Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Tända eld på bilen

Inatt hände en sådan grej på min gata som får mig vilja rösta på SD i nästa riksdagsval.

Jag har bott på samma ställe i över 12 år, och det har varit en sjukt bra gata att växa upp på. Det har aldrig hänt något här, alla är trevliga och visar varandra respekt. Tills det för ett år sen flyttade hit en invandrarfamilj. Vi känner till dom sen tidigare, hon (mamman), hennes föräldrar och bröder har bott i området tidigare, men tvingats flytta. Hur som helst, nu kom hon tillbaka med sin egna familj (man och två barn).. Och sen dess har det hänt en massa skit här. Kan ju tillägga att hennes familj har handlat med knark osv.

Dom har iallafall betett sig illa, trott att dom äger hela gatan. Sonen spelar fotboll på vägen så den inte går att korsa, dom ställde upp ett fotbollsmål mot våran bil så den gick sönder när bollen träffa bilen istället för målet. Smågrejer, egentligen. Men inte det som hände inatt.

Min granne är Sverigedemokrat. Han har en skylt på sin bild där det står "Indianerna stoppade inte invandringen. Nu bor de i reservat. Jag vill inte bo i reservat." på osv. Provocerande, kanske. Men det ger inte dom någon som helst rätt till att tända på bilen.

Vaknade av ett "PANG" och att mina systrar skrek "DET BRINNER DET BRINNER" .. Väckte mamma och sprang ut på parkeringen, brandkåren osv var redan på plats. Hela jävla bilen stod i lågor, och när dom släckte den var den alldeles kolsvart. Vi väckte våran granne som pratade med polisen, och till oss sa en brandman (chefen) att det inte är så konstigt att det hände, att han får skylla sig själv, när han har sådana saker skrivna på bilen.

Men det ger dom väl fan ingen rätt att tända på bilden? Nu nådde inte branden bensintanken, konstigt nog, så den exploderade inte. Men det hade den kunnat göra. Och bilarna står väldigt tätt där, så hela parkeringen hade ju kunnat börja brinna. Och sen sprida sig till alla garage, och sen till husen.

Hur vet vi att det är dom då? För att dom på nyår försökte tända på den, men då såg någon dom och släckte det innan det hann bli något allvarligt. Dom sprang iväg, men man kunde se att det var invandrare. Sen inatt, har det klottrats överallt i området, sist kom dom till våran gata. Mina systrar var vakna och hörde dom prata, såg dom osv. Dom både hörde och såg att det var utlänningar. Dom ringde polisen osv. Dom sprang mot parkeringen och stod där och tittade på bilen, skrattade och hade sig.

Och när bilen brann, så såg den som ringde brandkåren, att dom stod hemma hos dom och filmade i fönstret och skrattade osv. (Dom bor precis vid parkeringen)

Dock har vi inga bevis.. Men jag tycker iallafall att det är sjukt läskigt att bo här, helst vill jag bara flytta. Och jag ÄLSKAR att bo här annars, underbara grannar osv.


Jag tycker det är sjukt synd om dom invandrare, som faktiskt är fler än dom som missköter sig, för dom drabbas också av det här. Jag är så j*vla trött på det här nu. Vart är det trygga land som jag föddes och växte upp i? Borta med vinden, antar jag.

Efter nattens händelse måste jag tyvärr erkänna att jag tänker rösta på SD i nästa val. För jag vill ha tillbaka det trygga Sverige igen. Det land som jag älskar. För det är inte det här. Självmordsbombare och sånt.

Någon måste väl inse att det måste få ett SLUT nån gång? Sorgligt men sant, Sverige är påväg mot sin undergång.

OCH NEJ, jag har ingenting emot invandrare. Har flera vänner som är det, vänner som skäms över att vara invandrare idag. Tycker så synd om dom som sköter sig som sagt, för att dom också drabbas av det här.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 5)
bluesky - 18 jan 11 - 21:41
NadaZero: barnbarnen till de som är första generationens invandrare. Min pappa är invandrare, alltså klassas jag som andra generationens invandrare, men mina barn kommer vara svenskar (såvida jag inte får barn med en "invandrare")
NadaZero93 - 18 jan 11 - 21:22
Och hur länge klasssas man som invandrare? invandrarbakgrund? det känns så sjukt.

Fan, läste längre ner Evvi ville ha det bra för sina barn och barnbarn. Tack igen SD för att ni är emot att jag inte ska få ha några. Det är det här jag menar, olika människor blir olika mycket värda och det kommer att sluta med vår demokrati kommer bli en "sky av lögn".
bluesky - 18 jan 11 - 16:31
Drawen: alltså är rasen irrelevant...

jag önskar en värld där ingen bryr sig sig ett skit om raser.
Drawen - 18 jan 11 - 14:13
bluesky: Visst gör de inte fel om de låter bli att nämna det, men det säljer och tidningar är ute efter att ge en version av händelsen och tjäna pengar. Så det är lite dumt av dem att inte ge ut sånt men samtidigt lite snällt då det inte ger mer ved åt puckons hateldar. Och det är klart att det är individen som utför ett brott, men det är omgivningen som påverkar brottslingen och då kan kultur och religion mycket väl spela ett sammanhang i bilden. Men ras tror jag absolut inte har något med saken att göra.
bluesky - 18 jan 11 - 12:01
drawen: men vad spelar det för roll? Vad gör det dåligt? Visst, du är nyfiken, precis som folk är nyfikna på kändisar, men gör det något "fel" bara för att de inte hela tiden tillfredställer din nyfikenhet?

Ras och etnicitet ska inte spela någon roll. Det är människorna som gör brott, inte grupper av människor från samma ställe/religion etc.
foryou - 18 jan 11 - 00:20
För att undvika samhällskris behöver Sveriges samhälle invandringen, särskilt arbetskraftsinvandringen. Detta beror mycket på att landets medellivslängd blir högre och högre. För hundra år sedan var 8,4 procent av befolkningen över 65 år, idag är siffran 18,1. Vi får fler och fler gamla att ta hand om (då syftar jag inte endast på äldreomsorgen, utan även de skattepengar som går till pensionspenning m.m.), vilket kräver en starkare arbetskraft. Den största delen av invandringen är i åldrarna 10-59 år. (Jag menar inte att 10-åringar ska arbeta, jag ville få siffrorna rätt). Utan invandringen skulle vår statsekonomi snart gå i konkurs.
Evvi, du säger att de som inte sköter sig ska "få åka tillbaka". Definiera "sköter sig". Gå före i kön på ICA eller begå massmord? Det är väldigt få som inte är kriminella i Sverige. Nästintill alla har gått mot rött ljus vid ett övergångsställe eller tagit med en sten från stranden. Skulle varje brott innebära landsförvisning, skulle Sverige vara obebott.

Kanske borde SD prova en ny taktik? Kanske någonting i stil med:
"Invandrare är mindre värda, invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda,invandrare är mindre värda."
Det var nämligen på detta sätt som Hitler lyckades. Hans policy var följade: "Gör lögnen stor, gör den enkel, fortsätt berätta den och så småningom kommer de att tro på den."
Drawen - 18 jan 11 - 00:14
Bluesky: jag vill inte veta om våldtäcktsmannen är vit eller inte, jag är nyfiken på vilket land den kommer från, oavsett brott. Jag vill veta vilken härkomst personen har om ett brott har begåtts precis som att jag vill veta vilken härkomst en nyföretagare som gjort succe har. Inget illa menat.

Thisismee: Svenskar våldtar enligt statistiken mer, ja, det vore helt sinnessjukt om det inte vore så. Men så är också svenskarna 10 på 1 jämte invandrare. Statistiken säger en sak (mörkertal gör den inte tillförlitlig men det ger en fingervisning) och aningar om att människor från krigshärjade länder som kommer till Sverige och anammar en gängkultur i ghettona tenderar att bli mer våldsamma än människor med en mer trygg uppväxt.
bluesky - 17 jan 11 - 23:26
Drawen: jag försöker inte övertyga dig om något annat än det absurda att du tror på en statistik av något där inte ens i närheten av all information är samlad, och anser att den statistiken är totalt sanning.

Nyfikenhet? En person våldtas och du vill veta om våldtäktsmannen är vit eller inte? Är det du tänker på då? :S
Drawen - 17 jan 11 - 23:23
Bluesky: Visst är det mörkertal, men jag har den tveksamma statistiken och den stora aningen bakom mig. Fördomar fördomar, de spelar ingen större roll i det här fallet då jag ändå inte kommer rösta på SD. Så att du försöker övertyga mig kvittar. Sen att inte ursprung sägs tycker jag är dåligt, jag tycker att det ska skrivas att det var en svensk man som gjorde si och så just av nyfikenhet. Många är nyfikna, stoppa inte nyfikenheten.
bluesky - 17 jan 11 - 23:18
Drawen: så du tänker blint tro på statistik? Jag gillar statistik, jag förlitar mig till ganska stor del till det, men i just det här fallet handlar det inte om hur vanligt det är med blå ögonfärg i Stockholm jämfört med i Umeå. Det handlar om statistik som har ett stor mörketal redan från början. Det räknas med att 80% av alla våldtäkter anmäls inte, sedan så kan domen skifta åt ena eller det andra hållet beroende på domaren fördomar från början. Domare ska vara objektiva, men jag tror ingen kan ställa sina fördomar åt sidan så lätt.

Den här statistiken är inte svart på vitt. Det saknas mycket för att kunna dra slutsatsen att invandrare våldtar oftare än svenskar. Den statistiken som finns nu tyder på det du säger, men man måste kunna se på det objektivt med tanke på vad som saknas. Den här statistiken går inte att helt förlita sig på. Det går inte.

Och det är JÄVLIGT bra att ursprung inte sägs i media så ofta. Vad fan ska vi göra med den informationen? "Det var en svart, inte en vit, man som våldtog en kvinna i lördags", jag bryr mig nog mer att en man våldtog än vilken hudfärg eller ursprung mannen hade...
Drawen - 17 jan 11 - 23:02
Saraarbast:
Thisismee:

det är statistiskt bevisat att det är fler dömda människor med invandrarbakgrund som döms för våldtäkt än svenskar. Om det beror på att invandrare blir anmälda i högre utsträckning, om det beror på en korrupt domstol eller om det helt enkelt är så. I det här fallet litar jag på statistiken än att fundera över hur det inte behöver vara så. Och vissa skolor har förbjudit den svenska nationalsången, men det innebär inte att det är någon lag, det är snarare den utvecklingsstörda skolledningen på den skolan som fått för sig att invandrare känner sig kränkta av en sång.

"Invandrare brukar oftast hålla på med annat men har typ aldrig sett efterlyst och hör "En man med invandrarbakgrund våldtog blala"."
Det är verkligen inte PK att säga ursprung för vilka som utför brott, många tidningar och andra medier ger inte ut sån information, men det händer. Alltså ursprung censureras ofta.
bluesky - 17 jan 11 - 17:01
saraabast: exakt! Gud vilka fördomar folk har...
saraarbast - 17 jan 11 - 16:41
Jag är muslim och har ingenting emot att sjunga sveriges nationalsång. Det gjorde vi varje skolavslutning upp till 6;an. Har även varit i kyrkan på alla avslutningar upp till 6:an (efter det var det inte i kyrkan ;p) och jag vet hur många som helst som gör det också, så vad är problemet egentligen? Sen det där med att invandrare våldtar mer än svenskar, tror snarare det är så att folk anmäler invandrare snabbare. Vet hur många som helst som blivit våldtagna av svenska killar och som inte vågar anmäla. Helt utanför ämnet egentligen, men var tvungen att skriva det. Så jag ska gå runt och tycka att alla svenskar som har slagit mig, gjort illa mig, kränkt mig, sagt rasistiska saker om mig osv borde kastas ut ur landet, jag är väl lika mycket svensk som dom? Då kan väl dom kastas ut, så löses hela problemet. Låter ju förnuftigt.
Drawen - 17 jan 11 - 14:42
Evvi: Att nationalsången förbjuds på somliga platser har jag väldigt svårt att det beror på att invandrare blir kränkta. Beror nog mer på de dumhuvuden som tror att invandrare blir kränkta av den, för vilket jävla pucko skulle bli kränkt av en sång som den svenska nationalsången? Den är ju inte som Afghanistans där de sjunger om heligt krig.
Evvi - 17 jan 11 - 12:19
Vi får ju inte ens sjunga nationalsången längre, eller "den blomstertid nu kommer" osv, för att det får dom att känna sig kränkta. Vi får inte vara svenskar längre, och vara stolta över vårt land. Det är fan sjukt, om något. Och jag är inte rasist bara för att jag tycker det.
Evvi - 17 jan 11 - 12:17
Som Drawen skrev så är det fler invandrare som våldtar. Och tända eld på en bil är INGENTING? Du är ju fan inte klok. En minut senare så hade hela parkeringen brunnit, bilar hade exploderat och branden hade kunnat sprida sig till garage (fler explosioner) och sen till husen där det bor människor. Ingenting? Nej nej..

Usch.
Drawen - 17 jan 11 - 01:21
Någon här påstod att "svenskar" utför fler brott än invandrare och det är mycket sant. Men så är också mängden invandrare ca 10% och 16% av alla brott begås av somliga inom den gruppen.
9 av 10.000 invandrare begår våldtäkt medan 2 av 10.000 svenskar gör det. (Här finns mycket mörkerstatistik(detta är dömda personer)).

Så, ja, Svenskar begår fler brott, men inte statistiskt. Håll koll på fakta innan du yttrar dig, LovesLL.
En eventuell lösning på problemet är en mer effektiv integration/assimilering. Exempelvis genom att inte tillåta religiösa friskolor, inte bilda ghetton. Det kan mycket väl stämma att människor blir annorlunda efter att ha varit med om krig och död, men att sverige hanterar de anlända på ett så värdelöst sätt hjälper knappast till.
ProstheticHead - 17 jan 11 - 00:49
Thisismee: Ja, de är läskiga. Men det finns fler i och runt London än här i alla fall.
ProstheticHead - 17 jan 11 - 00:18
Thisismee: Nja, inte precis där jag bor. Men det finns några storstäder nära som är okej :)
Haha, ja, man kan säga så ^^ Chavs är... Arbetarklass, de tar droger/säljer droger, de är våldsamma och allmänt kriminella. Det här är typiska chavs http://www.lotustalk.com/forums/744508-post50.html
Evvi - 17 jan 11 - 00:16
Godnatt alla.

Hoppas ni inte hatar mig alltför mycket efter det här. Jag förstår vad ni menar, jag tycker att det är tragiskt att det har blivit såhär i Sverige, och som sagt.. Det måste stoppas. Jag tycker dock att dom som verkligen behöver hjälp och som sköter sig ska få komma/stanna, helt klart. Och det spelar ingen roll vad ni säger, jag är inte rasist, jag är inte sverigedemokrat. Jag har massa vänner som är invandrare och som är helt underbara, en del är väldigt mycket bättre än mina svenska vänner.

Men ni måste försöka förstå mig också. En bil brann bara några meter ifrån mitt hus, den kunde ha exploderat. Det gäller inte andra nu, utan det gäller mig och människor jag älskar. Halva min familj (morbröder, kusiner osv) bor på den här gatan också. Det skrämmer mig att jag kunde ha förlorat någon av dom. För det hade verkligen kunnat gå så illa.

Så försök ta lite hänsyn till mig också. För det är egentligen bara det jag ville få fram. Och ah.. Det var väl inte så mycket mer.

Godnatt.
ProstheticHead - 17 jan 11 - 00:11
Evvi: Det är definitivt inte fel att tycka att de som gör sånt här ska bli straffade. Men SD har så många programpunkter som hade gjort livet svårare för så många fler än kriminella invandrare. Att rösta på SD är inte svaret på problemet.
Förresten, tänk lite på hur många kineser kommer till Sverige och hur många muslimer. Det är liiite fler muslimer, eller hur? Då kommer man får fler kriminella muslimer, det är enkel logik.
Jakktar - 17 jan 11 - 00:08
Och juste, glömde skriva det på förrförra kommentaren men, ja.
Det är klart att samhällsundervisning inte kommer trolla bort allt ont, för idioter kommer det alltid att finnas, och det beror inte på religion utan på individen.
Evvi - 17 jan 11 - 00:07
Sztiz: Jag vet det. Och jag menade inte alls att komma in på det här, för liksom.. Jag tycker inte det minsta illa om invandrare. Jag gör verkligen inte det. Så länge dom sköter sig. Men när dom tänder eld på en bil, på en parkering fullt av bilar, med garage och HUS där folk bor i närheten så börjar det gå för långt. Dom ska vara tacksamma för att dom får bo i Sverige och ha det bra här, och är dom inte det så tycker jag att dom ska ut. Och det är jag absolut inte ensam om att tycka. Och vad är det egentligen som är fel med att tycka det? Om det blev krig i Sverige och jag var tvungen att fly till ett annat land så skulle jag vara detta landet och befolkningen evigt tacksam.

Thisismee: Men det är ju sant? Kineser beter sig ju inte illa och begår brott precis. Kanske 1 på 100.000. Medan dom som är muslimer och beter sig illa kanske är en på 100. Vad vet jag. Jag vet iallafall att det är flest muslimer som beter sig illa, och därför är det oftast muslimer som man klagar på. Tyvärr.
ProstheticHead - 17 jan 11 - 00:06
Thisismee: Jag älskar det :)
Hur mycket invandring det är beror på var man bor. Jag bor i nordöstra England, så det bor inte så många invandrare här. Jag bor i en ganska liten stad, men de enda jag vet om är mig, min kille, hans familj och min doktor. Hon är från Indien :P
Här har vi mer problem med chavs än med invandrare.
sztiz - 17 jan 11 - 00:06- Betyg:
Kan inte alla bara ta en Chill Tablett :D eller?!
Jakktar - 17 jan 11 - 00:04
Och att "de flesta invandrare som bete sig illa är muslimer" beror ju på att de inte är lika sekulariserade som vi i sverige. Då blir ju statistiken sådan.
Jakktar - 17 jan 11 - 00:02
LovesLL: haha, det kanske är för att majoriteten här är svenskar? X) sen är det ju som någon sa, man har olika seder och sätt. Det vettigaste är att lägga ner mer på att lära flyktingarna om sveriges samhälle och etikett you kno, inte slänga ut dem :o
Någon som fattar?
ProstheticHead - 17 jan 11 - 00:01
Evvi: Anledningen till det är med största sannolikhet att Sverige tar in många muslimer. Om man tar in många av dem så kommer man få ett högre antal bråkstakar.

Thisismee: Jag bor i England :) Media säger att vi har mycket problem med invandring här, men ärligt talat är det helt uppblåst. Jag tycker att allting är mycket bättre här ^^
sztiz - 17 jan 11 - 00:00
heej :D

Jag vill bara säga att jag tycket att ni ska sluta hoppa på Evvi för vad hon tycker och tänker, jag menar alla har olika tankar eller?!
Jag är själv född i sverige men har föräldrar som är invandrare, och jag förstår hur du tänker.

PS:Jag hoppas att du inte blir sur Evvi men när du skriver sådana saker så hoppas jag att du vet att det finns folk som är i mot detta till 100%
Evvi - 16 jan 11 - 23:58
saraarbast: Det menade jag inte.. Asså, fan. Ni missförstår ju allting.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:58
Majoriteten av de som begår brott här i Sverige är ju förfan "vanliga svenskar".
Evvi - 16 jan 11 - 23:58
Thisismee: Det är inte det det är frågan om, men jag ska gå och lägga mig nu om inte jag vill vara helt död imorgon. Det var en jobbig natt inatt som sagt.
saraarbast - 16 jan 11 - 23:57
Så för att jag är muslim är jag en dålig människa? It makes no sence to me.
Evvi - 16 jan 11 - 23:56
Thisismee: Jag menade inte alla muslimer och kristna. Jag menade dom som bott HÄR, på min gata. Missförstå mig inte för helvete.
ProstheticHead: Det var inte så jag menade. Jag menade att de flesta av dom som beter sig illa, invandrare, är muslimer. Förlåt för att jag vände på det.
Jakktar: Jag förstår.
ProstheticHead - 16 jan 11 - 23:55
Thisismee: Jag får seriöst huvudvärk när jag tänker på hur många svenskar som tycker så här. Jag är glad att jag inte bor i Sverige.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:54
Evvi: Hur kan du ens säga att "det är ju fortfarande flest muslimer som är dåliga människor"?? Det gör mig så otroligt ledsen att folk går omkring och tänker så.
ProstheticHead - 16 jan 11 - 23:52
Evvi: VAD FAN. Har du träffat tillräckligt många muslimer för att säga att de flesta av dem är dåliga människor? Nej, det har du fan inte. Bara för att de som bor nära dig är det betyder det inte att alla är det.
Tycker du att de flesta kristna är på ett sätt också? Alla judar? Alla hinduer? Alla buddhister? Eller är det bara muslimer som är en enda homogen grupp i dina ögon?
Jakktar - 16 jan 11 - 23:52
Jag sa bara att det skulle vara en bättre lösning, jag försökte inte döda dig eller så :s Klart jag fattar att du inte går och startar ett parti just like dat, men kan du iaf försöka förstå min poäng?
Evvi - 16 jan 11 - 23:49
ProstheticHead: Det stämmer. Men haha, det är ju fortfarande flest muslimer som är dåliga människor. Tyvärr.
Evvi - 16 jan 11 - 23:48
Drawen: (Y)
ProstheticHead - 16 jan 11 - 23:47
Bara för att de invandrare som gjorde det här är muslimer betyder det inte att de gjorde det för att de är muslimer. De gjorde det för att de är dåliga människor. Religion är inte det avgörande draget här.
CORRELATION DOES NOT IMPLY CAUSATION.
Drawen - 16 jan 11 - 23:46
Jag blir mer rädd för de människorna som tror att SD vill sparka ut alla invandrare, även de som är medborgare och regelrätta flyktingar än vad jag är för att SD kommer att få igenom sina mest korkade programpunkter. Unga människor osar vänster, låt det bara inte gå över till extremism så är jag bra. Extremister borde alla kastas ut, oavsett om de är högerextremister, vänsterextremister eller muslimska extremister. Våld är aldrig rätt lösning mot röst.
Evvi - 16 jan 11 - 23:46
bluesky: Jag vet vad asyl är. Det är det som flyktingar kan söka, får dom asyl så kan dom stanna här och få skydd osv.
Finns ett talesätt som heter "Man får ta seden dit man kommer". Det var som när jag åkte till Italien i somras, tro det eller ej men dom är helt annorlunda där. Jag var helt ensam, och fick rätta mig efter deras, i mitt tycke, knäppa sätt att tänka. Det är så det är.
Och dom är ju invandrare, så vad ska man annars kalla dom? Alla som flyttar till andra länder är invandrare. Det är inte kränkande eller något. Att säga "blatte" är däremot kränkande, och det ordet använder jag därför aldrig.

Jakktar: Skulle jag starta ett parti? Aldrig. Så mycket tid skulle jag aldrig orka lägga ner på något sånt här.
Jag lovar att om vilket parti som helst utav dom 7 skulle säga "Vi stoppar invandringen, utvisar invandrarna som begår brott" osv, så skulle SD förlora minst hälften av sina röster. Men det är ingen som gör det, vilket kommer orsaka att SD blir större och större. Så länge dom andra partierna inte gör något, så kommer folk att fortsätta rösta på SD, för dom som jag ser det som det enda alternativet.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:44
HAhahah, joo det är vad jag har fått lära mig iallafall C;

FeZzt!
bluesky - 16 jan 11 - 23:42
LovesLL: vaddå.... är inte supa vad svenska traditionerna går ut på?... xD

I happily supa every svensk holiday
LovesLL - 16 jan 11 - 23:37
Då är du en utav väldigt få som inte gör det. Att supa är ju numera en svensk tradition som hörsammas varje helg ungefär.
Evvi - 16 jan 11 - 23:37
Thisismee: Min mamma var sjukskriven, hon har inte jobbat på 10 år. Pga Alliansen, blev hon utförsäkrad och nu får vi därför 5000 kr mindre i månaden. Det är dom som jobbar som får mer pengar, inte dom sjuka och arbetslösa.
Jakktar - 16 jan 11 - 23:36
Okej, jag orkade verkligen inte läsa alla kommentarer, fast nästan.


Men till att börja med - är det ingen som märker hur det här inlägget bara osar av, tja, ickerasism? Jag håller också delvis med dig, evvi, men lösningen ligger verkligen inte i att rösta på sd. Starta då ett diet parti och bidra inte till en förändring som är lika dålig fast på ett annat sätt.
Och vad gäller moderaterna så är de bara puckade; SD är sjuka i huvudet. Tack för mig.
bluesky - 16 jan 11 - 23:36
Evvi: jag pratade om ASYL, inte invandring. Läs på om vad asyl är. De vill minska den med.

Finns det fler ställen än Sverige som tar emot? Jaha, och de ska då ta alla som inte Sverige vill ha, men de har ganska hårda invandrings lagar de med. Och du vet väl att om man får avslag från ett EU land kan man inte söka medborgarskap i ett annat EU-land. Det är många länder som ryker bara för Sverige tycker de fått nog av att ta in invandrare som behöver komma hit. Du tror väl ingen bara bryter upp i sitt eget land av ingen anledning alls? Du fattar väl vad de lämnar där? De lämnar ALLT. Och så kommer de till Sverige och så beter vi oss som om de inte har lämnat något alls utan är giriga små skitar som vill vara iglar på vårat system... eeh.

Det som skapar den största klyftan är att vi kallar dem INVANDRARE. Personer tack, och andra generationens invandrare? Ja, det är jag, för min pappa kom hit på 70-talet, men jag som föddes här klassas fortfarande som invandrare. KUL.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:36
Jag vill helst inte se att SD:s politik prövas på 4 år. Jag vill helst inte se SD alls.
Evvi - 16 jan 11 - 23:35
LovesLL: Jag super inte. Är 18, snart 19, och har aldrig varit full.
Evvi - 16 jan 11 - 23:35
LovesLL: Visst är det tragiskt. Synd bara att ingen gör något åt saken. Skulle SD få genomföra deras politik på något sätt och dom misskötte sig, så skulle alla som röstat på dom inte rösta på dom igen. Det som får majoriteten av svenskarna (och invandrarna) att rösta på SD är av samma anledning som jag kan tänka mig. För att det har gått för långt. För att inget annat parti tar tag i det, och på det sättet har man inget val.

tofu: Nej, det menar jag inte. Men man kan fortfarande inte ta in hur många som helst och låta dom som begår brott stanna. Det fungerar bara inte i längden.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:32
Herregud, nu börjar snacket om traditioner också. Ingen "svensk" tradition tas på allvar av NÅGON längre. Allt handlar om att supa.
Evvi - 16 jan 11 - 23:31
bluesky: Men det finns väl andra ställen än Sverige som kan ta emot dom? Och haha, dom flesta som kommer till Sverige är inte förföljda osv. Och dom som är det, skickar dom ut. Vilket jag tycker är sjukt. Dom som behöver stanna, får inte stanna. Och dom som begår brott, beter sig illa, skiter i att lära sig svenska, inte respekterar svenskar och våra traditioner osv.. Dom får stanna.
Skulle man komma till Irak och bete sig såhär, så skulle man bli skjuten direkt.

Om vi är snälla och hjälper dom, så ska dom väl inte bete sig illa mot oss? Eller har jag fel?
tofu - 16 jan 11 - 23:30
du vill alltså politikerna att man ska ta hänsyn till att du måste spara i ett år för att köpa en ny mobil,
men de människor som riskerar att bli dödade/torterade i krig kan man strunta i eller?

problemen som gör att människor flyr från andra länder försvinner INTE för att de inte får komma in i sverige, hur gärna vi än vill tro det.

PLZ.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:30
Man, jag blir upprörd på riktigt alltså!
LovesLL - 16 jan 11 - 23:28
Du undrar varför jag tycker att det är hemskare med mindre rättigheter och frihet?
Ja, det är verkligen sorgligt att det har blivit som det blivit med en blå regering, men snälla, fråga mig inte varför det är hemskt med frihetsberövande.
bluesky - 16 jan 11 - 23:28
Evvi: du verkar ju fan pantad.
bluesky - 16 jan 11 - 23:27
och att du inte ser skillnaden mellan att leva på lite pengar i månaden och att bli förföljd och mördad bevisar ju hur långt du har tänkt
Evvi - 16 jan 11 - 23:27
bluesky: Jag har inte gjort något än? Det är typ 3 år kvar till nästa val, mycket kan hända. Men de flesta svenskar har röstat på Alliansen och förstört för sjukt många andra. Så jag tycker inte att ni ska klaga på dom som röstar på SD, för det är exakt samma sak.
Evvi - 16 jan 11 - 23:25
LovesLL: Varför är det så mycket hemskare för? Hur tror du det känns när man måste vända upp och ner på varenda krona? Att när man vill ha en ny mobil så får man spara i typ ett år? Medan andra bara kan säga "jag vill ha en ny mobil" så får dom det.

Min mamma mår psykiskt dåligt, och nu har hennes mamma precis dött.. Hon har ont i armarna för att hon blev skadad när hon jobbade inom vården förr. Och nu ska hon tvingas jobba igen. När det inte ens finns något jobb till henne. Och det finns så sjukt många fler som har det så sjukt mycket värre.

Sverige är inte något trevligt land att bo i längre.
bluesky - 16 jan 11 - 23:25
Evvi: MEN GÖR INTE SAMMA SAK MOT ANDRA DÅ! Du vill ju göra exakt samma sak själv, så bli inte arg på folk som resonerar nästan precis likadant som du. Du är inte mycket bättre.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:20
Jag är verkligen ingen Allians-älskare, men skillnaden mellan de och SD är att Sverigedemokraterna vill minska på rättigheter, inte pengar. Därmed säger jag inte att det som Alliansen står för är rätt. Men det SD står för är sjukt mycket hemskare.
Evvi - 16 jan 11 - 23:18
Det jag och min familj, och så många andra, har blivit utsatta för är INTE mänskligt.
Evvi - 16 jan 11 - 23:17
bluesky: De som röstade på Alliansen skadade mig och min familj. Seriöst. Min mamma har fått 5000kr mindre i månaden sen i augusti. Vi har knappt så det räcker till allt, eftersom vi har två hyror att betala också, två hushåll att köpa mat till osv, eftersom mina systrar, som är 17 år, pluggar 7 mil härifrån.
Och sen alla andra som Alliansen har skadat. Det är fan precis samma sak. Så, kan väl göra som majoriteten gör. Dom vill betala mindre i skatt, jag vill stoppa invandringen, få högre straff och att invandrare som begår brott ska utvisas.
bluesky - 16 jan 11 - 23:14
och det är stor skillnad mellan att inse att invandringen är ett problem och de åsikter SD har.

De vill minska antalet som får ASYL. Det är inte mänskligt.
LovesLL - 16 jan 11 - 23:11
Hmm...kaaanske att de har blivit väldigt påverkade av Dansk Folkeparti och därmed vill motverka uppkomsten till ett mångkulturellt samhälle? Att de har fått i pricip alla partier i Danmarks regering att stå för främlingsfientliga åsikter?
bluesky - 16 jan 11 - 23:10
evvi: precis som du väljer att offra homosexuella för att du tycker att invandrarna ska "bort" (eller minskas på), så röstade folk på alliansen för att de tyckte att det var bättre än ett annat alternativ. De valde att offra de äldre för något annat gynnsamt.

du kan allvarligt inte säga att de som röstar på alliansen gör fel för de skadar någon annan med att göra de valet, medan du själv är helt medveten att du kommer göra detsamma med ditt val...
Evvi - 16 jan 11 - 23:06
bluesky: Det är inte den enda anledningen. Men det är det som fick mig att tänka om totalt.
Och förresten, ska man snacka om politik så kan man lika gärna skylla på alla som rösta på Alliansen, för att dom behandlar sjuka och gamla orättvist. Japp japp.

Och det där med att SD har något emot homosexuella, tycker jag är skamligt. Det är en utav dom absolut största anledningarna till att jag inte röstade på dom förra året. Men nu när jag inte ens kan känna mig trygg där jag bor, så måste jag göra någonting.

Och vad kan jag göra om inte rösta på SD? Som sagt, inget annat parti tänker göra något åt invandringen. Och då skiter jag i hur det är för alla andra, för liksom.. Som alla som röstade på Alliansen skiter i hur det blir för gamla och sjuka. JAG vill känna mig trygg i mitt land, jag vill inte gå och vara rädd för att bilar ska explodera på parkeringen, eller att någon ska spränga sig själv i luften och ta mig med. Jag vill som sagt att mina barn och barnbarn ska kunna växa upp i ett lika tryggt Sverige som jag har gjort. Och det går inte nu!
Evvi - 16 jan 11 - 23:00
Vad är det med Danmark som är så jävla fel då? Dom har iallafall insett att massinvandring är ett problem, och dom har gjort något åt det. I Sverige förnekar dom det bara, och kallar dom som faktiskt insett problemet för "rasister".

Varken Danmark eller Sverige kommer någonsin bli som Hitler-Tyskland. Vi kommer inte gasa ihjäl invandrare, som dom gjorde med judar och andra folkslag. Det var faktiskt en miljon av "mitt folkslag" som gasades/sköts ihjäl i Tyskland..

Men det kommer aldrig bli så igen. Och förresten är dom så sjukt bra på att döda varandra ändå.
bluesky - 16 jan 11 - 23:00
Vet du vad SD är mer än emot invandring (eller nej, ursäkta "ansvarsfull invandring"): homosexuella.

Jag förlorar mycket respekt för de som sympatiserar med SD.
bluesky - 16 jan 11 - 22:59
Du tänker rösta på dem för att EN familj gjorde så?

Visst om du hade haft andra anledningar... men vafan.

Och "jag har inget mot invandrare. har flera vänner som är det" låter nästan som "jag har inget emot bögar, har flera vänner som är det, men vill inte se det" i det här sammanhanget.

WTF, och tror du de kommer göra skillnad på kristna invandrare och muslimska invandrare? Så länge de ser ut på ett sätt så kommer de ju inte in.

Bu på dig.
LovesLL - 16 jan 11 - 22:48
Det var precis så här Hitler påbörjade sin "karriär". Han tar sig in i regeringen, får människor att hata eller iallafall tycka väldigt illa om, en viss folkgrupp.
Fortsätter det såhär blir vi som Danmark och efter det är det fan inte långt till 30-talets Hitler-Tyskland.
Evvi - 16 jan 11 - 22:45
Asså.. Ni missförstår mig totalt :(
Och det där om religionen.. HÄR är det BEVISAT att det är så. Då de kristna invandrarna inte har gjort något sånt, då detta har varit ett lugnt och tryggt ställe förut, men så flyttar det hit muslimer och bilar slås sönder och börjar brinna. Glömde kanske nämna att dom slog sönder en likadan bil i somras, men hellre slå sönder än elda upp. Vafan, en minut senare och hela parkeringen hade brunnit, enligt brandkåren.

Det är ett faktum att det är muslimerna som är problemet, då dom flesta som begår brott är muslimer, men det är dock inte alls en stor mängd av alla muslimer som bor här, som begår brott. Det är inte det jag menar. Det finns muslimer som sköter sig också. Och det är synd om dom, som sagt.

Och Thisismee, dom som är korkade är dom som inte fattar att det måste ta slut nån jävla gång. Man kan inte fortsätta ta in fler när man inte kan ta hand om dom som bor här redan! Man är fan inte rasist för att man tycker så, heller.

Och det är la fan inte konstigt att jag vill att mina barn, barnbarn osv ska växa upp i ett lika tryggt Sverige som jag har gjort. Men som det ser ut nu så kommer inte det att gå. Det är inga åsikter, det är rent fakta.

Och som en skrev här, så vill inte SD slänga ut dom som sköter sig, utan dom som inte gör det. Och sen vill dom inte ta in fler. Och dom vill öka biståndet till utsatta kraftigt. Det är väl inte så jävla hemskt? Jimmie är ju inte precis någon Hitler precis.
LovesLL - 16 jan 11 - 22:43
BlackRain: Jag tycker det är oerhört skrämmande att du kallar människor med invandrarbakgrund för "skit". Det gör mig faktiskt jävligt upprörd.
Chidaper - 16 jan 11 - 22:32
Bara för att de invandrarna gjorde en sån grej betyder det inte att alla gör det.
BlackRain - 16 jan 11 - 22:03
gbg_95:
Om det fortsätter eskalera i den takt som det gör nu så kommer
INGEN mer än dom grovt kriminella att ha det bra.
gbg_95 - 16 jan 11 - 21:53
BlackRain: Jasså? Men oh du har så rätt, SD är ju den enda lösningen i detta fallet. Skit i om andra påverkas, så länge vi har det bra, right? ;)
134643 - 16 jan 11 - 21:52
BlackRain ; men, så vi ska bara " ta bort " de som inte gjort något?!
EllieEllie - 16 jan 11 - 21:46
Jag kom att tänka på mina grannar i mitt lägenhetshus. De finns en invandrar familj som snor saker ur många förråd. Idag tex var en annans grannes flytt katronger borta som jag fyllda med minnesvärda saker från deras mamma. Och de har tagit möbler och sålt vidare och gett bort. Och hur ajg vet att de är dem är för att många grannar har sett dem bära ut saker. och sett sina egna saker på blocket! De kontaktade dem som hade annonsen och de var invandrarfamiljen som bor här. Och polisen har varit här idag pga av att saker försvinner.
BlackRain - 16 jan 11 - 21:40
Svar till alla:
Jag förstår er men om ni också tänker efter så finns det bara
ett sätt att stoppa skiten.
Det har gått för långt för att bara kunna sanera bort "skiten"
Vad som krävs är dessvärre en helsanering.
MagicLove - 16 jan 11 - 21:31
Nu tar vi det luuuugnt, The world is a happy place. Or at least it used o be.
Bleedingcupcake - 16 jan 11 - 21:05
jag tror många här missförstår dig Evvi.... men jag orkar inte förklara hur.
gbg_95 - 16 jan 11 - 20:48
Men det du gör är sjukt. Öppna ögonen och förstå deras sjuka politik och hur de pekar ut folk. Gör ett eget parti, eller fan vet jag men SD är inte det rätta partiet för att lösa problemen, eller jo dina problem. Men vafan, jag behöver nog knappast förklara hur själviskt det låter.
NadaZero93 - 16 jan 11 - 20:38
Men SD handlar inte BARA om invandring. Röstar du på SD säger du till mig att jag inte har rätt att skaffa barn. Du gör mig till en person mindre värd än dig. Och jag är helsvensk, och inte så kriminell. Det är bara det att jag gillar kvinnor.
Drawen - 16 jan 11 - 19:50
Jag läste lite i SDs partiprogram och inget säger något om utvandring bortsett från dem som dömts för ett brott som kan ge fängelse.
Alltså, en invandrare i dag blir inte utvisad om
1. Han eller hon klassas som flykting.
2. Han eller hon är svensk medborgare.

Men de vill inte att invandrare skall kunna få ett permanent uppehållstillstånd. Antingen har de ett tillfälligt uppehållstillstånd eller blir Svenska medborgare om jag tolkat det rätt. De har en jävla massa dumma åsikter, men det är inte som att era grannar och vänner kommer att skickas ut så länge de blivit svenska medborgare innan SD tagit över helt (vilket aldrig kommer ske) eller att de klassas som flyktingar eller aldrig begår ett grovt brott.
134643 - 16 jan 11 - 19:30
Orkade inte läsa igenom alla kommentarer så jag vet inte om detta redan har sagts :P

Jag har en bästis, Angelica. Hon kom hit från Filippinerna när hon var 5.
Hon har ALDRIG gjort något dumt/fel, ska hon slängas ut då?
För att hon är en utlänning??!!
LovesLL - 16 jan 11 - 18:38
30387000: Du har så sjukt rätt!
30387000 - 16 jan 11 - 18:36
Jag förstår precis vad du menar. Samtidigt bor jag i ett helt underbart område med en enda jobbig familj som pysslar med precis sånt som dina grannar verkar pyssla med, och mina är svenskar. It works both ways. Jag tror inte att dina grannar bränner upp bilar och klottrar för att de är invandrare, på samma sätt som mina inte gör det för att de är svenskar. De är människor som är på ett visst sätt bara.
Ferdos-Lina - 16 jan 11 - 18:34
LovesLL:Ja men eller hur,det var de jag exakt menade!
LovesLL - 16 jan 11 - 18:26
Tack! C:
saraarbast - 16 jan 11 - 18:09
Kan inte göra annat än att hålla med LovesLL ...
LovesLL - 16 jan 11 - 17:56
Åh, herregud, läste fler kommentarer nedanför och hur kan du påstå att religionen har nånting med detta att göra? Det är fan sjukt.
LovesLL - 16 jan 11 - 17:53
Och vilka är "vi svenskar"???
LovesLL - 16 jan 11 - 17:51
Ja, SD snackar om invandringspolitik, men det betyder VERKLIGEN INTE att de gör det på rätt sätt. SD har många dolda åsikter och om de blir ännu större så kommer förmodligen fler sjuka, äckliga lagar och förslag på dittan och dattan komma fram.

Och du säger att de med invandrarbakgrund som inte "sköter sig" ska "åka ut". Men om en person är född här i Sverige, men föräldrarna i t.ex Kosovo ska den personen "åka ut" ändå? Jag menar hallå eller?

Och varför skäms dina vänner över att vara invandrare? Det är ju inte direkt som att jag skäms varje gång nån snubbe som är "helsvensk" se flera generationer tillbaks har gjort nåt brott?

Däremot skäms jag när folk pågrund av en liiiten, liten klick i samhället missköter sig, ska rösta på SD. Då skäms jag verkligen.
Ferdos-Lina - 16 jan 11 - 17:46
Alla invandrare är olika och några är dumma och några inte,
varför ska du rösta på SD när du själv skrev
att du har ingeting emot invandrare?

Och det här med bilen,jag håller med barndkåren delvis.

Sverige är en riktig bra land och ingen kan trycka ner den,
några invandrare är dumma och har några problem i huvudet
men dom flesta invandrare är sköter sig bra och har inga problem alls.

SD har fått 4 procent så när du röstar på dom
så är kan dom fortfarande inte vinna.
Man måste tänka innan man skriver nånting om valet och invandrare.

Jag håller med dig delvis.
Evvi - 16 jan 11 - 17:43
Bleedingcupcake: Thanks. Jag vill helst inte rösta på SD, men vad ska man göra då för att få ett slut på skiten?

Invandrarna får göra precis hur dom vill, säga vad dom vill osv. För det är synd om dom. Men så fort vi svenskar öppnar munnen så blir vi kallade rasister.

Jag är INTE rasist. Men det har gått för långt.

Jag kommer ihåg när jag var liten, jag blev mobbad av en tjej. Och denna tjejen hade precis förlorat sin pappa, så det var okej för henne att hålla på så. Lärarna sa åt mig att "hon har det inte lätt nu" osv, så hon fick vara elak mot mig. Det är precis likadant med invandrare. Och det är fan sjukt!
Bleedingcupcake - 16 jan 11 - 17:37
Jag tycker att invandrare som inte sköter sig ska ut! Om de ska få bo här i sverige ska de vel fan kunna bete sig moget! Att göra brott när man kommer hit är ju bara respektlöst. Dem som kommer hit och gör brott tror ju att de kan göra vad fan dom vill! Jag kommer inte rösta på SD, men jag håller med dig i inlägget!
Evvi - 16 jan 11 - 17:24
Drawen: Tummen upp!
Evvi - 16 jan 11 - 17:24
Thisismee: Jag har inget emot invandrare som sköter sig. Men när dom tänder på bilar bara några meter ifrån mitt hus så blir man ju fan skraj. Kan du klandra mig?
Och när inget annat parti tänker göra något mot dom, så får man väl rösta på SD, inget mer med det. Och det är mest muslimer man har någonting emot, eftersom det oftast är dom som beter sig illa. Har haft fler invandrarfamiljer här under åren, många har varit mina vänner och fortfarande är det. Men skillnaden mellan dom och dom som inte sköter sig, är faktiskt, otroligt nog, religionen. Dom har varit kristna, dom här är muslimer.
Drawen - 16 jan 11 - 17:21
nja, är inte för utvisning bortsett från de invandrare som utför grövre brott upprepat. Men att sprida invandringen och minska invandringsnivån samt höja bidragen till organisationer för att hjälpa människor i andra länder är jag helt för.
Evvi - 16 jan 11 - 16:51
LoveMusic: Jag tycker att invandringen SKA stoppas och att de som beter sig illa ska ut. Alla andra invandrare som sköter sig kan få stanna.
Men eftersom inget annat parti tar tag i invandringen, så får man väl rösta på SD då.
LoveMusic - 16 jan 11 - 16:48
Hmmm... Tycker att det låter lite underligt att du inte har någonting emot invandrare, men att du väldigt gärna vill ha ut dem från landet.

http://www.youtube.com/watch?v=pE3KdIMTheE& ;feature=related
En liten tankeställare?

Jag förstår att familjen på din gata kanske inte är av snällaste slaget, men vore det inte bättre att koncentrera sig på dem istället för att klandra ALLA människor med utländsk bakgrund? Vad jag förstod har de (troligtvis) saboterat två bilar och de använder droger, någonting som inte är lagligt. Du är irriterad på den familjen, men en röst på SD skulle innebära konsekvenser än så.
Evvi - 16 jan 11 - 16:48
SD är ju som dom är.. Lite speciella, med lite konstiga åsikter. Men så länge som inte något annat parti tänker göra något åt invandringen och de som beter sig illa, så har man inget annat val än att rösta på dom om man vill känna sig någorlunda trygg här. Liksom, min gata till exempel. Det har varit helt super att bo och växa upp här. Men nu vill folk flytta härifrån för att dom inte vill att deras barn ska växa upp med sån här skit. Tror SD har tjänat ganska många röster på det här..

SD kommer bara att bli större och större, få fler och fler röster. Speciellt efter självmordsbombningen osv. Fortfarande otroligt synd att det är så få som förstör för så många :/
saraarbast - 16 jan 11 - 16:41
räknas*
saraarbast - 16 jan 11 - 16:41
Om dom har uppehållstillstånd i Sverige tycker jag att dom ska räknar som svenska medborgare. Men gör du ett brott i ett land där du inte ens har uppehållstillstånd borde man åka ut ur landet.

Men det är just det som SD inte gör skillnad på, är man född i Sverige eller inte spelar ingen roll. Och det är väl fel av mig att ens skriva att det är invandrare som dom stör sig på när det egentligen är muslimer, men det som förbryllar mig när dom säger att dom vill att islam ska ut ur sverige, vad ska dom göra med svenska muslimer då? Det är just det som är stört med SD, dom säger att dom vill ha tillbaka svenska Sverige, men vad är svenska Sverige? Hur är en vanlig svensk? Nu hamnar jag på en helt annan diskussion, men SD gör mig så pissed off så kan inte låta bli.
Evvi - 16 jan 11 - 16:37
Dom som är födda i Sverige är väl en annan sak. Men det finns många som kommer hit och begår brott innan dom ens kan prata svenska.
saraarbast - 16 jan 11 - 16:35
Och dom som är födda i sverige då? Ska dom räknas som svenskar fast dom kanske har utländska föräldrar? Eller ska inte skattepengarna gå till dom heller?
Evvi - 16 jan 11 - 16:31
Det SD menar med det att dom inte tycker att svenskarnas skattepengar ska gå åt till att ta hand om invandrare i fängelset. Men svenskarna är ju Sveriges skyldighet. Dom tycker inte att invandrarna är det.
saraarbast - 16 jan 11 - 16:25
Jag vet faktiskt inte. Men en sak jag har tänkt på. SD snackar hela tiden om att man ska slänga ut invandrare ur landet om dom gör någonting dåligt, vad ska dom göra med svenskarna då? Jag ser det såhär, svenskar hamnar i fängelse när dom gör någonting dumt, eller får ett straff, tycker det ska vara samma sak för invandrare då.
Evvi - 16 jan 11 - 16:13
Men vad ska man göra då? När INGEN annan än SD tar tag i invandringen? Fanns det något mittemellan så visst, men det gör det tyvärr inte.. :(
saraarbast - 16 jan 11 - 16:08
Men som du skrev, dom invandrare som sköter sig är fler än dom som gör dumma saker. Så vad hjälper det att rösta på SD som vill ha ut alla, inte bara dom som missköter sig? Blev sjukt irriterad när jag läste det här inlägget, blir irriterad på dom som gör sånt, bara för att det drabbar oss andra som faktiskt har utländskt ursprung. Men skulle aldrig falla mig in att rösta på SD.

Skriven av
Evvi
16 jan 11 - 16:04
(Har blivit läst 889 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord