Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

Att bli gravid som tonåring

Tonårsgraviditeter börjar bli allt mer normaliserat. Det har alltid hänt, även under de mest konservativa åren, men det har varit ett ämne som har varit tabu, man pratar inte om det. Idag finns det otaliga bloggar om gravida tonåringar. En tjej fick tvillingar vid 15, en annan är gravid vid 14, en tredje hade tre barn vid 17. 16 & Pregnant och Teen Mom sänds på MTV, och de flesta som kollar på programmet är just tonåringar. Vuxna som kollar på programmet förfäras, och undrar hur de kan sända program som säger att det är ok att bli gravid som tonåring.

Jag kommer ihåg när jag var 14 år och mina vänner började ha sex. Det var något konstigt för mig, eftersom jag fortfarande ansåg mig själv vara för ung för det. Även om jag ville ha sex, var jag medveten om att jag inte var redo för det. Det var annorlunda för mina vänner.

Nu är jag snart 18 år, och jag kan säga att alla mina vänner som har haft sex har någon gång oroat sig för att de, eller deras flickvän, har blivit gravid. Det här är ett faktum. Nu tänker jag inte säga till er att inte ha sex, för sådana uppmaningar brukar falla på döva öron. Jag var exakt likadan. Om man inte själv kommer fram till det, så är det ingen idé att uppmana folk till något deras hormoner säger åt dem att göra.

Det jag vill säga är att preventivmedel är viktigt. Det finns så många olika alternativ att använda sig av. Kondomer, p-piller, minipiller, spiral, p-plåster, p-stav, p-ring, mm. Många använder också preventivmedel som ett sätt att kontrollera menstruationen, som kan vara oregelbunden, eller för att de blöder mycket under mensen, eller för att de har hemsk PMS, eller migrän pågrund utav mensen. Har du något av dessa besvär, gå till ungdomsmottagningen och prata med dem om det, det kan hjälpa jätte mycket!

Nu återgår jag till tonårsgraviditeter. Som ni vet leder ofta en graviditet till ett barn, om man inte gör en abort. En abort går till på flera olika sätt, beroende på vilken graviditetsvecka du är i. Aborten blir svårare och mer påfrestande ju längre graviditeten har pågått. Här i Sverige brukar man behöva stanna på sjukhuset under dagen när man har genomgått en abort. Om du är över en viss vecka, kan du behöva stanna över natten.

En abort är inte lätt beslut. Det kanske känns som ett självklart beslut, det kanske är det självklara beslutet för dig, men det betyder inte att det kommer vara lätt. En del påverkas inte alls av aborten, och en del mår extremt dåligt efter den.

Att behålla ett barn som tonåring kan vara väldigt svårt, men man kan göra det. Det kostar otroligt mycket. Efter att jag kollat runt lite på nätet kan jag räkna med att redan innan barnet är fött kommer man ha spenderat över 5 000kr på barnet, förutsatt att man köper en barnvagn begagnat. För en tonåring är det inte lätt att lägga ut så här mycket pengar, speciellt om man inte har stöd från pappan.

Poängen med denna text är att skriva om hur det är, fakta. Nu är det inte statistik, utan observationer från mig själv och många andra. Jag tänker inte ta upp graviditetens påfrestningar på kroppen, och det som händer med kroppen efter man fött barnet. Jag vill bara att alla ni här ska tänka extra mycket innan ni har sex för första gången. Att använda sig av både kondom och något annat preventivmedel samtidigt är något jag verkligen tycker ni ska göra för att ha större chans att undvika en oplanerad graviditet. Kondomer går sönder, och piller fungerar inte alltid.

En bebis kan vara jätte söt och gullig. Du kan längta hur mycket som helst tills du blir mamma, men det är inte realistiskt att bli mamma eller pappa när man är tonåring. Att vara mamma är verkligen något speciellt, och det längtar jag själv till, men vi kommer inte få en andra chans på att vara tonåring. Att hoppa av skolan för att sedan plugga på komvux senare i livet är mycket tuffare än gå på gymnasiet. Det är inte kul att se sina vänner gå ut utan en, att bråka med en kille om pengar till blöjor och välling. Det är inte kul att inte ha råd att skämma bort sitt barn ibland.

När jag tänker på att vara mamma, då tänker jag att jag ska ha en lägenhet i ett fint område, med en lekplats på gården. Lägenheten ska vara stor, och alla ska ha sitt eget rum. Det ska ta 30 minuter at åka in till stan, och jag ska ha råd att köpa fina och nya kläder till mina barn. Jag ska ha råd att skicka med dem matsäck till skolan, och vi ska kunna åka på semester till Frankrike.

När du känner barnlängtan, och du är ung, tänk då på vad du vill ge ditt barn. Var inte girig och självisk.Tack för mig!
Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer
Jakktar - 4 okt 10 - 11:51
Thou, min respekt för dig har blivit jetestour när jag läste igenom diskussionen nedan. Awesome!
Jakktar - 4 okt 10 - 11:40
"Som ni vet leder ofta en graviditet till ett barn, om man inte gör en abort."
Hahahahahahahahahahahahaha.


Du, sedan tycker jag gott att du kan nämna att abort är mord också!
bluesky - 3 okt 10 - 19:03
nugget: jag förstår vad du menar. Jag var också sån, man tyckte man var så jäävla vuxen xD Men sen så gick det två år och så såg man på de som var 12, och så insåg man hur liten man var, egentligen... Men jag tror också att även om man tycker man är vuxen, så inser de allra flesta att man ändå är för liten för vissa saker (skulle aldrig tänkt mig att kunna dricka, röka, ha sex etc. i den ålder...)
nugget - 2 okt 10 - 23:22
Jag tror att det var några i min klass som hade sex när vi
gick i sexan. Men det är konstigt, när jag tänker
tillbaka så tycker jag inte att vi kändes så små då, det
känns inte sådär sjukt länge sen (3 år sedan), men nu när
jag ser sexor så ser dom ju verkligen ut som småungar!
Haha, och jag blev jättechockad när jag fick veta att det
är många i klassen som röker och dricker, och vi är ju
15 nu, så det är inte konstigt egentligen. Men det kändes
liksom ... sjukt. Vi känns fortfarande små tycker jag,
så jag tycker det är en läskig tanke att folk i min klass
har sex NU, även om det är vanligt att man har det vid
ungefär 15 års ålder.
Alltså, jag tycker vi var stora när vi var små och att vi är
små nu när vi är stora. Okej, det här blev en flummig kommentar.
bluesky - 2 okt 10 - 20:12
rainin: det är ju skönt att de har stöd :)

Måste bara påpeka nu när jag såg sista meningen, jag menar inte att man är självisk om man är gravid som tonåring, utan man ska inte PLANERA att bli gravid som tonåring, och gärna göra så mycket som möjligt för att förhindra det.
rainin - 2 okt 10 - 19:44
känner två stycken 15 åringar som är gravida. jag själv tycker det är hemkst och skulle aldrig klara av ett barn i den åldern. men det är upp till dem, de vet att de har full stöd från sina föräldrar och vänner.
bluesky - 2 okt 10 - 15:41
Thisismee: felet är att de är barn då. De är inte kapabla att ta de besluten. Då gör man det för man vill "vara vuxen". Man är inte vuxen när man har sex, dricker, klär sig utmanande, sminkar sig. Man är vuxen när man beter sig moget. De kanske gör det "frivilligt", men egentligen har de fått idéer från andra, TV, äldre kompisar, killen de har sex med.

Och vad är poängen med att ha sex då? Då är killen max 13-14 år, och då är ju inte k*k*n speciellt... speciell. Är de över är det våldtäkt, och då är det något fel på killen som tänder på BARN.

Och "supa, knulla vara kåt" är inte vad livet går ut på. Det är vad det går ut på för fjortisar som aldrig växer upp. De är sorgliga människor.
Chidaper - 2 okt 10 - 00:25
känner nån/nåra som har haft sex när de var 13 år. men för den ena var det fyllesex och hans seriösa var när han var 15.
och något fyllesex blir det inte för mig. jag hatar fester och alkohol ^^
Chidaper - 2 okt 10 - 00:24
jag är oskuld och 14. jag tänker ha sex när jag är redo för det. om jag "råkar" bli gravid så behåller jag nog inte barnet nu. kanske om jag blir 17-18.
Intermezzo - 1 okt 10 - 22:48
Ferdos-Lina - Är inte du född 98? Vilket betyder att du är en tolvåring och alltså kallade dig själv för en som inte fattar något. Stimulerande.
Ferdos-Lina - 1 okt 10 - 22:41
ProstheticHead:Ja kan hålla med dig men alltså frivilligt
dom fattar nästan ingeting vid denna åldern dom är fortfarande barn
ProstheticHead - 1 okt 10 - 22:36
Ferdos-Lina: Det finns tyvärr tolvåringar som har sex frivilligt.
Man är fortfarande ett barn när man är tolv. Ingen borde ha sex så tidigt.
Ferdos-Lina - 1 okt 10 - 22:22
angel96:Tjejer kan ha visst sex men alltså det är inte dom som väljer de
det är pedofiler som våldtäkter dom.
angel96 - 1 okt 10 - 21:04
VA?!

tolvåringar har INTE sex, dom leker med barbie och spelar tvspel PUNKT SLUT
bluesky - 1 okt 10 - 15:26
Thisismee: jag hade också smink när jag var 11-12 år, det är inte det jag hakar upp mig på.

Det är sorgligt för man känner inte sin egen kropp, man är inte mentalt kapabel att ta ett sådant beslut. Jag hoppas att de som de hade sex med inte var över 15... för då är det våldtäkt. Gränsen är 15 år av en anledning, det ÄR olagligt för folk under 15 att ha sex, egentligen. Tycker man borde bli byxmyndig vid 16 ist...
TruddieDue_ - 1 okt 10 - 13:57
this is me;
Haha i min skola är alla blattar typ.
Seriöst, dom anpassar sig efter muslimsk mat där.
Inget fläsk. Vilket suger balle men aja !
bluesky - 1 okt 10 - 00:49
thisismee: det är sorgligt det där... Jag fick mens, bröst osv när jag var 9/10, men de flesta får det när de är 13/14.

Och EN kompis förlorade den när hon var 13, EN. 13 är en stor skillnad från 12, enligt mig.

Dina syrra som är 98... :( stackarn. Varför har folk så bråttom?? Jag förstår det inte!! Och de 98orna som har sex... var fan är deras föräldrar!? herregud... :(
bluesky - 1 okt 10 - 00:25
Thisismee: vi är 80-90% invandrare i min skola. Jag kan räkna upp alla svenskar som finns i min skola lätt. Tror det finns cirka 20 i min årskurs.

Och jo, tyvärr så ljuger de. Om de har sex vid TOLV, är det sjukt. Man är inte redo att ta ett sådant beslut då, man är knappt redo vid 15. 12åringar har knappt fått mens, eller bröst, de har inte någon erfarenhet i världen, de har ingen ANING om hur världen är. Det är äckligt att barn har sex.

14 åringar gillar att skryta om vad de varit med om. De har alltid varit så fulla, de var på Maria Ungdom i helgen, och de sög av Kalle inne på toan, och oj Lisa, vi måste gå till UMO för jag och Dennis glömde kondomen. Jag har varit där. Man är så vuxen när man är 14år, man vet allt om världen, och de där äldre är idioter, ser de inte att jag är f j o r t o n inte ett barn? Om några år kommer du förstå.

Jag ser knappt skillnad på 14åringar och 12åringar nu :S
tofu - 1 okt 10 - 00:24
Thisismee: Bara för att dina kompisar har haft sex vid 12 års ålder innebär det ju inte att det är representativt för hela Sverige, vilket jag knappast tror det är. Det beror väl mer på vilka man umgås med.
TruddieDue_ - 30 sep 10 - 23:18
bluesky; Nej jag skämtade bara :p

% saraarbest: det gjorde hon säkert inte, jag bara drev.
alstå nu när jag bor i malmö bor jag presic brevid ett sånt
lägenhets område bara med utlänska och dom väser och sånt och
blabla är inte så fina så jag skojade bara. Men jag menade
inte allvar haha :) Plus bor typ 10 av mina vänner där och
hälften av min skola :p
bluesky - 30 sep 10 - 23:17
Tycker det är helt absurt att BARN har sex. 12 år och har sex, det är nästan så att jag mår illa :( Stackars barn... Jag kan nästan förstå 14, lite 15, 16... nja. Jag kan förstå att man har det efter 15, men innan??
bluesky - 30 sep 10 - 23:15
Thisismee: jag har hört att de födde 94-95 och senare förlorar oskulden vid 12... men jag går i en "blatte" skola, och där var de flesta oskuld vid 16. Och nej. De gjorde en undersökning bland 17åringar, då var cirka 40% fortfarande oskuld, säger de att de har sex, och med flera: 1. ljuger de, 2. är rent idiotiska, flera sexpartners vid 14??

TruddieDue_: tja, det är inte fint direkt. Medelklass område, arbetarklass område inte alls (max 5 min att gå) långt ifrån. Förstår inte vad det har med texten jag skrev med att göra...

saraabast: jag tror jag skulle behålla det om jag blev gravid. Men jag går ju ut gymnasiet snart, så jag har ju lite bättre förutsättningar än en 15åring...
saraarbast - 30 sep 10 - 23:07
TruddieDue_: Vem sa att hon menade det med ett fint område?

Jag vill inte ha barn än, men skulle jag bli gravid så skulle jag definitivt behålla barnet, eftersom jag vet att jag har mina föräldrars stöd till allting. Men jag tror knappast att jag skulle bli det nu i alla fall :P
TruddieDue_ - 30 sep 10 - 23:04
Ojojoj fint område? Inga blattar altså ;)

Haha nej men jag håller med dig!:)
bluesky - 30 sep 10 - 22:55
DracoLove: ja, sånt händer. Tonåringar HAR sex, och inget preventivmedel är 100% säkert. Jag hoppas bar att jag kan få NÅGON att tänka efter.

Hoppas det går bra för henne och barnet :)
DracoLove - 30 sep 10 - 22:22
Min lillasyster är gravid och hon är 16.
// Polly
Ferdos-Lina - 30 sep 10 - 17:47
Alltså jag håller med dig
det har hänt mycke och nu händer det så ofta.

Det finns en i högstadiet som är 16 år hon hade sex
och så blev hon gravid hon mådde inte alls bra av de
och när hon födde barnet missade hon så mycke från skolan.

Men det är så och man blir inte gravid bara med sin pojkvän/flickvän
pedofiler förstör också liv dom har sex med olika åldrar
och mest är det tjejer.

Så jag kan nog hålla med dig.

Skriven av
bluesky
30 sep 10 - 15:23
(Har blivit läst 317 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord