Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Modet sommaren 2012 - sjukt?

Jag är inte helt vaken, ursäkta mig om saker är otydliga eller helt enkelt felaktiga! :)Tog en shoppingtur på stan för att fylla sommargarderoben med sommarmodet 2012. ;p

Gick till de vanligare affärerna, bland annat Hm, Vero Moda,
Zarah, Cubus och Gina. Vad i alla fall alla dessa hade gemensamt
var en massa genomskinnliga, korta och tighta kläder. Trenderna
härjade självklart på kvinnoavdelningarna där t-shirten som
inte var genomskinlig var en magtröja.

Kvinnor har länge runt om i världen förtryckts, pressats och
utsatts... Jag själv (som tjej) känner att jag ständigt förväntas
vara fin, söt och vacker. Ärligt talat så kan jag känna mig
självsäkrare (snyggare) när jag har korta shorts med en genomskinlig
skjorta så att bh:n under syns. Jag tror att det beror på att
jag liksom ger eller visar folk vad de vill se eller ha. Jag
liksom får deras acceptans. Hänger inte självkänslan samman
med vår klädsel? Vissa kanske känner sig bekvämare i kläder
de smälter in med och blir lite osäkrare när de syns mer, men
jag är inte bekant med någon tjej som inte fixar sig på något
sätt som får henne att känna sig ”bättre”.

Hur är jag modig när jag går runt i kläder jag känner mig snygg i med självsäkerhet?
Är det inte tjejen som självsäkert går runt i kläder hon inte känner sig snygg i som är modig?

Borde tjejer acceptera modet och jämföra sig med stereo typer som sedan blir deras förebilder?
Händer detta eller har jag fel?

Hur borde man ställa sig till modet som vars Bransch trotts är mansdominant har störst påverkan på kvinnor?

Är kvinnor verkligen fria när de klär sig som dagens mode kräver att de gör?

Skulle man vilja se killar bära genomskinliga byxor så att kalsongerna syns för hängbyxor är knappast jämförbart?
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
dragonjos - 15 sep 12 - 15:58
Alltså, jag säger rakt ut att jag SJÄLV inte skulle gå klädd i genomskinliga och jättetajta kläder för det är inget som JAG känner mig fin i.
Tvärtom, så hatar jag att gå klädd i en genomskinlig t-shirt och korta shorts. Jag vet inte, men jag tycker inte att kvinnor ska behöva känna sig pressade till att bära tajta och genomskinliga kläder, om man nu då inte absolut vill.
Jag vet precis vilka kläder jag skulle älska att ha på mig varje dag, och de är nog raka motsatsen till avd dagens mode förespråkar.
Kort sagt, så tycker jag att man ska gå klädd som man själv vill. Om man vill gå klädd i helsvart och heltäckande, gör det, om man vill ha på sig pösiga jeans för att de tajta är obekväma, gör det, om man vill ha klänning på sig, ha det osv.

Om man känner sig bekväm och man känner sig bra i något man bär, då ska man bära det tycker jag, även om det inte är senaste modet. Om man känner sig assnygg i en gammal band t-shirt så, gå klädd i den vettja!
Vännen, jag tycker inte du ska söka efter NÅGONS acceptans gällande vad du klär dig :) Den ända acceptans du behöver är din egen ;)
Jag tror att alla ibland verkligen borde ta och tänka efter om man verkligen bryr sig om vad andra tycker.
Påverkar det en själv om någon annan tycker att ens kläder inte följer modet? Spelar dom personernas åsikter egentligen någon roll i det långa loppet? Nej, det gör dom inte. Nu finns det ju en viss gräns, man behöver ju inte gå ut på stan i string, bh och stilettklackar bara för att man vill, man måste ändå respektera de människor man har runtomkring sig.

Men, man ska inte behöva gå i något man ogillar bara för att det är dagens mode. Om man vill ha en hippie-tröja, arbetarbyxor täckta av sot och gummistövlar, ha det då, för jag tror egentligen inte att NÅGON tar illa vid sig bara för att man inte går klädd som alla andra :)
Kram!
rebecc - 17 jul 12 - 21:33
Dagg: Det är inte bara unga tjejer. I princip alla är det. Min mamma är värre än jag ibland, och jag är den som får hejda henne. Det är inte fel att vara fixerad vid hur man ser ut, det är naturligt och nånting man finner nöje i att leka med, därav intresset. Problem uppstår när man får fel uppfattning om saker och ting, när man tappar sitt omdöme i exempelvis knepiga "ideal".

Är det idealens eller ens eget fel att man tappar det? Jadu, det är frågan. Jag tror på det egna ansvaret, att man har ett ansvar över sig själv vad gäller det mesta. Jag tror inte att det t.ex är tidningars fel att lisa 16 år är grovt utseendefixerad, jag tror det snarare är umgängen som har ett inflytande, vuxna människor hon umgås med, familj, uppväxt blandat med hennes "person". Sen blir hon säkert inspirerad av de jättesmala modellerna på top model, men är det deras fel hur hon uppfattar det? Om hon istället förändrar sin betraktelse, så förändras det hon betraktar.

Jag t.ex är säker i mig själv och så vidare. Tackar jag samhället för det? Nej. Jag tackar mig själv. Så varför ska jag skylla på samhället - och inte mig själv - om jag väl blir osäker? Det är ju JAG som har min betraktelse. JAG har ansvar över hur jag ser på världen och mig själv. Det har alla andra också egentligen, men människor har inte riktigt kommit dit. Så samhället hjälper nog den som inte hjälper sig själv:)
rebecc - 15 jul 12 - 05:39
endiktare: Det där är bara bullshit. Att säga att människor vill ha en i tighta, korta och obekväma kläder grundar sig bara i ren osäkerhet. Du kan ha vilken stil som helst och ändå bli accepterad och älskad-, tro mig.- Kanske inte om du har "fel" personlighet. Men möjligheter ligger helt och hållet i din beslutsamhet.
enDiktAre - 15 jul 12 - 04:41
Rebecc: Det handlar mer om att man är finare, eller rättare sagt kvinnligare ju mer man visar idag. Man blir så fixerad på sin kropp och på hur allt sitter. Samtidigt som en kille gör sig fin i täckande byxor och en skjorta ska man själv ha något taightare, kortare och kanske obekvämare. Visst jag väljer själv vad jag vill klä mig i och visst kan ta på mig en stickad tröja eller bekvämare skor men faktumet att jag inte förväntas se ut så finns fortfarande och det jagar mig... Det gör att jag som tjej vill och där med väljer att bära sådana plagg som det handlar om. Vi vill ju se fina och vackra ut och i median förmedlas det tydligt att vi inte är kvinnliga klädda så.
enDiktAre - 15 jul 12 - 04:15
Thisisme: Där sa du det! Det är o manligt att ha genomskinnliga byxor, håller faktiskt med. Men varför ska det finnas en sån press på att kvinnan ska vara så kvinnligt naken. Den pressen finns överallt och det är ju inte klokt att kvinnan ska behöva bära mindre tyg och högre klackar för att ses som attraktiv och kvinnlig. Visst ska tjejer vara tjejer men de är inte kul när de tvingas lida för det...
rebecc - 15 jul 12 - 01:49
Svampar: Jag är inte dum. När jag skriver tjock och smal så borde det vara självfallet att alla sorters typer räknas in där. Vem som helst vet att våra kroppar är olika byggda.

Att det inte finns mode för stora? Hur stor menar du då? Det finns mode för de flesta storlekar. Man kan vara väldigt negativ, luta sig tillbaka och säga att det bara finns små storlekar i butikerna, att det inte finns nånting som passar ens kropp, men det finns saker som passar om man vill ha saker som passar.

Om man tycker att det verkligen inte finns nånting kan man t.ex göra en stilanalys, låt oss säga en tjock kvinna som ser hela sin kropp som en brist, hon vet förmodligen inte vad hon passar i och vill bära plagg som döljer hennes former, som får henne att försvinna. Men även hon har, som alla andra, vackra saker som kan framhävas, precis som hon har "fulheter" man kan förminska. Om hon gör en stilanalys, får hon reda på vilka plagg hon ska bära för att framhäva det vackra, och vad hon ska undvika, hur hon ska reducera bristerna. Man börjar alltid från grunden, över och underkroppen, och först ska man alltid se vilken av dem som är längst, för att sedan förlänga den kortaste och skapa en "jämvikt". Sedan börjar man med "detaljerna". Kanske har man fina axlar som behöver lyftas fram, kanske har hon kort hals och bör inte bära polotröja, kanske ska hon ha smala bälten istället för tjocka. osv osv osv. Då får hon lära sig det, och då kan hon hitta kläder i butik. Tro mig! Man kan lura ögat väldigt lätt.
Tilluminati - 14 jul 12 - 19:30
Varje års mode och ideal är sjukt och förstörande.
svampar - 14 jul 12 - 17:48
Thisismee- jättebra att du har självförtroende. Inte alla har det. Inte alla känner sig bekväma i det man har på sig, men man köper det ändå... För att alla andra gör det.
Och som sagt, det är inte storlekar som är problemet. Det är passformen. Konstigt egentligen, eftersom det finns så sjukt många tjocka i samhället. Jag skulle tro att dessa XL och XXL storlekar inte går åt (i de affärer du handlar) just på grund av att formen och stilen på kläderna inte är smickrande på en köttbulle. Men sitter jättebra på fröken spaghetti. Om du förstår?
rebecc - 14 jul 12 - 17:21
Endiktare: varför ses det som något dåligt att visa hud? Om man inte vill göra det, så finns det GOTT om valmöjligheter. Det är som att jag som älskar "nakna" plagg skulle bli irriterad för att det finns täckande plagg i butiken. Som du irriterar dig på att allt är naket. Det finns MINST lika mycket för de som vill bära täckande! Det finns långa tröjor, klänningar, tunikor, västar allt möjligt. Om inte annat om man tycker en tröja är för kort typ som magtröja kan man alltid gå upp några storlekar så den blir oversize. Det är inget problem, finns kläder för den som vill såvida man inte har en väldigt, väldigt, väldigt "konstig" kropp.

Sv: svarar på ditt sen
svampar - 14 jul 12 - 11:08
Rebecc- det är inte just storleken, det är passformen. Modet idag gynnar bara smala tjejer. Det finns inga modekläder idag som sitter smickrande på en stor tjej, hur stora man än gör kläderna.
Du som är "insatt" borde veta att olika slags sömmar/passform passar olika slags kroppstyper, och att det finns fler sorters kroppar än tjock/smal. Modet idag riktar in sig på smala tjejer som har noll problem att visa sig halvnakna på stan. Det är ett problem, oavsett vem det är som väljer modet (vilket är en helt annan fråga, där jag ser det som naivt att tro att det är konsumenterna som styr).
enDiktAre - 14 jul 12 - 06:09
Rebecc: När en ung tjej träder in i 10 olika affärer med skylt dockor vars kroppar är alla smala (fast med både stora bakar och bröst) och klädda i samma klädtyper eller i samma mode så får hon väl en känsla av att det är så man bör se ut. Hon känner väl att det är det självklara och därmed rätta då det är vad hon är van vid....

Kvinnor och män är olika, det är ett faktum - så nej, de behöver inte klä sig likadant. Vad som stör mig är för varje år som går tycks mer tyg försvinna från de kvinnliga plaggen. Det må sitta fint på många tjejer och jag är säker på att många trivs i det och tycker att det är fint. Men vad gör tjejen som inte har en helt platt mage, hon smälter ju knappast in lika bra som hon hade gjort om hon varit kille. För vad jag ser i killavdelningarna är vad jag alltid har sett. Det är inte lika mycket förändringar... De har ju i stortsätt bekvämare eller tryggare kläder.

Men man kan ju inte tvinga folk att klä sig på ett viss sätt för att man tror att det skulle gynna andra...
rebecc - 14 jul 12 - 03:01
dagg: Som thisismee och xuvetetyn skrev. Jag har handlat kläder varje vecka i minst tio år, jag har lärt mig vilken påverkan det har på folk i min omgivning, att beroende på vad jag köper så blir andra intresserade/inte intresserade, och då är jag bara en "vanlig" människa. Ut över det marknadsför jag kläder på min blogg som jag själv valt ut hos olika företag, och det har en stor effekt. Jag försöker bara förklara att vi som konsumenter innehar en stor makt, vad som ska bli populärt eller inte, inom de val som designerna ger oss.

thisismee: Precis, och dess konsumerande över huvud taget.
rebecc - 14 jul 12 - 00:13
Xuvetyn: Det är fortfarande vi människor som väljer vilka trender vi ska ta till oss. I en butik finns det alltid några plagg som blir jättejättepopulära, som någon börjar köpa och så fortsätter en annan. De ligger säkert mycket tanke bakom det men det är fortfarande vi som gör det slutgiltliga valet. Hur populära än plagg blir så sätter man inte på sig det om man inte gillar det. Man kan gilla vissa märken också och köpa mycket av märket bara för att man vet att det är märket, men då gillar man ju deras plagg och kollektioner. Med all rätt?

Inte för att vara så, men tror faktiskt jag är lite mer insatt i detta än vad du är ;)
rebecc - 13 jul 12 - 21:57
Svampar: Fast det är ju fortfarande vi som skapar" och formar" modet. Genom att vi tar till oss vissa trender medan vissa designers plagg blir ointressanta.

De skulle ju fortfarande aldrig skapa nånting som människor inte efterfrågar eller vill ha. Nu syftar jag inte på storlekar och vet inte vart det kom in i bilden - det har diskuterats förr.

Din mamma kan jag inte ta ställning för. Det skulle vara roligare om det fanns kläder för alla "kroppstyper", men vad skulle vara normalt att tillverka som störst då tycker du? Jag ser size plus i de flesta butiker, ellos, cellbes m.m har storlekar upp till 52, på tradera kryllar det ofta av stora kläder. Duger inte det? Precis som det finns en gräns vid xs i de flesta affärer, som säkert är för stort för de allra smalast så är det tvärt om. Men då tror jag du skulle tycka att personen är föör smal. Så då om vi ska börja tillverka kläder stora som hus kan man ju börja fundera om de ska göra något åt sin vikt istället, om de kan dvs? Precis som för smala uppmanas gå upp.
svampar - 13 jul 12 - 20:59
Xuvetyn- ja
svampar - 13 jul 12 - 19:49
Xuvetyn- klart att det finns sätt, som sagt, men det är inte det som är problemet. Kläder går alltid att få tag på, men man kan inte bara gå in i en affär och förvänta sig att hitta ett passande plagg. Det är problemet. Nästan alla affärer har samma stuk, går efter samma mode, och därför måste man leta som fan om man inte gillar modet eller är tjock. Det ska inte behöva vara krångligt att shoppa.
Nu är jag lite ute på sidovägar, det jag säger är att vi inte bestämmer modet. Man vill ju gärna tänka så, men vi köper det som finns i affärerna, vad reklamer och ellos väljer ut åt oss, utan att i vidare utsträckning ifrågasätta det. Förutom ett och ett annat undantag.
Jag minns när stuprörsjeans kom. Tyckte det var sjukt fult. Sedan blev jag van av att se det i alla affärer och reklamer, och vips var garderoben fylld.
svampar - 13 jul 12 - 18:01
Xuvetyn- Ja, fast eftersom man ibland inte kan strunta i att köpa kläder (eftersom man då skulle behöva gå runt naken) kan man inte bojkotta på det viset.
Ja man kan köpa kläder för större online, dyrt och krångligt, utan att kunna prova dem först. Det är inte bara smala människor som tycker om att shoppa och prova kläder. Att köpa från andra länder blir ännu dyrare, och det blir dessutom krångligt med olika valutor etc.
Det är egentligen inte det som är problemet. Problemet är att moder riktar in sig på smala tjejer. Vill inte störe tjejer vara lite fashion forward? Eller är det mode att vara smal, kanske..
svampar - 13 jul 12 - 17:45
modet*
svampar - 13 jul 12 - 17:44
Xuvetyn- du menar alltså att moder styrs av oss, eftersom vi kan välja att starta demonstrationer mot det?
det är väl klart att vi köper det som finns i affärerna. Nu tar jag min mamma som exempel igen. Det finns kanske en eller två affärer i närheten (dvs ca fem-tio mil radius) som har kläder anpassade för hennes kroppsform... alltså, päron/köttbulle. Ska hon sluta köpa kläder helt? nej, hon får helt enkelt surt leva med att handla på lindex med sina valkframhävande former. Så när du säger att vi är beredda att köpa kläderna- ja, för nästan varenda jäkla kedja (som inte är alldeles för dyr) säljer ju nästan samma kläder. Som enbart gynnar smala tjejer.
svampar - 13 jul 12 - 16:58
rebecc- fast... modet formas ju inte så mycket efter oss. Modet formas ju efter designers (oftast män) i toppen. Har du någonsin sett mode som är till fördel för större människor? Det är alltid smala tjejer som gynnas mest av modet. Inte mig emot... men tycker synd om mamma som får gå i timtal för att hitta en tröja som inte framhäver valkarna.. som hon ändå måste sy om.
rebecc - 13 jul 12 - 15:14
Endiktare: Jaha , är jämställdhet att det ska finnas lika kläder på dam och herr eller? Det är ju mode på båda men olika sorters. Det är inte så att dem tänker "åh i år ska kvinnorna få jätte lättklädda plagg och mannen inte". Modet formas ju efter oss
enDiktAre - 13 jul 12 - 04:42
rebecc: Okej, du har poäng liksom. Jag förstår hur du tänker och håller med på sätt och vis.

Men jag tänker på att det ligger något i faktumet att kläderna i kvinnoavdelningarna är så avslöjande. Notera att det inte är fel i sig (enligt mig) utan när man jämför kvinnliga plagg med manliga.
rebecc - 13 jul 12 - 02:40
endiktare: Såhär är det. Jag kan gå ut i princip vilka kläder jag vill, och ändå känna mig bekväm (eftersom jag är så pass säker i mig själv - jag skiter i vad andra tycker om mig eller mitt utseende, ibland skiter jag i vad jag själv tycker också). Men går jag omkring i kläder som inte är JAG, så är det inte JAG som går där. T.ex, jag kan åka i tights och t-shirt till stan i ren lathet, men jag känner mig mer som JAG om jag har på mig "finare" kläder. Det är ett exponerande på mina känslor, mina intressen, min personlighet, allt.

Jag försöker ständigt förlika min utsida med min insida, jag vill inte separera mig från den. Jag vill att dem ska spegla varandra. Tenderar dem att icke vandra jämlikes så blir balansen inte rätt, jag känner inte igen mig själv. Det är ganska logiskt egentligen. Och ja, jag tror att kvinnor är fria trots att "de klär sig som dagens mode kräver att de gör". För det första bär varje kvinna bara det mode som faller henne i smaken, för det andra blandar hon in sin egen stil, för det tredje så är hon nog mer fri vad gäller kläder än många andra, eftersom hon inte är så rädd för vad som är okej att bära eller inte. Mode är en fristad för dessa människor. Till skillnad från många andra människor, även på denna sida, som troligen har otroligt många mallar för vad man får bära och inte bortsett från modet i sig.

Dessutom har detta ingenting med frihet att göra. Friheten är inte en plats eller nånting man får tillträde till när man känner att man får gå i de kläder man själv vill, frihet är en känsla man antingen väljer eller väljer att inte färdas med.
Ferdos-Lina - 12 jul 12 - 23:49
Jag har min egen stil, har på mig kläder där jag känner mig bekväm och trygg.

Riktigt nog så förstår jag mig inte på dagens mode, alltför mycket
syns och om man vill ha något som täcker ens själv lite mer så hittar
man inte de så lätt.

Jag tycker att man ska ha sin egen stil där man känner sig trygg
och bekväm och inte följa modet.

Ha det bra!

//ferdos-lina
saraarbast - 12 jul 12 - 21:58
Förstår mig inte alls på modet som pågår just nu, och de enda kläderna jag köper nu för tiden är långklänningar, köper ingenting annat. Och jag tror inte jag har handlat på flera månader nu, går inte ens in på affärer nu... :p
Kavasha - 12 jul 12 - 20:58
Förstår itne detta modet, fliuckor i yngre tonår springer runt i det och visar glatt upp sig. Lyckat samhälle?
Men sen tycker jag också att man ska klä sig "ordentligt" och alltid se lite uppklädd ut. Så jag har massor med "baskläder", som svarta trekvartsärmade tröjor från hm eller linnen med spets. Shorts ska inte va för korta och har oftast någon fin t-shirt till. Myskläder hör hemma i ens hem och dem får bara komma ut i solen när jag tvättar eller handlar, annars avlider jag oO
svampar - 12 jul 12 - 20:49
Förstår inte hur detta kan vara modet faktiskt.... Och ändå säger folk i princip att man inte ska klä sig provocerande om man inte vill bli våldtagen. Vilken dubbelmoral. Samma män som skapar modet skyller på våra kläder när vi blir våldtagna.
enDiktAre - 12 jul 12 - 18:13
Vill bara klargöra att jag inte har nåt emot mode i sig utan just det som är aktuellt just nu, dvs det mer avslöjande.

Rebecc: Så du känner dig precis lika dan i smink, pumps och En kort klänning som i foppatofflor, mjukis och skjorta?
Safir - 12 jul 12 - 17:45
Jag klär mig i precis vad jag vill, och ratar ofta det som finns i dessa klädkedjor nämnda i inlägget. Och även de kläder som nämndes i inlägget (genomskinligt, allt för tight, kort-korta minishorts, sånt som visar underkläderna...) Jag klär mig i det jag känner mig bekväm i, och om någon annan inte tycker att det ser bra ut behöver de inte glo på mig.
Mode har jag aldrig brytt mig om, och kommer nog aldrig göra det heller.

^^
MimmiKitmiri - 12 jul 12 - 15:44
Jag tycker att kläderna blir mindre, tightare och genonskinligare, med åren som går.
Snart går väl brudarna runt i bikini, for all they care.
rebecc - 12 jul 12 - 06:19
Mode kräver ingenting av dig. Det finns ingen som säger att mode är rätt, och den som hävdar det vet att det också finns andra saker som är rätt. Du väljer själv vad du ska följa. När du går in i en butik finns det hundratals kläder som inte är korta och genomskinliga, välj dem då. Man kan prata om att man känner sig tvingad av samhället att klä sig på ett visst sätt men vad du väljer ligger fortfarande utanför deras kontroll. Så skyll inte på dem.

Att man klär sig för att behaga män på något sätt är bara bullshit, kvinnor klär sig för kvinnor och män bryr sig inte. Jag har gått i "världens finaste" kläder, i sällskap av vänner som har mjukisbyxor och luvtröja, och inte fan reagerar killar annorlunda på mig. Visst gillar säkert alla killar tjejer som går lättklädda t.ex, men vem säger att man måste vara det?

Varför är inte jag modig om jag går omkring med kläder som definerar mig och min stil, som framhäver mig, oavsett vad folk säger om den? Jag har en ganska "glamorös" och stilren stil, folk lägger kommentarer om att den är "för" fin, att jag shoppar för mycket. Är jag inte modig då, att jag gör det ändå, vad dem än säger. Eller är jag inte tillräckligt modig bara för att jag råka bära det som kanske skyltdockorna, modehusen har? Ska jag klä på mig annat för att bli modig? Är man inte modig så länge man följer sig själv och sin egen vilja, då spelar det vl fan inte roll vad man har på sig? Sitter "att vara modig" i kläderna jag har på mig? Sitter inte det i att jag låter min vilja vara så som min vilja själv begär, att jag låter min stil vara så som den själv önskar osv?

Men jag går ut i "fula" kläder också, osminkad, och 1. jag blir inte bemött annorlunda. 2. jag agerar inte annorlunda. Jag är fortfarande säker i mig själv. Sånt sitter djupt inrotat. Inte i vilka kläder man bär.

Mode och mode och mode, förstår inte varför vissa får det att att framstå som något dåligt hela tiden. Jag älskar mode, det är min fristad, det gör min värld bättre, det är en rolig ytlig grej, men jag följer bara det som faller mig in, jag kritiserar det mode jag ogillar och skapar mitt egna om jag så vill. Men jag måste eller bör ingenting.

Skriven av
enDiktAre
12 jul 12 - 05:23
(Har blivit läst 532 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord