Dikta.se
kärleksdikter Kärlek dikter om barn Barn dikter om sorg Sorg senaste poesi Senaste senast kommenterade Senast kommenterade
dikter om vänskap Vänskap Rolig poesi Humor övrig poesi Övrigt noveller Noveller slumpa Slumpa fram ett verk

Forum

debattartikeln; Homosexuell adoption

Hejsan, ska skicka in den här ikväll och undrar vad ni tycker om den?
Kram JvJ - och tack för alla förslag som kom in tidigare, schysst! :D


Tillåt homosexuella att adoptera!

”Homosexuella är utsatta, mobbade och ett barn ska inte behöva adopteras in i ett sådant förhållande.”
”Eftersom heterosexuella står på kö för att adoptera finns det ingen anledning till att låta homosexuella adoptera.”

Så lyder en del av de argument som kommer från folk som är emot att homosexuella ska få adoptera. Låter det som ett friskt samhälle? Låter det demokratiskt? Nej det gör det inte. Vi talar om jämlikhet och att man i Sverige accepteras för den man är, att det vårt land står för är någonting för andra, mindre utvecklade länder, att sträva efter. Men om vi nu börjar skilja på människor och människor, på grund av deras sexuella läggning, hur mycket är då vårt ord värt när vi talar om jämlikhet?

De säger att barnets bästa ska sättas i första hand, och det tycker vi nog alla, men det vi bedömer är barnets bästa råder det delade åsikter om.
Enligt dem lite konservativa, är ett barns bästa att komma till en såkallad ”kärnfamilj” bestående av en mor och en far – men vad spelar det för roll så länge som ett ensamt, hjälplöst barn får komma till ett par föräldrar som älskar en mer än allt annat i världen? Vad bryr sig det barnet egentligen om ifall de två kärleksfulla föräldrarna råkar vara två mammor eller två pappor? Huvudsaken är att man har några som älskar en, som finns där för en och som stöttar en genom livets svårigheter.

Homosexuella par är inte annorlunda jämfört med andra par förutom deras läggning. Så vad är det då som gör att de skulle uppfostra ett barn sämre än någon annan familj?
Kan de inte älska ett barn lika mycket som ett heterosexuellt par? Kan de inte uppfostra ett barn lika bra? Eller handlar det kanske om någonting helt annat – handlar det kanske om samhällets rädsla för det annorlunda?

Bildtext;
Ett barn har inga fördomar mot folk förrän andra planterar dem i deras huvuden.
För dem är kärlek ingenting annat än just kärlek – varför skulle det vara så annorlunda för oss?


Homosexuella är minst lika kapabla till att älska, stötta, uppfostra och värna om ett barn som ett heterosexuellt par är. Och anledningen till att de väljer att adoptera är inte att de söker efter att kräva sin rätt i samhället, utan de väljer att adoptera för att de precis som vilket annat par som helst längtar efter ett barn att kalla sitt eget, som de kan fostra och se växa upp.

De som argumenterar mot homosexuellas rätt att adoptera anser att barnen kommer att adopteras in i en utsatt miljö, en miljö där de dagligen kommer att utsättas för sneda blickar, mobbning och utfrysning p.g.a. deras föräldrars läggning. Men om de nu strävar efter barnens allra bästa, som de säger att de gör, hur kan de då gå med på att mobbning, utfrysning och dylikt får existera? Varför uppmuntrar de sådant beteende genom att påpeka felen med att ha en annorlunda läggning? För är det egentligen ett fel? Kan man påverka vem man ska bli kär i och inte?

Kärlek är kärlek, oavsett vilka som delar den.

...

Okej, det såg proffsigare ut med bilder och allt, men ni förstår iaf helheten. Lämna en kommentar? :D
Kram

Kommentera gärna detta verk!
Sätt ett sifferomdöme på verket: (Detta är frivilligt)

Kommentarer - (Snittbetyg: 5)
Lora - 14 jan 11 - 00:10
Oj vad mycket människor som faktiskt är helt dumma i huvudet.
Alermino - 16 apr 10 - 17:09- Betyg:
Jättebra! (:
asfolk - 25 feb 10 - 03:47
saraarbast: Lilla vän, blir man mobbad och förstörd för resten av sitt liv beror det knappast på faktumet att man har homosexuella föräldrar, utan på att de som mobbar har problem med att acceptera individualismen.
Albarello - 24 feb 10 - 20:25
Vi går mot ett modernare samhälle så det kommer att bli mer och mer accepterat. Faran är väl religiösa övertygelser i den här frågan.
Om man tänker på mobbning och utfrysning så ska alla personer som inte är genomsnitt (vårt samhälles kollektiva bild av genomsnitt alltså) på alla sätt och vis inte få skaffa barn.
Det finns fruktansvärt många värdelösa föräldrar så det är en skymf att välja ut bara en grupp som inte ska få skaffa barn.

Blåsta, dräggiga och oansvarsfulla fyllon får skaffa barn...
Jag tror många barn skulle uppskatta föräldrar som ger kärlek men är av samma kön framför att ha föräldrar av olika kön men som är kalla och bryr sig mer om sig själva.
saraarbast - 24 feb 10 - 20:08
asfolk: Men det kan också vara nyttigt att få växa upp utan att bli mobbad och förstörd för resten av sitt liv.
ProstheticHead - 22 feb 10 - 13:14
Många pratar om att det är viktigt för ett barn att växa upp med både en pappa och en mamma. Men vad tycker ni då om alla par med barn som skiljer sig? Där den ena föräldern försvinner helt?
Det måste ju vara minst lika hemskt enligt er, alltså borde skilsmässa förbjudas. För det är ju inte möjligt att ett barn hittar manliga/kvinnliga förebilder i andra personer än föräldrarna... /sarkasm

Kan ju också säga att under mina viktigaste år under uppväxten hade jag ingen pappa. Men jag hittade andra förebilder. Jag är helt "normal" idag, även om jag inte har vuxit upp i en kärnfamilj. "Kärnfamiljen" är för övrigt ett koncept som inte är särskilt normalt, har aldrig varit det.
svampar - 22 feb 10 - 10:47
håller till hundra procent med dig, och asfolk.

som jag redan har sagt, att homosexuella inte ska få adoptera
för att barnet kan bli mobbat är ju helt knasigt.
I så fall borde inte överviktiga personer skaffa barn eftersom
barnet då löper stor risk att bli överviktig och därmed mobbat.
Ädre par över 30 ska inte få barn eftersom barnet kan bli mobbat
pga att föräldrarna är 'gamla'.
handikappade ska inte heller få barn.
utlänningar ska inte få barn.
har man en allergi ska man inte heller ha barn, barnet kan ju
också få allergi och därmed lida.
är man inte kristen får man inte skaffa barn.
är man fattig får man inte skaffa barn.visst låter det knasigt?
men det är ju precis samma sak.
asfolk - 21 feb 10 - 21:37
saraarbast: Man är inte mindre normal om man är homosexuell, thank you very much.
Barnets rättigheter är att få växa upp i en familj som kan ge det kärlek, skydd och bra förutsättningar. Det finns knappast något argument som kan säga att "nej, homosexuella par klarar inte av att ge ett barn det". Folk här snackar som om gaypar inte är människor, för fan.
Dessutom är det hälsosammare för barn att få växa upp med olika synvinklar på livet istället för bara en enda, om hur en stereotypisk familj ska vara. Tolerans och acceptans inför alla olika sorters individer är viktigare än att lära ut vad som är "okej" bara för att det alltid varit så.
saraarbast - 21 feb 10 - 20:52
Det som vissa säger är att homosexuella ska ha samma rättigheter som oss andra, men vem tänker på barnets rättigheter? Rättigheter att få växa upp med en mamma och en pappa. Att få chansen att vara ett normalt barn, med normala förändrar.
JennnyJ - 21 feb 10 - 18:31
alla pratar om att mobningen måste ta slut, innan homosexuella ska få adoptera. men kan man verkligen bara sitta där bredvid, göra ingenting, och tro att mobbning och dyl ska försvinna?
för att få ett slut på det hela hjälper det inte att låta folk i sin egen takt 'komma fram till rätt beslut', utan jag tror personligen att det som krävs är handling. vissa kommer troligen alltid vara emot det, och de kan vi kanske inte göra så mycket åt, men om vi får majoriteten att acceptera adoption för homosexuella så kanske man en dag kan dömma personer för vilka de verkligen är, och inte för hur deras familj ser ut.
tycker jag iaf.
Dreamwomen91 - 21 feb 10 - 16:54
Jag tycker inte homosexuella skall få adoptera barn, Man måste se det så här...
Ska barnen behöva stå ut med den mobbning som kanske (OBSERVERA ordet kanske) kommer att ske?
Nej såklart ska ingen behöva bli mobbad för något sådant men det händer och det lär inte stoppas fören det blir fred på jorden.
Det är samma med all sorts mobbing, man vill inte att det ska finnas men hur ska du lyckas stoppa det? Det finns alltid någon...
Sen så har jag min personliga åsikt med att jag inte tycker om homosexuella o ser därför inte varför dom skulle få adoptera och gifta sig o dyl.
Men det är min personliga åsikt.
jag_gillar_z - 21 feb 10 - 15:11
Vad vi än tkr och tänker kan vi inte riktigt göra ngt åt d?
Asso vi säger här att sånt är fel osv, men ska vi göra ngt åt det ist??
Och att jag tror inte att man är särskilt populär om man har föräldrar som är homosexuella?? (vet att jag redan har kommenterat)
Jag tkr att alla ska ha rätt att adoptera, men sen får man ju tänka på vad som är bäst för barnet??
Lixom: är det verkligen bra för ett barn som har 2pappor elr 2mammor??
Eller är det bättre för barnet att ha en mamma och en pappa, så att man får lite kunskap från båda könen elr vad jag ska säga..
angel96 - 21 feb 10 - 14:25
jag tycker att alla ska ha rätt att adoptera, men jag skulle helst vilja ha en mamma och en pappa.
JaneEyre_love - 21 feb 10 - 12:12
Sen att lära barn att det är naturligt att homosexuella har barn kan bli lite svårt, för det är inte det. (inget illa menat mot homosexuella)
JaneEyre_love - 21 feb 10 - 12:08
Fattar inte vissa här under att barn tänker AUTOMATISKT att något är "fel" när en annan har två mammor eller två pappor?!
saraarbast - 21 feb 10 - 09:26
Många skriver att det är föräldrarna som måste uppfostra ungar att inte mobba andra, inser ni inte att föräldrarna redan gör det? Sen att skolan ska ta itu med det, många skolor gör det, fortsätter inte mobbningen? Jo.
Wimpire - 21 feb 10 - 00:04
Jag förstår inte folk ibland. De säger att barnet kommer bli mobbat, och att det är hemskt att det måste bli så, men därför borde inte homosexuella få adoptera. Inser de inte att om de fortsätter tänka så så kommer barnet verkligen *bli* mobbat också? Och varför gå på ett argument som "kanske" kommer inträffa? Om barnet blir mobbat så är det väl ta mig fan skolans uppgift att ta itu med mobbningen.
NadaZero93 - 20 feb 10 - 20:51
ang bibeln. "frukta ej - ***kommer till helvetet såsom (massa exempel) homosexuella.
kommer inte ihåg det i sin helhet, men det måste vara någt gamla-testamentet-skit.
svampar - 20 feb 10 - 20:11
självklart tycker jag att homosexuella ska få adoptera. Håller med dig,
Sverige står för jämlikhet. Var är den, om jag får fråga?
Att säga att homosexuella inte ska få adoptera är precis samma
sak som att påstå att kvinnor SKA ha lägre lön och sämre förutsättningar
än män. Exakt samma sak.

Barnet kan bli mobbat?
Om deras föräldrar lärde sina skitungar att inte mobba skulle
det inte finnas sånt.
Då kan man säga att tjocka personer inte ska få barn, eftersom
då löper avkomman stor risk att bli överviktig och därmed mobbad.
saraarbast - 20 feb 10 - 19:18
bluesky: Jag vet det.
Men tycker inte det är direkt samma sak ändå.
Jag har aldrig sagt att det där med mobbningen är rätt, tycker det är fel. Men tycker inte heller att man ska utsätta en unge för den risken. Mobbning är inte roligt, att bli mobbad pga sina föräldrar måste vara mycket mindre roligt.
ProstheticHead - 20 feb 10 - 18:20
Ska bara klargöra en sak här. Vad jag menade var att mitt exempel visar att barn med homosexuella föräldrar inte automatiskt blir mobbade, som någon nedanför sade. Men det betyder så klart inte att det aldrig händer.
Det enda sättet för att få slut på mobbningen är att vänja folk vid det.
asfolk - 20 feb 10 - 15:40
Jag är faktiskt lite överraskad av hur mycket skit vissa folk snackar här.
Men alltså.
Så länge barnet blir älskat hemma och uppfostrat i en säker miljö, så spelar det väl för fan ingen roll vad för jävla läggning föräldrarna har. Och visst, det kanske finns en större risk att barnet blir mobbat eller utstött, men hallå, lär man ut tolerans och acceptans i skolan etc, så ska det för fan inte vara ett problem. Är det fortfarande ungar som jävlas och håller på med "dina pappor är bögar, ska inte du bli det med" så är det definitvt något fel med deras föräldrar som inte lär dem något annat.

Dessutom, jag är homosexuell, och skulle jag någonsin vilja skaffa barn så skulle jag nog inte välja adoption alls. Det finns andra sätt, inseminering till exempel. Jag skulle inte välja att bli tittad snett på för att jag har ett adoptivbarn om jag skulle kunna skaffa ett eget.
Så, det finns andra alternativ. Och börjar någon argumentera om att det är något fel med det också, så kommer jag helt seriöst att /bitchslappa den personen.
FortessOfTears - 20 feb 10 - 14:23
Blackrain: Eh, still does'nt make sense. Det är långt ifrån samma sak.
JaneEyre_love - 20 feb 10 - 14:04
Hmm.
Jag ser inget fel med att homosexuella ska få adoptera, MEN, som det redan nämnts så riskeras barnet att bli mobbat. Även om nu ProstheticHead säger att hennes lärares barn aldrig blivit mobbade, så betyder inte det att det är så för alla barn. Och jag är ytterst tveksam till att barnen till läraren aldrig fått någon liiiten kommentar till det när dom var små. För barn märker lätt om något är "fel".
T.ex ett barn har en mamma och pappa, den ungen frågar sedan sin kompis, "vad heter din mamma och pappa?", och kompisen svarar då att den har två pappor. Ungen med hetrosexuella kommer ju snabbt fråga sig själv: "varför har inte jag det?" och den andra ungen: "varför har inte jag en mamma?".
Det går inte att undvika det, att barn tänker så. Barn är väldigt smarta.
Jag säger fortfarande inte att det är fel, men eftersom att det finns risk att barnen kan bli utsatta för diskriminering. Nu kommer jag säkert få höra massa babbel om att det är föräldrarna som ger sina barn såna fördomar. Men det är inte faktiskt helt sant. För det är ingen fördom att man "ska" vara mor och far till ett barn. Det tänkandet sker automatiskt i en unges huvud.

Det med att jämföra pedofiler, nekrofiler, kan jag ju tycka är fel. Men grejen är att det finns lite dubbelmoral i det många säger, ni säger att ens läggning inte ska avgöra om man ska adoptera eller inte men så fort man drar upp pedofili eller nekrofili då stämmer inte det alls. Och jag kan förstå att det inte är samma eftersom att pedofili/nekrofili skadar människor. Dock så är det fortfarande en läggning (nu säger inte jag att jag gillar dom läggningar)

Grejen är att vi mäniskor tänker för mycket istället för att följa våra instikter. För vi är faktiskt djur, som ska fortplanta oss.
BlackRain - 20 feb 10 - 13:54
Det jag menar med att låta våldtäktsmän och pedofiler också adoptera
är att dom utsätts för en risk där med.
Vad säger att en pedofil blir "kär" i ungen han adopterar?
Men det finns en stor risk att barnet far illa, samma sak
med att om ett homosexuellt par adopterar barnet.

Man ska tänka på barnets bästa inte individerna som vill
adoptera.
bluesky - 20 feb 10 - 13:13
saraabast: i de allra flesta fallen så adopterar man barn från Sverige. Få länder låter en adoptera ett barn och bo i ett annat land - de försöker behålla barnen i sina egna länder. Därför är "tala deras egna språk" är ett argument som inte fungerar för invandrarpar som adopterar. Dessutom är det inte säkert att barnet kommer från deras egna land.

Inse fakta - barn blir mobbade. Det enda stället där mobbning kan förebyggas är hos föräldrarna som säger att det inte är okej att skilja på folk och folk.
FortessOfTears - 20 feb 10 - 12:42
Men vad i helvete? Vad tänker man med om man jämför homosexuella med våldtäcktsmän och pedofiler? Lägg av för fan, det är bara sjukt.

Jag tycker att homosexuella ska få adoptera. Okej, alla säger att man lir mobbad osv. men om folk faktiskt kan lära sig att acceptera det, bland annat låta dem adoptera, så kanske det inte är en lika stor grej till slut? Jag tycker att det är så jävla fel att försöka uppfostra sina barn att inte bli homosexuella, och att vara rädda för att dom ska bi det. Delvis förstår jag ju det, man vill ju inte att ens unge ska bli mobbad, men det viktigaste är väl att han/hon får vara sig själv? Det är inte precis som att barnens fördomar bara dyker upp i huvudet utan andledning, det handlar ju om uppfostran. Jag tror dock att alla barn behöver både kvinnliga och manliga vuxna människor i sin närhet, men det behöver ju inte vara föräldrarna, det kan liksom vara nära vänner, annan familj och sånt där. Och så länge de har föräldrar som älskar och stöttar dem så är det det enda som spelar roll.
Så mjo.. låt homosexuella adoptera.
ProstheticHead - 20 feb 10 - 12:41
Jag vill bara säga att en av mina lärare är lesbisk. Hon har två söner med sin partner, som aldrig har blivit mobbade för att de har två mammor.
saraarbast - 20 feb 10 - 11:59
Jag har inte sagt att jag tycker det är rätt.
Tycker det är dåligt.
Men just nu är samhället såhär.

Sen är det ju så att invandrarpar kanske har det lättare att adoptera från ett annat land eftersom dom kan det språket barnet pratade i sitt hemland. Så nej, jag tycker inte riktigt det är samma sak. Jag vet att det är samhället som behöver förändras, inte föräldrarna, men just nu är det ju såhär och jag skulle inte vilja att ett barn växer upp i den miljön.
saraarbast - 20 feb 10 - 11:46
cheetah: Förlåt om jag svarar nu, men tycker du har lite rätt i din kommentar, men ändå vill jag invända. Jag håller med dig om att barn kan bli mobbade av många orsaker, men om dom blir mobbade pga deras föräldrar, om det barnet tex har två pappor och är en pojke själv så kan barn ofta komma med kommentaren "Dina pappor är ju bögar, ska inte du bli det" eller ngt sånt. Jag tycker det är hemskt att man ska bli mobbad på grund av sina föräldrar. Barn märker på en gång om någonting inte står rätt till. Sen kan jag tycka att barn behöver både en kvinnlig och manlig förebild i sitt liv. Mobbning pga föräldrarna kan sluta med att barnet hatar sina föräldrar.
asfolk - 20 feb 10 - 02:53
BlackRain: Whoa, hallå där. /offended. Tänk lite på vad du yttrar dig om.

Och, uhm, psykisk störning är väl inte heller alldeles korrekt formulerat, måste jag säga.
bluesky - 20 feb 10 - 02:27
blackrain: *face meet palm* vi har varit i den här diskussionen förut men: homosexuella förgriper sig inte på människor/barn genom övergrepp. Det är en läggning eller en "psykiskstörning" om du tycker det låter bättre. Det gör dem ändå inte till förgripare.
BlackRain - 20 feb 10 - 01:01
Ska vi låta dömda våldtäktsmän och pedofiler adoptera med tycker du?
bluesky - 19 feb 10 - 19:50
Bara en sak att ge lite kritik till: använd dig att ett motargument för "homosexuella är mins lika kapabla..." etc, för det kommer ganska plötsligt annars, och det skulle ge mer "uns" i texten ;)

Annars är det jätte bra. Jag håller med dig till 100%. Det är föräldrarna som ligger bakom att barnen blir mobbade, de är de som säger att det är okej att peka ut andra som annorlunda.
saraarbast - 19 feb 10 - 18:31
Jag har ingenting emot homosexuella vill jag säga innan jag börjar.
Det enda jag har att argumentera med ÄR att ett barn med homosexuella föräldrar blir automatiskt mobbade, det kan vi inte säga emot. Jag känner bara så att jag skulle aldrig vilja sätta ett barn i den situationen. Det är nog jobbigt att bli mobbad för sig själv, att sen bli mobbad pga sina föräldrar är nog ännu värre. Vilket resulterar i att man börjar hata dom, för att dom har gjort så att barnet blivit utstött. Det tycker inte jag är rätt.
jag_gillar_z - 19 feb 10 - 18:22
Du har rätt i att man inte kan bestämma vem man blir kär i.
men det är tyvärr faktiskt så att om man är ett barn till ett par som är homosexuella så blir man automatiskt mobbad av de andra barn på t.ex. skolan.
Det är inget vi kan bestämma, många uppfostrar sina barn nuförtiden att man inte ska bli som dom, alltså homosexuella.
för då blir man utstött.
Samhället är tyvärr så
Även om det är helt fel.

Skriven av
JennnyJ
19 feb 10 - 17:53
(Har blivit läst 497 ggr.)
Visa profil
Kommentera detta verk

Anmäl detta verk


Beskrivande ord