Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Wicca är inte satanism.

Något jag stör mig på oerhört mycket är när folk drar förhastade slutsatser. När man egentligen inte har någon direkt information eller vetskap om det man pratar om ska man inte gå på vad man kan tänkas tro. Jag har fått höra massor med gånger att wiccaner dyrkar satan. Jag kan förstå varför folk drar den slutsatsen, eftersom guden avbildas med horn, men det betyder inte att det är satan. Guden avbildas med horn för att visa att han är guden över djurriket, och inte något slags helvete (eftersom vi inte tror på helvete eller liknande straff efter döden). Många ser oss wiccaner som några tokskallar som tror att vi kan trolla, det är helt fel. Visst utövar vi magi, men inte kommer vi försöka trolla någon till en groda direkt. Kristna ber och får något gott av det, vi gör samma sak, men vi ber inte, vi använder oss av (och dyrkar) guden och gudinnans krafter och vi får något gott av det.
Vi skulle aldrig försöka förhäxa någon eller liknande, eftersom vi går efter "an ye harm one, do what ye want" (alltså, så länge man inte skadar någon får man göra vad man vill)och treenigheten som säger att allt man gör får man tillbaks gånger tre. Gör jag något bra får jag tre gånger så bra tillbaks, och tvärt om. Alltså gör vi inte andra något ont.
Det är lite underligt hur någon då kan få för sig att vi dyrkar satan, kastar förbannelser över andra och flyger på kvastar. Vad får en person att säga sådant? Är det brist på kunskap, rivalitet, eller kanske en blandning? Jag vet inte, men jag hoppas verkligen att inte alla tänker likadant. jag hoppas att de flesta söker efter ordentlig och pålitlig information om religionen, eller något annat, innan man kritiserar. Varför försöka motbevisa och smutskasta andra religioner? man undrar ju hur trygg man känner sig i sin religion, om man ständigt känner att man måste kritisera alla andra.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Bonnie4ever - 2 okt 11 - 01:38
Gud vad ledsen och arg jag blir av att läsa kommentarerna.
Drawen; Varför håller du på? Alla här har fattat att du hatar allt som har med religion att göra, du behöver inte fortsätta skriva om det i en vecka? Jag vet att man inte ska ta åt sig, men det är ganska svårt att låta bli när du kallar mig "mentalt efterbliven" för att jag tror på Gud. Har inte folk rätt att tro på vad de vill eller? I den här konversationen så är du den enda som förolämpar eller åtminstone använder dig av ord som skulle kunna förolämpa. Jag blev förolämpad. Jag vet inte hur det är med alla andra här, men för min del så tycker jag att så länge ingen trackar ner på mig för min tro, så gör inte jag det på personen i fråga. Men alltså allvarligt talat- varför är det så himla fel att ha en tro? Du som är så inriktad i vetenskap: Det är vetenskapligt "bevisat" att de som har en tro faktiskt lever längre än de som inte har det. Jag förstår inte varför du, som yousssra uttrycker det, är så aggressiv? Ärligt talat? Vad har religion(er) gjort dig som får dig att hata dem så mycket? Jag vet inte vad du har gått igenom och jag känner inte dig, men vad du än har fått genomlida så tycker jag inte att du måste tjata så mycket om hur hemskt det är att folk tror på något som en Gud eller högre makt, och att de är så dumma i huvudet och korkade och allt som jag förstått att du tycker genom att läsa dina kommentarer. Visst har väl alla rätt att tycka som de vill, men man behöver ju inte skrika ut att folk är dumma i huvudet när man inte ens känner dem - bara för att de tror på något som man själv inte tror på?
Carrre - 30 sep 11 - 21:52
haha vad förvirrande det sista x)
okej jag med, chao! :)
Carrre - 30 sep 11 - 17:57
och det var därför jag störde mig på rubriken ;)
Carrre - 30 sep 11 - 16:21
vad skumt att jag fick en annan länk! x)
..men kan du svara på frågan? :)
Carrre - 29 sep 11 - 13:50
den var till den som vill svara på frågan..
Carrre - 28 sep 11 - 20:48
jag suddade bara igenom texten lite, men fastnade rätt länge på rubriken..
lever gud? alltså missförstå mig inte, men jag ser inte någonting som inte
kan dö (antar jag) för något som lever.. som jag tror på gud, eller större
kraft (whatever..) ser jag det inte som "nån", därför irriterade jag mig
på rubriken.. ;) intressant diskussion btw. :)
Drawen - 28 sep 11 - 20:23
Kristallsand: Det har jag haft hela dagen, men motivationen tynar.
Drawen - 28 sep 11 - 20:17
kristallsand: Eller hjärntvättade.

jag orkar faktiskt inte läsa det nu, jag har högskolearbete att göra.

jag ser religion som något ondskefullt och mörkt.
Drawen - 28 sep 11 - 20:00
yousssra: Ja, människor har rätten att välja att vara mentalt efterblivna.

Carrre: Klart jag har gjort, men inte sen jag var.. 6 kanske..? Därefter borde man vara vettig nog att inse att världen är för jävlig för att en gud skall existera.

kristallsand:
Kosmologiska argument - http://www.fattig.se/index.php?option=com_content& amp;view=article&id=88:fanns-det-en-tid-innan- big-bang-&catid=35:bra-att-veta-&Itemid=71
Designargument - hört talas om evolutionsteorin?
Moraliska argument - Än en gång, evolutionsteorin. Hur tror du att en livsform som dödar allt den ser klarar sig? den blir dödad av allt annat och den har ingen möjlighet till fortplantning då den dödar sin eventuella partner. Moral är något inbyggt i våra hjärnor som ett försvar. En individ utan moral kommer att slås ihjäl av sin omgivning. En antilop som stångar alla den ser kommer själv att stångas ihjäl av individer som försvarar sig själva.
Religiös erfarenhet: Största bullshit jag någonsin läst, just nu tänker ajg inte ens kommentera den verbala diarré som står i det stycket.
Carrre - 28 sep 11 - 19:00
Drawen: nånsin tänkt tanken att det kanske finns en gud som ser och hör och
bestämmer allting? nånsin tänkt tanken att du kan ha fel i det du tror?
ingen kan veta - det är därför man får tro vad man vill... som yousssra sa...
Drawen - 28 sep 11 - 18:12
Svampar: Vetenskap är observerbara teorier (jag drar ännu en gång upp exemplet med svarta hål det är omöjligt att se svarta hål men man märker att de existerar genom att studera hur föremål kring det cirkulerar.) det finns inga observerbara bevis för en gud, såvida man inte tycker att allt är ett bevis på gud. Men det är ju befängt.
svampar - 28 sep 11 - 16:49
men drawen, vetenskapen BEVISAR ingenting, de kommer bara fram till en slutsats. En teori. Inget egentligt bevis. När man pratar vetenskap på hög nivå förstår man att det mesta är teori, och inte klara regler som i fyrans matematik. Men jag förstår vad du menar.
Drawen - 28 sep 11 - 12:10
kristallsand: Du får ha vilka tankar du vill.
http://s3-ak.buzzfed.com/static/imagebuzz/web0 3/2010/9/3/6/religion-is-like-a-keep-it-inside-112 97-1283509798-5.jpg
Carrre - 27 sep 11 - 19:06
okej det kanske i framtiden går att bevisa, men som jag sa TROR jag inte det ;)
Drawen - 27 sep 11 - 19:04
Carrre: På medeltiden kunde man inte tänka sig att jorden snurrade runt solen men se, det lyckades vetenskapen bevisa. Så, svaret på din fråga är, jag vet inte.
Carrre - 27 sep 11 - 19:01
Drawen: jag tror inte det kommer att ske, aldrig.
hur har du tänkt att man skulle kunna det??
Drawen - 27 sep 11 - 18:28
kristallsand: Det är bevis för dig för att du känner dig penetrerad av en gud men jag håller mina kroppsöppningar stängda för humbug.

Carrre: Ja, än så länge kan inte vetenskapen motbevisa existensen av en gud (dock många påstådda gudadåd kan motbevisas vetenskapligt) men det betyder inte att det aldrig kommer att ske.
Carrre - 27 sep 11 - 14:10
Drawen: "ännu"? :)
Drawen - 27 sep 11 - 11:13
kristallsand: Man har redan motbevisat att man tänker själv när man gått på något som är helt utan bevis. Det är enligt mig inte vettigt att tro på något som varken kan bevisas eller motbevisas (ännu).
Drawen - 26 sep 11 - 23:55
kristallsand: Inte alla, men jag vill säga de flesta. Speciellt då de flesta religiösa lever i U-länder där det krävs mycket innan folket reagerar.
Drawen - 26 sep 11 - 23:46
Carrre: Med hjärntvättning (religiös uppfostran), lagar mot att undervisa evolutionsteori (andra länder), lagar mot att tro på något annat än en Gud (andra länder) är det inte vidare konstigt att mängden religiösa är så hög. Lyckligtvis sprids utbildning mer och mer och på så sett får människor en mer kritisk syn på saker och kan tänka själva.

svampar: Om allt finns i mitt huvud så finns allt i ditt huvud med, inklusive din gud.
ProstheticHead - 26 sep 11 - 20:42
Inga problem :)
svampar - 26 sep 11 - 20:24
prosthetichead- nja, jag har ingen direkt info om det. Jag kan lika gärna ha fel, det är säkert 80%. Hur som helst skrev jag ju också att jag inte var säker :)
svampar - 26 sep 11 - 20:18
ja fast drawen, vad ser du stjärnorna med då? Vad smakar du löken med? Vad känner du teleskopet med? Vad hör du syrsan med? Allt du känner,ser, hör smakar etc. är dina sinnen och det är de du uppfattar din värld med. Allt finns i ditt huvud.
Carrre - 26 sep 11 - 19:57
okej, men svampar: var fick du informationen ifrån?..
ProstheticHead - 26 sep 11 - 18:21
Carrre: Jag tror inte att det var det Drawen syftade på, utan att vetenskap skulle vara baserat på känslor.
Dessutom så hittar jag inga källor som säger att över 95% av jordens befolkning är religiös, de flesta säger 80%.
Carrre - 26 sep 11 - 18:00
Drawen: då är det väl ganska konstigt att 95% av befolkningen tror på samma lögn?
Drawen - 25 sep 11 - 21:16
Carrre: Det är intressant, ja. Men osant. En ren jävla lögn.
Carrre - 25 sep 11 - 15:51
jag tycker det svampar sa lät intressant..
Drawen - 25 sep 11 - 13:31
sampar: Det där var den störtsa bullshit jag någonsin hört. Att påstå att vetenskap är baserat på en känsla är helt åt helvete fel. Vetenskap är baserat på fakta, observationer. Exempeövis kan man bevisa att svarta hål finns genom att se hur stjärnor beteer sig runt det, inte för att man ser det svarta hålet, det är omöjligt. Jävlar vad du ljuger.
svampar - 23 sep 11 - 22:26
att gud finns är inte mer bevisat än att en av atomens minsta delar kallas kvarkar. Allt vi uppfattar här i världen, ser, hör, känner osv är baserat på våra sinnen. Det är på det sättet vi utför vetenskapliga experiment, många olika tester och hypoetser men alla baserat på våra sinnen. Gud känner väldigt många av, och de känner honom i sinnena. Mer än 95% (har jag för mig..) av befolkningen på jorden tror på någon slags existerande gud, de känner gud(ar) i sina sinnen precis som en vetenskapsman förklarar en hypotes och slutsats. Därför kan man lika gärna säga att gud är bevisad, dock inte på vetenskapligt vis (fastän det grundar sig på samma sak). Det är därför fel att säga att gud är fantasi, för då kan lika gärna hela världen bara vara en dröm och overklig. Det finns till och med en sådan filosofi.
Carrre - 22 sep 11 - 17:12
yousssra: bra idé.
Carrre - 22 sep 11 - 11:51
Drawen: så du tror inte på.. nånting alls?
Drawen - 21 sep 11 - 23:38
Carrre: Jag är säker på att det inte finns en gud. Är det svar på din fråga?
Carrre - 21 sep 11 - 23:24
Drawen: vad tror du själv på då?
Drawen - 21 sep 11 - 23:07
Kristallsand: Det finns ingen gud. Min hund som slickar sig själv i stjärten är mer gud än din "gud".
Drawen - 21 sep 11 - 22:56
Kristallsand: Jag är inte respektlös. Jag ger dig den respekt jag känner för att ge dig. Jag är Gud. Nä men.. Jag påstår inte att du ahr hittat på gud, andra har gjort den. Du har anammat deras fantasier och fått för dig att det är sanning.
mee_4_ever - 21 sep 11 - 09:23
ååh va sur jag blev när jag såg namnet på ditt inlägg! haha inte för att du säger att wicca inte är satanism utan att det tydligen finns folk som tror det! Jätte bra inlägg! wicca är absolut ingen satansdyrkan och känns jätte konstigt att det finns folk som tror det. än en gång, bra inlägg!
Drawen - 21 sep 11 - 01:36
kristallsand: Du tror på att Gud existerar som mer än en tanke. Alltså, du kan inte skilja på fantasi och verklighet. Du.. vet väl att.. Tomten finns inte.
svampar - 21 sep 11 - 00:22
prosthetichead- det kan nog vara av alla bilder man får av satanismen från tv och kristendomen som totalt svartmålar. Absolut finns det vissa sjuka saker inom satanism, i alla fall inom vissa inriktningar, och därför är det nog lätt att dra alla över en kam, precis som med vissa grupper inom islam..
ProstheticHead - 21 sep 11 - 00:16
kristallsand: Jag vet inte varför satanism heter som det gör, men i och med att det inte har något att göra med den kristna bilden av Satan så fattar jag inte varför du tycker att det är "helt sjukt".
Drawen - 21 sep 11 - 00:12
kristallsand: Fantasi är också en stor del av mitt liv, men jag förstår också att det är fantasi. Hoppas att du aldrig spelar våldsamma spel, du kanske anammar dem.
Drawen - 21 sep 11 - 00:06
kristallsand: Ett fantasifoster.
Drawen - 21 sep 11 - 00:02
Jag tror att de flesta som smutskastar religion är intelligenta. Pastafarianism är den rätta vägen. http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Mons ter
svampar - 20 sep 11 - 23:49
lite om satanism (vet inte riktigt om källorna är helt pålitbara):

http://home2.swipnet.se/~w-28917/satanismybud. html

http://www.churchofsatan.com/Pages/Fearswedish .html

http://www.religioustolerance.org/satanism.htm
ProstheticHead - 20 sep 11 - 23:39
kristallsand: Varför hatar du satanism?
svampar - 20 sep 11 - 23:32
fast religion är det inte, snarare en sekt.
svampar - 20 sep 11 - 23:26
jag vill inte säga att jag hatar en religion, men jag ogillar "order of the nine angles" väldigt mycket. (det ska vara angles, inte angels)

Läs om dem. De offrar människor och allt möjligt för att de tror de kan komma till nästa stadie av människans utveckling på något sätt. Jag är inte helt insatt, så ska väl inte säga så mycket, men att offra djur/människor? Usch.
svampar - 20 sep 11 - 23:15
nja, guden och gudinnan kan ha olika skepnader. Det beror lite på vilken inriktning av wicca, men jag skulle nog inte säga att det är exakt så att gudinnan är månen och guden är solen.

Har lite sidor du kan läsa på:

http://bluemoonwicca.org/solitary.html

http://www.religionfacts.com/neopaganism/paths /wicca.htm

http://www.wicca.nu/vadarwicca/gudarna.html
Scarecrow - 20 sep 11 - 23:03
sound very.. Harry Potter-ish (:
svampar - 20 sep 11 - 22:59
två år skulle jag nog vilja säga, beroende från vart man räknar då. Jag kände mig inte helt som en wiccan i början, snarare som en "lärling" eller vad man ska säga..
svampar - 20 sep 11 - 22:54
där skriver man HELT själv* inte helst själv :P
svampar - 20 sep 11 - 22:53
jag kom på en till sak som kan verka lite satanistiskt eller som mörk magi, vilket är vår "book of shadows". Det låter ju lite mörkt och läskigt, men det är egentligen bara en bok där vi skriver våra innersta tankar och olika saker som är bra att komma ihåg såsom recept och olika ritualer. Där skriver man helst själv och boken är väldigt personlig, det är alltså ingen slagt upplaga där det står likadant i alla...
enDiktAre - 20 sep 11 - 21:34
Skit bra! Håller med - tycker att folk borde få tro på vad de
vill så länge det inte skadar andra. Det vore trevligt om folk
slutade kritisera allt utan att egentligen veta...
svampar - 20 sep 11 - 21:33
tack aoura :)
svampar - 20 sep 11 - 21:21
cheetah- man brukar säga att det finns lika många inriktningar inom wicca som det finns wiccaner ;P men om jag skulle säga en av det större inriktningarna antar jag att jag hamnar under keltisk wicca, men skulle nog ändå placera mig under eklektisk wicca..

aoura- jag kan absolut skriva mer, men inte just nu.. jag har prov imorgon och måste plugga (i religion lustigt nog)..

Skriven av
svampar
20 sep 11 - 20:48
(Har blivit läst 703 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord