Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Yttrandefirhet när det passar oss?

Islam. Det är ett väldigt omdiskuterat ämne, liksom slöjan. Är slöjan en symbol för kvinnoförtryck? Är det rätt att tvinga en kvinna att ta av sig slöjan?

Så här tycker jag: Slöjan är från början inte en symbol för kvinnoförtryck. Det är kvinnans eget beslut om hon vill bära slöja eller inte och ingen har rätt att tvinga henne till det ena eller det andra. Jag har precis arbetat klart med Islam på so:n och min lärare gick på just det här ämnet på ett väldigt bra sätt. Kvinnor bör inte bära för tajta och avslöjande kläder (vilket jag vill påpeka finns som "regel" inom nästan alla religioner). Hon ska "skyla" sig själv för männen så att de inte frestas att antasta henne. Det kan vara därför de råds att bära slöja. Då kan man ju tycka att oj vad hemskt att kvinnan måste anpassa sig för männen, men den här traditionen är inte från igår utan från 600 ek. Hur mycket hade någon kvinna att säga till om på den tiden? En skillnad är dock att muslimerna anser att Koranen är Guds ord och därför är det svårare att granska den kritiskt. Därför kan de även vara viktigare för dem att följa det som står än vad det är för en protestantisk kristen. Idag handlar att bära slöja inte så mycket om att försöka undgå att bli våldtagen, i alla fall i de flesta länder, utan mer om att visa sin tro.
Problemet, hur som helst, säger vi västerlänningar, är att männen ofta tvingar kvinnorna att bära slöja. Jag tycker att det är hemskt att säga så. När man säger det säger man också att muslimska kvinnor inte vill fatta egna beslut, inte vågar yttra sin egen åsikt eller ta för sig på något sätt. Vi säger också att muslimska män är tyranner som är galna i makt. Bara för att en kvinna är troende muslim och väljer att visa det är det något fel på henne. Vi kanske inte kan förstå varför någon vill bära slöja eftersom att Sverige är ett så segregerat (religionsfritt) samhälle. Vi ogillar allt som visar att någon är troende.
Samtidigt tycker vi att religionsfrihet och yttrandefrihet är en självklarhet och vi blir väldigt uppröra så fort den kränks någonstans i världen. Men då är frågan, är det rätt att tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja för att hon t.ex. ska få gå klart en utbildning? Hon kanske inte har valt det själv (eller så har hon det och oj då var det ju tråkigt att hon inte fick gå klart sin utbildning utan att ta av den.). Att tvinga en kvinna att ta av sig slöjan är som att förbjuda henne att visa vilken religion hon tillhör. Det kränker både yttrande- och religionsfriheten. Ska det bara gälla när folk tycker som oss? Har vi rätten att välja bort yttrandefriheten för att det passar oss?

Jag menar inte att Islam inte har några brister eller att diskriminering inte förekommer, för det gör det inom alla religioner. Men om man utgår från vad som verkligen står skrivet i Koranen om kvinnor och slöja så skulle jag säga att kristendomen är en mer kvinnofientlig religion än Islam (om man jämför bibeln med koranen).
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Hansen123 - 17 dec 10 - 20:34
Aha, ja det var ganska otydligt. xD
saraarbast - 15 dec 10 - 23:34
Kvinnlig omskärelse är inte en regel, det är en tradition som finns i många länder, men det har ingenting med islam att göra. Tänkte inte på att inlägget handlade om kvinnan, men läste din kommentar
"Det där med omskärning är intressant. Det står inte i koranen om omskärelse över huvud taget! Det är något som en av kaliferna som följde efter Muhammed har kommit på, men inte på något sett en regel. "

trodde du menade på pojkar då.
Hansen123 - 15 dec 10 - 23:03
Jag syftade bara på kvinnlig omskärelse, sominte ären regel?
saraarbast - 15 dec 10 - 22:33
Läs med om det här om ni vill:
http://www.islamguiden.com/manligomskarelse.sh tml
saraarbast - 15 dec 10 - 22:32
Vill bara påpeka att det visst är en muslimsk regel att pojkar blir omskärna och det är av renliga skäl, för att det inte ska samlas bakterier och sluta upp med en sjukdom i underlivet för killarna.
svampar - 14 dec 10 - 18:33
ProstheticHead: nej det är klart att du ville påpeka det, jag antydde inte någonstans i min kommentar att muslimer också blir det. Snarare tvärt om :P
ProstheticHead - 14 dec 10 - 18:07
svampar: Jo, du har rätt. Oftast händer det dock under de första levnadsåren, oturligt nog.
Ville bara påpeka att det inte bara är judar som gör det av religiösa skäl :)
svampar - 14 dec 10 - 15:29
ProstheticHead- Jo fast då måste det inte ske när barnet är litet. I islam sker omskärelsen från sju dagars ålder Och Framåt, men innan barnet blir myndigt. Då har barnet ändå en chans att säga nej, om föräldrarna väntar tills barnet är kanske femton eller liknande, eftersom det är tillåtet. I judendom ska det ske vid åtta dagars ålder och inte när barnet är t.ex femton. Eller har jag fel?
ProstheticHead - 14 dec 10 - 15:13
svampar: Muslimer omskärs också.
ProstheticHead - 14 dec 10 - 15:13
Anledningen till att muslimer också omskärs är för att det pågick på Mohammeds tid och han var omskuren. Muslimer förväntas inte endast följa Koranen utan också vad Mohammed sade och gjorde.
svampar - 14 dec 10 - 10:05
Hansen123- står inte i koranen för att det är judiskt, inte muslimskt. Det är inom judendom barnet omskärs åtta dagar gammal för att sluta förbund med gud, ungefär som kristendomens dop.
tankevurpa - 13 dec 10 - 22:32
jag fattar inte hur folk kan se kvinnor med burka som ett problem. hur ofta stöter man på en person med burka? hur ofta har man läkare med burka? sluta förstora upp problem som inte finns för fan. det finns viktigare saker att bry sig om än att en springer omkring i lakan
Hansen123 - 13 dec 10 - 19:35
Det där med omskärning är intressant. Det står inte i koranen om omskärelse över huvud taget! Det är något som en av kaliferna som följde efter Muhammed har kommit på, men inte på något sett en regel.
svampar - 13 dec 10 - 10:23
kristendomen är ju helt absurd i vissa lägen. Men hur som helst, jag tycker att man ska få ha på sig burkqa eller slöja utan att behöva ta av sig den. Men jag tycker inte det är okej föräldrarna ska tvinga sina barn att ha på sig det, lika mycket som jag inte tycker det är okej att omskära sina barn innan de får bestämma själva. Har barnet själv valt att ha burqa eller bli omskuren är det okej för min del.
Hansen123 - 13 dec 10 - 01:40
Burka borde förbjudas men det är helt upp till kvinnan sombär burka? O_o
palle94 - 13 dec 10 - 01:17
Thisismee:jamen de e ju bra att de finns såna kirugmössor.
burka borde inte förbjudas riktigt men som jag sagt tidigare
jag hade tyckt det var lite obehagligt att tala med en läkare eller lärare
som har burka just för att man inte ser ansiktsuttryck osv men sen är de ju helt upp
till kvinnan som bär burka.
saraarbast - 12 dec 10 - 23:33
Det är inte alls ett måste i muslimska hem för tjejer att ha slöja.
Hansen123 - 12 dec 10 - 15:04
I Saudiarabien tror jag att slöja är ett måste - polisen kommer efter en om man inte har det, har folk som bott i Saudiarabien berättat för mig. Men då handlar det inte om religion längre.
NadaZero93 - 12 dec 10 - 14:00
Allt beror ju på i vilken grad man tolkar sin heliga skrift och hur mycket man tror är rätt av det. det finns fundamentalister inom alla religioner, många kristna fäder förbjuder kanske sina döttrar att inte träffa killar etc. I många muslimska hem är nog slöja ett måste, precis som det är att inte dricka alkohol i vissa andra. De flesta föräldrar tvingar på sina barn någon typ av regler vare sig det är att inte prata med en viss typ av personer, bära täckande kläder, hjälpa andra eller liknande. Det tar sig bara uttryck i olika form.
saraarbast - 12 dec 10 - 13:10
Wow, jag läste början av det här inlägget och började sucka, för jag trodde att det skulle bli ett till sånt där negativt inlägg om islam, men efteråt fanns det bara ett stort leende på mina läppar. Jag är muslim och jag bär slöja. Det är absolut ingen som har tvingat mig till det, snarare tvärtom. Mina föräldrar har alltid varit öppna med mig osv, men aldrig tvingat mig till någonting. Men, det som folk inte nämner är att männen också har som kvinnan. Att man inte ska ha på sig tajta visande kläder, man ska ha löst sittande kläder osv. Men jättebra skrivet! :)
Hansen123 - 12 dec 10 - 03:43
Får jag fråga varför du tycker att det borde förbjudas? För att du tycker att det är obehagligt?
Hansen123 - 12 dec 10 - 02:57
Nej, sjävklart inte. Det är bara det att de flesta jag känner säger så. Mina föräldrar, till exempel även om de inte vll förbjuda slöja. Min pappa tror i princip att alla kvinnor med slöja är tvingade till det, och det finns väl cirka 0.7 miljarder muslimska kvinnor i världen så jag tycker att det är absurt.

Jag tycker också att det kan vara obehagligt när folk bär burka så att man inte ens kan se ögonen. Burka är inte anpassat till dagens samhälle, men jag tycker inte att det borde förbjudas för det. Jag har aldrig pratat med en kvinna med burka, därför har jag ingen egen uppfattning om hur dem är eller om de väljer burka själv. Jag har lite svårt att föreställa mig någon säga "Mamma, pappa! Jag har bestämt mig för att börja bära burka!" Men då jag inte är särskilt insatt i det här tänker jag inte säga att ingen gör det. Som jag tidigare nämnt tror jag att det är väldigt svårt för oss att förstå varför någon skulle vilja ha slöja och ännu mindre burka.
palle94 - 12 dec 10 - 02:27
fast sen tycker jag inte man ska dra alla svenskar över en kam....för vissa tror att kvinnan blir tvingad andra inte....
palle94 - 12 dec 10 - 02:25
Det är helt okej med slöja enligt mig de enda som kan bli problem är om
en muslimsk kvinna ska bli kirug och operera för det är en smittorisk
för att slöjan inte är steriliserad men vist sterilisera slöjan och problemet är löst.
Burka däremot är jag lite ovan vid kan jag väl erkänna jag känner mig tryggare då jag
kan se ansiktuttryck osv därför hade jag nog tyckt det skulle vara lite jobbigt om tillexmpel min läkare
eller lärare ect skulle bära burka för då ser jag inte ansiktsuttryck ocv, men man skulle ju vant sig tillslut.
MimmiKitmiri - 12 dec 10 - 01:41
gbg_95 : 'världen är konstig och jag är trött'
Hahahaha, right on!
Hansen123 - 12 dec 10 - 01:09
Ja, media ger verkligen en konstig bild av muslimer. De är också väldigt förtjusta i att missbruka ordet "Jihad", som betyder strävan och inte "en jättebra anledning att starta krig när man vill".
gbg_95 - 12 dec 10 - 01:07
Anledningen är nog för att det finns en viss del människor som gör knäppa saker och kallar sig själva för muslimer. Jag förväntar mig att det ska finnas en del personer som är väldigt negativ, just eftersom de utgår från att nästan alla muslimer är som dem man ser i media, vissa folk tänker inte längre än så. Frågan är varför folk bryr sig så mycket och kritiserar folk som de definierar som annorlunda.
Äh, världen är konstig och jag är trött.
Hansen123 - 12 dec 10 - 01:06
Precis! Terrorism är ett känsligt ämne (inte så konstigt) och ofta används religion som en ursäkt. Jag läste någonstans att muslimska terroristorganisationer ser USA som de starka och arroganta och sig själva som förtryckta och därför använder terrorism för att slå till mot dem. Då passar ju religion väldigt bra in som ursäkt för att handla som de gör. Det ger muslimer dåligt ryckte och det är därför (delvis) som det är så mycket protester kring att bygga en kyrka i New York.
MimmiKitmiri - 12 dec 10 - 00:39
Fan, allt stämmer ju. Jag är själv muslim och bor med en muslimsk familj. Och ingen i min familj har nånsin sagt nånting om att jag måste bära slöja eller ha för tajta kläder. Det är hemskt av dom som tror att kvinnan har mindre värde och därför tvingas bära/göra nånting hon ej har gått med på.
Som du säger, de flesta kvinnor som bär slöja idag gör det mest för att visa vilken religion de tillhör och kanske till och med visa att de är stolta över det.
Svenskar säger : Ja, vi har yttrandesfrihet, alla får tycka och tänka som dom vill. Men när man väl kommer till saken så ändrar dom ställning.
Om vi nu får vara oss själva och uttrycka oss som vi vill... hur kommer det sig att folk ser ner på kvinnor med slöja, eller mörkhyade människor?
Hur kommer det sig att, vissa svenskar hellre väljer att rädda livet på en svensk än en utlänning?
Islam har fått dåligt rykte och mycket av det beror på terrorismen.
Alla terrorister som påstår sig vara muslimer är ute och kör. Dom har misstolkat islam rätt rejält, och deras ord smutsar ner islam.
Men... det är synd för dom människor som inte har kunskap om islam :)
Hansen123 - 12 dec 10 - 00:24
Hehe, tack xD
Hansen123 - 12 dec 10 - 00:07
Jag tycker inte riktigt att det går att jämföra. Många muslimska länder är mycket fattigare än Sverige så människorna där lever under helt andra förutsättningar. Då kan religion vara ett stöd.
Självklart tycker vi som svenskar att vårt samhälle är bättre än deras, vi är rikare, bättre standard och så vidare. Jag tror inte att man riktigt kan säga något förens man provat att leva på båda sätten (inte för att jag har det). Men det är så lätt att dra alla över en kam. Över en sjättedel av världens befolkning är muslimer, självklart är alla inte lika.
Vi lever i ett öppet samhälle, men på samma gång gör det att vårt samhälle blir stängt.

Men egentligen skrevjag inte det här för att försvara Islam, eller hävda att det är bättre än kristendomen.
Dufwan - 12 dec 10 - 00:00
Fast det är ju skit samma vad som står i böckerna från början. Det enda viktiga är hur vi väljer att tolka dem respektive leva uifrån dem och här så är Islam otroligt mycket "sämre" än i alla fall den kristendom vi lever efter i Sverige.
Hansen123 - 11 dec 10 - 23:58
Mahaha, jaa det var det nog xD All de där "svåra" orden har blandats ihop i mitt huvud, särskilt som jag skrev detta igår klockan 2 på natten :P

Skriven av
Hansen123
11 dec 10 - 23:27
(Har blivit läst 469 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord