i köpkraft. Det är vad som klassiskt beskrivs som "allt blir dyrare".

Men sen kan man ju också fortsätta med att diskutera vad studiebidraget ska räcka till. Vilket mått av ekonomisk frihet ska man anse att en vuxen människa ska ha? Existensminimum beräknas till det tredubbla ungefär exklusive bostadskostnader. Vilket mått av frihet ska gymnasieelever ha? Det är en intressant fråga som man kan diskutera runt. Just nu förutsätter systemet att föräldrar finansierar mat, bostad, ofta transporter efter skoltid. Det blir en klassfråga hur mycket man har råd med. Vill vi ha det så? Ska ens möjligheter att vara med bestämmas utifrån vilka förädrar man har? Det är en vinkel man kan köra med om man vill.

Jag vet inte i vilken omfattning gymnasier tar betalt för skolmat, men om det är vanligt förekommande är det en anledning att höja bidraget. Det är en kostnad som tidigare inte fanns med och alltså måste adderas.

Och så kan man hålla på.

Den viktigaste frågan dock tycker jag är att ge gymnasister som väljer att studera på annan ort samma studiemedel som universtitetsstudenter eftersom situationen är likartad. Vilken utbildning man kan söka ska inte avgöras av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Även barn till låginkomsttagare ska kunna flytta och studera på annan ort i gymnasiet. Därför är det viktigt att göra om bidragsreglerna kring det.

/west_west
bluesky - 11 okt 11 - 14:36
Vill man ha mer får man jobba. Så enkelt är det. Och man kan dra med att det är svårt att få jobb, men det är fortfarande så det är. Det är inte meningen att dessa 1050kr ska gå till att fika med vänner. Det ska gå till skolmaterial, och det är egentligen det enda. Kanske nödvändiga klädesplagg också (inte shopping för att se snygg och modern ut, utan kläder som behövs). Då är ändå 1059 rätt generöst.
bluesky - 11 okt 11 - 14:30
Loffe: sant. Jag sparade 150kr av mitt studiebidrag, och hade varje månad ungefär 200kr över (minst) tills jag var tvungen att betala maten i skolan. Och ändå klarade jag mig på 900kr/mån!! :P
d
Nu går jag på högskolan och sparar mer varje månad. Hoppas på att kunna spara MKT den här månaden inför en flytt. Efter flytt kommer jag ha ca 4k över till el, räkningar och mat. Och det tycker jag ändå är en hel del... så förstår inte hur 1050kr när man bor hemma är LITE.
bluesky - 11 okt 11 - 12:51
På gymnasiet?

Argument för:
Livet blir dyrare när man blir äldre, kläder, och sociala situationer är mer kostsamma.

Argument emot:
Som 16-18åring har man i regel knappt några utgifter som man måste betala för, i undantag för en telefonräkning kanske. 1050 är bättre än ingenting, bättre än att betala för skolan. Har man utgifter på över 1050kr varje månad kanske man ska se över vad man lägger det på

Skriven av
BoringGirl
11 okt 11 - 10:02
(Har blivit läst 571 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord