Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Låt barn vara barn, inte robotar (krönika)

Idag när jag var på väg hem satt det en förskoleklass i samma vagn som mig på tåget. De lät precis som barn, högljudda men inte odrägliga. Härliga. Men när de klev av på samma hållplats som jag märkte jag något underligt: alla tjejer var klädda från topp till tå i rosa.

Jag har inget problem med den färgen, jag bara undrar varför. Varför har föräldrar ett behov av att visa upp könet på sitt barn? Varför låter de inte barn vara barn, inte att flickor ska vara puttinuttiga och gulliga, de ska ta det försiktigt och inte förstöra deras fina rosa kläder.

Rosa är en jätte fin färg, men det är vad färgen representerar som jag ifrågasätter.

Ett barn är ett barn, inte en flicka och inte en pojke. Jag är en människa, precis som de små barnen, jag är inte mitt kön. Varför ska vi då klä upp våra barn efter deras kön, som om könet är det enda de är. Ett rosa plagg är ju okej, men skor, täckbyxor, vantar, jacka, mössa och väska är någonstans taget för långt. Speciellt med tanke på att det finns så många andra fina härliga färger att klä sitt barn i. Varför vara så könsstereotypisk och endast välja rosa? Vad har hänt med grönt, lila, blå, gul, röd?

Varför klär föräldrar sina barn så här? För de är rädda att deras barn ska bli mobbade! Så istället för att uppmuntra individualitet och att acceptera att folk kan se annorlunda ut så köper de kläder till sina barn som de vet att andra har på sig för att inte de ska vara utanför!

Men vet ni vad, det stoppar inte mobbare. När jag var mindre så fanns det ett par röda sneakers som var väldigt populära bland tjejer, så jag köpte dem. Och så fanns det ”marvin” tröjor på JC som väldigt många hade. Jag hade båda dessa saker, men istället för att passa in som de andra gjorde, så blev jag kallad härmapa. En kille som klädde sig i tjej kläder till skolan var inte retad, utan han var populär, en annan kille gick med damskor i skolan och blev så illa mobbad att han bytte skola.

Det är inte kläderna, det är personligheten som i slutändan är det som avgör om ditt barn blir mobbat eller inte. Känsliga personer som gråter lätt blir oftare mobbade, det betyder inte att de är svagare, utan att de har en annan personlighet.

Så sluta gör barn till robotar, göra dem en i mängden och fira att vi alla är olika genom att tillåta ditt barn att se ut som en egen person.
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Tiggarflikkan - 6 mar 11 - 22:42
glittertejpen: Jag citerar mig själv: "Och precis som ett barn märker likheter märker det också skillnader. "Pappa, varför har du en sak som sticker ut när du kissar, men inte jag och mamma?". Hur genustänkande den här pappan än vore, så skulle han ändå bli tvungen att förklara skillnaden på något sätt och barnet skulle i sinom tid förstå att vissa har en snopp och att vissa har en snippa; Det finns killar och det finns tjejer. Givetvis börjar ungen leta efter fler skillnader och likheter. Givetvis identifierar sig flickan mer med mamman till en början, barn vill ju härma andra och vara som andra. Ungen upptäcker att alla människor är antingen tjejer eller killar. Finns det några felr skillnader måntro? "Åh, är du också en flicka precis som jag? Åh, vilken fin rosa tröja du har, jag ska fråga mamma om hon kan köpa en sådan åt mig också!""

Blir man "uppfostrad" på ett visst sätt - alltså att det faktiskt finns fysiska skillnader mellan könen - kvarstår oftast någon form av det även när man blir äldre. och, som jag påpekade i mitt citat från föregående stycke, letar barn även efter andra skillnader mellan killar och tjejer. Även om man blir äldre upptäcker att allt inte alltid stämmer så finns fortfarande en del fördomar kvar. Jag hävdar inte att tjejer och killar bör ha olika rättigheter och så vidare, jag menar bara att vad gäller just kläder så borde man få tycka vad man vill. Att de sedan - som Loffe tidigare påpekat - måste ha sitt funktionella syfte är ju givetvis en självklarhet.
Tiggarflikkan - 6 mar 11 - 17:53
bluesky: Jag antar att barn även när du var liten inte tänkte särskilt självständigt. Så var det i alla fall när jagc var mindre - jag, och mina jämnåriga, följde alla möjliga trender med vilja. Såg vi att någon hade en fin tröja så var det den vi ville ha. om mina förädrar köpte något som jag visste att ingen annan hade så tyckte inte jag att det var fint och vägrade följaktligen att bära det plagget. Är jag - och mina före detta dagiskompisar - slaviska trendnissar idag för det? Jag vet ju inte hur det var/är i din omgivning, men av de folk jag känner såär det ytterst få som klär sigvsom alla andra Fortfarande. Alla har vi en gång varit små, och de som är små nu kommer också att växa upp. Smaken förändras hos de allra flesta, så låt barnen tycka vad de vill så länge de är barn.
bluesky - 6 mar 11 - 13:35
Tiggarflikkan: jag är väl medveten om allt det där, men att klä sina barn topp till tå? Jag förstår en rosa jacka och en rosa mössa kanske, men det är att de helt ignorerar ALLA andra färger, som jag tycker det är föräldrarnas uppgift att upmmärksamma. Det är föräldrarnas uppgift att försöka fostra en individ så bra som möjligt, inte för att vara en i mängden utan att vara en person som hen själv vill vara. Och jag vet att det låter knepigt och att det inte är det lättaste med barn, då de ser och härmar. Men när jag var liten ville jag gräva ett hål till Kina, jag ville också äta godis till frukost, och ville också ha en pool. Fick jag det, nej.

Folk beter sig som kläder bara är kläder. Men det är de inte. Jag ser hel-rosa outfits som godis till frukost, det är fint och allt, men tycker inte det är nyttigt. Som förälder bör man introducera och uppmuntra andra färger också.
Tiggarflikkan - 6 mar 11 - 11:12
Har du någonsin lyssnat på när ett barn pratar? Hur ett barn identifierar sig? Ett barn mellan 3-7 år kollar inte på en smörgås och tänker att "det här är en smörgås", det kollar på en smörgås och tänker "men den här ser ju ut som en båt!". När ett barn håller på att lära sig skriva tänker det inte att "jaha, du heter Maria och jag heter Maja" utan den tänker "Åh, vi börjar båda på M! Och jag känner en på mitt dagis som också heter Maria!". Och vet du en sak som många barn älskar att göra? Jo, att härma andra. För de måste identifiera sig med något. Och det är inte bara när de leker, utan också i verkliga livet. Ser ett barn X ett annat barn Y som klättrat på balkongräcket tänker inte barn X på att barn Y gör fel - ungen kan ju faktiskt ramla ner och slå ihjäl sig - utan det tänker snarare "Åh, så barn Y gör så, det kanske är så jag också ska göra?".

Och precis som ett barn märker likheter märker det också skillnader. "Pappa, varför har du en sak som sticker ut när du kissar, men inte jag och mamma?". Hur genustänkande den här pappan än vore, så skulle han ändå bli tvungen att förklara skillnaden på något sätt och barnet skulle i sinom tid förstå att vissa har en snopp och att vissa har en snippa; Det finns killar och det finns tjejer. Givetvis börjar ungen leta efter fler skillnader och likheter. Givetvis identifierar sig flickan mer med mamman till en början, barn vill ju härma andra och vara som andra. Ungen upptäcker att alla människor är antingen tjejer eller killar. Finns det några felr skillnader måntro? "Åh, är du också en flicka precis som jag? Åh, vilken fin rosa tröja du har, jag ska fråga mamma om hon kan köpa en sådan åt mig också!"

Till och med min pojk-flicka till lillasyster är medveten om skillnaden mellan pojke och flicka. Skillnaden är bara att istället för att kolla vad de andra tjejerna på hennes avdelning har för kläder, så kollar hon vad min lillebror - hennes storebror - har för kläder. Det är hennes stora förebild. Då har det råkat bli så att hon bara vill ha kläder från killavdelningen. Ska man som genustänkare vara glad då? Hon följer ju inte direkt den söta, rosa flickströmmen. Det är bara det att hon följer med en annan ström - den tuffa, blåa pojkströmmen.

Det jag vill komma fram till är att barn alltid vill identifiera sig med saker och ting. Förr var det spetskjolar och nu är det färgen rosa som gäller för tjejer. Det enda man kan haka upp sig på är vad modet är - men inte att det finns ett mode, för det kommer det alltid att göra. Det ligger i människans natur.
enDiktAre - 4 mar 11 - 23:48
Tips- tycker att man ska in på polan och pyret om man ska köpa
barnkläder i andra färger och former.

Det må vara dyrare, men där är kläderna mer färgglada. 8D
bluesky - 4 mar 11 - 19:11
jakktar: var inne på hm idag och kollade efter kläder till min systerdotter. Fanns inget mellanting mellan sockersött och killigt. :/
Chidaper - 4 mar 11 - 15:48
jag trodde för ett tag sen att flick och pojk trenden hade gett med sig. men såklart dyker en Ur&Penn (tror jag den heter) upp på tv. flickorna ska köpa en rosa klocka med prinsessor och det medföljer ett gulligt rosa halsband, pojkarna ska köpa coola svarta/mörkblåa klockor med dödskallar.
jag hatar den "trenden". när jag gick i 1an blev jag retad för att jag hade killkläder på mig. jag hatade rosa (och alla ljusa färger) så jag hade på mig mörka jeans, mörka tröjor m.m. och då hade ALLA tjejer små söta rosa kjolar och ljusgröna tröjor. jag fattade då inte varför min mamma och pappa köpte sånt till mig, för jag ville lite inom mig passa in. men idag är jag jävligt glad för att de gjorde som de gjorde.
om jag någonsin startar upp en butikskedja ska jag blanda alla färger :) mer rosa och ljust till killarna och mer mörkt åt tjejerna :D unge tjejer alltså, barn. ungdomar klär sig lite ur de vill och det är ju hur bra somhelst!
Jakktar - 4 mar 11 - 15:08
Men årghhh...
Någon sa att barnkläder inte är något att bli sur över. Det är det visst. Det är mer än bara tygstycken, det är en identitet!
Om det hade funnits i princip samma saker på både tjej- och killavdelningen hade allting varit annorlunda, men nu är det inte så. Barnen (och föräldrarna) blir ju självklart påverkade av det de ser på andra barn och i affärerna, det förstår väl vem som helst?

När jag var yngre hade jag jättesvårt att hitta kläder. Och varför då? För att jag inte gillade den sortens kläder som fanns för småtjejer!
Det är löjligt. Nu när man är 16 kan man välja på gina trikå och carlings och mycket annat. Men är man barn finns det bara rosa och prinsessor.
enDiktAre - 4 mar 11 - 01:18
PH och bluesky- Ja, jag håller med och förstår.
Men ärligt talat så är det inte bara affärernas fel.
Konsumenterna måste isåfall också ta deras ansvar för att man
ska komma någonstans. Men gissa vad! De kommer de antagligen
inte att göra på länge.

Men om kanske 30 år har modet förändrats, tror att killar blir
feminina och tjejer blir mer maskulina... High couture kommer
bli populärt och de man en gång kallade för freaks kommer kallas
för modepoliser. :P
bluesky - 4 mar 11 - 00:26
Thisismee: tjejer passar också i blått. Det handlar mer om vilken hudton man har mer än könet som gör vilken färg man passar i ;)

Ja, det finns kläder som inte sitter tajt, men de är med säkerhet söta plagg som tjejen blir rädd att förstöra så hon sitter snällt och tittar på eller leker försiktiga lekar. Inte sant?
ProstheticHead - 3 mar 11 - 23:43
enDiktAre: Jo, jag fattar hur du menar. Jag tycker bara att det är lite tråkigt att det ska vara så, att ända från när man föds får man budskapet "Du är en tjej, det är så här en tjej är, det är så här du ska vara".
bluesky - 3 mar 11 - 23:36
endiktare: men kläderna de säljer i butiken är egentligen ett ideal, de säljer ett ideal. Kläderna är åtsittande på tjejer och gör det svårt för dem att busa runt (för de förväntas inte busa runt lika mycket), medan killars kläder reflekterar ett ideal där de förväntas busa runt.

Jag kommer fokusera på kläderna på det sättet att de är lätta att röra sig i, och att de är alla färger, inte bara en.

Förresten, ALLA läs ladydahmer, hon säger MYCKET vettiga saker :)
enDiktAre - 3 mar 11 - 23:30
Bluesky- Om jag nu blir mamma och en dag skulle köpa en tröja
till min dotter så skulle det viktigaste vara att tröjan passade,
satt bra och kvalitén hög. Färgen eller mönstret skulle inte
vara det jag koncentrerade mig mest på.

Ärligt talat så tror jag att de flesta morsorna vill ha en
"söt klädd" dotter.
Samma gäller pojkarna, de kläs i ljusblått och bege när de är små.
Man kan se det som ett sätt att få barn att se söta ut
genom att klä dom i ljusa färger.

Ärligt talat så nej, det tycker jag inte.
Men det sa jag aldrig heller.
Jag föredrar att se färggladare barnavdelningar. Skulle gärna tänka
mig köpa en t.ex röd och vit prickig jacka till min dotter.

Men eftersom affärerna säljer mest rosa och blå färgade kläder
skulle jag nog köpt det. Tycker inte att det är värt att lägga
ner så mycket energi på att vara sur över barnkläder.

Förväntar mig inte att heller att t.ex Lindex eller Hm skulle
börja sälja chockrosa vinterjackor för pojkar.
För majoriteten vill, övertygas eller tvingas köpa plagg
med den stämplade färgen som för längesedan bestämts.
Alltså tror att affärer som dessa säljer det som de flesta vill ha
till lagom dyrt pris för att tjäna på det, inte för att de vill
se vart ända tjej hel klädd i rosa.

Förresten har du sett storleks skillnaden på en kill och tjej tröja?
Det är väldigt konstigt tycker jag.
För om det såldes åtsittande tröjor för pojkar tror jag att många skulle
tycka att det så "äckligt" eller "fel" ut.
Alltså ingen skulle köpa, för att folk har sina stereotyper och affärerna
ger dom vad dom vill ha, alltså de följer stereotyperna.

Prosthetichead- Ehh, nu insåg jag att det lät sjukt, hehe.
Nää. Jag menar att det är normalt att de många tjejer gillar
eller inte har nåt emot att klä sig i rosa.
De föds och får på sig en rosa body....
De fyller år och bär säkert då en rosa klänning....
De firar någon annan högtid och då bär de säker också nåt rosa,
om de inte är jul så klart för då fylls affärer med rött och
lite vitt. :s
Deras leksaker, tallrikar, pannband och hårspännen och möbler,
ja allt är rosa.

Om du sen du föddes åt potatis till vart enda måltid så skulle
du vänja dig vid det, det blir som en självklarhet.
Det är "tryggt" och nåt du känner igen...

Det samma gäller alla rosa plagg.
Så länge folk ber om rosa så kommer de få rosa och det betyder
att våra flickor för det mesta kommer att klä sig i just rosa.
Och de flesta kommer inte att göra motstånd då de börjar se
det som en självklarhet.

Hoppas att du förstår, har lite svårt att förklara.
Men det jag vill säga är att barnen kommer att klä sig så för
att de är en självklarhet för de flesta av dom.
Det är liksom -Mamma hämtar en rosa tröja och tja alla andra
flickor tar också på sig rosa tröjor, så det är väl så det ska va.
bluesky - 3 mar 11 - 23:09
thisismee: varför ska pojken ha blått då?
bluesky - 3 mar 11 - 23:03
thisismee: jag trodde du klädde ungen i rosa för att det var din favoritfärg?
bluesky - 3 mar 11 - 22:50
thisismee: jag vill ingenting
bluesky - 3 mar 11 - 22:37
thisismee: "När jag får barn och det blir en tjej ska jag köpa rosa kläder till henne.
För jag gillar färgen." det tycker jag betyder att man gör ungen till accessoar.
bluesky - 3 mar 11 - 22:22
thisismee: rosa var exemplet för det var situationen jag var i. Alla hade på sig rosa. Alla de kunde inte ha rosa som favoritfärg, inte till den graden. Jag älskade rött när jag var liten, betydde inte att jag var besatt i färgen. De flesta ungar gillar en färg men behöver inte ha på sig endast den färgen, andra ungar är besatta av färgen, men det betyder inte att alla flickor i en förskoleklass är det.

Och du tänker bete dig som ungen är en accessoar till dig? Det är en person, inte en liten sak man klä i gulliga kläder för att det ser sött ut. Behandla ungen som sin egen person ist.
bluesky - 3 mar 11 - 22:20
saraabast: har inte heller sagt det. Jag nämner bara att jag inte tänker göra det.

tofu: åh! jag blir så irriterad när jag hör det som anledning till varför de vill ta reda på könet "för jag vill förbereda mig", som om könet på något sätt avslöjar resten av deras liv. Jag skulle nog vara nyfiken, men mest för att det är den enda saken man kan ta reda på om barnet då :P Jag skulle vara nyfiken på personen, och även om köner inte är i lika med personlighet, så är det en del av personen... så att säga :P
saraarbast - 3 mar 11 - 22:11
bluesky: Jag har inte sagt att jag tänker klä mitt barn i rosa bara för att jag gillar rosa? Skrev bara att jag tycker att barn (som jag antar att dom du såg var, inte bebisar) ska få välja färgen på deras kläder själva.
tofu - 3 mar 11 - 22:07
Ni som tror att de flesta tjejer väljer rosa framför andra färger, vad tror ni att det beror på det? Är det biologiskt eller beror det på vad man ser andra i ens egen ålder har på sig?
Gosh, det är en FÄRG, ni kan väl inte på allvar tro att tjejer är biologiskt programmerade att tycka just den färgen är fin?

Så himla kul när man hör om folk som ska få barn och vill ta reda på könet "för då vet man vilken färg man ska inreda rummet i och köpa kläder i" man ba välj den färgen du tycker är fin?????!
ProstheticHead - 3 mar 11 - 22:02
enDiktAre: "För när barn är små tänker de antagligen mest rosa och blå, det väl naturligt."

Hur kan det vara naturligt? Och hur menar du att de tänker mest rosa och blått? Tror du verkligen att små flickor fortfarande hade älskat rosa om affärerna inte hade haft så mycket rosa kläder, om deras föräldrar slutade klä dem i rosa? Visst, vissa av dem skulle det, men det är en enorm överdrift att säga att det är naturligt. Det gäller ju alla färger i så fall.
bluesky - 3 mar 11 - 21:47
endiktare: och du tycker inte det är något fel på att affärerna förutsätter att tjejer bara ÄÄÄLSKAR rosa?
enDiktAre - 3 mar 11 - 21:45
Alltså ska det verkligen vara så stor fokus på färger?

Om man går på bebis avdelningen så är antagligen de flesta plaggen
ljus rosa eller ljus blåa. Sortimentet är inte särskilt brett,
särskilt inte när det gäller ytterkläder för barn.

Skulle man sälja en rosa jacka och en grön jacka på t.ex Lindex barnavdelning
för flickor så skulle jag gissa på att den rosa jackan skulle gå åt mycket fortare.
För ärligt talat, tänker man efter så inser man att i ändan så skulle rosa vara de
flesta flickornas första val.

Därför väljer Lindex att sälja just de rosa jackorna
För när barn är små tänker de antagligen mest rosa och blå, det väl naturligt.
Det säger bara att de är barn som fortfarande är neutrala i bland annat sin klädstil.

Sen så är det mer svart än rosa eller t.ex blå i dagens ungdomars klädstilar.
Så tror inte att det behöver spelar någon särskilt stor roll, man kan välja att
se det som kläder för barn som är just barn och människor som fortfarande tas
hand om av andra äldre människor.
bluesky - 3 mar 11 - 21:27
saraabast: du vet att färgen du klär dina barn i påverkar hur dina barn bemöts och de förväntningar främlingar har på dem, och det påverkar ditt barn och hur barnet tror att den ska bete sig.

Jag kommer göra så här: fram tills mina barn inte uttrycker en vilja att ha på sig könsspecifika kläder så kommer jag inte klä mina barn i det. Uttrycker de en vilja om det så självklart! Men jag tänker inte klä mitt barn i mina favoritfärger, för ungen är ju ingen accessoar, det är en människa.
saraarbast - 3 mar 11 - 21:23
glittertejpen: För att jag tycker att barn ska få klä sig som dom vill så lever jag i förnekelse? Jag tycker ni är så besatta av att könen ska vara så lika som möjligt att ni glömmer att man måste få leva som man vill och inte bara leva upp till jämnställdheten.
IrMiS - 3 mar 11 - 21:15
Bra skrivet! Fångade min uppmärkasmhet, och fick igång tankarna!
/Irma
bluesky - 3 mar 11 - 21:08
dufwan: precis! Barn är kapabla till en viss gräns att klä sig själva. Som förälder ska man guida barnet, de kan få välja i garderoben bara de väljer t.ex ett par byxor, en långärmad tröja och ett par strumpor. Om det matchar, eller vilka färger det är spelar ingen roll. Bara ungen har kläder som går att leka i på sig (och kläder överhuvudtaget ;))
Dufwan - 3 mar 11 - 21:03
Det är svårt att låta småbarn bestämma sin outfit själva. Själv ville jag alltid vara naken, nästan, med en lila väst som var alldeles för stor. Jag är tacksam över att de klädde mig i, ja, vad de nu valde istället.

Sedan så spelar faktiskt kläderna en roll i en människans liv- de är betydande för första intrycket och bygger därmed en grund till en attityd mot denne.
saraarbast - 3 mar 11 - 21:03
glittertejpen: Hm, tycker bara det låter konstigt. Om jag får en flicka så kommer jag låta henne klä sig i precis vilken färg hon tycker om, om hon gillar grönt, blått eller rosa spelar ingen roll. Precis så som mina föräldrar har uppfostrat mig, ändå älskar jag färgen rosa.
bluesky - 3 mar 11 - 21:03
saraabast: vaddå FÖRBJUDA vem har sagt det? xD
saraarbast - 3 mar 11 - 20:57
bluesky: Okej.

glittertejpen: Ja, det låter då konstigt om man pratar om friheten att vara sig själv osv och sen så pratar ni om att förbjuda småtjejer att ha rosa kläder?
bluesky - 3 mar 11 - 20:53
saraabast: okej vi säger så här: jag tror inte ett skit på att alla tjejer i den gruppen valde rosa för att de tyckte det var en fin färg.
saraarbast - 3 mar 11 - 20:50
bluesky: Statistiskt sett ja, men frågade du dom vad dom tyckte?
bluesky - 3 mar 11 - 20:48
saraabast: det här var inte en tjej som klädde sig helt i rosa. Jag kan förstå att barn älskar en färg jätte mycket. Det här var cirka tio tjejer som allihoppa var klädda topp till tå i rosa. Jag tror inte alla dem älskade rosa lika mycket, statistiskt sett är det omöjligt.

Jakktar: blir irriterat på sånt också. Vill bara hålla om min systerdotter och säga att hon ska vara precis den hon vill, inte den butikerna säger hon ska vara

loffe: ush, nä man ska inte skaffa barn om man inte planerar att ta hand om dem :/ där ser man varför det är så stökigt i skolan sen. En del föräldrar bryr sig inte...
saraarbast - 3 mar 11 - 20:34
Haha, mina föräldrar var tvärtom och VILLE att jag skulle klä mig i andra färger än rosa, men jag vägrade, min absoluta favoritfärg är och har alltid varit rosa, varför ska man inte får klä sig i det då? Om småtjejer gillar att klä sig i rosa, vad är problemet? Bara för att man inte ska bli "placerad i fack" för att man är tjej? Snälla, barn har faktiskt också rätt att klä sig i den färgen dom tycker om, eller hur? :)
Jakktar - 3 mar 11 - 20:23
Helt rätt. Eller jo, Loffe har ju också bra tankar ^^
Men det här är något som jag också har tänkt på. I hela livet, och speciellt i skolåldern, är det alldeles för stor skillnad på killar och tjejer. Jag började tänka på det när vi skulle köpa presenter till min nyfödda brorsdotter.

Inne på H&M kommer man fram till barnkläderna och självklart är nästan alla tjejkläderna rosa och dylikt, medan killkläderna är gröna, bruna, blåa och har bilar på. Jag blir så irriterad. Ända från det att ungen är född ska den placeras i ett fack och formas efter det. Seriöst, varför ser inte folk det?
Det är inte bara så att killar föredrar bilar och tjejer dockor, det handlar om personlighet och sånt. T.ex jag hatade mina dockor, har alltid gjort. Jag lekte med min brors små bilar istället, haha bam!
bluesky - 3 mar 11 - 19:47
Loffe: jag säger inte att man inte ska ge sitt barn ett rosa plagg, men när ALLTING man har på sig är rosa börjar man ju undra vad syftet är. Det är ju en sak om ett av barnet hade de kläderna på sig, men nu hade alla utom en flicka endast rosa på sig. Det var skor, täckbyxor, jacka, mössa, vantar och väskan som var rosa. Inte ens en enda annan färg syntes (förutom lite vita prickar på en tjejs jacka).

Och jag håller med om att man ska se kläder som: vad kan man röra sig i, till skillnad från: vilken färg har plagget. Men när man kollar på barnavdelningen för tjejer, vad ser man då? Kläder som sitter åt och är svår att röra sig i. Det är fakta.

Det där med att det är rotat sen urminnes tider? Njao, det kanske är ett personlighetsdrag som är överrepresenterat bland killar att man föredrar fart. Men att leka med bilar? Bilar har bara funnits i ca 100 år ;) Och uppmuntrar t.ex jag (om jag vore mamma) min pojke att leka med dockor kanske tre andra föräldrar uppmuntrar sina barn att leka med bilar kommer min pojke föredra bilar för det är vad hans kompisar leker med. Inte för att man ser något som är MER kul med bilar osv.

T.ex lilla pojken Vincent, han leker med tjej saker, klär upp sig som en prinsessa. För han tycker om det. Är han mindre pojke för det? http://ladydahmer.se/2011/february/nar-barn-bara-t illats-vara-barn.html ?
bluesky - 3 mar 11 - 19:01
glittertejpen: skönt att någon håller med mig :P

det är konstigt att bara för att man är tjej ska man klä sig i rosa. Jag klär mig inte i lila bara för att mitt stjärntecken är skytte ;)

Skriven av
bluesky
3 mar 11 - 18:27
(Har blivit läst 329 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord