Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Noveller

Turkkaffe

Oredigerat.

Det doftar nystampad vitkål och smuggelciggaretter när pizzabagarna sladdar in på uppfarten till vårt lager. De har alltid en nytvättad BMW eller Merca som de kör med dödsföraktande hastighet och sterion på högsta volym pumpandes någon medryckande sång på persiska. Jag jobbade ett tag på en liten pizzeria, ägaren där hade en gammal Alfa Romeo och jag har aldrig sett någon putsa fälgarna på en bil så som han putsade sina.
Oftast traskar de bara in utan att fråga, rycker och sliter i kartonger och lådor så att pallplasten far åt alla håll och under ramadan är det inte ens någon ide att fråga om de vill ha kaffe. Kaffet är föresten en sak för sig, på min arbetsplats dricker man gärna vad man kallar för “turkiskt kaffe”. Turkiskt kaffe är fem skedar billigt nescaffe och minst lika många sockerbitar. Vi har naturligtvis en kaffemaskin som ingen förstår sig på också, men de föredrar sitt turkkaffe och jag kan inte säga att jag förstår dem.
Försäljningen går bra och håller ungefär samma proportioner som kaffet - hälften svart och hälften vitt. Att mina kunder oftast inte hälsar på mig bekommer mig inte nämnvärt, de har annat att göra. Som till exempel att tvätta sin bil. Eftersom ingen pratar svenska är det lätt att få för sig att de ständigt är på dåligt hummör, det är de inte, de använder bara onödigt yviga gester och skriker åt varandra när de pratar. På min arbetsplats skriker för den delen alla på varandra, det är fullt normalt. Ni kanske undrar hur man då avgör om någon faktiskt är förbannad? Det märker man på att det yviga kroppsspråket förstärks med att man kastar saker eller hissar ner ögonbrynet lite längre ned än vanligt (jag skriver ögonbrynet i singularis för det är få turkar som har mer än ett).
Pizzabagarna är inte dem som är dem och ska man ha mitt jobb får man vänja sig vid att bli raggad på när man ringer upp och ska ta emot beställningar. Det som från början var tänkt att bli ett fullt normalt affärssamtal spårar lätt ur till en intervju om man är bra wife material och om man är eller kan tänkas bli singel inom den närmsta tiden. Att jag råkar vara kvinna är både till för och nackdel för mina kunder, det är en nackdel eftersom de inte alltid vågar prata med mig och helt sonika kan lägga på luren när jag ringer, det är en fördel eftersom vissa av dem också känner att de kan använda mig som relationsterapeut, vilket är ganska smickrande.

Det där med arbetstider är kanske något vi svenskar fått om bakfoten, för en pizzabagare vet inte vad övertidsersättning är. Man jobbar helt enkelt tills man är färdig med det som behöver göras, vilket gör att de oftast slitet häcken av sig för en ganska sopig lön. Kanske är det en bidragande orsak till att det inte alltid blir rätt i momsredovisningen den 12e. Alla mina kunder tycker att de borde vara den viktigaste kunden och tar ingen hänsyn till sådana petitesser som att man har andra kunder eller att man inte kan gå back på sin försäljning. De är trotts allt väldigt generösa och kommer med jordgubbar, winernougat och kebab som gåvor när de handlar. De har alltid nära till skrattet och glimten i ögat, en hand på axeln och en röding i bakfickan. Är du vänlig kallar de dig bror, är du ärlig ser de det på en sekund.

Jag tycker om mina kunder, pizzabagarna, jag är aldrig orolig när jag är ensam med dem. Man slipper allt dösnack för de pratar bara om de har lust och när de får reda på att jag är halvarab slappnar de av i mitt sällskap. Man kan ta nästan hur många rökpauser man vill utan att någon stör sig på det och alla har en kusin som känner någon som sysslar med just det man vill ha hjälp med. Jag blir nog aldrig någon äkta turk, men jag är gärna kollega med dem. De är i syv och sistone bra knegare med hjärtat på rätta stället.

Tinnitus 2016
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 4)
freckles - 1 sep 16 - 03:26- Betyg:
Uppiggande nattläsning!

Skriven av
Snyggast_i_stan
19 jul 16 - 21:39
(Har blivit läst 155 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord