Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Tankar

Jag hör egna ord om mig själv att jag är bra, att jag klarar vad jag vill, att jag är stark, fin och unik. Jag hör också tankar som säger att jag är dålig, ful och att jag inte kommer klara av nånting i mitt liv. Ord som försöker tränga sig igenom, undan för undan. Jag brottas med dessa tankar i varje ögonblickssekund, under varje vardagsbestyr. Som skapande varelse vet jag att du som läser detta har upplevt eller upplever exakt samma sceneri nångång per dag. Du klär på dig en tröja, tittar dig själv i spegeln och sedan är det upp till tankarna och din bedömmelse att avgöra om det är bra nog eller ej, om du är bra nog eller ej. Ofta vinner de kritiserande tankarna. Tankar som säger att vi inte kommer prestera bra, tankarna om att håret är fettigt och kläderna för tighta. Där och då gör vi helt enkelt en bedömning av oss själva som stiftar att vi inte duger. Vi motarbetar oss själva.

Allt eftersom har jag förstått, att dessa tankar kommer nog alltid finnas i mitt huvud. Så jag började undra vad jag kunde göra för att förhindra eller förinta dem. Sedan insåg jag, att min uppgift är att välja vilka av dessa tankar jag ska lyssna på. Jag insåg att ju mer jag lägger fokuseringen på rätt tankar om mig själv, desto mer avtar alla andra och förlorar sin förmåga och kraft.

Nu försöker jag i mitt liv lyssna så mycket som möjligt på de bra tankarna. Det påverkar mitt humör, mitt självförtroende, hur jag presterar, hur närvarande och befintlig jag är situationer, mina utgångslägen, mina mentala såväl som icke mentala gränser, mitt bemötande till andra människor.

K på det typ. Men ni förstår nog vad jag vill säga. Lyssna på rätt tankar! (Btw, det har INGET med att göra att man ska tränga undan dåliga tankar man kanske behöver ta itu med, utan bara att lyssna på rätt små tankar i vardagen. Tolka det hur ni vill.)
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
rebecc - 19 apr 12 - 20:49
dagg: Det finns ingen som vill välja dem. Det sker på autopilot, och det är det man ska ta kontrollen över.
rebecc - 19 apr 12 - 19:18
dagg: Jag skulle säga att man omöjligt kan gå in i sig själv bara för att man väljer sina tankar. Gör man det så finns det nog andra orsaker som gör att man gör det
rebecc - 19 apr 12 - 18:49
Dagg: Varför ska man bråka med sig själv för? Handlar bara om att man ska välja sina tankar, vilka man vill lyssna på, som sagt. Man behöver inte gå in i sig själv för det.
rebecc - 19 apr 12 - 17:31
Nadazero93: Exakt!

Thisismee: Vi verkar vara lika på den fronten ;)

Dagg: Om man helt seriöst ser på sig själv som värdelös, varför är det fel att försöka övertyga en själv om att man faktiskt är värdefull? Det är ju värdelös som är den felaktiga bedömningen, ska man då luras och tro att man är något man inte är? Fortfarande gäller det att om de negativa tankarna kommer tillbaka så har man lärt sig att inte lyssna på dem, om man har lärt sig att lägga fokuseringen på dem andra. Detta utesluter ju naturligtvis inte att man inte kan handla på ett sätt som får en att må bättre.
NadaZero93 - 19 apr 12 - 17:04
nej, så är det inte för mig. JAg kan känna at jag är fin och de positiva tankarna vinner. det är en vanesak vilka tankar man ska lyssna på.
Jakktar - 19 apr 12 - 16:46
Thisismee; har du lust att utveckla? :)
rebecc - 19 apr 12 - 01:47
xuvetyn: Dumt av mig att skriva både bra tankar och rätt tankar, det kan nog skapa en förvirring hos de flesta. Men vad jag menar med rätt tankar är väl tankar som är bra för en själv. Och en tanke som är bra för en själv är en positiv tanke (som många gånger är den sanna).

Sen behöver rätt tanke inte alltid vara bra eller positiv, men i detta fallet menar jag det. Om jag står och väger mellan om jag är ful eller fin så ska jag välja att jag är fin, sådant menar jag.. För det första för att vi många gånger är det. Så varför ska man lyssna på en tanke som inbillar en något annat och som ger en fel uppfattning? Du ska inte lyssna på en tanke som underskattar dig menar jag.
martobicat - 19 apr 12 - 01:35
X: Tyvärr är det lite så för mig med..
rebecc - 19 apr 12 - 01:29
dagg: Mig veterligen så har man snarare ett samspel med sina tankar.
Om du inte är ful, vilket jag inte tycker att någon egentligen är, hur lurar du dig själv om du inte lyssnar på tanken om att du är ful?
Och istället lyssnar på sanningen, som säger att du är fin? Som du är?

Tvärt om skulle ju vara att lura sig själv. Som om du lyssnar på tanken att du inte klarar av att bli sjuksköterska, när du faktiskt kan bli det?

Det är det jag menar, att vi ofta har så låga tankar om oss själva, en låg uppfattning om hur vi ser ut, om vad vi klarar av och så vidare. Så när vi har tankar om vi klarar något, som vi faktiskt gör, borde vi lyssna på dem? Dem är ju sanningen? Sanningen är ju inte att du inte klarar av att bli sjuksköterska, så varför lyssna på det? Bara ett exempel som sagt. Kan likställas med annat också. Hoppas du förstår
rebecc - 19 apr 12 - 01:17
Dagg: Bra, då är vi överens.

Snygg/ful var bara ett exempel ur luften. Varför ska du acceptera en sån tanke om dig själv om den inte stämmer liksom?

"Jag insåg att ju mer jag lägger fokuseringen på rätt tankar om mig själv, desto mer avtar alla andra och förlorar sin förmåga och kraft."

Om tanken om att man är ful, t.ex, kommer tillbaka, så har den ingen kraft, för man har lärt sig att inte lyssna på den?
rebecc - 19 apr 12 - 01:04
Dagg: Och du har bevis på att det inte är bra att medvetet försöka ignorera dem? Nu handlade det inte heller om att göra det utan om att lyssna på rätt tankar, inte om att skjuta undan tankar man kanske behöver ta itu med. Att fokusera på rätt tankar är samma sak som att inte ge fel tankar uppmärksamhet. Och vad fel tankar är får du tolka hur du vill. Men den som har fel tankar om sig själv har också fel uppfattning om sig själv, och det kan sabba mycket.

När du har tankar om att du är fin t.ex, och om att du är ful, av vilken anledning ska du låta tankarna om att du är ful accepteras? Varför? Är du ful?

Skriven av
rebecc
19 apr 12 - 00:50
(Har blivit läst 338 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord