Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Våga visa vem du är...

Jag brukar varken sminka mig eller ha särskilt uppseendeväckande kläder på mig. Ibland får jag kommentarer från kompisar, som brukar låta ungefär: "Våga visa vem du är!", men innebörden att jag ska välja en stil, eller skapa en egen, typ.
Jag ska visa hur jag är och känner genom att sminka mig och klä mig på ett speciellt sätt, tycker de altså.
Jag tänker inte säga något om kläder nu, för faktum är ju att jag har kläder på mig (nu blev ni förvånade, va? :P), men att visa sig själv genom smink...
Hur visar man sig själv genom att täcka ansiktet med flera centimeter brunkräm, tills amn liknar en docka, eller ha så mycket kajal att man inte alls ser ut som man brukar längre? Är det inte snarare att dölja sig?
Jag kan tro att man sminkar sig och packar in sig i en viss stil för att skydda sitt verkliga jag, för att det inte ska bli så sårbart och öppet, kan man säga. Man visar helt enkelt en stark sida av sig. Det är naturligtvis inget fel i det, jag tycker att det är helt okej.

Men det jag vill säga är absolut inte att man inte får klä sig som man vill eller sticka ut, utan jag undrar helt enkelt om det är NÅGON annan än jag som inte tycker att man visar vem man är i kläder och smink.

Så OM man nu tror att det går, så kan man ju säga att jag faktiskt visar mig själv: en tjej som inte tror att kläder och smink kan höja mitt självförtroende eller få andra att se vem jag är.

Tillsist, hur går det ihop när samma person säger: "våga visa vem du är" (i betydelsen ovan) och "döm inte folk efter utseende"?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
walaa93 - 17 jan 09 - 12:47
håller med cheetah! :) /Läli
Bluesky94 - 16 jan 09 - 20:38
Jag håller helt med dig! :D Och jag tycker att det är bra gjort av dig att inte ha smink och sånt när så många andra har det. och det är sant det där med att man snarare döljer och gömmer sig själv när man har smink på sig och jag tycker att de som säger att du ska visa vem du är genom smink har helt fel, för du visar ju helt vem du är när du inte har smink på dig! :)
Så jag håller med dig ;)
Angre - 16 jan 09 - 20:19
Jag förstår inte meningen med smink, men då vet jag inte heller hur tjejer tänker :)
jisatsu - 16 jan 09 - 18:34
Hoh, jaåw antar jag, orkade inte läsa riktigt ordentligt. >.<
Dimmalimm - 16 jan 09 - 16:33
tillägg till inlägett: tack för alla kommentarer, för jag har insett att jag glömde bort en rätt viktig sak, som förändrar lite: jag menar inte att man inte kan visa hur man känner sig, vad man gillar osv. men sitt... innersta jag, eller vad det kallas, är varken något man kan eller brukar vilja visa via klädstil.
IrMiS - 16 jan 09 - 16:29
Håller både med, och inte med.
Visst kan det vara så att man döljer sig själv när man sminkar sig. Känner igen mig själv ganska mycket där. Men det kan också vara för att faktiskt uttrycka sig. Jag t.ex, är jag glad är jag väldigt färg grann, kanske gul och orange eller illrosa. Är jag deprimerad blir det lätt mycket svart kajal och mörk grå ögon skugga.
Men så finns det ju andra dagar, då man bara kletar på alltet för att inte visa sig själv, eller inte vågar se ut som man gör, för att man är rädd för på hopp.
SJälv bryr jag mig inte om hur en annan människa ser ut, och den inte är trevlig. En otrevlig person ser rent av ful ut i mina ögon. Det hänger på karman.
Bra inlägg!
//irmis
sweet-92 - 16 jan 09 - 16:17
Man ska alltid va sig själv och det kan man vara på
olika sätt. Man ska klä och sminka sig om man vill.
Stilen spelar ingen roll utan man kan va sig själv ändå
Jakktar - 16 jan 09 - 13:54
Bra skrivet, men jag tror att du (lite som Sidewinder säger) överdriver. :)

Sedan kan man ju sminka sig på ett sätt som framhäver den du är, inte "det vanliga fjortissminket" - inget illa ment. -.-
Sidewinder - 16 jan 09 - 13:01
När dom säger "våga visa vem du är" så tror jag du missuppfattar om du tar det som att man borde visa sin riktiga hud och inte göra nåt annat - jag använder 50talsstuk på kläder och smink, då syns det ju att jag är en rockabillybrud bra mycket bättre än om jag bara vart tråkig grå brud i kläder som är intetsägande och noll smink, då ser man väl snarare kristen ut :P


Och hur det sista går ihop - jo att vi alla har rätt att visa vilka vi är utan att bli dömda på förhand, svårare än så är det inte.
McGrath - 15 jan 09 - 21:56
jag sminkar mig bara iblnd men jag trivs inte i smink,
jag tar på mig kläder som är bekväma
och bryr mig inte om vad andra säger^^
jag ä bara mig själv
muppot - 15 jan 09 - 21:29
Jag bryr mig inte hur andra ser mig fast jag klär mig lite speciellt, använder kajal när jag känner för det.. min stil både reflekterar och skyddar min personlighet, det är så jag vill ha det.
När jag är hemma blir det typ.. mjukisbyxor
Skulle aldig döma folk efter utseende iallafall, folk dömer mig och jag bryr mig inte, jag vet ändå vem jag är
FortessOfTears - 15 jan 09 - 21:17
Jag tror inte att man ser min personlighet alls på mitt utseende. Jag tror inte att man behöver visa sin personlighet genom utseendet, de människor som lägger tid på att lära känna en märker väl det då? Det är bara löjligt att tro att en speciell stil skulle innebära att personen beter sig på ett visst sätt.

Jag använder smink nästan varje dag, men skulle jag gått utan hade jag ju liksom varit samma person. Jag råkar bara tycka om att använda smink.
Gelon - 15 jan 09 - 21:11
Jag håller helt med. Det enda smink jag använder
varje dag är täckstift,för att dölja de största
finnarna. Annars tycker jag att det är helt onödigt
med smink. Och det räcker väl att man har kläder på
sig?
Diskret - 15 jan 09 - 21:02
Jag också så. Jag kommer knappt ihåg när jag använde smink senast. Man förvränger sig själv målar på ett annat ansikte istället för sitt eget.
Det är en tjej i min klass, vi blukar säga att hon måste använda en spackelspade när hon sminkar sig. Det är em väldigt träffande beskrivning.
aengel_ - 15 jan 09 - 20:52
Jag sminkar inte mig , jag är nöjd med mitt useende
manx_ - 15 jan 09 - 20:44
jag sminkar mig bara för at jag trivs i det ? ,
Maadelen3 - 15 jan 09 - 20:39
kappukeki: eh, det sa hon ju, att det inte var fel med det och så? eh?

iaf, jag tycker att, nej, jag håller, nej, gahd xd jag har ungefär samma mening idetta. lixom, jag tänker ínte överdrivet på mitt utséende eftersom jag tycker att jag kommer ju inte bli annorlunda i personligheten bara för att jag sminkar/klär mig annorlunda. självklart bryr jag mig iom hur jag ser ut, men bara inte så sjuke mycket.
för jag är jag, oavsett hur jag sminkar mig, och det kommer jag ju alltid att vara. eh, antar ajg? xd
Madvis - 15 jan 09 - 20:11
Jag var faktiskt precis som du. Jag sminkade mig inte, för jag trodde på naturlig skönhet och att vara sig själv, naturligt.
Men nu har jag färgat håret svart, sminkar mig med kajal (ibland mascara) och har de kläder jag tycker är snygga (nån slags blandning av fashioncore och vanlig stil).
Och jag känner att det är jag.
Men jag förstår var du vill komma, och jag tycker likadant som du. Man behöver verkligen inte sminka sig och hålla på för att "visa sig själv", för det kanske är just det man gör.
Jag tror jag börjat sminka mig och sånt för att jag tycker det är snyggt, och för att jag känner mig lite mer vågad i det jag gör.
Och angående din fråga så går det inte ihop.
kappukeki - 15 jan 09 - 20:10
Bra sagt - antar jag, men ändå, det lät lite ytligt.
Folk får sminka sig om de vill, kanske för att visa sin stil - som är baserat på sin personlighet.
kramllew - 15 jan 09 - 20:03
Bra sagt.

Skriven av
Dimmalimm
15 jan 09 - 20:01
(Har blivit läst 334 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord