Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Noveller

Flickan i fönstret

- Gå ut och lek i trädgården!


Jag minns orden så väl trots att det är över trettio år sedan. Tant Olivias hus såg ut som ett porslinsmuseum som flyttat in i två rum med kök. Till och med i badrummet stod en rad porslinsherdar på badkarskanten som om de bara väntade på att bli nerknuffade och krossade mot klinkergolvet. Stämningen i huset utmanade mina destruktiva lustar. Jag fick en oresonlig lust att välta hyllor, kasta porslinsfigurer mot väggarna och rulla runt på golvet och skrika. Inte undra på att tant Olivia ville ha bort mig.


Trädgården var egentligen en bakgård. Ett alldeles avskilt ställle omgärdat med höga stenmurar. I ena kortsidan låg altandörren ut och i den andra kortsidan var ett fönster inmurat bakom en liten damm med fontän. Trädgården hade inga rabatter och ingen fri jord, istället var tegelgolvet täckt av hundratals krukor. Hon hade liljor, tulpaner, bärbuskar och t.o.m. ett litet apelsinträd i kruka som hon tog in om vintern.


Jag vill minnas att jag roade mig med att plocka blommor en stund. En stor bukett rosor och liljekonvaljer som jag smulade sönder och kastade i dammen. Glasrutan i muren var tjockt och bubbligt men om jag ställde mig på en kruka kunde jag se in i nästa trädgård. Alla bakgårdar såg likadana ut på den här gatan. och grannens trädgård var förbryllande lik tant Olivias. Men någon var där; en flicka i min egen ålder.


Jag valde ut en större kruka och tömde ut jord och blommor på tegelgolvet. Tant Olivia skulle inte bli glad, men jag var tvungen att titta närmare på grannflickan. Jag kånkade krukan runt dammen och ställde den uppochner.


Flickan i den andra trädgården plockade blommor. Jag knackade på rutan för att hon skulle lägga märke till mig. Hon ryckte till och ställde sig upp, som i givakt. Jag log och vinkade henne till mig. Hon tvekade men sedan trippade hon fram med försiktiga steg. Jag pekade på mig själv och sa ”Cassie”, sedan pekade jag på henne och höjde på ögonbrynen. Hennes läppar rörde sig, men jag kunde inte uppfatta vad hon sa. Jag tecknade åt henne att upprepa namnet och gick närmare rutan. Men nej, det var helt tyst.
Jag tog upp en liten blomkruka och motade bort henne från rutan. Det var en liten oglacerad lerkruka med några förtorkade astrar i den, Tant Olivia skulle inte sakna dem. Flickan såg orolig ut och skakade på huvudet för att jag skulle låta bli. Jag vinkade bort henne från rutan och kastade krukan rakt genom fönstret.


Glaset föll till marken i tusentals vassa skärvor och det enda som var kvar var en oval inbuktning i muren.


Tant Olivia kom ut genom verandadörren. Hon var vit i ansiktet och underläppen darrade.


- Såg du flickan i spegeln?


- Ja.

- Trodde du att hon skulle kunna komma ut om du krossade spegeln?

- Nej. Jag menar...jag trodde att hon var i en annan trädgård. Jag trodde att spegeln var ett fönster.


- På så sätt.


Tant Olivia var alldeles tyst en stund, sedan böjde hon sig ner och tog upp en skärva stor som en handflata ungefär


- Du får den här spegelskärvan. Om du har tur visar sig den lilla flickan för dig.


Jag tog emot den vassa skärvan med darrande händer. När jag kom hem den dagen lindade jag in den i en bit mjukt tyg och lade den i min smyckelåda. Varje gång jag flyttat har den fått följa med. Då och då har jag med bultande hjärta lyft på en flik av tyget och kikat på spegeln, men bara mina egna oroliga ögon mötte mig. När jag flyttade till huset jag bor i nu vecklade jag upp tyget och lade spegeln på skrivbordet. Efter några veckor såg jag den första skymten av henne. Jag lämnade in spegelbiten till en glasmästare som slipade av kanterna och ramade in den. Nu hänger den här över mitt skrivbord när jag skriver. Flickan sitter i ett hörn med hakan vilande mot knäna. Ska hon aldrig sluta sura?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
MagicLove - 4 apr 11 - 18:40
Verkligen en bra historia! Fin..

Skriven av
Siss
21 sep 05 - 23:32
(Har blivit läst 160 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord