Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

”De som begår självmord är själviska”

Men är de som dör i cancer själviska då? Är de som dör i bilolyckor själviska?

Det folk glömmer är att de som begår självmord har i regel en depression, och en depression är en psykisk sjukdom. Det är sjukdomen som driver till självmord, ingen frisk person tar sitt liv. Hur kan man då säga att de är själviska, när det är sjukdomen som orsakar självmordet?

Och säg inte ”man har ett val”, för när man kommit till den punkten där depressionen känns så tung och hopplös, då har man inte ett val, då känns det inte som om man har ett val – sjukdomen pratar.

Något som jag kom att tänka på för nån timma sedan.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
dinmamma - 13 mar 11 - 19:57
tycker denärmaste är mer själiska än den som gör självmord.
de ser inte att någon mår dåligt eftersom de koncetrerar sig för mycket på sig själva.
dragonjos - 2 mar 11 - 21:11
jag håller med......
har själv mått JÄTTE dåligt..
jag har blivit så sjuk på grund av min ångest,
så mina tarmar e så gott som förstörda..
det fanns dagar, då jag höll upp en kniv framför
halsen, o bara tänkte på hur skönt
det skulle vara, att slippa smärtan i hjärtat o ångesten..
men nåt hindrade mej..

jag önskar bara, att alla kunde ha något,
som hindrade dom från att ta självmord...

det har nu gått ett år, men ångesten
o självmordstankarna finns fortfarande där..

men...jag har lärt mej att leva...ännu en gång..
Hansen123 - 18 feb 11 - 13:20
Jag menade så som Thisismee sa, man kan inte säga att depession inte är en sjukdom. Det är lika mycket en sjukdom som cancer eller anorexi.
kaffekick - 17 feb 11 - 15:20
Okej! :) haha, jag är rätt trög i huvudet ibland ;)
kaffekick - 16 feb 11 - 20:23
Hansen123: jag fattar inte riktigt vad du menar, kan man inte säga att depression är en sjukdom, trots att den är känd världen över som en psykisk sjukdom?
Hansen123 - 16 feb 11 - 18:27
Den här diskussionen är faktiskt dum måste jag säga.

Man kan inte tycka att något är en sjukdom eller inte. Det är som att säga att man tycker att en lägenhet är en villa.

Min kompis kusin led av depression. Det berodde på en massa strul med hennes familj, hennes styvpappa brukade slå henne och hennes syster. Sedan fick systern flytta till sin pappa, men hon, vi kallar henne X, blev kvar. Tillslut lämnade mamman styvpappan och dom två flyttade upp till Stockholm. Dom fick byta namn eftersom styvpappan hotade med att åka dit och döda dom och sådanna saker. Man trodde att det skulle bli bättre, men X blev mobbad i skolan och började svälta sig själv. Hon diagnosterades med anorexi. Det upptäcktes som tur var tidigt och hon fick hjälp av läkare, psykologer och sånt. Sen fock X veta att hennes syster fått en hjärntumör. Nu är det snart ett år sedan hon tog livet av sig.

SJälv hade jag aldrig kunnat stå ut med så mycket skit. Hon gick hos psykologer från det att hon var 12 tills hon begick självmord när hon var 16. Det hjälpte inte.
jokern13 - 15 feb 11 - 16:02
Thisismee och Saraarbast: Om en deprimerad människa har ett val att antingen dö eller att leva, påstår ni då att en schizofren har ett val att hallucinera eller inte? Det är samma sak eftersom det är sjukdomen som styr, inte viljan.
Jakktar - 15 feb 11 - 15:27
paulita: Man kan ju inte hjälpa om man är svag?

Om t.ex du och en vältränad maratonlöpare ska springa jämsides, är det då fel av dig att svimma av utmattning för att du är svagare än han?
bluesky - 15 feb 11 - 12:03
paulita: jag tror inte på gud eller helvetet. du kan ta det argumentet någon annanstans....
glasbubblan - 14 feb 11 - 22:54
Karamelli: jag tror inte du förstod riktigt vad jag menade, jag var nog rätt otydlig :P
Det är självklart att alla har rätt att må dåligt. Det är klart att man kan känna att allt är hopplöst och att man vill ta livet av sig när det händer något sånt. Det jag menade var nog mer, att det är jobbigt när folk säger att de är deprimerade ena dagen, och sen nästa dag mår helt bra? De använder min sjukdom som ett.. ord att beskriva tonårsproblem med, nått man bara säger.. Det känns lite som att jag som verkligen Är deprimerad (har diagnosen) blir så fel bemött när plötsligt alla går runt och är "deprimerade"... min depression tas inte alltid på allvar, för var och varannan ungdom går runt och klagar på att livet är jobbigt. (missförstå mig rätt nu, klart att alla kan må dåligt, men ja..) att ha en riktig depression är så mycket mer än att känns sig orklös ett par dagar, att vara ledsen eller att tycka att allt är jobbigt, att vara deprimerad är så mycket mer, så mycket mer komplicerat... och ja, därför tycker jag det är irriterande när folk som är lite nere går runt och säger att de är "deprimerade", jag känner mig helt enkelt inte tagen på allvar då.
Och nä, det här blev nog inte heller nån bra förklaring :P
glasbubblan - 14 feb 11 - 17:32
Och visst är det irriterande att så många går runt och säger att de är såå deprimerade, att de kommer ta livet av sig snart.. när de i själva verket har mått lite "dåligt" i tre dagar..

kom tillbaka när ni haft diagnosen depression i över tre år... då kan vi snacka dödslängtan!
bluesky - 14 feb 11 - 15:43
jakktar: exakt. Folk tror att så fort de är lite nedstämda en längre period så är de deprimerade. De kan ta det x 100 så kanske de får depression.
Jakktar - 14 feb 11 - 14:16
Thisismee: Depression är en sjukdom, men inte så många får den. Å andra sidan tror väldigt många att de är deprimerade, men de är bara nedstämda. Som du säger, "har för mycket problem". Men en depression är något annat. Förstår du?
bluesky - 14 feb 11 - 12:22
Ph: om folk inte kan se skillnad på vardaglig användning av ett ord och en medicinsk term, då är man verkligen dum.

För att förtydliga: jag talar om depression som man får som diagnos, inte att man känner sig "deppad". Då är man frisk, alla känner sig deppade ibland.
ProstheticHead - 14 feb 11 - 11:42
Vid närmare eftertanke är det väl förmodligen för att folk använder ordet depression fel.
"Min kille dumpade mig, jag är så deprimerad"
Det är väl sådana saker som folk tänker på först.
ProstheticHead - 14 feb 11 - 09:21
Jag undrar varför folk accepterar att t ex schizofreni är en psykisk sjukdom men inte depression. Märkligt.
bluesky - 14 feb 11 - 01:06
Thisisme: det ÄR en sjukdom, det går inte att ändra på. Det är lika mycket en sjukdom som cancer är en sjukdom. Nej världen går inte under av det, men världen går under av idioti, och det är vad du verkar lida av. Psykisk sjukdom, ever heard of it?

Man har lika mycket val att vara blind som att man har en depression, om du inte förstår en metafor måste du nog vara dum. Metafor är en metafor, och jag syftade inte där på självmord utan på självaste depressionen. Tänker inte svara på det du säger här längre, du verkar inte kunna förstå det ändå. Idioti är sorgligt.
bluesky - 13 feb 11 - 23:12
thisisme: DET ÄR EN SJUKDOM, det är faktiskt en sjukdom, det spelar ingen roll om du inte tror att det är en sjukdom, det ÄR en sjukdom. Sök på nätet och utbilda dig själv

Nej, man har inget val, när man är så sjuk så finns det bara ett bot på sjukdomen och det är döden. Sjukdomen gör en blind för allting annat och driver en till självmord. Man kanske inte ens orkar gå upp ur sängen: vad är det för liv? Och ni säger "de har ett val". Vad då för val? Att säga till någon som är så sjuk att de kan kämpa är som att säga till en blind person "se vad blå himlen är".
glasbubblan - 13 feb 11 - 22:48
Man är så sjuk att man inte ser något val.
saraarbast - 13 feb 11 - 20:58
Men man har ju fortfarande ett val. Man dödar sig själv. Man kan välja att göra det. Det är INTE samma sak som en person som har cancer som inte går att bota.
Dufwan - 13 feb 11 - 20:34
Med tanke på min familjesituation så hade jag, utifrån mina hypoteser, hatat honom så jävla, jävla mycket.
Hypotetiskt, alltså. Jag har svårt att se min skuld i det hela om han hade en depression som berodde på något för mig okontrollerbart.
bluesky - 13 feb 11 - 20:30
dufwan: jag skulle nog inte ens tänka på att vara sur på min pappa/mamma om de tog livet av sig, jag skulle nog vara sur på mig själv
bluesky - 13 feb 11 - 20:29
saraabast: jag tror du har missat en viktig del i det hela. När man mår så dåligt att man kan ta sitt liv då har man INGET val. Då väljer man inte själv.

Jag har varit nere i bottnen, jag har varit nära att ta mitt eget liv, men mådde tillräckligt bra för att kunna fortsätta leva. Inte alla mår så bra.
Dufwan - 13 feb 11 - 20:28
Depressioner går inte alltid att bota.
Dock så hade jag inte godtagit den ursäkten om min ex pappa tog livet av sig.
saraarbast - 13 feb 11 - 20:27
Man väljer inte att må dåligt, men man väljer att ta sitt liv.
ProstheticHead - 13 feb 11 - 19:10
Håller helt och hållet med dig. När man är så långt nere ser man inte alternativet. Om det fortfarande finns hjälp att få så ser man ofta inte det heller.
Och det är hemskt att folk inte vill se det som en sjukdom. Det gör ju inte precis situationen bättre att veta att andra tycker att man är fejk och man får väl "rycka upp sig". Fyfan.
bluesky - 13 feb 11 - 18:24
saraabast: och det är det vi säger att man inte har, man har inte ett VAL
glasbubblan - 13 feb 11 - 18:06
Så du tror alltså att man väljer att må så dåligt? Att man väljer att tappa hoppet, lusten, livet och sig själv? Att man väljer att inte se en ända fin sak eller bra sak med att leva?
saraarbast - 13 feb 11 - 18:03
karamelli: Har inte skrivit att jag tycker dom är själviska, men det är ett VAL dom gör, man kan inte jämföra det med cancer och bilolyckor som man inte väljer.
bluesky - 13 feb 11 - 18:01
glasbubblan: det var begripligt. Jag förstår inte heller hur man inte kan förstå att det är en sjukdom :/ gör mig ledsen, kommer ihåg hur det var när jag var som värst, och det var inte ett liv
glasbubblan - 13 feb 11 - 17:41
Haha, åh gud.. trodde verkligen samhället kommit längre än såhär.. men kanske är det dem som aldrig kommit i kontakt med/ varit psykiskt sjuk som fortfarande inte fattar att det är en sjukdom, precis som allt annat man kan skadas av fysiskt och psykiskt.. men ja.. det är sorgligt, verkligen! Man blir liksom lite ledsen över att vissa tror att man Väljer att må dåligt eller att må bra? Herregud, om jag fick en enda önskan så vore det att slippa allt mitt dåliga mående.. jag önskar att få leva, men det är inte så enkelt.. man kan inte bara bestämma sig för att hitta en mening i livet om man mår så pass dåligt... du säger att det går att bota med mediciner, ja delvis, men när man har levt på gränsen till att ge upp i tre år, och inte en enda av alla mediciner man testat funkar, ja då är det väldigt svårt att inte "välja" döden... när man testat allt som psykiatrin erbjuder, och inget hjälpt, vad tycker du då? Att man väljer att må dåligt? ... att det är ens eget fel att man inte är glad?
Usch. Jag blir verkligen ledsen av folk som tror att man kan välja hur man mår när man har en psykisk sjukdom... att man ens kan säga att det inte Är en sjukdom...

Det här blev antagligen helt obegripligt, men ja, skit samma.
bluesky - 13 feb 11 - 16:20
thisismee: cancer går visst att bota, alla blir bara inte botade. Precis som alla inte blir botade av depression.

Depression är en psykisk sjukdom där det finns en kemisk obalans i hjärnan = en sjukdom som man inte kan hjälpa. Har man den så har man den, precis som med cancer. Och jag är väldigt säker på att de som har depression vill bli friska lika gärna som de med cancer vill bli friska, jag tror inte att de vill [k]dö[/k] direkt, de vill slippa smärtan av att leva.
saraarbast - 13 feb 11 - 15:44
karamelli: Men det är fortfarande ett val man gör. Man väljer inte att dö i en bilolycka eller i cancer.
bluesky - 13 feb 11 - 14:32
Thisismee: men både cancer och depression är en sjukdom, förstår inte hur man kan göra skillnad på en sjukdom och en annan. Har man en depression som är såpass svår så att man inte orkar leva längre, då kan jag säga att man har ungefär lika mycket val som en som har cancer. Jag känner många som har dött i cancer, bl.a släktingar, och min tvilling syster hade det, och jag själv har varit deprimerad, så jag kan säga att valet är ungefär detsamma. Det enda val man har är att må fysiskt och psykiskt ont varje dag, eller dö.

Jag tror inte riktigt du förstår hur riktigt depression är. Folk som tror att självmord är ett val gör mig faktiskt lite irriterade.
saraarbast - 13 feb 11 - 14:06
Tycker lite grann som Thisismee angående det här. Cancer är ju inte ett val man gör, inte heller en bilolycka. Självmord är att man tar livet av sig, med vilja.
aspiration - 13 feb 11 - 00:41
totally agree
glasbubblan - 13 feb 11 - 00:11
Så sant så sant!
bluesky - 12 feb 11 - 23:38
kirakira&karamelli: bra! :)

Kirakira: jag är illa tvungen att styckeindela, kan inte läsa blocktexter så jag är trevlig mot andra o tvingar dem inte att läsa det heller. Sedan gör det ont i mig att inte styckeindela.
kirakira - 12 feb 11 - 23:20
Jag har aldrig tyckt att de som begår självmord är själviska. Finner de inte frid i livet, så letar de väl vidare i döden. Eller nåt sånt.

Nice text. Tänkte först, "Oh Lord, this will take some time"; Trodde den skulle vara jättelång och upprepande. Men detta var najs gjort.

Till och med någon som kan styckesindela. Love it.

Skriven av
bluesky
12 feb 11 - 23:14
(Har blivit läst 849 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord