Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

ålder är bara en siffra

Uhm... jag skulle vilja ta upp det här med ålder. Varför bryr sig alla så mycket om ålder? Det är tydligen helt självklart att en 17 åring och en 13 åring inte kan va kära för att det är 4 år imellen elr hur? men en 48 och en 59 åring kna va gifta elr hur? Jag fattar inte vad som är problement med åldern. Det är ju igentligen bara en siffra som talar om hur länga mna har left elr hur? Inget man borde dela in grupper efter och säga: 'dom är lika gammla så dom måste vara vänner och dom får inte vara vänner med dom för dom är yngre' jag fattar seriöst inte.
varför rätta sig efter en siffra?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 5)
miche96 - 30 okt 09 - 22:56
Håller helt med. Är 8 år mellan mej och min nuvarande pojkvän...vännerna säger massa skit
men man känner ju på sig om en kille gillar än. Varför då bry sig om ålder?
JaneEyre_love - 24 sep 09 - 17:54
Allt handlar om mognad - både fysiskt och psykiskt. Jag var på G med en artonåring för ett tag sen (jag är snart 15) men jag kom fram till att jag inte är redo för en kille i den åldern. En i tidiga tonåren trors veta så mycket när dom egentligen inte gör det. En artonåring vill i regel ha sex och det vill ju många i dom yngre tonåren också ha förstårs (många iaf) men dom vet inte riktigt vad det går ut på.
Det jag försöker komma fram till att en ung tonåring vill kanske försöka vara som han/hon har ett förhållande med som är äldre. Vilket kan leda till katastrof.
Så att jämnföra ett par på 13-17 och 48-59 finns det ingen mening med. För 48-59 åring har mer livsupplevelser och undermedveten mognad.
Jakktar - 24 sep 09 - 17:40
Ålder är "bara en siffra" först när man närmar sig 20 och uppåt. Innan är ALLA för t.ex "omogna" och några få år kan göra skillnad. Stor skillnad.
p0pkillEr - 19 sep 09 - 20:57
Men asså.. xD Är man 26 och är ihop med en 14 åring så tycker inte jag att alla ska dra slutsatsen om att 26-åringen är pedofil: man som kvinna. Jag är 94:a, och kanske inte lika mogen som en 90:a, men jag har kompisar som är tre år yngre än vad jag och som faktiskt är otroligt mogna. Tro det eller ej, men det är sant. Och man har en egen vilja att inleda ett förhållande; kom inte och säg att 14åringar är dumma nog att bli manipulerade av 26åringar, för det tror jag inte någon köper.
Jag tycker inte att åldern spelar någon stor roll alls. På varken kille eller tjej, man eller kvinna. Då eller nu. Det finns något som kallas kärlek, och det inträffar varesig man är 12 eller 59. Bara för att man är barnslig till sättet eller omogen när det gäller sex och samlevnad betyder inte det att man inte kan känna kärlek som i att vara kär.
Det går faktiskt att skilja på riktig pedofili och ärlig kärlek.
Albarello - 19 sep 09 - 19:07
kirakira- din kommentar var bra. Det krävs en definition av vad som är mognad. Men jag tror definitivt att mognad existerar. Det är en slags erfarenhet inför andra människor och sig själv. Man lär sig någonting genom att utsätta sig för världen. En otestad, oerfaren(för sig själv, andra och samhället) och självisk person tror jag inte kan bli mogen, enligt min definition...
det har dock ingenting med forumfrågan att göra
HIM - 19 sep 09 - 11:28
Jag känner en 27 - åring som är tsm med en som är 53 år, de är jättelyckliga och de har ett barn tillsammans:-)
så jag håller med om det du säger.
MoRoTpOwEr - 18 sep 09 - 22:17
HAHAHA x'D Jag är tretton och har i hela mitt liv umgåtts med folk som är ungefär 3-5 år äldre än mig ._.
Som två åring va jag med fem åringar och jag passa in ._. ?
Men same shit divaas ;o
kirakira - 18 sep 09 - 18:26
In another way I look this thing at,
mognad är ingenting som existerar.
Alla är barnsliga, alla är allvarliga - when you get down on it.
När man är arton behöver man inte vara vuxen, när man är sju behöver man inte var barn.
Vad nu vuxen och barn är - det är något som samhället säger att det är; mognad/omognad.
Albarello - 18 sep 09 - 00:36
nej... man ska inte rätta sig efter en siffra. Jag håller med dig till 100%.
Däremot ska man rätta sig efter om det är en stor skillnad i mognad, eller en stor skillnad i liv i övrigt. Men siffran är skit, helt klart!
LikeBefore - 17 sep 09 - 21:42
det är ju, antagligen, så att i ungdomen så är alla i olika nivåer i livet och då blir det lätt så att man tkr att 4 år redan är stooor skillnad. men jag håller med. att det spelar så stor roll vilken ålder det är på vänner och pojk/flickvänner är knäppt. och att höra "ni är i samma ålder så ni kommer överens" är otroligt jobbigt, man är inte alls så lika dom andra i sin ålder som dom flesta tror... jag kommer bäst överens med dom som är nåpgra år äldre.
åldern spelar ingen roll!
däremot så finns ju den här åldersgränsen med pojk/flickvänner för att de finns många äldre pervon som man ska akta sig för. och för att dom kanske är mer ute efter någon ung, o sex, än vad vissa är. men det är ju ootroligt individuellt!!

fattar själv nästan inte vad ja skrev nu x) menmen
take care
Deteztable - 17 sep 09 - 21:13- Betyg:
Håller med dig helt.
BTW så var det 27 år mellan min mormor och min morfar! :O x)
suunshine - 17 sep 09 - 21:03
håller med :O
kirakira - 17 sep 09 - 18:56
Thisismee, A lil' bit peado, yeah. xD Men om dem gillar varandra, it wouldn't be a problem. >:
kirakira - 17 sep 09 - 18:40
Jag tänker också på det, och jag bryr mig inte om ifall jag har en kompis som är äldre eller yngre - en kompis är en kompis.
Ifall 17-åringar tycker att de är bättre än trettonåringar så får dem göra det bäst dem vill, men jag håller med dig.
Sidewinder - 17 sep 09 - 17:11
Jag tycker det är ganska bra att folk gör skillnad på när man är ung och när man är lite äldre, om man är 13 år och det är meningen att man ska vara med 17åringen så kan man väl vänta några år tills man är på samma plan.
Alla har så bråttom och måste hinna med allt innan dom fyllt 20, hey - lugna ner er, ni har typ 70-80 år på er att leva :P

Jag väntade 4 år på en kille, visserligen inte direkt baserat på att hinna ikapp åldersgrejen utan mest för att jag inte ville ha ett förhållande alls pgr av tidigare erfarenheter, men ändå, man dör inte av att vänta lite.
(NEJ jag säger inte att man ska ägna livet åt att vänta på saker, men vissa saker tål att väntas på.)
NadaZero93 - 17 sep 09 - 16:41
det är väl egentligen den mentala åldern som räknas
EnJulia - 17 sep 09 - 07:27
ni har ju rätt i att tonåren är en mognadsperiod,
och tja, de flesta 13åringar är ju då 'omognare'
än vad en sjuttonåring är. men sen kan det ju vara
så att denna trettonåringen kanske är väldigt mogen
för sin ålder. jag har till exempel väldigt nära
vänner som det skiljer tre-fem år på och så.
dock 'internetvänner' så det är ju på sätt och vis
en skillnad om man snackar mycket och djupt på
internet istället för irl.


det var min åsikt :)
Tokeyos - 16 sep 09 - 23:41
Tonåren är en mognadsperiod, puberteten. Därför kan bara några få år göra skillnad.
bluesky - 16 sep 09 - 21:49
poetensvilkor: självklart att man tycker 13åringar är mogna när man själv är det, de har ju samma mognad som dig! Tom 17 åringar är extremt omogna ibland, och 13åringar är faktiskt ännu mer.

Inte för att göra dig ledsen eller något, men 13åringar är inte mogna. Jag menar inte omogen som att du springer runt som en 5åring, utan mer att man inte riktigt kan resonera på samma sätt. Man är inte heller mogen mentalt, redo för olika saker.

En 13åring kan lätt prata med en 12-14-15åring, men där upp mot femton kan det bli stora skillander i hur man pratar och vad man pratar om. Det är lite så.
Evviis - 16 sep 09 - 21:45
du som 13-åring kan vara mogen (usch jag gillar inte det uttrycket, det låter som om vi pratar om frukt) men du lär vara ännu mer mogen om några år.
poetensvilkor - 16 sep 09 - 21:42
svart till alla: ja nu tog jag kanske en ganska stor åldersskillnad men ändå tycker ni att 13åringar är omogna. lixom... tycker ni att jag verkar omogen? det finns ju jätte många mogna 13åringar även om inte alla är det O.o
BlackRain - 16 sep 09 - 21:40
en 13 åring är inte särskilt mogen.
bluesky - 16 sep 09 - 21:36
Just 13 och 17 är en väldigt stor skillnad. En 13 åring ÄR inte lika mogen som en 17åring, det finns inga omständigheter där någon är det. Mest mentalt, men i de flesta fallen kroppsligt också.

Sedan vill en 17åring ha sex, för det mesta (det finns ju de enstaka undantagen), och om 17åringen har det med en trettonåring är det våldtäkt, för en 13åring är inte mogen för det beslutet - kroppsligt och mentalt.

Självklart kan man vara kompis med någon som är yngre, men väldigt ofta märker man av skilladen i mognad. Jag blir lika förvånad varje gång då någon äldre blir kompis med mig, för jag har svårt att bli kompis med yngre personer, just för att de är barnsliga.

Och om en 13åring är tsm med en 18åring är 18åringen pedofil, så om en 17åring är tsm med en 13åring... det känns lite äckligt
Evviis - 16 sep 09 - 21:28
håller med, dock skulle jag faktiskt tycka att det var en aning lustigt med en 17-åring och en 13-åring tillsammans eftersom en 17-åring troligtvis mognat ganska mycket mer. på dom fyra åren som 13-åringen har framför sig så kommer den ju förändras ganska mycket.
men det är helt klart olika.

Skriven av
poetensvilkor
16 sep 09 - 21:24
(Har blivit läst 547 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord